| Autor |
Zpráva |
Raika
Člen |
# Zasláno: 31 Čec 2008 19:43
- Nahlásit
Ahoj, četla jsem tento článek, a docela mi v něm chybí časové údaje.. v kolika týdnech/měsících jste začali chodit se štěnětem ven ne procházky? Mám doma 7/8týdenní štěně a tak chodíme jenom na trávník před barák - jenom se vyvenčit a domů - protože má za sebou jenom první očkování, ale jak ho mám učit chodit na vodítku, když by nedoočkované štěně na vycházky ještě nemělo? stejně tak všichni mluví o potřebě brzké socializace, ale jak to udělat, když by se štěně nemělo stýkat s jinými psy, dokud ještě není doočkované? nebo jak si má zvykat na lidi kolem sebe, na mhd a auta, když ještě v podstatě nikam nesmí?
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 31 Čec 2008 20:04
- Nahlásit
Raika
když by nedoočkované štěně na vycházky ještě nemělo?
hmmm mi na vycházky chodili v klidu..se psiskama co známe a byl klid..pokud se nepletu tak doočkuje se v průběhu 2 měsíců a to je celkem za dlouho takže jsme socializovali se psy okolo nás..to samé s lidmi ..
|
brut
Člen |
# Zasláno: 31 Čec 2008 20:13
- Nahlásit
Raika
čti od 30.července 9:30 do konce.... tam máš odpovědi na své otázky
http://www.cz-pes.cz/diskuse/4_8729_6.html
Jinak od začátku jsem chodila ven se známými psy, venčila, chodila do města, jezdila mhd, nechala pomuchlat od známých lidí ....
|
žofka
Člen |
# Zasláno: 31 Čec 2008 20:17
- Nahlásit
Raika
Mně vet řekl,že to je myšleno tak,nechodit ven tam nebo mezi jiná zvířata,kde hrozí nějaká nákaza nebo kde už přímo nějaká nemoc je.U nás je to ale tak,mezi ostatní psy doma, je štěndo hned od začátku a na vodítko učíme až od třech měsíců,takže mimo náš objekt stejně dřív nejdeme.
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 1 Srp 2008 07:22
- Nahlásit
Raika
Na procházky jsme chodili ihned - co na tom, že to byly jen časté výlety na trávník. Jak štěně rostlo, tak se daly pomaloučku prodlužovat - psi jsou poměrně konzervativní a tak mají rádi své jistoty - stejná místa. A na velké (několika km)prochajdy a tůry bych štěně do 5 měsíců netahala, pak už to zvládá v pohodě. Štěně si mnohem raději bude hrát na známé louce ze známými pejsky, než se nechat vláčet na vodítku na nějaké "pochody" Zkrátka: socializace nezbytná, leč přiměřeně, přiměřeně...úměrně sílení nervů i fyzičky pejska.
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 1 Srp 2008 10:02
- Nahlásit
Raika
nebo jak si má zvykat na lidi kolem sebe, na mhd a auta, když ještě v podstatě nikam nesmí?
hmm, tohle ti řekne vet, alw ten to bere jen ze zdravotního hlediska. Jenže je tu i problém se socializací, kdy štěně si musí od malička zvykat na všechno možné, aby si to "zažilo" a nebálo se toho, když se s tím setká v pozdějším věku. Socializace je hrozně důležitá, když se zanedbá (tzn. budeš štěně vodit jen na trávník na venčení), můžeš si zadělat na dost nepříjemné problémy. A podle mě je riziko nákazy nějakou nemocí tak malé, že to radši risknu, než abych pak měla doma asociála...
|
bullvnouzi
Člen |
# Zasláno: 1 Srp 2008 11:38
- Nahlásit
Raika
Nesmí, nesmí... hele buď to riskneš a budeš ho brát tam, kde by nějaká extrémní nákaza neměla hrozit a kde se nevyskytují infikovaní psi a nebo budeš mít nesocializovanýho oslíka.
Já teda s Máfem jezdila vlakem, mhd, taxíkama + pohyb po nádru, v tlačenici lidí, po chodníku u cest a tak, už od jeho sedmi týdnů. Pes je zdravej jak buk a jako bonus mám to, že v takových situacích je schopen jít naprosto sám, několik metrů předemnou, aniž bych mu krom občasného syknutí musela něco říct. Na druhou stranu jsme zapomněli na pohyb ve větším množství psů, tže se v takových situacích chová jak kretén. Stylem "co neuteče na strom, to ošukám a co nemůžu ošukat, to zabiju", ale snažíme se to na bulls srazech odnaučit.
Totéž učím spratka (JRT) už od jejích dvou měsíců. A je teda fakt, že ona má velkej vzor v Máfovi, tže když nedělá problém pohyb v tlačenici mu, nedělá ani jí.
Tže já bych nečekala až na doočkování, být tebou, ptž my měli třá teď vzteklinu doočkovanou až nějak tuším v půl roce a kdybych měla do té doby čekat, vyroste mi ze spratka asociál, ptž k bázlivosti má sklony.
|
Mar
Člen |
# Zasláno: 1 Srp 2008 11:43
- Nahlásit
Mel
heeele decka - tak rano sme z dalky videli spice (tolavyho ) a stekala a jezila se jako blazen (ocas stazenej mezi nohama) - dneska sefka dovedla do prace jorksira, taky na nej stekala,jezila se a schovavala,ale za 2 minuty k nemu sla,ze ok a za 5 uz tady spolu radili jako blazni
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 1 Srp 2008 12:49
- Nahlásit
Raika
a navíc spoustu věcí, můžeš učit i doma a i bys vlastně měla. Všechno je lepší učit nejdřív doma, kde je štěndo zabydlený - i to navykání na vodítko. Po chvilkách.
|
EngieB
Člen |
# Zasláno: 1 Srp 2008 13:03
- Nahlásit
Hnéééd! Já se s tím vůbec neto, lapnu mimi a jde ven. Prostě jen hlídat cizí psi a netahat do vysloveně rizikových oblastí, ale jinak jupí mezi lidi, psi a jiné potvůrky!
|
žanda
Člen |
# Zasláno: 1 Srp 2008 13:17
- Nahlásit
můj názor-pokud psa už vezmeš ven, je to fuk,kde s ním chodíš....zda kolem baráku,nebo i dál..má-li nedejbože něco chytnout, chytne to i před barákem.....já chodila taky hned.
|
zwergpinscher
Člen |
# Zasláno: 1 Srp 2008 13:49
- Nahlásit
My chodili s malym taky hned jak jsme ho privezli na normal prochazky jak s dospelyma a mel sedm tydnu a jedno ockovani. Protoze mam doma druheho psa hysterku co se boji ( i kdyz chodila mezi lidi a psy a nidko ji nic neudelal...:confused tak pro me bylo nejdulezitejsi, at si pesan na vse zvyka hned od mala....no a je mu ted 3,5 mesice, je zdravy a neboji se ani psu ani lidi, ani jizdy mhd apod.
Takze.....CHODIT A CHODIT A RUZNE SITUACE.....tot muj nazor
|
zwergpinscher
Člen |
# Zasláno: 1 Srp 2008 13:50
- Nahlásit
no a na voditko jsem ho tez dala hned druhy den co jsme ho privezli a hold na nem chodi a je to no...stene je fatk hodne tvarne, chce to byt citlivy, ale nemarnit cas
|
Raika
Člen |
# Zasláno: 1 Srp 2008 14:08
- Nahlásit
Taakže jak malý děcko dík za odpovědi
|
Raika
Člen |
# Zasláno: 1 Srp 2008 15:03 - Změnil/a: Raika
- Nahlásit
(na procházky "kolem okolních baráků" chodíme ne proto, že si myslím, že je to tam bezpečnější, ale proto, že delší ještě nezvládá - jinak zakončujeme na volno na "louce" před barákem; jinak mám strach, že jsem ji inteligentně naučila na to, aby čurala jenom tam... )
|