Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Štěňata a štěňátka / jak tedy na dominantni stenatko?
<< . 1 . 2 .
Autor Zpráva
Fík
Člen
# Zasláno: 5 Led 2007 11:50
- Nahlásit

Moje maminka tvrdí že:jedna dobře mířená v pravou chvíli udělá víc, než pak to řešit na rodičovském sdružení

Lexa
Člen
# Zasláno: 5 Led 2007 19:33
- Nahlásit

Fík
Jako ucitelka s ni plne souhlasim

Fík
Člen
# Zasláno: 5 Led 2007 19:40
- Nahlásit

Lexa
Moje maminka sice není učitelka, ale vedla nás děti přesně takhle a myslím, že to funguje u všech mláďat.

Lexa
Člen
# Zasláno: 5 Led 2007 19:48
- Nahlásit

Fík
jj,po dnesku vidim,ze to fakt funguje,uz je zase hodny...Skoda,ze to nemuzu zkusit na deti ve skole

Fík
Člen
# Zasláno: 5 Led 2007 21:49
- Nahlásit

Lexa
Někdy by si to zasloužili, co?Vzít za čumák a zatřást

Essi
Člen
# Zasláno: 5 Led 2007 22:01
- Nahlásit

A kolik pejskařů z leknutí a tzv. odborníků by zasloužilo otočit na záda a trošku přikleknout, i přiškrtit.... .

Fík
Člen
# Zasláno: 5 Led 2007 22:10
- Nahlásit

Essi
Čteš mi myšlenky, souhlasím s tebou, ale jde o tojestli by to ten dotyčný pochopil.......

Essi
Člen
# Zasláno: 5 Led 2007 22:15
- Nahlásit

Tak by to chtělo možná elektrický obojek, případně slabinové kšíry...., prostě přitvrdit. Protože ona ta jedna dobře mířená je k nezaplacení.

To byl pokus o vtip.

Třeba by jim potom došlo, jak se cítí ten pes, že možná kolikrát ani nechápe, za co je trestán a co je po něm požadováno. Před mnoha lety, když jsem se učila jezdit na koni, trenér trval na tom, že i ostruhy a páku vyzkoušíme na svých rukách a bičík na svém zadku...., že pak lépe pochopíme, k čemu to slouží a jak se s tím zachází.

Fík
Člen
# Zasláno: 6 Led 2007 09:07
- Nahlásit

Essi
Někdy je mi těch psů líto, že tahají na konci vidítka takového troubu, který si notabene nechce nechat vysvětlit proč mu jeho pes nerozumí.Ale co naděláš

Lexa
Člen
# Zasláno: 6 Led 2007 17:56
- Nahlásit

Essi
No,mas pravdu,ale v okamziku,kdyz se mi vlastni pes zakousne do ruky,verbalni komunikace asi neni zrovna na miste.Proste kazdy pes je jiny,treba nase fena uz bude mit 9,mam ji od narozeni - a v zivote jsem ji nepovalila na zem.Proste od prvniho dne je "moje" a tak nejak vime,co od sebe navzajem muzeme ocekavat.Ale mrnous proste za zadnou cenu nechce byt ve smecce "ten posledni",a tak bojuje.Jenze mozna ten jeden jediny zasah nase vztahy vyresil,protoze kdyz se dnes na prochazce porval s jinym pejskem a ja jsem ho od nej odtahovala,tak me zase kousl - ale okamzite se povalil na zada a zavrtel ocasem - jako kdyby mi rikal:"Sorry,ja to tak nemyslel,to nebylo na tebe.".Tak jsem mu rekla,ze je cune,a dal jsem to neresila - no,stane se,fakt to neudelal schvalne.
A k tomu
elektrický obojek, případně slabinové kšíry
podivej,pouzivam jednu "pomucku",kterou osobne nepovazuji za dobrou,spis to beru jako "mensi zlo" - nylonovy nahubek.Protoze jinak hodny a poslusny Maxik se na chodniku meni v opravdovou bestii,rve tak,ze se kolem nas schazeji lidi a ja kazdou chvili celim otazkam a poznamkam typu "Co mu je?", "To ho nemuzete uklidnit?","Paneboze,uz s tim psem neco udelejte!!!" apod.I to by slo,ja vim,ze jako miminko se toulal po ulicich a musel mit hrozny strach - ono staci se podivat,jak ten svet vypada s pohledu jezevcika - lidi,auta...Jenze se uklidnit nenecha.A ver mi,ze se snazim - a hodne.Proste tahne na voditku jak blazen a rve.Vubec na nas nereaguje,mam dojem,ze nevnima ani nic jineho.A kdyz jeste k tomu chnape po kazdem,na koho dosahne...Stahovak se nam osvedcil jen na chvili,jen se skrti - a nic.Tak proc ho zbytecne trapit?
Tak jsem teda zkusila ten nahubek.A funguje to.Nejde ani tak o to,ze nesteka - i kdyz i to je prijemne.Ale netahne na voditku,nerve - a tak konecne si mme vsima.A ja ho muzu cestou uklidnovat,mluvit na nej,brat ho do naruce,kdyz vidim,ze to potrebuje...A verim,ze za nejaky cas ten nahubek nebudeme potrebovat.A take to pouzivam v aute - protoze celou cestu steka,a takhle se ridit fakt neda.Tak si myslim,ze je lepsi 5-10 minut s nylonovym nahubkem,nez par mrtvych v aute a nekolik prejetych chodcu na prechodu.
Jo,musim jeste rict,ze ten nahubek pouzivame pouze na velmi kratke cesty,tak do 20 minut pesky,autem max.10 minut.

Essi
Člen
# Zasláno: 6 Led 2007 18:08
- Nahlásit

Lexa

to, co jsem napsala, bylo míněno velmi všeobecně.

Necítím se na to, abych někomu radila. Když jsem si přečetla, co jsi napsala, vyplývá mi z toho jenom jedno. Pejsek má zažité nějaké reakce, už jsi mu vysvětlila, že rafnutí do tvé ruky je špatné, ale přesto to udělal znovu. Tak je někde ještě něco špatně ve vašem vztahu nebo v jeho nervech. A to nevyrešíš trestem, ale konzultací s někým, kdo dokáže zjistit příčinu toho a pomůže vám jí odstranit.
Osobně považuju stahovací obojky a jiné pomůcky tohoto druhu za pomůcky na dvě věci - na nic a na nic. Pes něco dělá - táhne na vodítku, rešíš to stahovákem. Vyjíždí po lidech - řešíš to nylonovým košíkem. Řešíš následky, ale ne příčinu a rešíš to pomocí donucovacích prostředků. Nemám moc zkušeností se psy, za to dost u koní. Toto není řešení, nikam to nepovede a nakonec skončíš u ještě něčeho horšího než je stahovák. Na tvém místě bych se zamyslela nad důvody a nad tím, jak ho vychovat.

Lexa
Člen
# Zasláno: 6 Led 2007 18:27
- Nahlásit

Essi
Na tvém místě bych se zamyslela nad důvody a nad tím, jak ho vychovat.
Neprekrucujes nahodou?Ono totiz nahodne chnapnuti a zamerne kousnuti je docela rozdil,ne?Neresim nylonovym kosikem vyjizdeni po lidech - resim tim jine veci,to jsem popsala,myslim,docela detailne.Zamyslet se nad duvody je hezka vec.Duvody znam - jako mimi byl vyhozen na ulici,jedine,co se naucil - zautocit jako prvni,a to vzdy,protoze jinak nema sanci,potom byl v utulku - zadne venceni,osetrovatelka prima,ale sama na tolik psu nestaci.Mas nejakou radu,co by bylo v takove situaci vhodnejsi?Sem s ni,rada vyzkousim cokoli - opravdu.
A neni mi jasne,proc se tak navazis zrovna do stahovaku - prece jsem napsala,ze jsem to (po porade s docela zkusenym kynologem) zkusila,zjistila,ze nefunguje - tak mame obojek normalni nebo ksiry.

Lexa
Člen
# Zasláno: 6 Led 2007 18:44
- Nahlásit

Essi
jo,a jeste,aby nedoslo k nedorozumeni - internetove diskuze na to nejsou nejlepsi - zasadne se sem nechodim hadat a zadny nazor,i kdybych s nim nesouhlasila,nepovazuji za spatny,nybrz za jiny - a tak premyslim,jestli prece jenom neni "spravnejsi",nez ten muj.Takze to fakt nemyslim zle
Jenze si jeste dobre pamatuji na jednu kolegyni,ktera si vzala velmi dlouho a velmi brutalne tyraneho psa (byl zajatcem rozvodove valky,a tak treba zustaval tyden a vic zavreny v byte bez jidla a vody - pry pil ze zachodu,a nasledne dostaval narez za to,ze delal v byte "bordel":mad.Tak v tehle rodine se vsechno tocilo kolem psa.Clovek,ktery prisel na navstevu a pejska nepolibil - jo,fakt!-uz tam nikdy nesmel.Majitelka psa,starsi pani,jednou prisla do prace,a bylo videt,ze ji opravdu neni dobre.Zjistilo se,ze pejsek chtel spat v jeji posteli,tak aby mu neprekazela,stravila noc v kuchyni.A kdyz se jeji dceri narodilo miminko,pejsek ho doma proste nechtel...A hadej,kdo musel vypadnout?Jasne,dcera s velmi nemocnym (bohuzel,nevylecitelne) miminem.Tak to je opacny extrem...
No,zase jsem se rozepsala,asi uz tam mezitim nekdo neco napsal.

Fík
Člen
# Zasláno: 6 Led 2007 19:00
- Nahlásit

Lexa
Lexo, měla jsem na výcvik pejska, který se choval stejně jako tvůj, jen byl starší a ovčák.Nikdo nemá právo soudit tě za to, že používáš kšíry nebo stahovák a nebo nylonový náhubek. Někdy je prostě lepší v zájmu vztahu vás dvou-tebe a pejska- mít ho prostě na ohlávce(mimochodem, mám s ní velmi dobré zkušenosti), pokud ti na ní "funguje", není co řešit.
Nahoře v diskuzi jsme narážely na pejskaře, kteří si nedají říci,povětšinou začátečníci, kteří "to vědí lépe" a nechtějí si dát poradit.
Máš evidentně psa, který potřebuje jiný přístup, který hledáš, není co řešit.
Náš deprivant Falco neustále "ječí" na chlapy, vůbec mu nerozumím, jakmile si návštěva sedne, jde se pomazlit, ale do té doby vrčí, štěká a nedá si říci.Evidentně se bojí,ale na vysvětlení, že bát se nemusí jsme zatím nepřišli.

Lexa
Člen
# Zasláno: 6 Led 2007 19:29
- Nahlásit

Fík
jeeee...to jsem rada....
Ne,fakt jen nylonovy kosik a jsem si jista,ze brzy nebude treba ho pouzivat - prece to nedelam tak,ze mu kosik nasadim - a je hotovo.Ne,je to jen moznost ho na sebe upoutat,mluvit ne nej a vedet,ze vnima,uklidnovat ho...A opravdu je klidnejsi.
Falco neustále "ječí" na chlapy
Tak Max rovnou po kazdem (ale muselo mu byt asi 40 a musel na sobe mit dziny) vystartoval...Tak jsem jak idiot obtezovala chlapy na ulici a prosila je,aby mu dali piskot a pohladili ho - a uz je v pohode

Fík
Člen
# Zasláno: 6 Led 2007 20:39
- Nahlásit

Lexa
měla jsem ovčačku a ta byla vysazená na jakéhokoli psa. Nikdy jsem nevěděla, který jí bude vhod.Vzala jsem si ji ve 4letech, kdy procházka do parku se měnila na rodeo, v pravém slova smyslu. Ta fena se normálně"vypínala" a nereagovala vůbec na nic(měla v hlavě jen "saabiju pejska")a já se mohla stavět na hlavu(škrťák nefungoval, jakékoli způsoby upoutání pozornosti nefungovaly, ta fena se prostě soustředila jen na jasný cíl).
Ohlávka mi pomohla v tom, že jsem byla schopná ji ukočírovat a dokonce jsme dokázaly pak projít okolo psa a ona si ho nevšímala, ale hrálo to v ní, to jsem cítila.Nevím jestli jí ta "dovednost" zůstala neb o ní nemám zprávy.

Essi
Člen
# Zasláno: 6 Led 2007 20:49
- Nahlásit

Lexa

jak jsem psala, ten pejsek neměl lehký život a proto nikomu a ničemu nevěří. A podle toho, co jsi psala, nevěří ani tobě. Záměrné kousnutí je útok. Ten má nějaké důvody. Když pejska nevidíš, můžeš jenom hádat - já hádám na to, že je bázlivý a útočí ze strachu - jak píšeš sama - zaútočit jako první. Pracovala bych na vztahu, na vzjemné důvěře, snažila bych se stát jeho autoritou a ochrankou, které bude věřit a na kterou se obrátí, když se bude cítit ohrožen. Zvykala bych ho na všechny možné situace, kontaktovala bych ho s poučenými a pohodovými lidmi. Ti musí vědět, jak k němu přistupovat, jakým tónem mluvit, jak ho hladit. Bude to trvat dlouho, pár měsíců, ale podaří se to. Nám se to před lety povedlo u psa, kterého manžel přinesl domů jako uzel kostí potažených rozbitou černou kůží. Trvalo to rok, než se dostal do pohody po všech stránkách. Bez použití donucovacích prostředků a bez toho, čemu se říká trest. Dožil se 16 let bez jednoho měsíce. Byl to dost velký pes - kříženec asi 40 kg.

Fík
Člen
# Zasláno: 6 Led 2007 21:04
- Nahlásit

Souhlasím s Essi s tím, že pokud používáš ohlávku, místo škrťáku je to jistě přijatelnější. Mám za to, že spousta lidí si radši usnadní život tím, že v případě, že by se k nim dostalo takové štěně, dají ho pryč(nebudu si přeci komplikovat život),pořídím si jiné, ne?
Tím, že jsi se ujala taklového štěněte a snažíš se mu vysvětlit formou, která je pro vás oba přijatelná, jak má žít a nebát se, děláš moc a určitě se ti to vrátí v podobě super psa. Máš velkou výhodu v tom, že je ještě malý.

Lexa
Člen
# Zasláno: 6 Led 2007 22:04
- Nahlásit

Essi
Pracovala bych na vztahu, na vzjemné důvěře, snažila bych se stát jeho autoritou a ochrankou, které bude věřit a na kterou se obrátí, když se bude cítit ohrožen. Zvykala bych ho na všechny možné situace, kontaktovala bych ho s poučenými a pohodovými lidmi. Ti musí vědět, jak k němu přistupovat, jakým tónem mluvit, jak ho hladit.
no vidis,tak nakonec zjistuji,ze mame uplne stejny nazor.Take to vsechno delame.On,i kdyz je maly,je takovy "hrdy samotar",takze nekolik tydnu mu trvalo,aby se treba sam od sebe prisel pomazlit...Ale ted uz jo
Ale ono je to i o tom,ze treba v tom aute nemuzes volit z vice moznosti - tak jsme omezili jizdy,a vozime ho vzdy jen par minut.Jenze zkus ridit,kdyz pes neustale rve - ohromne ho totiz bavi ostekavat vsechno,co vidi.Je to prilis velke riziko.A nejezdit vubec - to take neni reseni,nic by se nevyresilo...Takze tohle neni tak jenoznacne...
Zamerne kousnuti - no,uz vim,ze se to opakovat nebude - zkusil to,neuspel,tak nic,je to okOn by ale strasne moc chtel byt vudce,asi jsme ho meli pojmenovat jinak.A nechtene pes take muze kousnout,zejmena kdyz "vlezes" do rvacky...nebo ve stejnem okamziku chnapnete po balonku
Kazdopadne,kdyz si vzpomenu,jake to bylo zlobidlo jeste pred 7 tydny a vidim,jaky "fakt domaci" pes je z nej ted,jsem docela spokojena.Je,ted koukam,ze se mi vyvaluje v posteli a zere kokosky...Takze fakt "domaci"
Fík
nebudu si přeci komplikovat život),pořídím si jiné
ne,takove komplikace se mi libi a smudlu bych nevymenila ani za komisare Rexe

Fík
Člen
# Zasláno: 7 Led 2007 06:34
- Nahlásit

Lexa
Správně,taky mi vždycky přirostou k srdci.

Lexa
Člen
# Zasláno: 7 Led 2007 19:07
- Nahlásit

Nekde tady byla diskuze o dominantnich psech,a ja ji nemuzu najitNemate nekdo odkaz?
Zacinam totiz mit takove divne tuseni...A opravdu to neni tak,ze bych nerozlisovala pojmy "trochu vetsi osobnost" a "dominantni pes".

<< . 1 . 2 .
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání