| Autor |
Zpráva |
lillii
Člen |
# Zasláno: 4 Zář 2008 16:54
- Nahlásit
Ahojky,
najde se tady někdo kdo má zkušenosti s těmito plemeny? Dost hodně uvažuji o pořízení, ale nemůžu se rozhodnout, které z těchto plemen zvolit, proto bych chtěla vědět pro a proti a jaké máte s nimi zkušenosti?
Snesou se v pohodě s jinými psy? Mám ještě lhasa apso.
Nechci ho na lov, ale spíš jako "mazlíka" a na agility.
Díky za jakékoliv "postřehy".
lillii
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 4 Zář 2008 16:59
- Nahlásit
lillii
Proč loveckého psa jako mazlika a agiliťáka, proč ne něco jiného? proč si nepořídíš raději nějaké společenské sportovně založené plemeno?
|
Kelly
Člen |
# Zasláno: 4 Zář 2008 19:41
- Nahlásit
blanulinka1
Já jsem měla NKO jako "mazlíka" a bylo to v pohodě. Když nedělám s ohařem lovecké zkoušky ještě nemusí znamenat, že se pes válí jen na gauči.
|
Miju
Člen |
# Zasláno: 4 Zář 2008 20:03
- Nahlásit
lillii
ale lovecky pes je precejen stastnejsi, má-li "lovecké" vyžití ...
|
irenaa
Člen |
# Zasláno: 4 Zář 2008 21:53
- Nahlásit
lillii
Já mám maďara, původně jsem ho koupila na agility, ale zkončilo to loveckým výcvikem a zkouškama. Pravda je, že ohař může žít naprosto spokojeně jako sportovní pes bez loveckého výcviku, ale když ho vidím pracovat, je to úplně něco jiného, je vidět, že ten pes se pro to prostě narodil a neznám nic hezčího, než ohaře v poli
K těm rozdílům napíšu jen ze své osobní zkušenosti. Maďar je podle mě temperamentnější, ale lépe cvičitelný, pro mě milejší, přátelštější, taky menší a lehčí, což by na agility byla určitě výhoda. Ale je docela prdlý Výmar tvrdší, ale klidnější, někteří bývají ostří, pes už je poměrně velký a těžký. Tím nechci říct, že všichni jsou takoví, to jsou jen zkušenosti se psy, se kterými se setkávám osobně.
Kdyby tě zajímaly moje zkušenosti s maďarem a agility, mrkni na můj web, mám ho pod členem, je tam sekce O nás.
Přeju šťastnou ruku při výběru.
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 5 Zář 2008 07:30 - Změnil/a: blanulinka1
- Nahlásit
Kelly
Víš, já to citím přesně tak jako irenaa Pro lovecký je to prostě víc přirozené a určitě i lepší využití. POkud jsi někdy viděla jakéholkoliv loveckého psa pracovat, víš o čem mluvím. Neříkám, že sport jako agi, nebo coursing je špatný, ale existuje spousta plemen, kterým by to vyhovovala lépe. Tenhle dotaz na mě působí stylem "líbí se mi maďar a výmar, tak teď nevím kterého, ale dál o tom nepřemýšlím"...
Jinak o5 souhlasím s irenaa co se týče popisu povah.
|
jajdule
Člen |
# Zasláno: 5 Zář 2008 08:08
- Nahlásit
Souhlas s irenaa - venčíme s maďarem i výmaračkou a rozdíl tam tedy je! Výmaračka je dost ostrá - její majitelé se také rozhodovali mezi těmito dvěma plemeny, ale pro vzhled si vybrali výmara Maďar je v pohodě
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 5 Zář 2008 09:00
- Nahlásit
Já znám tyhle psy jen z táborů a venčení, ale musím říct, že jsou to totální hyperaktivové a zatímco po normální procházce ostatní psi aspoň na chvíil zalehnou, tito ohaři ještě vyžadují dalších 10 km a během toho makat, žádné jen takové to čumákování po lese.
Jestli máš lhasa aspso a jsi zvyklá na poklidné kratší procházky, tak to s ohařem nepůjde, nakonec to skončí tak, že lhasa apso bude sedět doma a ty budeš ještě muset s ohařem na další tůru. Moc mi to nejde dohromady.
Aby si ohař odagilitil dva tréninky týdně a mezitím se choval jako nenáročný způsobný pokoják, to nebude fungovat.
|
irenaa
Člen |
# Zasláno: 5 Zář 2008 09:42 - Změnil/a: irenaa
- Nahlásit
LucieS
Jasně, to je další věc, lhasa ohaři nikdy stačit nebude, ani vzdáleně, takže finále bude to, že lhasák bude sedět doma a ty se budeš někde v poli nebo v lese snažit unavit neunavitelného ohaře Jsou to skvělí psi, ohaři obecně, ale abych pravdu řekla, kdybych věděla, do čeho jdu, tehdy bych se asi rozhodla jinak. Pes mi úplně převrátil život a než jsem se naučila přizpůsobit se jeho šílenému tempu, stálo mě to poměrně hodně úsilí. Ale teď už si s normálním psem nedovedu představit, asi bych unudila k smrti
|
reneeska
Člen |
# Zasláno: 5 Zář 2008 09:48
- Nahlásit
irenaa
trošku mimo a jen tak, dá se sehnat ta drátosrstá vižla? Všude je jen inzerce na hladkosrsťáky a dáťáci nic ... ale ptám se jen pro zajímavost, zatím jsem na živo viděla jednu, na dogtreku
|
irenaa
Člen |
# Zasláno: 5 Zář 2008 09:55
- Nahlásit
reneeska
Určitě se dá, ale moc jich není. Na výstavách bývá vždycky tak jeden, dva.Ono je tam spíš problém, že o ně není zájem a štěňata se pak špatně prodávají. Nejsou tak líbiví jako hladkosrstí a myslivec pokud chce dráťáka, sáhne spíš po německém nebo po fouskovi.
Já má jeden exemplář doma, je to sice bezpapírák a je mu už deset, ale je to naprostý opak svého prdlého hladkosrstého "bratříčka", fakt zlatý pes.
|
irenaa
Člen |
# Zasláno: 5 Zář 2008 09:57
- Nahlásit
reneeska
pro zajímavost, jedna CHS http://www.zeslezska.websnadno.cz/
|
reneeska
Člen |
# Zasláno: 5 Zář 2008 10:03
- Nahlásit
irenaa
díky moc, vyčerpávající odpověď
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 5 Zář 2008 10:11
- Nahlásit
irenaa
já jsem zažila jednoho dráťáka na výcvikáči, jsou krásný, pro mě hezčí než hlaďáci, já jsem na ty fousáče no... Ale jak říkáš, bohužel celkem neprodejný, takže jich není moc
|
irenaa
Člen |
# Zasláno: 5 Zář 2008 10:15
- Nahlásit
blanulinka1
Jééééé, to je Deryl s Vlaďkou, ty znám Byli letos i s náma na táboře zaměřeném na přípravu na LZ. Pes je krasavec a hlavně jsem obdivovala paničku, jak to všechno zvládala, měla psa, roční mimino, kočár a jak jim to s tou liškou šlo
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 5 Zář 2008 10:17 - Změnil/a: blanulinka1
- Nahlásit
irenaa
No jo, svět je malej. Vlaďka je moc prima, taky jsem koukala jak to všechno zvládala...No jo, já se do něj zakoukala, do té doby jsem viděla dráty jen na obrázku a nelíbilo se mi to, ale po tom co jsem ho viděla... Přidala jsem ho na seznam "mých" psů, k drsňákovi jezevcovi a fouskovi
|
Saša
Člen |
# Zasláno: 5 Zář 2008 10:19
- Nahlásit
Můj názor je, že kdokoliv, kdo si pořídí ohaře a nevěnuje se loveckýmu výcviku, tak škodí plemenu...Jinak je pravda, že to jsou neunavitelní blázni a výmar je proti maďarovi opravdu tvrdší. Maďar mi připadne na výcvik trochu jednodušší
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 5 Zář 2008 10:21
- Nahlásit
Saša
Poopravím tě, kdokoliv kdo si pořídí jakéhokoliv loveckého psa...
|
Saša
Člen |
# Zasláno: 5 Zář 2008 10:24
- Nahlásit
blanulinka1
no můj sen je pořídit němca, ale k tomu není tak jednoduchý se dostat. Přece jen tohle si myslivci hlídají, ale ten je z nich nejtvrdší.
|
Lucyasek
Člen |
# Zasláno: 5 Zář 2008 10:25
- Nahlásit
Musím se trošku zastat výmaráčků
Já mám 3letou výmarku a máme kamaráda 4letého maďaráka. Větší blázen a míň ovladatelný je ten kluk maďaří. Ale záleží na povaze a výchově konkrétního psa.
Obecně - ohaři jsou prostě neunavitelní psi, jestli není ten lhasa apso hyperaktivní blázen, tak ho oddělá maďar i výmar a může tím třeba i trpět. Volila bych klidnější plemeno.
|
irenaa
Člen |
# Zasláno: 5 Zář 2008 10:28
- Nahlásit
Saša
Možná je to tak, možná úplně ne, protože pokud se nevěnuješ loveckému výcviku, tak pes se do chovu nedostane, tím pádem vlastně neškodí. Ale jinak jsem všemi deseti pro lovecký výcvik, to je jasné! Jenom mi přijde, že k tomu člověk musí nějak dospět sám. Většina mých kamarádů s ohařema si je kupovala jenom jako kamarády a většina nakonec zkoušky má, někteří páníčci dokonce i myslivecký kurz. Ale kdyby mi někdo něco nařizoval od počátku, určitě bych do toho nešla.
blanulinka1
No můj fousatý favorit je německý dráťák, jednoznačně. A pokud se jednou dostanu do pozice, že nebudu moct mít velkého psa, tak to bude drátosrstý jezevčík nebo vendéský baset.
|
irenaa
Člen |
# Zasláno: 5 Zář 2008 10:29
- Nahlásit
Saša
Zase tak si je už dávno nehlídají, není to až takový problém
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 5 Zář 2008 10:33 - Změnil/a: blanulinka1
- Nahlásit
irenaa
No jo, prostě fousáči vedou... vendésánek je taky super, ale bála bych se trochu té povahy...jezevčík mi zatím v tomhle střeleném ohledu stačí... No a kdyby někdy byla možnost prostoru - zahrady apod. tak fousek nebo drátvižla to jistí
Saša
přesně tak, už není problém i pro "laika" se dostat i ke kvalitním psům...
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 5 Zář 2008 10:36
- Nahlásit
irenaa
No teoreticky škodí tím,že do chovu se tak nedostane třeba pes vysokých loveckých kvalit.
Já si myslím,že jde spíš o to,aby si každý,kdo si ohaře pořizuje a s loveckým výcvikem nepočítá,pořádně rozmyslel,kolik času je ochoten pesanovi věnovat a čím tento čas vyplní. Protože obecně lovečáci potřebují zaměstnant psychicky,po dvou hodinách aportování míčku si tak na deset minut lehnou a budou stejně nabití energií jako předtím. Takže pokud ne lovecký výcvik,musí se vymyslet jiná zábava,která jim zaměstná mozeček. Bohužel jsou teď zvlášť maďaři v módě a já osobně třeba znám jen jednoho maďara kluka,který je v pohodě a dvě pohodové fenky. Ostatní psi samci jsou agresivní na ostatní psy a fenky jsou zase bojácné. A myslím,že je to hodně právě o tom zaměstnání.
A jinak mě se obecně víc líbí drátosrstí ohaři a kdyby někdy měl být ohař,tak jedině česý fousek,ty jsou k sežrání.
Jo a u nás chodil jednu dobu pán se dvěma hrubostrstýma maďarama. Byli fakt krásný
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 5 Zář 2008 10:36
- Nahlásit
lillii
přidám se k ostatním . Mám doma maďara a věř tomu, že to co sis přečetla je pravda. My sice neděláme klasickou lovečinu, ale určitou část ano. Právě proto, aby ten pes byl šťastný. Nebo takhle - šťastnější. Protože ty vlohy tam prostě jsou. A určitě musíš počítat s tím, že tenhle pes Ti zabere moc moc času. A taky musíš počítat s tím, že krom klasického výcviku ho musíš naučit, jak se před zvěří chovat. Pokud tedy nechceš, aby Ti tu zvěř honil. Protože on v sobě ten zájem o zvěř má a velkej a je zapotřebí ho nasměrovat. A to i když tu lovečinu dělat nebudeš. Protože jinak nedocílíš toho, aby pes mohl chodit bez obav navolno. Takže se určité části loveckýho výcviku - min. klid před zvěří nevyhneš. To opravdu ne. A to zabere hodně času. Nechci Tě v žádném případě odradit - jen trošku připravit na to co Tě čeká. Už jsem to tady někde psala, kamarádka má taky vižlíka, teda vižličku. A dost dlouho jí tajila, že je lovecký pes. No a dneska má tak trochu problém. Ohař - jakýkoliv to v sobě prostě má a ty ho musíš naučit, co smí a co ne. Je to prostě lovečák a určitě budeš souhlasit s tím, že jen pobíhání po parku mu stačit nebude. Je to pes do přírody, potřebuje pohyb v ní, musí ho mít. Ale taky musí vědět jak se tam má chovat. A co se toho temperamentu týče - tak fakt jsou maďaři proti výmarům maximalistický aktivisti. Zatímco kamarádky výmar po dlouhé procházce doma umí odpočívat. To moje dělo ještě doma pracuje
|
Saša
Člen |
# Zasláno: 5 Zář 2008 10:37
- Nahlásit
irenaa
no ale když se nedostane do chovu, tak se začnou množit psiska bez PP...Jinak ohaři výcvik potřebují, to zjistí každej při prvních procházkách lesem Bez toho to prostě nejde a hlavně ty psy to mají v sobě, stačí je správně vést. Není to jak můj rr, pro kterýho je výcvik naprostý utrpení. Nejradši by si jen běhala po poli a v lesích a honila se se zvěří...to je její idealní náplň života, samozřejmě včetně žrádla a spánku
|
reneeska
Člen |
# Zasláno: 5 Zář 2008 10:40
- Nahlásit
Můžu vás ještě zneužít, odkaz na nějaký laický info k těm loveckým zkouškám a jak se to pejsa učí a tak ... díky
|
Saša
Člen |
# Zasláno: 5 Zář 2008 10:44
- Nahlásit
No já jsem se hodně dozvěděl v knížce o loveckým výcviku. Myslím že je na trhu jen jedna No a pak teda od lidí co ty ohaře mají...
|
irenaa
Člen |
# Zasláno: 5 Zář 2008 10:45
- Nahlásit
reneeska
Úplně laické info, teda spíš něco jako popis co která zkouška znamená je na www.ohar.cz, myslím sekce chovatelství a začátečníkům.
|
irenaa
Člen |
# Zasláno: 5 Zář 2008 10:48
- Nahlásit
Saša
U mě na webu jsou ke stažení asi nejlepší knížky, které kdy k výcviku ohařů snad vyšly. Jsou pravda trochu staré a spousta věcí je už nereálných(třeba to množství zvěře), ale základ je stejný. Někde jsem zaslechla,ale nevím, co je na tom pravdy, že teď už ani nevyjdou, protože spousta věcí odporuje zákonu o ochraně zvířat proti týrání.
|