Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Dezinfikujete?
<< . 1 . 2 . 3 . >>
Autor Zpráva
pawLINka
Člen
# Zasláno: 12 Čec 2011 08:13
- Nahlásit

Pumpa
Na oušu má pořád strup a když odpadne, tak tam má hlubokou díru. Ucho pak pulsuje, ale nekrvácí to (ťuk, ťuk, ťuk). Přestala jsem mu dávat náhubek, pač o ten si to vždycky rozbil a zatím to jde.

bonc
Člen
# Zasláno: 12 Čec 2011 08:21
- Nahlásit

Maya
dík, tak já ještě zkusim ten, když nezabere tak se vrátim k chemii.

misak2
Člen
# Zasláno: 12 Čec 2011 12:40
- Nahlásit

Ok díky za názory Co jsem se dozvěděl, tak je nejlepší mít doma slivovicu a psa zalívat švestkou :-D Ale u těch dezinfekcí by možná byl dobrej i Jodisol ne? Ten je skoro samý líh, akorát nevím, jestli se může požívat

Pumpa
Člen
# Zasláno: 12 Čec 2011 12:49
- Nahlásit

misak2

požívat asi ne, ale použít ho můžeš

PetraK
Člen
# Zasláno: 12 Čec 2011 14:51
- Nahlásit

misak2

možná než jodisol bude lepší Betadina- ta neštípe, takže psí citlivky nevyvádí a taky někteří psi můžou být alergičtí na jód.

Vero
Člen
# Zasláno: 12 Čec 2011 15:05
- Nahlásit

misak2

Jodisol se určitě nemá dávat do ran. Tam jen Betadina.
Ale právě na ta klíšťata Jodisol mám doporučený a dávám. Ten ve spreji je na to moc praktický.

PetraK
aky někteří psi můžou být alergičtí na jód.

Ale v Betadina je taky jód, ne? Akorát že tam není alkohol...

PetraK
Člen
# Zasláno: 12 Čec 2011 15:14
- Nahlásit

Vero

Ale v Betadina je taky jód, ne? Akorát že tam není alkohol...

joo, no jo, já jsem matla a blbě jsem to napsala. spojila jsem dvě věci. Jednak to že některý psi můžou být alergický na ten jód což teda aji v tý Betadině je a druhak že ta Betadina nepálí,narozdíl od toho Jodisolu. to bylo spíš tak jako informativně. Já používám buď tu Betadinu a nebo tinkturu z třezalky, kterou si vyrábim, ona krásně hojí

Hipík a Tonička a Rozinka
Člen
# Zasláno: 12 Čec 2011 16:00
- Nahlásit

PetraK
Já používám buď tu Betadinu a nebo tinkturu z třezalky, kterou si vyrábim, ona krásně hojí

Čau , Betadina je slabší dezinfekce (jak jsem se dozvěděla skrzevá Žofčinu kapsu). Na některý rány nestačí...

PetraK
Člen
# Zasláno: 12 Čec 2011 16:04
- Nahlásit

Na některý rány nestačí...

aha, díky. No já ponejvíc používám tu třezalku (třezalka nasekaná naložená ve vodce a posléze zcezená a do tmavého skla uložená) tu vodku jsem pravda oplakala , ale funguje myslím dobře. Betadinu na něco menšího nebo když nemám nic jinýho při ruce tak jí použiju hojně. A taky TTO používám třebas na klíšťákový kousnutí. To mi přijde, že s tím sajrajtem zatočí asi nejlíp.

misak2
Člen
# Zasláno: 12 Čec 2011 16:24
- Nahlásit

Teď jsem vyzkoušel Jodisol na německém ovčákovi a je v pohodě Ona obyčejně nikdy nic něříká, tak nevím, jestli to je relevantní

PetraK
Člen
# Zasláno: 12 Čec 2011 16:26
- Nahlásit

misak2
Ona obyčejně nikdy nic něříká,

tak je to statečná bojovnice, nejni to hysterka.

Člen
# Zasláno: 12 Čec 2011 18:06
- Nahlásit

PetraK

Já mám doma furt v zásobě Hypermangan. Ten je dobrej, můžeš si ho namíchat jak chceš silnej a krystalky mají strašně dlouhou životnost...

PetraK
Člen
# Zasláno: 12 Čec 2011 19:37
- Nahlásit

hypermangáč je desinfekční aji?? No vlastně asi jo, když tak o jeho použití přemýšlím, i jsem ho taky vlastně blbka u Murphyho používala...... nevím proč jsem si ho k desinfekci nezařadila . Nevíš?

misak2
Člen
# Zasláno: 13 Čec 2011 18:19
- Nahlásit

PetraK
Díky, ale myslím, že všichni němečtí ovčáci jsou stateční, je to jejich povolání, že?

hally001
Člen
# Zasláno: 13 Čec 2011 22:19
- Nahlásit

PetraK-no nám na kurzu první pomoci říkali, že vodka není nejvodnější...ani jinej alkohol, protože obsahuje cukr

PetraK
Člen
# Zasláno: 13 Čec 2011 22:55
- Nahlásit

misak2
je to jejich povolání, že?

vááálka huž skončiláááá

hally001

no nám na kurzu první pomoci říkali, že vodka není nejvodnější...ani jinej alkohol, protože obsahuje cukr

FÁKT?? No tak ale kurnik do čeho to mám teda naložit? sem si řikala, že to je nejčisčí alkehůl (líh asi už dneska potravinovej neseženu, ne? nebo jo? )

vojta2
Člen
# Zasláno: 15 Čec 2011 10:12
- Nahlásit

Já teda dezinfikuju také Jodisolem, jak vás ale tak poslouchám, jdu si koupit Jelínkovu slivovičku Mňam

Člen
# Zasláno: 15 Čec 2011 12:40
- Nahlásit

PetraK
(líh asi už dneska potravinovej neseženu, ne?

seženeš, normálně v lékárně "lékařský líh"

anebo

http://www.drmarco.cz/alkohol/lih-konzumni-80

PetraK
Člen
# Zasláno: 15 Čec 2011 13:07
- Nahlásit

normálně v lékárně "lékařský líh"

ano???? ty jsi ale velmi šikovná děfčica. Díky moc.

Jo a jak říkám.... kašli na to , ale ten poslední zásek, ten se Ti velmi, převelmi povedl

Člen
# Zasláno: 15 Čec 2011 13:13
- Nahlásit

PetraK
Jo a jak říkám.... kašli na to
ano prosím , ale už se aspoň nevztekám...

ale ten poslední zásek, ten se Ti velmi, převelmi povedl

PetraK
Člen
# Zasláno: 15 Čec 2011 13:26
- Nahlásit

ale už se aspoň nevztekám...

to je velmi dobře, mohla by ses přeskočit a bejt steklá jak Žofka

Vero
Člen
# Zasláno: 15 Čec 2011 21:00 - Změnil/a: Vero
- Nahlásit

PetraK
hypermangáč je desinfekční aji??

No jasně. Stříká se třeba do ran po kousnutí jako alternativna k betadině... i na jiné věci (třá na některé kožní nemoci u rybiček v akvárku nebo na škůdce na kytkách - rybičky i kytky to v poho přežijou).
Akorát děsně fšecko barví...

Na klíště jsem ho ale nikdy nepoužila... snad že je ten stříkanec jodisolu pohotovější, roztok s hypermanganem se nedá schovávat.

Jo a ten alkohol se nemá lejt do rány! To se má kápnout na klíště (na člověkovi, psovi by asi alkohůl dost vadil do nosu), aby chcíplo a šlo líp vyndat + nějaká ta dezinfekce k tomu
S ohledem na to myslím, že obsah cukru nevadí...
Do ran samozřejmě néééééé...
Jak lékařský líh, to netuším, ale tipuju teda, že ani ten ne.

Edit: Proto se nesmí do otevřených ran dávat jodová tinktura třeba... prostě alkohol by neměl dovnitř, v žádné podobě. Což splnuje ta betadina... a hypermangan.

chihuahuacrazypassion
Člen
# Zasláno: 15 Čec 2011 21:06
- Nahlásit

Ahoj my naštěstí žádné klíštata nemáme Moje fenka měla za svůj půl roční život jen jedno klíště Ale jinak rozhodně je dobré desinfikovat nejlépe betainem

Člen
# Zasláno: 15 Čec 2011 21:09 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit

Vero
Jak lékařský líh, to netuším, ale tipuju teda, že ani ten ne.

Líh s kys. salicylovou se používá jako vydatná dezinfekce i na otevřený rány.
Mám ho doma pro všechny případy. Ovšem pálí jak čert, dezinfikovali mě s ním ránu na chirurgii a myslela jsem, že vyletím z kůže.

Proto se nesmí do otevřených ran dávat jodová tinktura třeba... prostě alkohol by neměl dovnitř, v žádné podobě
Ale jodová tinktura se používá k dezinfekci otevřených ran. Betadina je výborná, ale poměrně slabá a někdy nestačí.

vojta2
Člen
# Zasláno: 16 Čec 2011 14:40 - Změnil/a: vojta2
- Nahlásit

alkohůl dost vadil do nosu), aby chcíplo a šlo líp vyndat + nějaká ta dezinfekce k tomu
S ohledem na to myslím, že obsah cukru nevadí...
Do ran samozřejmě néééééé...

Ale ono by se to klíště v ty dezinfekci nemělo utopit...
Jinak proč ne alkohol nebo jód do otevřených ran? Proč by to mělo vadit?

Vero
Člen
# Zasláno: 16 Čec 2011 19:25
- Nahlásit

Že alkohol ne do otevřených ran - to mám jak od vetů, tak od zdravotníků (že u lidí je to stejně), celkem víc osob... S tím, že to poškozuje tkáň. Vždycky mi to přišlo logické, tak jsem se nad tím nepozastavovala. Jedna zdravotní sestra mi říkala, že právě proto se vyrábí ty jodové přípravky bez lihu.
Naše vetka mi říkala, že může být případ, kdy je to přece jen nutné, protože nestačí ty jiné prostředky, ale že pokud možno nepoužívat. Třeba rány po kousnutí že se mají rozhodně čistit hypermanganem, nikoli lihem.
Tak jestli máte někdo jiné info z odborných kruhů, tak mě opravte - sama v tom odborník nejsem, takže fundované argumenty z medicíny nevytáhnu...

Vero
Člen
# Zasláno: 16 Čec 2011 19:27
- Nahlásit

vojta2
Ale ono by se to klíště v ty dezinfekci nemělo utopit...

Nemá se utopit... Má to podobný důvod, jaký mělo patlání olejem - že se klíště udusilo a pustilo. Jenomže mezitím co se dusilo, pustilo všecky jedy do těla. Takže to ne. Líh by ho měl omráčit hned, takže by se mělo pustit.
To mám od lidských doktorů (pro klíšťata na lidech - nevím, esi by ty macky na psovi líh měl vliv) a zas to nemám čím vyvrátit ani potvrdit.

Člen
# Zasláno: 16 Čec 2011 20:30 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit

Vero
ak jestli máte někdo jiné info z odborných kruhů, tak mě opravte - sama v tom odborník nejsem, takže fundované argumenty z medicíny nevytáhnu...

Já právě to samý... . Soudím to jen ze svých zkušeností. Ale možná, že rozpor v našich názorech pramení z toho, co si každá představujem pod termínem "otevřená rána".

Takže např. kapsu po kousanci léčím tak, že ji stříkačkou proplachuju roztokem Hypermanganu a povrch rány 1. den dezinfikuju Salicylovým lihem.

Podle zkušeností u sebe i z veteriny, bych asi nelila alkoholovou dezinfekci do "hlubokých ran".

Jinak např. s jodovou tinkturou se musí opatrně a jen pár kapek, protože jód je ve větším množství toxický, takže nejen kvůli alkoholu.

Třeba se tu objeví někdo kompetentní...

Vero
Člen
# Zasláno: 18 Čec 2011 09:26
- Nahlásit

V podstatě myslíme totéž, nelít to dovnitř do těla. Jen na povrchové rány.

Cesmina
Člen
# Zasláno: 18 Čec 2011 12:52
- Nahlásit

Po klíštěti ne

<< . 1 . 2 . 3 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání