| Autor |
Zpráva |
hanule85
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2007 14:20
- Nahlásit
Ahoj všem pejskařům, mám dotaz ohledně odměňování.
Je mi jasné, že když jsou našemu pesanovi tři měsíce, tak je odměna pomocí pamlsků zřejmě v pořádku.
Jenže! Povel sedni zvládáme už bez pamlsku, stačí slovní pochvala nebo pohlazení, ale povel lehni zvládáme pouze za kousek piškotky.
Bez ní se náš labík prostě sekne, a i když ví, co po něm chci, nelehne a nelehne. Ovšem jakmile cítí tu vůni pamlsku, lehne hned napoprvé.
Je tohle v pořádku, pokud ne, co dělat?
Možná se ptám hloupě, jsem začátečník, ale nechtěla bych něco zanedbat.
Díky za odpovědi
Hanka
|
Trotelchen
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2007 14:26
- Nahlásit
Zkuste vymyslet i jinou motivaci a střídat to...vytvořit v psovi pocit, že jste bůh a že vše, co dělá, dělá proto, že chce být se svým bohem neboť s ním je mu nejlíp a není nic lepšího.
Takto si zvíře utvrdí povely natolik, že se z reakcí na ně stanou reflexy.
|
brut
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2007 14:28
- Nahlásit
hanule85
My odměňujeme stále, je nám rok a třičtvrtě....přece taky za provedenou práci dostaneš odměnu....klidně odměňuj, tím nic nezkazíš
|
Trotelchen
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2007 14:31
- Nahlásit
hanule85
brut------My odměňujeme stále, je nám rok a třičtvrtě....přece taky za provedenou práci dostaneš odměnu....klidně odměňuj, tím nic nezkazíš
jak píše Brut...je třeba si uvědomit, že pes je pes a prostě nějakou motivaci potřebuje...jen tak pro nic za nic to dlat nebude...na druhou stranu pozor....je silně nežádoucí, aby si pes zvykl na to, že něcoi dělá za piškot...přijdou totiž okamžiky, kdy bude jinde větší motivace než piškot a pak j zle....pes neposlechne
|
wensday
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2007 14:40 - Změnil/a: wensday
- Nahlásit
No jo, právě.... třeba na zkouškách nemůžeš používat odměny a tak je dobrý, aby to pes uměl tak jak říká Trotelchen aji bez odměny.
Já si takhle zkazila lehání u dvou z mých psů / třetí je necvičitelnej, zatím / a můžu říct, že se to horko zěžko spravuje. Jsou to taky labradorky, bez odměny nelehly. Jedna už je OK / 14 dní tvrdé dřiny před zkouškama / a s druhou na tom pracujeme, když si lehne, hned zase vstává.... nakonec už nemůžeme po dobrým a musím ji opravdu nutit lehat a to není s 37 kg žádná sranda...... věř mi
|
nika00
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2007 14:43 - Změnil/a: nika00
- Nahlásit
nam je 5 a druhemu 18mesicu...a oba jsou odmenovani
|
hanule85
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2007 14:55
- Nahlásit
Lidi jste všichni moc hodní, že mi radíte, moc si toho cením. Já osobně bych chtěla, aby pesan udělal povel i bez pamlsku, jen jak se říká, za dobré slovo Někde sem se dočetla, že je dobré psíka odvykávat tak, že jednou po splnění povelu pamlsek dát a podruhé jen chválit. Prostě nastřídačku. A pak se pamlsek omezuje ještě víc a víc, až bude stačit jen chválit. Co vy na to?
|
Trotelchen
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2007 14:58
- Nahlásit
hanule85
jen jak se říká, za dobré slovo
teorticky je to snadné...za dobré slovo ho neudělá nikdy, to zas ne , ale může ho dělat proto, že ví, že když cokoliv udělá, je to prostě následně príma, protože jeho páneček to zařídí a když to takhle dělá stále, tak si to tak zaryje, že je z toho reflex a pak si už lehne třeba i do kaluže )
|
Trotelchen
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2007 15:01
- Nahlásit
hanule85
Někde sem se dočetla, že je dobré psíka odvykávat tak, že jednou po splnění povelu pamlsek dát a podruhé jen chválit. Prostě nastřídačku. A pak se pamlsek omezuje ještě víc a víc, až bude stačit jen chválit. Co vy na to?
jasně, ale odvykávat ho můžeš ve chvíli, kdy už to zvládá....nejlepší je prostě stále dávat psovi nějkou motivaci...pamlsek, hračka, zábava, pochvala, cokoliv, co má rád....například ta hra či zábava j mnohdy větší motivací než žrádlo....nebo pak stále udržovat psa napůl hladového a pak to jde i jen se žrádlem...ale obecně a platí to vždy...pes potřebuje motivaci...nějakou, ale motivaci......nesmí se nudit.....nebude lehat nebo chodit jen proto, že si to páneček přeje a když ano, tak nespolehlivě...
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2007 15:03
- Nahlásit
hanule85
určitě se teď nestresuj tím, že ti 3 měsíční štěndo nelehne bez pamlsku, všechno má svůj čas, až ti bude 100% (což může být třeba v roce, roce a půl) lehat, tak můžeš začít vynechávat (jednou nedáš, dvakrát dáš atd.)... spíš se teď zaměř na přivolání, hodně si se štěndem hraj, dělej se zajímavou, aby psisko vědělo, že s tebou je legrace... nos s sebou ven míčky, hračky...
|
hanule85
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2007 15:07
- Nahlásit
Jestli tedy chápu tvou radu dobře, tak zatím nevadí, že pesan lehá nebo např. na povel pusť pustí pouze za piškotek nebo jinou hračku? Chce to trpělivost a časem, až budeme povel zvládat stoprocentně postačí slovní pochvala, protože se z reakce na povel stane reflex?
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2007 15:09
- Nahlásit
hanule85
pokud lehá jen za piškot, tak to nevadí... Povel PUST bych ale na piškot neučila, tam doopravdy hrozí, že ti to jinak nepustí... Já jsem Pust učila tak, že jsem jí dala prst dozadu ke koutkům mezi zuby, uvolnila sevření, a při braní hračky jsem říkala: pusť...
|
hanule85
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2007 15:10
- Nahlásit
Zajímavou pro něj určitě sem, obzvlášť když mám na rukou jeho oblíbené rukavice, to nemusím nosit ani jiné hračky Na přivolání reaguje zatím bohužel tehdy, když na zemi nenajde něco lepšího (vajgl, papírek atd.) než mám já
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2007 15:13
- Nahlásit
hanule85
Na přivolání reaguje zatím bohužel tehdy, když na zemi nenajde něco lepšího (vajgl, papírek atd.) než mám já
tak se ho musíš snažit zaujmout, dělej ze sebe blázna, schovávej se mu atd. atd. atd.
|
hanule85
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2007 15:19
- Nahlásit
Ok, zkusím to, myslím, že tím pobavím ale asi víc sousedy Protože když něco chňapne do tlamy, tak hned zdrhá, protože ví, že nesmí, že bych mu to hned vzala. To dělá třeba i na vodítku, takže když si náhodou nevšimnu, že něco ukořistil, poznám to tak, že z ničeho nic vystřelí, tím je prozrazen
|
hanule85
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2007 15:21
- Nahlásit
Dnes sem to zkoušela a musím přiznat, že mi to dalo docela fušku, než sem přišla na to, kde správně uchopit, aby tlamu otevřel a já neměla po prstech A jak dlouho ti zhruba trvalo, než jsi psíka naučila pusť?
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2007 15:22
- Nahlásit
hanule85
máš labrouše, s bufetěním se musí počítat, přečti si tady občas fórum Labradorský retriever... Já vím stoprocentně, že když Sára je někde ve křoví, nereaguje, je hooodně potichu a pak jakoby přichází, hubu od ucha k uchat, tak sežrala a případně se vyválela v něčem super dobrým... a většinou potom následuje moje řvaní celou procházku, že mám psa čuně a nevím, co ještě a doma vana...
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2007 15:23
- Nahlásit
hanule85
já mám hodně bázlivou fenku, která zvlášť jako mladší (dnes už si ze mě dělá taky prču) reagovala na zvýšení hlasu, takže stačilo jí strčit ten prst do tlamy, říct zvýšeným hlasem pusť a pak hodně chválit (prostě vychvalovat až do nebes)... pohrát si... hlavně nesmíš ty cviky dělat dlouho, štěně se nesmí nudit...
|
hanule85
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2007 15:26
- Nahlásit
Už sem pročítala tohle fórum, i jiný, je to tu fakt super, že si lidi takhle radí, jak na ty čtyřnohý kamarády. Bufeťák to asi fakt bude, začínám se s tím už pomalu zžívat, ale bojím se toho, aby někde nesežral něco, co by mu mohlo ublížit. Taky se už vidím, jak budu vyvádět, až se někde vyválí a bude vonět
|
hanule85
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2007 15:28
- Nahlásit
Jasně, pár minut denně, aby ho to neomrzelo. Když náš pesan se nechce hned tak něčeho vzdát, je to prostě palice tvrdá.
|
duli
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2007 15:44
- Nahlásit
hanule85
mojemu psovi bude 5 let a se ven bez mnamek nehnu.....ale zase ji nedostane za kazdou kravinu, preci jen uz neni melej... .....a co se tyce upoutani pozornosti, tak hrajem divadlo na ulici dnes a denne
|
hanule85
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2007 15:55
- Nahlásit
Už se tedy těším na výrazy sousedů Obědnala sem si na netu i pamlskovník pro jistotu
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2007 16:31
- Nahlásit
zadarmo ani kuře
|
duli
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2007 16:47
- Nahlásit
hanule85
nejvetsi prdel byla kdyz nasem psovi bylo cca 6 mesicu a pritel se me znechucene ptal kdy jako za kazdou blbost uz ho prestaneme cpat pamlskama, ze uz vsechno umi, ne??...
|
hanule85
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2007 18:58
- Nahlásit
Jééé, to je teda už pár let viď, když si psala, že je hafanovi už pět let,co říká přítel teď?
|
Orry
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2007 19:47
- Nahlásit
hanule85
muj pejsa taky lehal jen za pamlsek, ale ted je mu rok a leha jen na povel a slovni pochvalu..prislo to casem, cvikem a vekem
|
Eda
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2007 20:04
- Nahlásit
Jandula
á jsem Pust učila tak, že jsem jí dala prst dozadu ke koutkům mezi zuby, uvolnila sevření, a při braní hračky jsem říkala: pusť...
vzpomínáš na Edu puberťačku, jak zarputile držela a NEPUSTILA??? tady teorie nevyšla, no... ale musím říct, že teď už i pouští...
|
duli
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2007 20:08
- Nahlásit
hanule85
Jééé, to je teda už pár let viď, když si psala, že je hafanovi už pět let,co říká přítel teď?
noco...nerika nic a dyz jde se psem ven tak ma jednu kapsu plnou igelitaku na bobky a ve druhe jsou piskoty ....ale uz je nedostava vzdy a za kazdy provedeny povel...preci jen uz je velky tak mu nekdy musi stacit moje radost, pochvala, nebo balonek....
|
hanule85
Člen |
# Zasláno: 11 Úno 2007 11:14
- Nahlásit
Já si na netu objednala pamlskovník Tam se toho vejde víc, než do kapsy
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2007 08:08
- Nahlásit
Eda
Ano, u Edičky zklamala moje výchovná teorie... málem mi uhryzla ruku.
|