Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Epilepsie u psů a její přznaky
<< . 1 . 2 .
Autor Zpráva
Pumpa
Člen
# Zasláno: 15 Dub 2010 09:04
- Nahlásit

měla jsem labradora a u toho se jednou projevil epi záchvat, když spal pod zapnutou plazma koulí. Jak tam lítaj ty blesky a jemně piští, psi asi slyší ještě něco víc než my.. spal neklidně, furt se vrtěl, najednou mně probudil rachot, pes měl křeče, házel sebou z boku na bok, silně zakouslé čelisti a slintal, vytahli jsme ho od topení do haly, aby se nepomlátil, nereagoval, tak jsme ho zkusili zvednout, když křeče maličko ustoupily, potácel se, neudržel se na vlastních. Vypadalo to že přichází k sobě a v tom přišel záchvat znova, to samý, oči v sloup, slinty a křeče. Zařvala jsem na něj, drapsla ho za krk a v tom jak když mávne proutkem, nic. A koukal na mně co tam takhle pozdě blbnem, evidentně nic nevěděl.
Doktor mu dal diuretika, kvůli otokům mozku, chodili jsme chcát snad každých pět minut a od té doby nic. Plazma koule je od té doby taky vypnutá....

Šárka
Člen
# Zasláno: 15 Dub 2010 10:07
- Nahlásit

Ten náš při záchvatu třepal nohama. Tlama se mu dala těžko otevřít, frkal. Potom se motal a pochodoval.

jitka HS
Člen
# Zasláno: 16 Čen 2010 20:01
- Nahlásit

Ahojky,tak bohužel naše tříletá fenka jezevčíka Baruška měla včera epi záchvat.Byli jsme na zahrádce,Bája jako obvykle naháněla kočky,já si v klídku pila kafe a luštila křižovku.Najednou mrknu na trávu,kde stála Bája,zdála se mi nějaká divná.Najednou začala slintat,třást se,padla,zvrátila hlavičku a už se nezvedla.Bylo to strašné,nikdy jsem nic tak hrozného neviděla.Popadla jsem jí do náruče,muž zatím nahnal do auta i našeho druhého pejsu a jeli jsme k vetovi.Již v čekárně jsem se dozvěděla,že je to asi epi záchvat.Vet Báju prohlédl a potvrdil ,že s největší prav.jde o epi záchvat,dostala tři injekce a druhý den jsme měli zavolat jak se jí daří.Že by měla být druhý den na nohou.Nebyla schopná se postavit ani po hodině,kdy jsme dorazili domů.Celou noc jsem jí hlídala a opravdu již v noci vstala a chtěla do postele.Čůrat jsme byli jenom dvakrát.Dnes už běhala,tak snad to bude dobré.Volala jsem vetovi a záleží na častosti záchvatů.Protože nemám s touto nemocí zkušenosti,mám k vám co máte takto nemocné pejsky prosbu.Nevím co nás čeká dál.Mohli by jsme si tady předávat svoje zkušenosti jak na tom naši pesani jsou?Děkuji vám za případné rady předem.

Atika
Člen
# Zasláno: 16 Čen 2010 21:14
- Nahlásit

Jak jsem již psala našemu boxíkovi se epi objevila cca v 9 letech, záchvaty nebyly časté, tak 3 do měsíce, krátké (teda v tu chvíli to člověku přijde strašně dlouhé, ale objektivně tak 1-3 minuty), byl v bezvědomí, někdy se počural, po "probuzení" se většinou posadil, býval dezorientovaný a hodně unavený, spal pak třeba několik hodin. Ale zase ne že by se nepostavil, jen byl chvíli jako nejistej. My jsme teda prášky nasadili, v nízké dávce a záchvaty v podstatě úplně vymizely, objevily se až cca měsíc před tím než umřel, ale to se horšil celkově a odešel ve 13 letech, což je na boxera docela slušnej věk.

Neysa
Člen
# Zasláno: 15 Čec 2010 16:30
- Nahlásit

jitka HS
Ahoj
Epilepsie vrozena se projevi vetsinou do 1 roku veku. Pokud se objevi pozdeji, je mozne, ze ji zpusobilo neco jineho. Treba potize s jatry, nebo s ledvinami, biochemicka rovnovaha, unava...
Zkuste pripadne nechat udelat vysetreni krvi, jestli je vsechno v poradku.
Mne se to taky takhle objevilo u psa. Prvne jsme myslela, ze ma snad mrtvici. Na veterine se zjistila epilepsie, zpusobena spatnou funkci jater. Momentalne je jenom na diete, leky nebere. Velkej zachvat uz nebyl, male - chvilkove vypnuti, ano.
Drzim palce, at uz se to neopakuje a byla to jen jednorazova zalezitost.

jitka HS
Člen
# Zasláno: 15 Čec 2010 18:35
- Nahlásit

Atika
Ahojky,děkuji za radu a omlouvám se,že jsem se neozvala dřív.Měli jsme nějaké problémy s internetem,potom přišla moje nemoc.No snad už je vše za námi.Dnes je to právě měsíc co měla Bája záchvat.Od té doby byl klid,ale je jiná,taková zaražená.Už neskáče hned do klína,když si sednu,nejraději leží u dveří,nebo v rohu pod lavicí v kuchyni,to dřív nikdy nedělala.Je taková nedůvěřivá.Jako kdyby mi vyčítala co se jí stalo,je mi to líto,ale snad se to ještě srovná.Když si jí vezmu sama do náruče,tak to chvíli vydrží,ale jak může,tak se uteče schovat.Léky nebereme,máme sledovat její chování a psát si poznámky a kdyby bylo záchvatů víc,tak by léky musela brát.Taky se boxíkovi změnila po záchvatech povaha?

Neysa
Ahojky,děkuji za podporu.Zatím jak jsem psala,tak máme za sebou první měsíc a až na tu bojácnost je v klidu.Taky jsem se právě obávala,že je to mrtvice,záchvat vypadal hrozně.Jak mě můj muž nedávno řekl,že krizové situace nezvládám,že se bál,že se sesypu.Bohužel je toho na mě poslední dobou nějak moc,sotva se syn vyhrabal z těžké operace,tak mě čeká operace páteře,Jimmík ( náš starší jezevčík 13 let) již od tří let marodí s páteří.Tak mojí radostí byla právě naše Bája,vždy ochotná potěšit,olíznout,přitulit se.To mi nyní schází,samozřejmě jsem ráda,že to není ještě horší a doufám,že to zůstane alespoň takto.Držím Tvému pejskovi palce aby se mu vše špatné vyhnulo.Děkujeme,mějte se dobře
Zdraví Jitka,Jimmík,Baruška

Neysa
Člen
# Zasláno: 16 Čec 2010 08:50
- Nahlásit

Jitka HS
To je mne lito, drzim palce at vse dobre dopadne.

U nas se povaha psa menila uz asi 3 mesice pred velkym zachvatem. Zacinal byt vetsi morous, vic chtel klid... rikali jsme si, ze proste starne. Nakonec jsme zjistili, ze to uz nejspis zacali male zachvaty. Podotykam, ma je doted. Obcas ma horsi dny, kdy vrci i na prazdou mistnost, nastesti jich neni moc.
Male zachvaty jsou prave normalne nepozorovatelne, clovek si jich nemusi vsimnout. Pes jenom jako kdyby na chvilku "vypne". Chvilku stuhne, ma nepritomny pohled, nereaguje. Po par sekundach se probere. A v dusledku toho, ze proste nekdy ma chvilky, kdy nevi, kde je, kdo je.. tak je nejisty a nevrly, protoze nevi co se s nim deje.
Taky nam vic zeleza do tmavych koutu a podobne. Podle tohohle chovani pozname, kdy se mu stav horsi.

Samozrejme, neni to tak porad. Vetsinou je normalni, ale je videt, ze se mu povaha zmenila.

Atika
Člen
# Zasláno: 16 Čec 2010 21:17
- Nahlásit

jitka HS
No u nás byl Bríťa mezi záchvaty úplně normální, ale měl je fakt párkrát a léky mu zabraly okamžitě. Jediné v čem byl trošku jiný, že občas jako koukal do prázdna, já jsem tomu říkala "bezcílné zírání", prostě koukal na nic. Vždycky jsem ho oslovila nebo do něj šťouchla a on se probral. Ale mohla to být i známka stárnutí, čert ví. Ale jak teď čtu co píše Neysa, tak třeba to bylo k tomu. Ale nevrčel, nikam nezalézal, dokonce si hrál jak štěndo.Držím vám palce, ať se fenka zlepší.
Neysa
Jestli za to můžou játra, nezkusili jste ostrpestřec? Já ho dávala (s vetovým svolením) jinému psíkovi, který musel brát hodně dlouhodobě prednison a začal mít špatné jaterní testy a po tomhle se mu fakt krásně upravily. Dnes dávám kůry všem starším psíkům, kteří musí brát nějaké léky. Na játra je fakt dobrý. Dávala jsem denně 20 kapek (na 20 kg) do žrádla - tinkturu - nedělalo mu to problém a pomáhalo.

jitka HS
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2010 19:21
- Nahlásit

Neysa
Děkuji moc za podporu.
Neysa
Atika
Děkuji za rady a vaše zkušenosti.Dnešní silnou bouřku jsme přestály v pohodě u otevřeného okna.Se změnou povahy se musím smířit,hlavně aby se Bájin zdr.stav nezhoršoval.Mějte se hezky a taky držím palce vašim pesanům.

Houšková
Člen
# Zasláno: 18 Čec 2010 10:57
- Nahlásit

Ivana Austová
Chtělo by to řádně vyšetřit krev pejska, bratr měl psa, který měl také příznaky epilepsie, ale druhý lékař nechal udělat rozbor krve a zjistil, že se jedná pouze o nedostatek stopových prvků. Když klesnou,nastal záchvat. Předepsal mu vitaminy a bylo to dobré. jinak existuje na epilepsii čínská medicina velmi účinná. Hlavně nemá vedlejší škodlivé účinky, oproti jiným lékům.

Neysa
Člen
# Zasláno: 19 Čec 2010 10:54
- Nahlásit

Atika
Jo, Ostropestrec jsme davali, v tabletach, kapky nema rad. Taky Essentialis forte a dalsi. V kombinaci s nizkoproteinovou dietou to zabralo pomerne dobre, pes se drzi mnohem lepe, nez by kdokoliv cekal.
A davame Relaxix na sklidneni, kdyz ma spatne dny. Nejsou to zadne barbituraty, jen aminokyseliny, takze ho nezatezuji a funguji nam pomerne dobre.

Hanulaov
Člen
# Zasláno: 19 Čec 2010 22:35
- Nahlásit

Je tato diskuse ještě aktivní?

Hanulaov
Člen
# Zasláno: 19 Čec 2010 22:44
- Nahlásit

Mám dvouletou fenku cairnterriera a velikou obavu, aby občasné třesy, které jsem u ní viděla, nebyly známkou epilepsie...Viděla jsem ji tedy jen 3x, ale nevím, jestli toto nezažila, chudák jeden chlupatá, víckrát. Poprvé zničehonic sklopila uši, jako by se vyděsila, přitiskla se mi k noze a začala se třást. Nepřestalo to, ani když jsem ji vzala do náruče, trvalo to ještě cca 3 minuty. Podruhé z balkonu štěkala na jiného psa a z toho štěkotu přešla do třesu, kdy nereagovala na moje slova -jako bych tam nebyla. No a včera potřetí se zničehonic odklidila do samoty do pelíšku a když jsem se nai šla podívat, klepala se a zase měla sklopené uši. Povahově se hodně změnila, ale neodhadnu, jak dlouho to trvalo - málokdy si hraje, vrčí občas na známé psy i lidi,odmítá jídlo nebo žere méně. Přemýšlím nad nedostatkem minerálů, jak jste tu o tom psali, ale fenka je na kvalitních granulích a ty by měly být vyvážené.Z antiepileptik mám strach - spíš bych hledala nějaká homeopatika...

Neysa
Člen
# Zasláno: 20 Čec 2010 15:42
- Nahlásit

Hanulaov
Rozhodne to nejdriv konzultuj s veterinarem a nech udelat rozbor krve. To ze je fena na kvalitnich granulich nic neznamena.
Taky to muze byt jine onemocneni mozku, nejen epilepsie. Az budes mit potvrzenou diagnozu, da se debatovat o lecbe. Rozhodne vsak na ni nic nezkousej jen tak na slepo.

<< . 1 . 2 .
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání