Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Kastrace nebo injekce?
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
Conty
Člen
# Zasláno: 9 Dub 2010 13:14
- Nahlásit

Dobrý den,mám 8,5-letou fenku a mám ji společně se psem.Štěňátka nechci,tak jí vet píchl ,,injekci proti hárání".Chtěla bych vědět,co je pro fenku lepší,jestli kastrace nebo stačí jednou za půl roku tato injekce.Díky za odpověď

PetraK
Člen
# Zasláno: 9 Dub 2010 13:26
- Nahlásit

Conty

a oddělit je v době hárání nelze? Co vím, tak tyhle injekce jsou pěkný dryják

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 9 Dub 2010 19:22
- Nahlásit

Injekce může vést k zánětu dělohy a velkým komplikacím. V nejhorším případě smrti.
Chtěla jsem to u fenek 12 a 8 let, veterinář byl tvrdě proti.

Pumpa
Člen
# Zasláno: 9 Dub 2010 21:38
- Nahlásit

co člověk to názor, co pes to originál, nelze říct, jak to u konkrétního psa bude. Obecně nejsem zastáncem psích "antikoncepčních" prostředků, ani nesmyslnému kastrování, aby to měli lidé jednodušší, ale když se kouknu na stránky útulků, je lepší cokoliv jiného, než další nechtěná štěňata...

Houšková
Člen
# Zasláno: 9 Dub 2010 23:59
- Nahlásit

Injekce proti hárání, to je strašně nebezpečné, zodpovědný veterinář to nedělá. Kastrace naopak je pro fenu to nejlepší. Skoro každá třetí fena má na stáří problémy rakovinového charakteru, nerozhoduje, zda měla štěňata, či nikoliv. Kastrací se předejde onemocnění. Dnešní nástroje při uspání jsou už o něčem jiné, bezpečnější. Jediná nevýhoda kastrací je ta, že pokud se kastruje fena trochu při těle, velmi těžko se pak docílí jejího zhubnutí. Důležité je, nechat si kastraci udělat u veterináře, který provádí operace denně, špatné je nechat kastrovat u veterináře, který je méně chirurgický zdatný.

Cesmina
Člen
# Zasláno: 10 Dub 2010 18:19
- Nahlásit

je lepší cokoliv jiného, než další nechtěná štěňat
Je lepsi cokoliv jineho, nez jakakoliv dalsi stenata... Takovy rocni stop stav vyroby psu, by vubec nebyl spatny.

Apropo kastaci a injekce resi jeste ti zodpovednejsi. Za sebe bych spis kastrovala, kdyby byl problem v hlidani.
Sama jsem byla dvakrat ci trikrat na lidske antikoncepcni injekci a rozhodilo me to natolik, ze kdyz slysim antikoncepcbi injekce, tak je mi jeste ted blbe.
Neverim, ze psum to bude delat dobre, ale co treba takovy antikoncepcni pilulky? Ty jeste ve svete psu a kocek nikdo nevymyslel?

Aluli
Člen
# Zasláno: 12 Dub 2010 18:50
- Nahlásit

Ahojky, máte někod zkusenosti s kastrací feny? Jak dlouho trva než je schopná běžné aktivity? Kastrovat jsem půvoně nechtěla, ale nemám jinou možnost po harani mívá falešné březosti. Teď dokonce po lednovem harani má falesku uz po druhe po sobe z jedne se dostala a za dva tydny sup znova. Štěnda neplánuju, aktivně děláme agility (proto potrebuju vedet jak dlouho by byla mimo) tak at se podle toho zarídím
Děkuju

Houšková
Člen
# Zasláno: 12 Dub 2010 22:25
- Nahlásit

Do normálních procházek (delších) je schopná po týdnu. S větší zátěží to přece jenom chce počkat déle. Hlavně záleží, kdo kastraci dělá. Šikovný veterinář udělá jen velmi malý řez. DŮLEŽITÉ VŠAK JE - KASTROVAT PO DVOU MĚSÍCÍCH PO SKONČENÍ HÁRÁNÍ. Je fakt, že falešná březost je velmi pro fenu nepříjemná a většinou na stáří jsou pak nádorové problémy, když se nedá vykastrovat. Ohledně možnosti dělat agility po operaci, to asi nejlépe řekne veterinář. Nemá cenu třeba kvůli nějaké uspěchané době začít dříve a pak mít třeba problémy.

Alexa
Člen
# Zasláno: 12 Dub 2010 22:31
- Nahlásit

Aluli
máte někod zkusenosti s kastrací feny? Jak dlouho trva než je schopná běžné aktivity?
moje fena NO byla za cca 14 dní celkem v pohodě, normál procházky, cvicčit jsem začla po měsíci. Těch prvních 14 dní pořád polehávalaa nic jí "nebavilo". Teď je to 3 roky a fena je naprosto v pohodě, nemá žádné problémy, dostává pořád stejnou dávku krmení i pohybu a nepřibrala. Povahově taky žádná změna

jana33
Člen
# Zasláno: 12 Dub 2010 22:52
- Nahlásit

Tak naše čuba byla v pohodě do dvou dnů,takže dalších 8,kdy měla stehy,byla naprdlá,že nesmí lítat.

grooggy
Člen
# Zasláno: 13 Dub 2010 00:28
- Nahlásit

Naší čubě (anglický kokr) se po téhle inijekci zvětšila děloha a málem umřela, teda bylo to asi před 12 lety, takže uř je možná nějaká jiná receptura a pak už štěňata mít nemohla, protože se musela vykastrovat...

PeKrato
Člen
# Zasláno: 13 Dub 2010 09:21
- Nahlásit

Mám fenu, co taky trpí na falešné březosti. Chovat na ní nemůžu, takže jí taky dávám ještě jedno hárání a když zase bude mít falešku, nechám ji kastrovat. Rozhodně bych kastrovala, injekce jsou opravdu svinstvo a můžou mít nepěkné zdravotní dopady.
Fenka kamarádky byla za tři dny akční a jak píše jana33, jen byla naštvaná, že nemůže lítat. Za 14 dní ale už byla v normálním režimu bez omezení.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 13 Dub 2010 11:59
- Nahlásit

Psíček
A což takhle zodpovědnost
jako vůči tej falešce?? jako já jsem naprosto proti preventivní kastraci,ale pokud je ta faleška furt a fakt nějak brutální,mooožná bych to zvážila..měla jsem tohle u bývalý čuby(ale kastrovaná byla nakonec kvůli endometritidě nebo jak se to menuje).Fakt jí měla hustou a dvakrát dokonce byla pod kudlou páč se jí to mlíko nějako srazilo a udělalo se jí bebí kolem cecíku..podruhý dokonce píštěl..Vet to řešil v prvním případku nějakejma hormonama,což taky nebude super..

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 13 Dub 2010 12:03
- Nahlásit

Psíček
Kdo že je falešnej či coo
no já teda určitě né
sem si nebyla jistá,essi to nevztahujete k tomu poslednímu příspěvku bo jste necitoval ani jeden
do týhle injekce bych já osobně teda nešla.

EngieB
Člen
# Zasláno: 13 Dub 2010 14:20 - Změnil/a: EngieB
- Nahlásit

Aluli
Ahojky, máte někod zkusenosti s kastrací feny? Jak dlouho trva než je schopná běžné aktivity?
Kastrovala jsem ze zdravotních důvodů 13-ti letou fenu a v pohodě, dva dny byla špatná (a já taky, protože přes den spala a v noci chodila), pak se uklidnila a v pohodě.
Dneska bych nechovnou fenu kastrovala raději dříve, dokud je v plné síle a zákrok není taková zátěž.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 13 Dub 2010 19:16
- Nahlásit

EngieB
Kastrovala jsem ze zdravotních důvodů 13-ti letou fenu a v pohodě, dva dny byla špatná
tak tos měla kliku...já taky z těch důvodů 6letou a myslela jsem,že mě raní,vzpamatovávala se několik měsíců a prvnítři dny nespala vůbec,ani v noci,sem se zapřísáhla,že nikdy v životě zdravýmu zvířeti neFakt to bylo na nervy a tak aktivního čokla aby jeden hledal s lucernou!

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 13 Dub 2010 19:26
- Nahlásit

Psíček
muze to bejt tak i onak
šiš to já vim! ale mě to znechutilo navěky teda...
No ne?
no jo...

Aluli
Člen
# Zasláno: 13 Dub 2010 22:39
- Nahlásit

Preventivně bych taky nekastrovala. Jen kvuli zdravi prostě.

NatalieNatynka
Člen
# Zasláno: 15 Dub 2010 11:38
- Nahlásit

Já jsem dávala fenku kastrovat hned po prvním hárání, protože štěňata jsem neplánovala (už tak je opuštěných psů až dost) a bylo mi to doporučeno i ze zdravotního hlediska. Teď jsou jí 4 roky, za kastraci jsme rádi, máme klid a fenka taky nemusí každý půlrok chodit div ne kanálama.
Veterinář říkal,m že jí máme do vyndání stehů šetřit a dávat na ní pozor...no udržte zběsilého kokra v klidu...kždopádně vše proběhlo v pohodě, jizvička už dávno není ani vidět a Barunka je absolutně v pohodě.
Jsem každopádně pro kastrace, zamezí se tak nechtěným štěňatům a má to i výhody pro zdraví feny. Vím, že až přibude další fenka, první co budu plánovat, tak kastraci.

Janis
Člen
# Zasláno: 16 Dub 2010 12:52
- Nahlásit

Psíčku, každému je jasný rozdíl mezi "ustřiženým ocasem (pes to ani nepocítí, tím nechci tvrdit, že jsem pro střihání ocasů, i když jest to povoleno, neb to psa opravdu nebolí) a kastrací. Kastrace je vhodná proto, že dnes každá třetí fena (ať měla štěňata, nebo ne) má na stáří zdravotní problémy, většinou rakovinového charakteru.
Ostatně Psíčkovi něco vysvětlovat je zbytečné, jeho diskuse je vždy poněkud uboze rejpavá. Co to je za člověka? Ví to někdo? Ale asi nemá cenu se zaobírat člověkem mdlého ducha.

Kaccka
Člen
# Zasláno: 16 Dub 2010 13:26
- Nahlásit

Asi jsem taky mdleho ducha, protoze me teda ten rozdil taky moc jasnej neni.

EngieB
Člen
# Zasláno: 16 Dub 2010 13:29
- Nahlásit

davidkova renata
Tož to je mi líto - a ví se, proč to takhle špatně zvládala?

Já vím jen o jedné feně, která měla po kastraci problémy a tam to považuju za chybu majitele, jelikož ji nejen vykastroval v době těsně po hárání nakrytou, ale taky se vědělo, že špatně snáší narkozu a ještě cosi tam bylo. Jinak co se kolem mě pohybuje a je kastrovaný, tak v pohodě.

Aluli
Preventivně bych taky nekastrovala. Jen kvuli zdravi prostě.
Tohle se mi líbí - a co preventivně kvůli zdraví? Jinak právě kvůli tomuhle mám prostě psy - tam tohle díky bohu nemusím řešit a majitelům nechovných feneček fakt to rozhodování nezávidím.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 16 Dub 2010 13:38
- Nahlásit

EngieB
a ví se, proč to takhle špatně zvládala
depááák,nikdo neví nic..narkozou to ale těžko bylo, neměla jen tu jednu a probíhalo to normálně..nevim,možná prasata vetové,tehdy to byla jedna z nejlepších klinik v praze hned po revoluci,ale v poslední době tam lidi nechoděj už ani vočkovat,má přesně tak špatný jméno jako kdysi měla dobrý..jako já sem laik,tak nemůžu vědět co se dává či ne,ale rozhodně jí domů nedali vůbec žádnýATB ani nic na bolest s tim,že "se to nedává" ,kráva jedna uzená,hlavně že vona by se nacpala morfínem nejmínto bylo v pátek večír a v neděli ráno sem letěla bez psa samosebou k jinýmu vetoj pro 3 injekce a sousedka zd. sestra jí to pak píchala..nevim,prostě byla pár měsíců úpa vybziklá,bez obvyklý aktivity a chodila tak jako krátce či jak to říct.Nakonec sem šla k tomu co mi dal ty injekce s tim,že to neni možný,že musí někde něco v břiše mít nebo někde co jí bolí,,ale řek,že nic tam nejni a že neví..tim sem skončila s kastracema!

EngieB
Člen
# Zasláno: 16 Dub 2010 13:42
- Nahlásit

davidkova renata
No jo - ale to fakt nemuselo být kastrací. Já takhle dopadla s rozřezanou nohou - vet mi řekl, že dobrý, akorát to obvázal, pes do rána protekl, druhej obvaz, opět protekl a na jiný veterině jsme strávili dvě hodiny čištěním a šitím... no někdy se prostě fakt zadaří. Nejblbější na tom je právě to, že já jako laik vím prd, tak jim prostě věřím - a už mám fakt vytipovanýho jednoho jedinýho a hotovec.
Chudáček maličká ubohá - já se právě rozhodovala u tý starý feny - už měla rakovinu, prognoza 6 měsíců, do toho zánět dělohy, bez operace měsíc dva. Tak jsem do toho z hrůzou šla, ale dala to naprosto v pohodě a přidalo jí to tři měsíce života. A od tý doby se toho prostě nebojím, jelikož když to zvládl třináctiletej nemocnej pes, tak kruci! Ale fakt opatrně, moc moc moc.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 16 Dub 2010 13:50
- Nahlásit

EngieB
no jako kastrací to asi fakt bylo,vo tom žádná,do tý doby byla celkem v normě..ti řikám,že sem byla na provaz když jsem na ní koukala a nemohla nic
taky mám v práci kolegu co nechal kvůli pyometře kastrovat cca 13 čubu a dala to taky v poho..žila ještě pár let dokonce.Je to určo individuál,moje matka měla taky hysterektomii a v zásadě až do smrti s tim měla problémy..doktory to už votravovalo,páč podle nich "tam nic mít prostě nemohla a hotovo" von kolikrát ten nález jejich prostě s tim skutečným stavem a pocitama prostě neni za jedno.

EngieB
Člen
# Zasláno: 16 Dub 2010 13:58
- Nahlásit

davidkova renata
Divný. Ono stát se může cokoliv, ale je to divný.
Já se třeba strašně bojím u mýho čoklíka - on se v narkoze pravidelně budí a tak má šílený dávky, což nepovažuju za dobrý, ale vypadá to, že by mu mohli operovat bolavou nožičku, na kterou ovšem chodí, jen ji nadlehčuje. A teď babo raď. Kulka z těla tehdá musela , ale když mi vetka říkala, jak se jim dvakrát probudil, tak jsem se zařekla, že pokud nebude ohrožený život, tak do toho nejdu, jenže zase jsou mu čtyři roky a mohl by tu nožičku mít úplně ok. To rozhodování je dycky blbý a dycky každý musí vzít v úvahu všechny možnosti.
Já se rovnou přiznám, že mi nepřijde příjemný pro fenu každýho půl roku odhárat, bejt zavřená, hlídaná, na vodítku, votravovaná čoklama a pak zase chtít bejt votravovaná , pak bejt ve stresu z falešky, když stejně NIKDY nebude mít štěňata. Z tohoto důvodu je pro mě kastrace přijatelné řešení - po všech možných vyšetřeních - nejen majitel má pokoj, ale hlavně to zvíře.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 16 Dub 2010 14:12
- Nahlásit

EngieB
nejen majitel má pokoj, ale hlavně to zvíře.
a tak víš co..mě chodí čuba celý háraní na volno stejně jako jindy,netrpim jí žádný díííívadla,chová se celkem úpa normálně jako jindy. vona jak je pracovní,stačí jí nabídnout nějakou činnost a sere na celý hárání..posledně skládala zkoušku v krycích dnech..když hárá,chodim na mín frekventovaný místa ,nemám s tim nějak problém,sem celkem dost přesvědčivá pokud se vyskytne nějakej vopruz.Ta mrcha mi eště pomůže bo máme povel Di na něj a ten vona miluje.Jediný co má je laní pohled,ale ten mi de na nervy ,tak jí ho taky zakazuju.V krycích dnech jí nekontaktuju ani s čubama,aby se nějak nerozjela.v zásadě ani nevim kdy krycí dny má páč se chová normálně a ke psům se prostě nedostane.totéž faleška..má mírné projevy,ale stačí zaměstnat malinko hlavu a je to v cajku,prostě nenechat jí v tom nimrat.ale vona je štastnej tvor,těší se úpa na všecko a úpa furt,tak je snadný jí rozptýlit.
hele a co inhalační narkoza, nebylo by to řešení?

argosek
Člen
# Zasláno: 16 Dub 2010 14:18
- Nahlásit

davidkova renata

nemuzes podle jednoho psa posuzovat vsechny. kdyby se mysi nenaucily uz v mladi skoro kazdodenne onanovat, asi by se uz zblaznily.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 16 Dub 2010 14:20
- Nahlásit

argosek
nemuzes podle jednoho psa posuzovat vsechny. kdyby se mysi nenaucily uz v mladi skoro kazdodenne onanovat, asi by se uz zblaznily.
hele nauč se číst,laskavě...bud mi ukaž kde píšu obecně a ne o svým názoru vzhledem ke svý zkušenosti anebo di následovat ty myši.

EngieB
Člen
# Zasláno: 16 Dub 2010 14:25 - Změnil/a: EngieB
- Nahlásit

Psíček
Já se nepovažuju za pokrytce - říkám to tak, jak si to myslím.
Pes s uřezanýma nožičkama nemá podle mýho názoru pokoj, stejně jako pes na řetěze. Kastrovaná fena ano.
Co je normálně postarat? Nechat pravidelně hárat co pár měsíců a nenechat nakrýt? Není tedy normální nechávat psa krýt - tak jak by to "chtěla" příroda?

davidkova renata
No mě fena hárání prožívala docela hodně, nemluvě o tom, že jsem ji měla v bytě se psem dohromady - takže byla samozřejmě v kontaktu i se psem a i v krycích dnech jsme venčili dohromady. Dá se to, o tom žádná. Falešku jsem zažila u druhý a netuším, jak ji prožívala ona, ale mě deptala pěkně, byla divná, přejetá, no na prd. Ale taky se to dá. Jen je to prostě období, kdy ten pes něco chce, po něčem touží, neví co sám se sebou a nic z toho nebude. No tak proč ho tohletoho nezbavit?

O tý inhalační budu asi sakra uvažovat - to je dobrej nápad.

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání