Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / BARF- zácpa?
Autor Zpráva
Saita
Člen
# Zasláno: 6 Říj 2011 20:26
- Nahlásit

Dobrý den , od srpna krmím smečku BARFem. Zatím jim to velmi svědčí a hlavně chutná. Jako kosti dávám kuřecí hřbety. Jedná se o jorky takže jim denně rozporcuju ten jeden hřbet plus maso(většinou hovězí ořez, kuřecí maso, treska, z vnitřností játra, srdce, jazyk, držťky), zelenina(nejčastěji salát a mrkev, sem tam jiná zelenina, trocha papriky, kedluben, rajče ale tohle opravdu občas), z ovoce dostávají většinou jablko plus to, co dostanou přes den(momentálně nektarinky, banán). Sem tam dostanou i porci s rýží, štěněti dávám ještě granule plus sem tam vařené a když mi zbyde přidám i dospělákům. Zhruba dvakrát týdně jim uvařím mořské řasy, poměrně často přidávám lžičku olivového oleje, žloutek, sem tam dostanou cottage, či trochu jogurtu.

Tři psi ze čtyř kakají normálně(akorád třeba když dostali držťky tak skoro nic nebylo), ta čtvrtá mi kaká zhruba jednou za dva dny. Když ale kaká tak normální hnědé hovínko, klasicky tvarované. Dříve na granulích feňule kakala pravidelně každý den. Tento týden si ale nejsem vůbec jistá jejím vyprazdňováním. V sobotu kakala, odpoledne feňule jela s rodičma k příbuzným kde jí dali večer a v neděli ráno čisté maso z polívky bez jakékoli přílohy. V neděli večer dostala tresku, v pondělí jsem z krmné dávky vynechala kost protože jsem ji nestihla rozmrazit(nahradila jsem ji rýží která mi zbyla od štěněte). V úterý zase normální dávka, ale dávala jsem opět rýži s vločkami půl napůl(už jsem si nebyla jistá jak se fena vyprazdňuje), to samé včera čili ve středu a ještě jsem vynechala kosti(jenom u té fenky), plus přidala docela dost jablka a dvě lžičky olivového oleje. Vím že v neděli fenka nekakala, pondělí, úterý nevím, na procházce nekakala(ale to poslední dobou skoro nikdy), pak byla nějakou dobu na zahradě. Ve středu nekakala, dnes po třech procházkách vykakala dvě dlouhé nudle(jinak byla normální veselá). No prostě je to problém. Dnes večer jsem u ní vynechala zase kost jinak dostala normálně ořez s mrkví, jablkem a nově jsem přidala jogurt. Co bych mohla dělat špatně(tento týden byl jídleníček trochu jinačí protože už jsem špekulovala jestli kaká a začala vymýšlet s vločkama a rýží a vynechávala kosti). či jak pomoci fence aby se vyprazňovala pravidelně? Každý den jogurt? Přidávat spařené vločky? Z mléčných výrobků občas ublinkává, jinak je to totální popelnice.

stetisek123
Člen
# Zasláno: 6 Říj 2011 20:39
- Nahlásit

myslím, že tohle není zácpa. Zácpa je tlačení a nemohoucnost se vykadit a když se vykadí, tak je to tvrdý jak beton. Prostě má jiný trávení a to krmení lepší využije. Moje fena na barfu zase má hovňouse jak od kočky, takový malinký

Saita
Člen
# Zasláno: 6 Říj 2011 21:13
- Nahlásit

Je pravda že se hovínka zmenšila. Pes který po granulích kadil na procházce i několikrát teď kadí jednou denně a hovínko není ani nijak veliké. Jak jsem začala přecházet na syrové tak jsem první dva týdny nedávala žádné kosti, to myslím bylo vyprazdňování v pohodě(kontrolovala jsem to hlavně první dny). Pak jsem jim začala dávat drcené krky, asi po měsíci jsem začala dávat ty hřbety(nedrcené) a snad pak začala i feňule méně častěji kakat. Už si to bohužel nevybavím ale jak jsem viděla že se vyprazdňuje, hovínka jsou v pořádku tak jsem to tak nekontrolovala.

andulicka
Člen
# Zasláno: 6 Říj 2011 21:27
- Nahlásit

já by jsem řekla že je to ok...u zácpy by ječela...nebo minimálně naříkala a vzdychala...jen se mi na tom barfu nezdají ty drcené a mleté kosti...to by jsem nedělala - jen v celku a syrové...však víte, že se dá kostí ucpat...a bohužel i syrovou mletou...

romcca
Člen
# Zasláno: 6 Říj 2011 21:45
- Nahlásit

S těmi kostmi opatrně. A ta rýže ten bobek ještě zhutňuje. Já jsem musela kosti taky ubrat. A ty mletý jsou zrádný, vypadá to že toho není moc a ouha. Pokud mám mletou směs s kostmi, přidávám játra, levinky nebo něco takového, většinou půl napůl, pak je bobek OK. Přílohy dávám jen ovoce zeleninu, nedávám vůbec rýži, těstoviny, nic.

Je potřeba si dobře hlídat poměry kostí, masa...

stetisek123
Člen
# Zasláno: 7 Říj 2011 08:15
- Nahlásit

romcca
andulicka
zácpa z kostí je BÍLEJ tuhej bobek, co pes sotva vytlačí. Kdysi mi desetikilová fena zblajzla dvě vepřový nožky a pak zácpa byla a jak vyšitá, sama se nevyprázdinila.
Tohle, co popisujeSaita není zácpa, ale prostě se BARF tráví jinak než granule. Z granclí bejvá spousta odpadu.
Jinak já bych taky nedrtila, ale z toho důvodů, že yorkové jsou pak každej půlrok u veta na čištění zubů, maj problémy s přezubením apod. Prostě ať chroupaj kosti, je to pro ně jen zdravý! (mám 3 kilový štěně teriéra a denně má jednu kostru z kuřete a jednu hovězí kost na ohlodávání). Na závěr jedna prosba: nedělejte z yorka malé miminko, zvládne toho víc, než si myslíte

Saita
Člen
# Zasláno: 7 Říj 2011 09:36
- Nahlásit

Kosti nedávám mleté, dávám kuřecí hřbety to znamená kousek krku, žebra a je tam ještě klíční kost. Tohle naporcuju na čtyři části, Hanyna je největší dostává tu největší část, kousek prostředku a po stranách asi dvě žebra(které jsou nejdelší). Na posledního mi zbyde krk. Hany a ještě jednomu pejsanovi kosti držím aby je pořádně pokousali, zvlášť Hanyna je schopná to celé spolknout. Kosti jsem dávala drcené jen zpočátku aby si na to zvykli, teď už je nedávám(komu by se s tím chtělo pořád mlátit když mají zuby). Pokud bereme tak dostanou i žebra na okousání, to chutí i štěněti. Zuby jim to hezky vyčistilo, mí psi nemají se zubním kamenem moc problémy ale nejstaršímu osmiletému teď poslední dobou už se přece jen ten zubní kámen začal tvořit a nějaké pasty jsou poměrně na nic. Teď to sice ještě není úplně ono ale je to neskutečně lepší, ještě na bocích by potřeboval pročistit.

Jinak denní dávku kostí jsem pro začátek dala jen deset procent s tím že pak poměr zvýším. Pak jsem musela půjčit váhu, dávám tedy od oka (dávka se určitě o něco zvýšila- předtím mi denně vyšla na psa půlka krku) ale opravdu ani jeden pes neměl hovínko bílé, či suché rozpadavější. Brzy mi váhu vrátí, chystám se vše přepočítat a upravit. Zase jsem nikdy nebyla na nějaké to přesné dávkování, že bych vážila granule. Dávala jsem podle kondice, s barfem je to trochu horší, ale myslím že časem už na to získám oko.

Saita
Člen
# Zasláno: 7 Říj 2011 09:50
- Nahlásit

Jinak zrovna Hanyna je taková ta popelnice která sní a může sníst prakticky všechno bez toho že by z toho měla problém. Samozřejmně že rozhodně nejí žádné miš maše ze stolu ale občas se jí podaří vlastními silami k něčemu nachomítnout. Mladší fenka měla zato od štěňat docela problém se zažíváním. Pět týdnů po porodu(v lednu) skončila na kapačkách a pak pravidelně co dva až tři měsíce nějaký zažívací problém. Na BARFu zatím ok, šoufl jí bylo z čínského zelí jinak z ničeho, musím jemněji přidávat olej, nedávno jí bylo blbě třeba z tyčinky na čištění zubů, kterou nikdy dříve neměla. Je fajn že teď přesně vím co jí dávám a snadněji si určím co jsem udělala jinak. Předtím se jí prostě udělalo blbě a jedla prakticky jen granule, venku žádné hnusy nežere(jen se v nich válí), no a většinou ji to chytlo v té době kdy třeba tři dny v kuse lilo jako z konve tak se ani na žádnou pořádnější procházku nedostala. No a drželo jí to dokud nedostala atb či prášky na zažívání. Doufám že jí BARF opravdu tak svědčí a ten žaludek se srovná.

DannyCZ
Člen
# Zasláno: 8 Říj 2011 20:06
- Nahlásit

Ahoj, chci přejít s čubou na Barf, zatím má granule,ale věřím že by to pro ní bylo lepší ve všech ohledech, máte někdo zkušenost jak je to s tím přechodem z granulí na barf se psím zažíváním ,jestli má očekávat průjem,zácpu nebo jiné potíže? Díky

Sízra Milanová
Člen
# Zasláno: 8 Říj 2011 20:22
- Nahlásit

DannyCZ
přechodem z granulí na barf

Tak moje čuba štěněčí eště má barf odmala, lae starej pes 7mi letej náš přešel z granclí ze dne na den a musim číct že mu to fakt prospělo, zubní kámen pryč,zhubnul(protože logicky v granclích je hodně sacharidů že jo,obílí atd a te´d má maso a zeleninu...takže za mě dobrý a neměl ani potíže zažívací a trávicís tim vůbec.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 8 Říj 2011 20:28
- Nahlásit

DannyCZ
tak to je různý,záleží na zažívání psa,ze dne na den to některej zvládne a jinej ne,obecně se myslim radí tak 14 dní na pozvolnej přechod..asi bych začla pomalým přidáváním do granulí a kdyby nebyl žádnej problém,přešla bych na to úplně..osobně bych to asi radši zkusila napřed,nechtělo by se mi lítat celou noc se psem ven)))
a taky opatrně na kosti!! pes co je na granulích trvale,může mít velkej problém s jejich konzumací!

leyenda
Člen
# Zasláno: 8 Říj 2011 20:32
- Nahlásit

DannyCZ
je tu nekde cele tema o prirozeny strave, to si poctes
Ja menila granule za Barf u osmileteho psa a nemel s tim zadny vetsi problemy, prestoze jsem presla dost razantne a ne postupne, jak mi dost lidi radilo. Ale mozna jsem mela proste kliku, jak mas starou fenu?

kejtlin
Člen
# Zasláno: 8 Říj 2011 20:33
- Nahlásit

DannyCZ
já přecházela s celou smečkou hned, ze dne na den, ale nebyli čistí granuláři, granule měli tedy častěji než maso a žádné problémy neměli, ale od mala jsou zvyklí na různý pochutiny takže mají zažívání odolný, asi bych navykala pozvolna jak psala davídková renata a pozor na ty kosti to je fakt o zácpu jestli není na ně zvyklý vůbec

Alexa
Člen
# Zasláno: 8 Říj 2011 20:33
- Nahlásit

DannyCZ
tady máš celou diskuzi o krmení klasicky http://www.cz-pes.cz/diskuse/2_8192_0.html

a co máš za psa?????

DannyCZ
Člen
# Zasláno: 8 Říj 2011 20:56
- Nahlásit

díky za rady, asi budu teda postupovat pozvolna, nechtel jsem jí všechno měnit na co byla zvyklá,step by step
Je to bordera,nebo spíš kříženec bordery...

Saita
Člen
# Zasláno: 9 Říj 2011 11:39
- Nahlásit

Já jsem přešla taky ráz naráz(došly granule tak jsem dala maso a už u toho zůstalo), jen s těmi kostmi jsem byla opatrnější. Celá smečka naprosto v pohodě. Teda kromě Hany ta mipak začala kakat každý druhý den. Ostatní mají menší odpad. Jedné fence jsem musela začít dávat větší dávku než na kterou jsem měla vypočítáno, nejstaršímu pejskovi zase trochu ubrat.

stetisek123
Člen
# Zasláno: 9 Říj 2011 20:36
- Nahlásit

Moje holky taky přešly naráz. Ale ony už dříve měly ke granclím zeleninu a občas masový kosti

Shelticka
Člen
# Zasláno: 9 Říj 2011 21:26 - Změnil/a: Shelticka
- Nahlásit

právě že se NEdoporučuje míchat granule s masem, každé se tráví úplně jinak... buď přejít ráz na ráz, nebo dát jeden den "mléčný den", tj např bílý jogurt s banánem...
tady je spousta info

woey
Člen
# Zasláno: 10 Říj 2011 10:29
- Nahlásit

taky bych přešla ze dne na den...udělala jsem to tak u svého dvouletého psa a zvládl to. Pravda, měl průjem první dva dny, ale pak se to ustálilo a od té doby v pohodě. Akorát jsem první týden nedávala kosti.

Shelticka
Člen
# Zasláno: 10 Říj 2011 22:10
- Nahlásit

já jsem přešla teď, včera měla první maso a všechno v pohodě, máme mleté drůbeží a myslim, že v tom jsou i kosti a vytentovala se v pohodě a to byla 5 let na granulích, jen sem tam něco jiného...

Saita
Člen
# Zasláno: 2 Pro 2011 16:02
- Nahlásit

Stále jsme na BARFu, fenka se vyměšuje normálně jestli každý den to nevím protože má možnost lítat i na zahradě, na procházce kadí jen občas. Už to neřeším, ale teď mě zarazila jiná zkutečnost. Druhé feně začalo loupat v hrudníku. Všimla jsem si toho v koupelně, když fenka šla tak se ozývalo lup, lup lup. Za prvé nevím co to je, plemeno trpí na pately ty má fena čisté, nikdy jsem neslyšela o tomhle přeskakování v lopatce či kde(zase tak anatomii psa neovládám). No a teď mi vrtá hlavou jestli se prostě jen projevila vada anebo to má určitou souvislost s krmením masem. Jestli třeba dávám dostatek kostí, jestli mají psiska dostatek vápníku. Uvažuju že bych koupila roboran a tak jednou dvakrát týdně ještě přidala do krmné dávky. Co myslíte?

LucieS
Člen
# Zasláno: 2 Pro 2011 19:34
- Nahlásit

Uvažuju že bych koupila roboran a tak jednou dvakrát týdně ještě přidala do krmné dávky. Co myslíte?
Já ho dávám tak každý druhý-třetí den. Kostí je prostě málo.

Fifi
Člen
# Zasláno: 2 Pro 2011 19:41
- Nahlásit

Saita
Všimla jsem si toho v koupelně, když fenka šla tak se ozývalo lup, lup lup
Ja kdyz jdu, tak je to jak kdyz se sypou kosti z lavoru, krupou mi kotniky. Nevim proc, neboli me, ale krupou. Jestli si fenka jen tak lupe a nekulha, zda se ti v pohode, tak to moc neres. Roboran pro psy klidne kup, taky podavam tu a tam + doporucuju Phytovet mobility, abys mela pred fenuli cisty svedomi, ze pro ni neco delas.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání