| Autor |
Zpráva |
franceska1
Člen |
# Zasláno: 22 Led 2010 22:27
- Nahlásit
Dobrý večer. Potřebovala bych radu. Dneska jsem byla s fenkou irského soft coated wheaten teriéra na operaci. Je to rok od kastrace a cca před týdnem začala mít krvavý výtok. Měla jsem podezření na špatně provedenou kastraci,ale po sonu vet zjistil,že jí z děložního čípku,nebo jeho pahýlu,co zde zbyl po kastraci, vyrůstá polyp. Během 4 dnů,co jsem podávala antibiotika se polyp dvojnásobně zvětšil. Takže se vet rozhodl pro operaci. Když fenečku otevřel, tak zjistil pyometru. Je to vůbec možné? A především mi řekl,že jelikož tohle ještě neviděl, byl velmi udivený, že se to u fenečky po kastraci našlo, tak neví zda nenastane znovu opakování. Tak nevím. Malá pořád naříká, jsem z toho špatná, jelikož má fenka jen rok a půl a já nevím co dělat. Další narkózy a léčení si neumím představit.
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 22 Led 2010 22:35
- Nahlásit
franceska1
Pyometra je zánět dělohy. Pokud vím, tak při operaci se celá děloha i s obsahem (hnisem) odebírá. Jak by se tedy mohla vracet? Přece nemůže zhnisat něco co nemá?
|
kejtlin
Člen |
# Zasláno: 22 Led 2010 22:47
- Nahlásit
Biluška
pokud to je podchycený v začátku tak třeba stačí nasadit atb, nebo já nevím, nemám osobní zkušenosti, ale vet snad není úplně blbej aby ji vyndal a pak řekl, že bude hnisat znova něco co už fena nemá.
|
Alexa
Člen |
# Zasláno: 22 Led 2010 22:50
- Nahlásit
kejtlin
jako fena je vykastrovaná a to pokud vím znamená že dělohu vůbec nemá tak jak může mít její zánět
|
kejtlin
Člen |
# Zasláno: 22 Led 2010 22:51
- Nahlásit
Biluška
sorry jsem debil až ted´ jsem si to přečetla pořádně že byla na operaci, pak to nedává smysl, vracet se to fakt nemůže, máš pravdu.
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 22 Led 2010 23:00
- Nahlásit
Alexa
No třá při té kastraci nevzali dělohu, ale jenom podvázali vejcovody. To se taky někdy dělá. I když u psů jsem o tom ještě neslyšela, spíš u koček. V tomto případě bych pyometru pochopila. Ale že by se po operaci vracela, to jsem teda ještě nezažila
franceska1
Nejsi náhodou z Opavy?
|
kejtlin
Člen |
# Zasláno: 22 Led 2010 23:03
- Nahlásit
Biluška
ale zas v zadavatelčině dotazu je zmíněný pahýl děložního krčku, ten nevznikne podvázáním vejcovodů ale když jí vezmou dělohu ne? já teda nevím jen dedukuju.
|
Alexa
Člen |
# Zasláno: 22 Led 2010 23:07
- Nahlásit
franceska1
Malá pořád naříká, jsem z toho špatná, jelikož má fenka jen rok a půl a já nevím co dělat. Další narkózy a léčení si neumím představit.
jak dlouho je po operaci, naříkání může být reakce na narkozu. A taky jí pravděpodobně bolí rána. Chce to jí hlídat, aby byla v teple a klidu a hlavně aby si tu ráno nelízala.
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 22 Led 2010 23:11
- Nahlásit
kejtlin
ale zas v zadavatelčině dotazu je zmíněný pahýl děložního krčku, ten nevznikne podvázáním vejcovodů
A jo, pravda. Tak to teda nechápu co jí ten vet vlastně operoval? Essi vůbec něco operoval Nechci teda být nějak podezíravá a malovat čerta na zeď, ale přesně takového veta znám. Už naštěstí nemá ordinaci, ale dříve dělal běžně "kastrace" koček. V praxi to vypadalo tak, že kočku uspal, rozřezal kůži a všechny ty podkožní vrstvy, zase sešil a zkásnul majitele. Vnitřních orgánů se ani nedotkl ( byl to patlal a nepoznal by vejcovod od močové trubice ani kdyby na sobě měli cedulky ).
|
Radecha
Člen |
# Zasláno: 22 Led 2010 23:17
- Nahlásit
Tomuhle (pyometře u vykastrované fenky) se říká tzv. pahýlová pyometra, není to příliš častá diagnóza, ale občas se to stane. Popisuje se, že na vině může být ponechání kousíčku endometria (vnitřní "vrstvy" dělohy) nebo jeho ponechání současně s (byť i mikroskopickou) částí tkáně vaječníku, někdy se vyskytne u fen, které mají z nějakého důvodu horší průběh hojivých procesů, třeba diabetičky.
Pahýlová pyometra teda může vzniknout právě u feny po "kompletní" kastraci, ovariohysterektomii, kdy se odstraní oba vaječníky i děloha.
Ten polyp může být různého původu, primárně by možná mohlo jít i o reakci na šicí materiál, další průběh by mohl souviset s výše uvedeným. Posílal se nějaký vzorek na rozbor? To by mohlo taky napovědět.
|
franceska1
Člen |
# Zasláno: 22 Led 2010 23:17
- Nahlásit
Jako je možné že se vet spletl ve jméně diagnózy
Nevím ale každopádně mi to vrtá hlavou, protože jsem to právě moc nepobrala. Co tam teda potom měla? Byla na kastraci, kdy jí odebrali dělohu i vaječníky, takže tam zůstal jen ten krček, kde to bylo přichycené. Každopádně obě dvě operace fenka nesla dost těžce, takže chci co nejvíc minimalizovat návrat, ale když nevím co to je, i po opakovaném dotazování veta, tak pak nevím. Chjo, asi se budu muset obrátit na někoho jiného, protože s fenečkou dělám agility a chci aby byla fit. Jinak je strašně hravá a čilá. Jinak jsem z Karviné, ale slečnu co bydlí v Opavě a má taky softíky znám právě z Agi.
|
franceska1
Člen |
# Zasláno: 22 Led 2010 23:19
- Nahlásit
Ten polyp může být různého původu, primárně by možná mohlo jít i o reakci na šicí materiál
Jo to říkal,něco jako že špatně reagovala na šití co tam bylo při té kastraci. Ale potom nechápu ten skoro roční rozdíl od kastrace a následných dalších problémů.
|
Radecha
Člen |
# Zasláno: 22 Led 2010 23:33
- Nahlásit
No je to tak jak píšeš, při OVH se vyjme "vše", v břiše prostě zbyde jen zaslepený (podvázaný) vývod krčku. Ten současný stav nemusí být vůbec ničí "vina", veterinář pravděpodobně konstatoval to, co v břiše našel. Naopak bych ocenila, že narovinu řekl, že neví, co to způsobilo (což nemusí být zcela běžné), protože příčin může bát opravdu několik (a vymyslet si jednu z nich, aby člověk nebyl před majitelem za blbce a ňoumu není těžké). Proto ani nemohl zcela vyloučit recidivu, bohužel u některých fen se problém může zopakovat.
Jinak reakce na šití se projeví někdy dřív, někdy později, záleží i na typu (a konzistenci) vlákna a tom, jak se s tím organismus "popere" (většina zvířat na standardní vnitřní šití nereaguje vůbec). Finální stav může být prostě důsledek jedné nebo několika příčin současně.
|
franceska1
Člen |
# Zasláno: 22 Led 2010 23:38
- Nahlásit
Díky moc za odpovědi
Jen mám prostě strach, blbě se poslouchá že neví co to přesně je. Budu doufat v to nejlepší
|
Radecha
Člen |
# Zasláno: 22 Led 2010 23:45
- Nahlásit
Jasný. Každej člověk chce slyšet jasnou (a nejlépe příznivou) diagnózu. Na rozbor se teda asi nic neposílalo? Jak jsem psala, může se to stávat fenkám s nějakým paralelním (možná dosud neodhaleným) problémem, tak bych byla asi "ve střehu" celkově. Držím palce, ať už je fenka fit.
|
franceska1
Člen |
# Zasláno: 22 Led 2010 23:50
- Nahlásit
No o rozboru nic neříkal, ale v pondělí jdeme na kontrolu, tak se zeptám. Jen doufám v to nejlepší, před rokem mi umřela 11-letá fenka na rakovinu mléčných žláz, takže už bych nechtěla něco takového zažít. I proto jsem se rozhodla pro kastraci fenky po prvním hárání a teď přišlo toto.
|
Neessi
Člen |
# Zasláno: 23 Led 2010 06:28
- Nahlásit
franceska1
Především je to dost "silná káva" kastrovat půlroční štěně!
Jinak to,co označil vet za "polyp" je tkáň ze zbytku hrdla děložního,která nebyla šitím dostatečně zanořena do poševního pahýlu ( caro luxorians) a prorůstá do pochvy jako granulace.Nazvat ji "pyometrou "je fakt blbost. Nejsem vet,takže termín "pahýlová pyometra" fakt neznám,zdá se mi to kravina,zvlášť když anatomicky tam zůstává jen poševní "manžeta". Z té granulace se do pochvy uvolňuje krvavý sekret,který pochopitelně podléhá rozkladu a zánětu.Může se šířit do okolí a zvlášť teď v zimním období do močového měchýře.Pokud vet zkrátil ten poševní pahýl při druhé operaci a granulaci odstranil celou,tak by ten problém mohl po antibiotikách ustoupit.
|
franceska1
Člen |
# Zasláno: 23 Led 2010 11:10
- Nahlásit
Byla kastrovaná v 1 roce, teď bude mít dva.
|
Pumpa
Člen |
# Zasláno: 23 Led 2010 11:23
- Nahlásit
Radecha
to by pak nebyla pyometra, ale endometritida. Přece když ji ten samej doktor kastroval, nejni podezřelý, že jí za rok stanový diagnozu akutního hnisavýho zánětu orgánu, kterej nemá ?
|
Radecha
Člen |
# Zasláno: 23 Led 2010 12:25
- Nahlásit
Já samozřejmě nevím, čim konkrétně daná pacientka trpí. Pouze se pokuším (na základě informací, které popsala) francesce1 říct, o co by se mohlo jednat. Informace byly sonem diagnostikovaný polyp (útvar neznámého původu) a následně při otevření pyometra.
Jelikož se zde rozpoutala debata na téma, zdali veterinář není podvodník, když sdělil francesce diagnózu pyometra u zvířete s OVH, vysvětluji pojem pahýlová pyometra. Byť tento pojem neznáte, existuje. Z toho co franceska popisovala, nenazval veterinář polyp pyometrou, to byl další stav zjištěný při operaci.
Taktéž považuju za poněkud odvážné stanovit jednoznačný původ polypu, proto zmiňuju nejobvyklejší možné příčiny.
Vzhledem k tomu, že není nic neobvyklého, že si majitel při přebírání pacienta v rozrušení z operace apod. nezapamatuje to, co mu veterinář sděluje zcela přesně a krom toho je většina majitelů laiky a ne vždy všemu dokonale porozumí (a tím pádem nedokáže terminologicky zcela přesně interpretovat dál), připadá mně dost smutný, když zde člověk vznese dotaz a z uvedených informací jsou okamžitě učiněny závěry, které nemusí mít s realitou mnoho společného.
|
franceska1
Člen |
# Zasláno: 23 Led 2010 13:37
- Nahlásit
Radecha
Je to tak jak jsi řekla, já se veta včera ještě dvakrát ptala, aby mi to zopakoval, protože jsem to nepochopila, ale měla jsem plné ruce práce s mojí feňulí. Když jsem tam přišla, tak byla schovaná pod stolem a bobek si po narkóze vykousla z nohy kapačku, takže i krvácela, no a než ji ošetřili, tak jsem ji držela a soustředila se hlavně na ni. Na netu jsem o pahýlové pyometře nalezla taky nějaké články, takže asi existuje. Každopádně se v pondělí poptám víc, ale nejsem si jistá zda se více dozvím.
|
Neessi
Člen |
# Zasláno: 23 Led 2010 13:42
- Nahlásit
Radecha
Pouze se pokuším (na základě informací, které popsala) francesce1 říct, o co by se mohlo jednat
Vždyť já taky,pouze z pohledu gynekologa.V gyndě pojem "pahýlová pyometra" neznáme a nelze ho použít,pokud byla děloha odstraněna.( Pyometra = děloha s hnisavým obsahem)Pokud je hnisavý zánět v poševní manžetě ,pak to označujeme jako colpitis nebo vaginitis.A s granulacemi v sutuře poš.pahýlu se setkáváme poměrně často u žen.
Nedávno můj vet se mnou probíral možnosti léčby u šarpejky s podobnou diagnosou pomocí výplachů a vag.čípků. Zadařilo se.
Jinak souhlasím,že občas lidi poslouchají napůl,co se jim vysvětluje,takže pak jejich interpretace nemusí sedět.
|
Neessi
Člen |
# Zasláno: 23 Led 2010 13:44
- Nahlásit
Pumpa
to by pak nebyla pyometra, ale endometritida.
neee.Endometritida je zánět sliznice děložní.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 23 Led 2010 13:50
- Nahlásit
hm,by mě zajímalo kolik vetů upozorní majitele na podobnou komplikaci při kastraci..tedy na jednu z dalších.skoro bych si typla,že žádnej...jen samá pozitiva a sociální jistoty že?!
Biluška
jenom podvázali vejcovody. To se taky někdy dělá. I když u psů jsem o tom ještě neslyšela,
moje kamarádka má takovou stafordku.aniž by jí ten Mengele cokoli řek,tak jí vykastroval přesně takhle "napůl".Pikantní na tom je to,že kámoška to dělala proto,že čuba měla dost brutální falešky,hrozily záněty atd.Takže po týdle slavný kastráci jedinej rozdíl je v tom,že čuba nekrvácí,ale v patřičný období psi okolo šílej jak kdyby byla v nejlepším,ona má falešky dál,takže se to řeší užíváním nějakejch hormonálních sraček ,který ty falešky vyrušej...mocinky dobrý,fakt
|
Radecha
Člen |
# Zasláno: 23 Led 2010 13:57
- Nahlásit
On člověk dostává spolu s pacientem strašně moc informací, o anestezii, o nálezu, o další péči, krmení, ráně, o medikaci atd., takže chápu že to bejvá pro majitele docela zmatek, navíc né každej veterinář je dobrej vysvětlovač. Nejšikovnější je vklidu to s doktorem znova probrat, rozebrat všechno co tě k tomu napadne, na vše se důkladně vyptat (příp. i požádat o písemnou zprávu) většinou se tim hodně nejasností vysvětlí, když člověk není v tom prvotnim stresu a strachu z operace atd...
|
franceska1
Člen |
# Zasláno: 23 Led 2010 14:01
- Nahlásit
Jenže moje fenka na léčku atb. nereagovala, spíše se to zhoršilo. Podávali jsme ji Fatroximin, je to taková pěna, přímo do ní, směrem nahoru k tomu krčku 3krát denně a po další kontrole zjistili, že se to zvětšilo. Jinak kdyby ale špatně provedli kastraci, tak by psům v době "hárání" voněla taky ne? A já s ní chodím na cvičák každý týden a nic, kdyby měla hárat, tak někdy na podzim, ale vše bylo ok.
|
franceska1
Člen |
# Zasláno: 23 Led 2010 14:02
- Nahlásit
Radecha
Jo, všechno s ním proberu, mám dost otázek, tak uvidím
|
Radecha
Člen |
# Zasláno: 23 Led 2010 14:12
- Nahlásit
davidkova renata
A to si představ, že tenhle způsob "kastrace", tedy ponechání jednoho či obou vaječníků někteří dokonce považují za "nejzdravější vůbec"...
...u téhle feny by mohlo být řešení, kdyby se povedlo vaječníky vyjmout (pokud by se je ovšem povedlo sonem najít - nemusí být ani kompletní, záleží, co se tam přesně dělalo...).
|
Radecha
Člen |
# Zasláno: 23 Led 2010 14:16
- Nahlásit
franceska1
Jinak kdyby ale špatně provedli kastraci, tak by psům v době "hárání" voněla taky ne?
Voněla by, kdyby v ní zůstal vaječník nebo jeho kousek (stačí i pár buněk).
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 23 Led 2010 14:17
- Nahlásit
Radecha
no mě je to fuk bo já kastrace "jen tak" neuznávám.
jinak u týhle to nejde,kámoška se radila s jiným vetem jestli by to nešlo "překastrovat" a řek,že v tom bordelu se nevyzná už jaktěživo nikdo...navíc nikdo nestojí o to kuchat psa furt do zblbnutí.No to má pro příště
|