| Autor |
Zpráva |
Ivana Austová
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2010 19:08
- Nahlásit
Ahoj, má někdo zkušenosti s epilepsií u psů?
|
Šárka
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2010 19:16
- Nahlásit
Pes se kterým jsem bydlela měl epilepsii. Měl záchvaty i se u nich počůral.
|
makrel
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2010 19:28
- Nahlásit
Ivana Austová
Já jich pár zažila, i když naštěstí nebyli moji. Co přesně potřebuješ?
|
Ivana Austová
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2010 19:32
- Nahlásit
No, dneska po prochátce se začala Corča chovat divně, škubala zadníma nohama, mlátila sebou, byla apatická, nereagovala na mě, a když jsem ji postavila, nedokázala se udržet na zadních nohou
a pořád se přede mnou schovávala
|
makrel
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2010 19:34
- Nahlásit
Ivana Austová
Jak dlouho to trvalo? A jak se chová teď?
|
Ivana Austová
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2010 19:34
- Nahlásit
Šárka a jak přesně se projevují?
|
Ivana Austová
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2010 19:35
- Nahlásit
makrel
Asi minutu, ted spí,ale radši jsem s tím byla u veta
|
makrel
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2010 19:37
- Nahlásit
Ivana Austová
No a co ti řekl? Projevují se podobně jak u lidí, křeče,bezvědomí, jak psala šárka, tak i to pomočení, nebo pokadění.
|
staropramen
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2010 19:38
- Nahlásit
To mohl být záchvat,myslím že se podobají ten lidským,může se projevovat různě,jako u tvého pejska,co ti pověděl veterinář?
|
makrel
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2010 19:40
- Nahlásit
http://www.data-ess.com/DOKUMENTY/ZC-epilepsie.htm
|
Ivana Austová
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2010 19:43
- Nahlásit
makrel
Prosím tě a jak přesně se ty záchvaty projevují?
|
makrel
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2010 19:45
- Nahlásit
Ivana Austová
Záchvaty, ať už spadají do kterékoliv ze tří výše uvedených skupin, mohou vykazovat neuvěřitelnou šíři a rozmanitost vnějších projevů. Mohou sahat od pouhých záchvěvů, či třesu jednotlivých svalových partií (víčka, pysky, uši) nebo končetin a to za plného vědomí nebo jeho zastření až ztráty. Další možností jsou stavy náhlé ztráty vědomí a bezvládné upadnutí pacienta, jež může pokračovat zvýšeným svalovým napětím krku (často zaklonění) nebo končetin (tonická křeč). Velmi klasickým typem záchvatu je tzv. Grand-mal typ, s úplnou ztrátou vědomí, upadnutím na zem, zvýšeným napětím svaloviny krku a končetin a následnými plovacími pohyby končetin (klonická křeč) a pohyby žvýkacími. Nezřídka dochází k výraznému slinění, pomočení a samovolnému kálení. Jednotlivé typy záchvatů se mohou různě kombinovat nebo plynule přecházet jeden v druhý. Před samotnými záchvaty můžeme někdy pozorovat určitý neklid a nejistotu a změnu chování zvířete (prodromální stádium a aura). Samotný záchvat jak byl výše popsán může trvat od několika vteřin až po několik minut.
|
makrel
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2010 19:46
- Nahlásit
Ivana Austová
jsem to vytáhla z toho odkazu, ať to nemusíš číst celé. Co ti řekl doktor?
|
Ivana Austová
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2010 19:47
- Nahlásit
makrel
Že to mohl být slabý epileptický záchvat, nepočurala se
|
staropramen
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2010 19:49
- Nahlásit
A co si u toho doktora dělala tedy? Bavili ste se vůbec o tom? Mi to připadá že ne
|
makrel
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2010 19:50
- Nahlásit
Ivana Austová
nesežrala něco? neboj, jedna taková příhoda ještě nemusí nic znamenat.
|
Atika
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2010 19:51
- Nahlásit
Můj boxer epilepsii měl, záchvaty vypadaly jak píše makrel, u nás se ztrátou vědomí, upadl, záklon hlavy a křečovitě škubal nohama, někdy se počůral. Začala mu v 9 letech, dostal léky a byl bez záchvatů další tři roky. Objevily se znovu až cca měsíc před smrtí. Je nutné léky přesně nadávkovat a přesně dávat. Po záchvatu býval dezorientovaný a hodně unavený, spal pak třeba několik hodin.
|
Ivana Austová
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2010 19:52
- Nahlásit
[b]staropramen že to mohl být slabý epileptický záchvat, mám kříženku border kolie, otec je borderka a matka kříženka flat coated retrieveta
|
Ivana Austová
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2010 19:53
- Nahlásit
makrel
no to právě nevím, běhala venku s Entitou kolem Odry
|
makrel
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2010 19:53
- Nahlásit
Ivana Austová
a co dál, asi že pokud se to nebude opkovat, tak ještě nebude nic dělat, ne?
Jinak takový záchvat může ještě vyvolat nerovnováha minerálů a teoreticky i hypoglykémie a nadměrná únava, ale o u vás asinebylo, že?
|
Ivana Austová
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2010 19:55
- Nahlásit
staropramen
No prohlížel ji, poslouchal plíce, koukal do očí, ptal se na příznaky atd, pak mi dal rady, že mám sledovat jestli se ti nebude opakovat, má mít ted klid, žádná velká fyzická zátěž
|
makrel
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2010 19:56
- Nahlásit
Ivana Austová
No vidíš, nemusí se to opakovat vůbec. Tak asi jen hlídat a nepřetěžovat.Bude to dobrý, uvidíš.
|
Ivana Austová
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2010 19:56
- Nahlásit
makrel
No říkal že léky ještě ne, až kdyby se to opakovalo, ted byla spíš doma a před tím běhala asi hodinku a půl
|
staropramen
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2010 19:57 - Změnil/a: staropramen
- Nahlásit
Ok
|
makrel
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2010 19:59
- Nahlásit
Ivana Austová
no kdo ví, hlavně když není otrávená třeba. Teď to nijak neovlivníš, kromě toho klidu. Tak mysli pozitivně, mohlo to být i z té únavy.
|
Ivana Austová
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2010 20:07
- Nahlásit
makrel
Děkuju za rady, už jsem o něco klidnější
|
makrel
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2010 20:08
- Nahlásit
Ivana Austová
To je dobře, fakt nic nevymyslíš a budeš stresovat sama sebe a fenku taky ( to se mi to mluví, když nejde o mojeho psa, co? )
|
Alinka
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2010 21:33
- Nahlásit
Ivana Austová
moje fenka taky měla epilepsii (idiopatickou) a nebylo to tak, že dostala záchvaty po nějaké námaze, naopak spíš je dostala když byla v absolutním klidu. Projevovy byly podobné, jako píše Atika. Křeč v celym těle, silně slinila, hlava v záklonu, škubala zadníma nohama, někdy se i počůrala. Pokaždý když měla zachvát, tak se jakoby snažila někam zalézt, spíš ke mně. Prášky jsme braly (už si nevzpomínám na název), ale záchvaty moc neustávaly, tak jsme je vysadily a záchvaty byly, ale v menší míře a navíc byla mnohem mnohem veselejší, byla to zase ona a ne ten pejsek, kterej celej den prospí. Dožila se 13, záchvaty začly asi v jejích 7 letech.
|
Houšková
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2010 23:24
- Nahlásit
Bráchův pes také míval záchvaty, jeden veterinář řekl, že je to epilepsie. Došlo ještě k druhému, ten rozborem krve zjistil, že záchvat se vyvolává klesnutím stopových prvků na minimum. Předepsal psovi vitamíny (ponejvíce hořčík) a ty bral po jedné tabletě denně a žádné záchvaty už nenastaly. Prášky na epilepsii mají dost vedlejších účinků, což je pro psa dost špatné.
Existují čínské doplňky na epilepsii a jsou s tím nejlepší zkušenosti a ty nemají žádné vedlejší škodlivé účinky.
|
moll
Člen |
# Zasláno: 15 Dub 2010 06:41
- Nahlásit
naše fena mívá občas epi-záchvaty - vet nám dal diazepam (síla podle hmotnosti psa), aplikujeme podle potřeby - když to vypadá, že záchvat přichází (fenka chodí dokola, hledá klidné místo, slintá, krčí se...), tak dám jeden a k záchvatu nedojde, při záchvatu samotném dávám 2-3 podle potřeby, někdy je potřeba rozpáčit tlamu a dát za pysky. účinkuje neskutečně rychle, dojde ke zklidnění a uvolnění, fenka po záchvatu spí. bylo by dobré si o lék říct a mít ho pro případ potřeby po ruce.
|