Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Nechtěná březost
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
Host_Lidka
Člen
# Zasláno: 15 Zář 2009 09:26
- Nahlásit

Bohužel nám naše uchovněna fena (52 KG) utekla, a při ultrazvuku bylo zjištěné že je březí.. Samozřejmě radost z toho nemáme, a víme, že za to že utekla můžeme jedině my. Avšak stalo se, a hledala jsme s naším vetem řešení, jak z toho ven. Před půl rokem porodila zdravé štěňata, a nechceme ji vysílit dalším odchovem. A zabít štěňata hned po porodu, na to nemám! Náš vet. nám nabídl jako "řešení" buď injekce, kombinace 2 hormonu, které se podávájí 2* denně po dobu dokud nepotratí.. A pak ALIZIN, který je prý skoro bez vedlejších učinku, ale je drahá. My jsme si zvolili to druhé, alizin, a chtěla bych se s váma podělit o svoje zkušenosti s tímto připravkem jelikož já jsem toho na netu zase tolik nenašla.
Podával se 33. a 34. den a jako doplňek byl feně podáván přípravek GALASTOP v kapkách, ona je velká tak jsme ji po době 3 dnů dávali do tlamy po 5 ml. takže žádne kapky jsme počítat nemuseli .
Po první injekci feně nebylo nic. Za 2 hodiny jsem podávala galastop po který byla hodně ospalá. Na druhý den jsme byli zase u veta na injekci, po který se ji udělala asi po hodině špatně, jednou zvracela. Pak po podávání roztoku zase spala. Na třetí den jsme už "pouze" podávali roztok galastop, po který se ji tentokrát udělalo špatně a špatně ji je dodnes, 4. den po první injekci. Není ve své kůži, moc nežere a žere hodně trávy po které zase zvrací. Včera (3.den) z ni vyšel hlen, moc ho zase nebylo ale bylo to vidět na chlupách. Hlen byl takový matný, ale vůbec ne hnědy nebo krvavý. Fena byla od druhého dne po podávání trochu nervózní, a to je dodneška.
Pro ty, kterým zajímá kolik to stálo:
sono 500 kč, alizin a jeho podávání 3375 kč, galastop 925 kč.
Čeká nás ještě jeden ultrazvuk (8 dní po první injekci). A, pokud je to prý zapotřebí tak ještě jednu injekci alizinu.
Vím že jsem svým příběhem rozčilila asi hodně lidí, ale snad i pomohla. Dám vědět při nějaké změně a po ultrazvuku..

kachna_
Člen
# Zasláno: 15 Zář 2009 09:37
- Nahlásit

Host_Lidka
Je to smůla, pokud se tak stane, ale zejména u velké, zdravé, dospělé feny, bych si já osobně hodně rozmyslela vyvolání potratu a osobně bych zvolila porod, s ohledem na následky pro fenu.
Co jsem četla, tak i tyto přípravky významně zvyšují riziko zánětu dělohy, i když výrazně méně, než injekce těsně po skončení hárání.

PeKrato
Člen
# Zasláno: 15 Zář 2009 09:50
- Nahlásit

Host_Lidka
taky bych ji nechala donosit, když už se stalo. musí to s ní dělat hrozný věci, jak to čtu

Lucie od Arta
Člen
# Zasláno: 15 Zář 2009 10:53
- Nahlásit

kachna_PeKrato
ale zas druhý štěňata během jednoho roku, to taky není žádnej med pro organismus - a co s něchtěnejma štěňatama? U velkého plemene jich může bejt 8 nebo 10 taky,zabít po porodu je hnus a nechat jí to odchovat? Strhá se a ještě bude mít paní na krku vobr vořechy, kteý bůhví jestli udá.
ale uznávám, ta chemie je děs...

PeKrato
Člen
# Zasláno: 15 Zář 2009 10:57
- Nahlásit

Lucie od Arta
jasně, ona je otázka, co je pro fenku větší zlo. to se asi nedá jen tak jednoduše posoudit. udání štěňat je další věc, ale taky asi není nutný nechat jí všechny, když bude mít vrh 10ti prcků. není to lehký rozhodnutí, to jistě ne, ale na prvním místě je asi dobro té feny.

Host_Lidka
dej vědět, jak se to vyvíjá dál a jestli to mělo ještě nějaké negativní důsledky. je určitě dobrý vědět o někom, kdo si tím prošel.

Baileys
Člen
# Zasláno: 15 Zář 2009 13:04
- Nahlásit

No já si tohle zažila u jedné fenky z našeho chovu,taky tento způsob po 30 dnu a hnus hnusů a HUMUSŮ!!!!
Fena byla KO,stejně pak antiobiotika,dávala se do kupy cca 3-4 měsíce!!!! A to na to nechtěné krytí přišli hned!
Mě osobně se toto tako stalo,ale fenka se řešila hned,cca po 2-3 injekcích(nyní přesně neví) a byla ok,ale po 30 dnu, ten vyvolaný potrat a podobně,no UŽ NIKDY VÍCE!

kachna_
Člen
# Zasláno: 15 Zář 2009 13:19 - Změnil/a: kachna_
- Nahlásit

Baileys
fenka se řešila hned,cca po 2-3 injekcíc
ale podle veta,se kterým jsem o tom mluvila je vyvolaný potrat šetrnější, tuším nejvyšší riziko pyometry (u těch injekcí ihned po hárání)

Biluška
Člen
# Zasláno: 15 Zář 2009 13:26
- Nahlásit

Kámoška zvolila Alizin pro starší fenu berňáka (pokud se nepletu tak jí bylo sedm-osm let). Zvládla to celkem bez problémů.

PeKrato
ale taky asi není nutný nechat jí všechny, když bude mít vrh 10ti prcků
Taky jsem si to vždycky říkala. Ale když stojíš nad bedýnkou štěňat a máš rozhodnout kdo ano a kdo ne tak je to sakra těžký rozhodování U nás nakonec zůstali všichni, protože nikdo neměl sílu říct "tenhle půjde".

PeKrato
Člen
# Zasláno: 15 Zář 2009 13:32
- Nahlásit

Biluška
jj, taky teoretizuju, nikdy jsou to rozhodnutí udělat nemusela a doufám, že ani nebudu muset. když jsem byla dítě, otec tuhle selekkci u naší fenky dělal běžně, ale on byl ras
brr, ta představa je fakt děsná

Biluška
Člen
# Zasláno: 15 Zář 2009 13:42
- Nahlásit

PeKrato
ta představa je fakt děsná
Je. Já už jsem rezignovala a odchováme cokoliv co se narodí. V jakémkoliv množství. Chtěné či nechtěné.... jednou je na světě a o jednoho psa víc, nebo míň už se svět nezblázní. Pro všechny naše odchovance (chtěné či nechtěné, naše či útulkové) jsou tu vždycky dveře otevřené a kdyby se kdykoliv cokoliv stalo tak je vezmu zpátky. Jestli mám těch psů dvanáct, nebo dvacet už je v zásadě skoro jedno

PeKrato
Člen
# Zasláno: 15 Zář 2009 13:47
- Nahlásit

Biluška
jo, jen ne každej na to má ty podmínky, ale zase když už jednou neuhlídal, musí nést následky. to každopádně. proto jak jsem psala hned poprve, asi bych nechala donosit a štěnda rozdala. i když je to hned v dalším hárání po vrhu, pořád mi to pro tu fenu přijde tělesně míň náročný než ta chemie

kachna_
Člen
# Zasláno: 15 Zář 2009 13:50
- Nahlásit

Biluška
aspiruješ na supermnožstevní slevu od vetamixu?

Biluška
Člen
# Zasláno: 15 Zář 2009 14:00
- Nahlásit

kachna_
aspiruješ na supermnožstevní slevu od vetamixu?
Tu už dávno mám . Momentálně zakládáme na Osoblažsku klub postižených kynologijí. Jsem v něm já a mých dvanáct čoklů. Kámoška a jejich deset tibetdog a jeden parson. Další kámoška a neidentifikovatelný počet berňáků (se mi je fakt nikdy nepodařilo spočítat). Vezmem eště Pentase s běloušema (taky nevim kolik jich vlastně je), Muchoš s picbulama a budem dělat hromadné vycházky, aby lidi tady v okolí věděli co znamená "hodně čoklůch"

Pavlina Moravcova
Člen
# Zasláno: 15 Zář 2009 14:08
- Nahlásit

Biluška

Lucie Kratochvílová
Člen
# Zasláno: 15 Zář 2009 14:12
- Nahlásit

Rapala
Člen
# Zasláno: 16 Zář 2009 01:59
- Nahlásit

Nedivím se, že veterinář Vám doporučil Alizin, protože je to v současné době nejšetrnější přípravek na přerušení březosti.
Nezpůsobuje ty problémy jako předchozí přípravky, nevyvolává pyometru.
Dost jsem o tom hledal na netu a veterináři ho doporučujou jako nejvhodnější variantu při přerušení březosti.

Nechat donosit šTěňata a pak nevědět co s nima, mi nepřijde jako ideální řešení...

Baico
Člen
# Zasláno: 16 Zář 2009 07:47
- Nahlásit

Biluška
Vezmem eště Pentase s běloušema (taky nevim kolik jich vlastně je),
Ten jich má 6

Biluška
Člen
# Zasláno: 16 Zář 2009 08:15
- Nahlásit

Baico
Ten jich má 6
Jenom, jo? No nic, mu nějaké vyhrabu po útulcích a kravínech a navýším mu počty

Baico
Člen
# Zasláno: 16 Zář 2009 08:26
- Nahlásit

Biluška
Jenom, jo?
No škoda, že berete jenom to vaše okolí. Moje chovatelka jich má 15

kachna_
Člen
# Zasláno: 16 Zář 2009 08:28
- Nahlásit

Rapala
V průběhu dvaceti let jsme tuhle situaci řešili třikrát, jednou babička, jednou rodiče, jednou já. Jednou jsme z hlouposti dali na veterinářku a dali injekce ihned po hárání (internet nebyl, o rizicích nám neřekla), výsledek čtvrt roku problémů - toulavý pes přelezl plot. Podruhé po povodni, při prvním hárání, během krvavého výtoku, veterinář doporučil nechat porodit a uspat (zdravotní následky žádné, psychické tak dva tři měsíce, než se holka srovnala). Potřetí stará střední fena a ovčák, co umí otevřít dveře, doporučena kastrace nebo jako lepší varianta čekat na sono a případně potrat alizinem. Aplikaci jsme museli opakovat, feně bylo pár dnů hrozně špatně, psychicky byla ale OK
Já jsem v tomhle hnusná a byla bych pro jejich utracení (i když já to vlastně zatím nemusela řešit a doufám, že svou chvilku nezodpovědnosti jsem si vybrala).
Bála jsem se spíš, že z feny nevyjde vše a z toho bude mít zánět.

LucieS
Člen
# Zasláno: 16 Zář 2009 09:43
- Nahlásit

Před půl rokem porodila zdravé štěňata, a nechceme ji vysílit dalším odchovem.

Zdravá fena zvládne dvoje štěňata ze sebou v pohodě, narozdíl od tohohle hnusu, který rozhodní celý organismus na dalších půl roku .

Host_Lidka
Člen
# Zasláno: 16 Zář 2009 09:54
- Nahlásit

Děkuji za vaše názory a drahocenné zkušenosti.. Fena bydlí s náma v baráku, když je vevnitřku tak celý čas prospí, venku už je jí lépe, hraje si, je veselá, ale znám ji dobře tak i venku vidím změny v chování. Bohužel stále velice blbě žere, granule už vůbec, alepoň že konzervy žere. Už nezvrací.
Břicho má však stále "kulaté", zdalo se mi jsem jsem včera dokonce ucítila malé bobulky když jsem optrně přitlačila, ach KRUPICE, sedla jsem se k ní a řvala jsem jako malá '-(
Vím, že pochybnosti nejsou na místě.
Tak jsem zvědavá na zkušenosti kachna_ ,
když jste podávali Alizin, tak jste psala že jste aplikace museli opakovat, to bylo po kontrolním ultrazvuku? A to jste dávali opět 2 injekci po 24 hod? A děloho plody vstřebala nebo je vypudila, a kolikatý to byl prosím vás den když jste museli opakovat injekce?

jana33
Člen
# Zasláno: 16 Zář 2009 10:06
- Nahlásit

Pokud fena není chovná nebo se na ní už štěňata neplánují,tak je nejjednodušším řešením kastrace, při které se plody odstraní. Všechna řešení jsou blbá,ale musí se prostě vybrat to nejmenší zlo. Každopádně jakékoli z "chemických" řešení je velké riziko a můžou si veti říkat,co chtějí.

kachna_
Člen
# Zasláno: 16 Zář 2009 10:08
- Nahlásit

Host_Lidka
No, tak doufám, že si budu pamatovat správně.
První přípravek, co se dával byl určitě Alizin, dal se ihned po zjištění březosti, kapky k tomu jsme nedostali, dostali jsme tablety
Po těch osmi dnech se zjistilo, že tam nějaké plody zůstaly a ihned se podávaly další. Myslím, že děloha plody vstřebala (nebo takhle, vybavuji si pouze zvracení, k vypuzení mohlo dojít v noci, kdy je klidně mohla sežrat).
Když nezabral Alizin, dostali jsme ihned jiný přípravek, také injekce, který zabral. Pak následovalo opět kontrolní sono, které už žádné plody neukázalo.

ajunka
Člen
# Zasláno: 16 Zář 2009 10:14
- Nahlásit

proto když se tohel řešilo u nás udělalo se to ejndoduše řeklo se kolik štěnat max se nechá a všechno co bylo nad počet se nechalo uratit- okamžitě fena si to nestihla ani očichat.
jinak ty injekce mužou mimojiné spustiti i takové věci jako je rozhození štítné žlázy atd- taky vlastní zkušenost

Baileys
Člen
# Zasláno: 16 Zář 2009 14:33
- Nahlásit

No ta naše fena ty plody vypuzovala,to byla síla,trvalo to poměrně dlouho,cca týden-silné slizy-hleny,zvýšená teplota,průjem.Psychika feny otřesná!
Tak,že se vše odehrálo v březnu-dubnu a nebyla schopná ani v květnu odbonitovat
Nyní je na tom slušně,prohárává,snad bez komplikací.
Věřím,že věda jde dopředu,věřím,že zkušení ví,co je nejšetrnější,ale mě jen, a to se zrovna na té feně projevilo,nepřišlo po chuti,že se vyvolá potrat,když se fena zrovna začíná i připravovat...,obdobné by to bylo i u člověka,taky by to psychikou zamávalo.
Držím palce všem,aby je toto pominulo

Host_Lidka
Člen
# Zasláno: 17 Zář 2009 13:38
- Nahlásit

Dneska už je naše fena 6. den po první injekci. Šest dní, a stále má podle mě všechny "bobulky" v sobě.. Hodně spí (ale ona toho i hodně naspí v normání březosti). Stále špatně žere. Sem tam z ní jde trochu hlenu, takový matný, ne krvavý. Nevím, jestli děloha "bobulky" vstřebává, nebo jestli prostě Alizin neučinkuje. Uvidíme, podle sona. Ale jak jsem četla příspěvky od Kachna_ a Baileys, a tolik toho varování, že se její organismus může rozhodit na tolik měsiců, nevím, zda budu mít ještě na to abych ji nechala amplikovat další dávku Alizinu. Právě že příšti ponděli (10 dní po první injekci) by už byla březí hodně dlouho. KRUPICE!! (a to je ještě VELICE slabé slovo!!) Ale mám na to, abych ji nechala všechna štěňata utratit?! A ona aby byla psychicky na dně? Nebo stát nad bedničkou a jedno si nechat.. Jestli to bude životaschopné. A nehledě na to, že kdyby se to někdo dozvěděl tak mohu mít po chovu.
Jakékoliv rozhodnutí je prostě ŠPATNÉ.

PeKrato
Člen
# Zasláno: 17 Zář 2009 13:45
- Nahlásit

Host_Lidka
nebudete v tom muset pokračovat v těch injekcích, když už jste začali? nevím jak to funguje, ale předpokládám, že to nějak poškozuje i plody a tedy i kdyby se to narodilo, budeš muset utrácet. podle mě tam bude velké riziko toho, že by štěnda byly nějak postižený, třeba i do budoucna, ne hned na první pohled. asi na ni musí být hrozný pohled, ale já bych asi aplikovala další injekci, když to nepůjde dál dobře. no vet by ti měl asi poradit nejlíp, snad ....
držím palečky, ať to zvládnete a fena se z toho dostane co nejdřív

enri
Člen
# Zasláno: 17 Zář 2009 15:30
- Nahlásit

Taky jsme bohužel měli fenu nechtěně nakrytou. Po krytí ( cca 3 den) jsme nechali píchnout Alizin a za 24 hodin druhou injekci. Feňule byla OK (jen ta injekce ji asi štípla). Za cca 25 dní na kontrolní sono, to bylo v pořádku. Ale bylo nám řečeno, že kdyby se narodila po těch injekcích štěňata, že je nejlépe je utratit, že mívají různé deformace zejm.pohlavních orgánů. Jediné negativum bylo, že nám fenka začala hárat o 2,5 měsíce dřív. Jinak žádné abnormality.

kachna_
Člen
# Zasláno: 17 Zář 2009 16:11
- Nahlásit

jen pro info: http://www.virbac.cz/alizin.html
Pokud je alizin relativně bezpečnej, tak už vůbec nechápu, proč se dává tak pozdě , u nás vet doufal, že vzhledem k věku není nakrytá, ale u Host_Lidka? Neví někdo?

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání