Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Štěňata a štěňátka / jak tedy na dominantni stenatko?
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
Neo
Člen
# Zasláno: 4 Led 2007 21:44
- Nahlásit

Neni to muj prvni pes ale prvni Staffordsirsky bull terrier, a tak sem celkem opatrna na vycvik a socializaci.Sem zmatena z rad, ktere tu lide pisou k pulrocnim stenetum, ze je jeste fura casu apod.Jak dlouho mam stene nechat se rozkoukavat? Pres vsechny pokusy taha na voditku,tzn.nezabira nez cuknout (samozrejme jemne!)a po vterine je zase v tahu, miluje deti a lidi, chci aby byl pratelsky, ale ma ho clovek nechat hladit, kdyz chci aby si lidi na ulici a hlavne deti nevsimal?Vyzkousela jsem zastaveni apod.ale stale me tahne za sebou, zajima ho vsechno okolo, ale jakmile jsme v parku a je na volno,krasne reaguje na zavolani,vesele formou hry cvicime aport apod.jen to tahani..co delam spatne??Katy

wami
Člen
# Zasláno: 4 Led 2007 21:52
- Nahlásit

Neo
prosimte, a z ceho usuzujes, ze mas "dominantni stenatko"...?

Jinak to, co ty resis, bych resila citem, proste vidim na psu, kdy me jen nevnima a kdy uz se se mnou o to voditko pretahuje vedome, a podle toho reaguju, pulrocni mimi je porad jeste mimi, muze zacinat poslouchat, ale zazraky chtit nemuzes...

Essi
Člen
# Zasláno: 4 Led 2007 21:55
- Nahlásit

Neo

co v jeho chování vidíš dominantního? Je to prostě zvědavé štěně. Staffordi a pitové, které znám, všichni milují lidi a rádi se mazlí, kontakt vysloveně vyhledávají. Někde jsem četla, že je stafford byl v zemi svého původu označován jako "babysitter", a to už je co říct.
Nauč ho prostě chodit na vodítku. Vysvětli mu - pokud to nepůjde jinak, i formou ostřejšího odcuknutí - že vodítko je tvoje a že se s tebou o něj přetahovat prostě nebude. Snažila bych se ho učit vlídně a formou hry, povely trpělivě vysvětlovat a případně mu radit s jejich provedením i rukama, ale formou rady, ne formou trestu. Vodila bych ho mezi pohodové psy a nechala bych ho, aby si s nimi hrál co nejvíc.
Já v tom, co popisuješ, nic dominantního teda nevidím.
Mám pocit, že se dnes o každém tvorovi, který má trošku svůj názor, tvrdí, že je dominantní. Je to jenom módní slovo.

Tchor
Člen
# Zasláno: 4 Led 2007 21:55 - Změnil/a: Tchor
- Nahlásit

Neo

Dominantnich psu je jen velmi malo, ale psu zkazenejch protoze si jejich majitele mysleli ze maj "dominantni stenatko" je docela hodne.

Zkus se ridit citem ne pouckama.

moll
Člen
# Zasláno: 4 Led 2007 21:57
- Nahlásit

podle mě je štěndo vnímavé a zvědavé na nový velký svět, který se před ním otvírá. v tomto věku bych spíš podporovala kontakt s lidmi - velkými i malými - i se psy, aby se rozvinula společenská stránka jeho osobnosti. nevšímavost můžeš cvičit až později. tahání odstraníš trpělivou a důslednou prací až časem. stejně jako wami fakt netuším, proč si myslíš, že máš dominátora....

moll
Člen
# Zasláno: 4 Led 2007 21:58
- Nahlásit

tak než jsem to sesmolila a poslala, tak už podobné napsali i jiní....

venda
Člen
# Zasláno: 4 Led 2007 22:14
- Nahlásit

no, já docela chápu, co Neo myslí - teda ne to s tou dominancí, to neumim posoudit
Hekle je půl roku, lidi jí naštěstí nijak zvlášť nezajímaj ale vrhá se nadšeně na každého kolemjdoucího psa a občas na malé děti (ale to už jsem snad zvládla) a i když vim, že je to štěňátko, že si chce hrát a má na to nárok, tak to prostě neni přijatelný, aby se na kolemjdoucí psy vrhala jak se jí zlíbí, navíc už se jí začínají menší psíci bát a lidi už někdy nepoznaj že je štěně a maj strach co se to na jejich psa řítí, takže rada "nech to bejt je to štěně" fakt nepřipadá v úvahu kór jestli se Neo pes takhle nadšeně žene k malým dětem

venda
Člen
# Zasláno: 4 Led 2007 22:16
- Nahlásit

Neo
jinak mně na tahání pomohlo toto: pes táhne, dám povel "zpomal" a vodítkem ho zastavím, dál se nejde, dokud se vodítko neprověsí, uměla to za pár dní a teď už zpomalí na povel bez zastavování, ale prej to nefunguje na každého psa

Tchor
Člen
# Zasláno: 4 Led 2007 22:23
- Nahlásit

venda

Na to je jedina rada naucit privolani a dokud to privolani nemas poustet z voditka jen mezi psama se kterejma se dopredu domluvis ze muzes nebo tam kde zadni nejsou. jsi povinna sveho psa zajistit tak aby nikoho neobtezoval takze tohle "nepoznaj že je štěně a maj strach co se to na jejich psa řítí," si urcite nemuzes dovolit, jak se muze tvuj pes na nekoho ritit?

venda
Člen
# Zasláno: 4 Led 2007 22:29
- Nahlásit

Tchor
řítí se na vodítku, jinak na volno smí jen ke psům, kteří jsou taky na volno
a líp než přivolání mi na to funguje zákaz nebo čekej, když to ovšem stihnu říct včas, ve chvíli, kdy už se rozběhla musim počkat, až dorazí ke psu a očichá si ho
ale to myslim neni to, co chtěla vědět Neo - co se psem, kterej jí chce k něčemu zajímavému odtáhnout (u Hekly je to k psovi a na vodítku se může oběsit, když nesmí)

brut
Člen
# Zasláno: 4 Led 2007 22:34
- Nahlásit

Tchor
venda tím myslela ve chvíli, kdy je pes na vodítku. Zrovna tohle jsem řešila s Bali. Na vodítku sice nejde u nohy ( ale to ani po ní v 8měsících chtít nemůžu), ale na prověšeným vodítku. Jenže ve chvíli, kdy zmerčí psa, tak se na něj snaží "vrhnoutů...teda ona to dělá i na lidi.
Takže jsem pokaždé trhla vodítkem s povelem " k noze" popř. "sedni". Pochopila to brzo, takže mně netahá, ale ségře jo.

venda
Člen
# Zasláno: 4 Led 2007 22:38
- Nahlásit

brut
už zase to trhání vodítkem, no jo, ale nedá se nic dělat, já jí většinou musim posadit k noze ručně, prostě si ji přitáhnu a posadim, potom pochválim, ale to jí absolutně nezajímá, zajímá jí jen ten pes, ale zdá se mi, že čim je starší, tim je to trošku lepší

brut
Člen
# Zasláno: 4 Led 2007 22:39
- Nahlásit

venda
byla jsi rychlejší

Neo
Nemáš dominantního psa, ale zvídavého. Nech ho lidma hladit, hrát s pejskama a hodně s ním choď mezi lidi, psy. Potřebuje co největší socializaci. Musíš najít něco, co odvede jeho pozornost od pejsků nebo dětí ( když je na vodítku)...třeba balonek, který dostane jen když je hodný nebo mňamka...prostě něco zajímavějšího, lákavějšího

brut
Člen
# Zasláno: 4 Led 2007 22:43
- Nahlásit

venda
Taky jsem moc netrhala, jen tak, aby si uvědomila, že vodítko je moje a poslouchat musí....vzhledem k její konstituci je trhnutí fakt jemné.
Občas mám problém, když jí vedu, abych nepoužila trhnutí stejné jako u Bruta....přece jen je mezi nima značný váhový rozdíl

Garfield
Člen
# Zasláno: 4 Led 2007 22:53
- Nahlásit

Tady je to sice asi pozdní hodinou, ale mně se hrozně líbí, když někdo vznese nějaký dotaz, ve vteřině mu jak políček přistane hafo odpovědí a pak další příspěvky, kdy odpovídající už reagují jen sami na sebe navzájem. Mnohdy se pak původní zakladatel dotazu několik stránek ani neobjeví, ale debata se rozvíjí, jak voživot.

Neo
Člen
# Zasláno: 5 Led 2007 00:04 - Změnil/a: Neo
- Nahlásit

Diky za reakce. nejak z toho tedy moc zase nevim ~dominantnejsiho~ psa jsem poznala diky tomu, ze jsem vypravila do sveta 9 Argentinskych dog,a pri 3 tydenim sledovani meho prcka s jeho sourozenci jsem usoudila, ze je dobre tedy: prubojnejsi.
Slo mi hlavne o to, ze cely den s nim je uzasny dokud se neocitneme na chodniku.Zavolam na nej, s radosti pride a jakmile se otoci zase je voditko pred prasknutim.Jen se bojim, ze kdyz ho necham tahnout, uz to budu tezko napravovat a cukani ho jen otupi(coz uz se myslim i stalo).
Mozna to jen moc resim..byla jsem zvykla vychovavat psy na vesnici, blizko lesa a ted provadim stenatko Londynem.coz neni moc sranda
Kazdopadne sorry za slovo Dominantni,asi je to fakt modni slovo

AOZ
Člen
# Zasláno: 5 Led 2007 06:45
- Nahlásit

dopředu upozorním, že se jedná čistě o můj soukromý názor. Taky jsem si vybrala takovéto štěňátko, nejdřív chvíli čekal a pak prostě všechny sourozence "odklidil" z cesty a rozhodně se mi zakousnul do tkaniček. Já zkušenost s výchovou psa neměla žádnou,takže jsem poctivě začala četba knih o výcviku a pak cvičák. Teď mě možná budou kamenovat, ale já dospěla při tahání na vodítku k těm stahovacím kšírám. Zkoušela jsem opravdu vše co mi kdo poradil nebo jsem vyčetla, ale když ani v cca 1 roce to pořád nešlo, tak jsme mu je koupila. Stačila chvíle používání a byl klid. U mě šlo o to, že prostě neumím cuknout řádně vodítkem, navíc to cuknutí u takovéhoto psa musí být dle mého názoru jiné, aby bylo účinné než když táhne např. pudlík.

sarax
Člen
# Zasláno: 5 Led 2007 07:27
- Nahlásit

Neo
no mám doma fenku AST...a fakt na vodítku pomáhá jen cuknutí....ale teda vzhledem k její váze to bylo takovýto pomalu se saltem ve vzduchu...tím zjistila že když chci "pomalu" tak je to bez napnutýho vodítka...a v tuto chvíli pomalu umí i bez něj...používím to na malý pejsky s kterejma si po dovolení majitele může hrát.."hraní"je tak že naše čuba lehne a malej pes jí okusuje
uz to budu tezko napravovat a cukani ho jen otupi(coz uz se myslim i stalo). a k tomuhle..možná jde o to s jakou razancí cukneš...staford i stafbull jsou dost odolní vůči vnějším podnětům,pokud to fakt nepocítí,budeto brát jakože to patří k věci....

Fík
Člen
# Zasláno: 5 Led 2007 07:41
- Nahlásit

Ahoj, chtěla bych předem upozornit, že se tady bavíme o půlročním miminu, chůze na vodítku je o tom, že vzhledem k věku ti nemůže to štěně ťapat u nohy celou procházku, ale to po něm asi nechceš, viď. Já bych tuto situaci(pro tebe logicky nepříjemnou) řešila tím, že bych chůzi na vodítku naučila nejprve doma v klidu.Aby pejsek bezpečně věděl co ten povel znamená. Až si budeš jistá, že ví, co znamená "k noze" vezmi ho ven a tam pak můžeš cukat,pokud pejsek neposlechne. Pejsek je velmi rozradostněný tím, že je venku a nevnímá, tak jako doma. To je má rada a postup, který bych zvolila já.
Někdy se nám dostane do ruky "potvůrka", která si nedá říci, co?

sarax
Člen
# Zasláno: 5 Led 2007 07:47
- Nahlásit

Fík
hele já myslím že k noze není v běžným provozu až tak potřeba... stačí naučit pomalu a to nám šlo jen mezi lidmi a psy..ono i záleží asi na plemeni...myslím že Neo nejde o to aby mimi šlo u nohy ale aby netahalo...to je rozdíl...oni tyhle potvůtky mají docela páru

moll
Člen
# Zasláno: 5 Led 2007 07:47
- Nahlásit

Neo
ještě bys mohla zkusit mít v ruce, ve které nemáš vodítko, kus něčeho dobrého a hoňavého - pes by pak mohl jít u nohy a zírat na tebe a těšit se, že kápne dobrota. a občas v nepravidelných intervalech by dobrota do tlamičky i ukápla.

Fík
Člen
# Zasláno: 5 Led 2007 07:50
- Nahlásit

Jasně, souhlasím s Moll!

AOZ
Člen
# Zasláno: 5 Led 2007 07:52
- Nahlásit

Fík
Také si nemyslím, že je třeba aby jí pes chodil u nohy. Navíc, když to bude dělat dobře tak se pes ani nevyčůrá a nic si neočuchá. neb má radostně sledovat pánečka.

moll
Člen
# Zasláno: 5 Led 2007 07:59
- Nahlásit

no - já pochopila dotaz tak,že OBČAS má jít u nohy - třeba na frekventované ulici, kterých v londýně asi bude dost, a jinak že může lítat, i když třeba na tom delším vodítku.

Fík
Člen
# Zasláno: 5 Led 2007 08:00
- Nahlásit

Když to tak pozoruji venku, vůbec mnoho majitelů netuší jak má taková chůze na vodítku vypadat(vodítko je vždy prověšené a pes mě následuje, ne,že ho za sebou vláčím jako kozu),povětšinou je to problém majitele, který to neumí pejskovi vysvětlit.Ale někdy si nechce nechat poradit ani pán. Mám kamarádku a ta venčí svou zlaťandu zásadně na vodítku, aby prý nezdrhla. Pro obě je procházka"vopruz", protože na konci vodítka má jedna jak druhá "balvan".
Přitom fena je neuvěřitelný aportér a mě nad ní krvácí srdce. Fena chodí ven v podstatě jen vyčůrat trochu pohrát s pejsky a domů do kuchyně.

sarax
Člen
# Zasláno: 5 Led 2007 08:11
- Nahlásit

moll
já právě v tom dotazu nic o chůzi u nohy neviděla
Fík
Fena chodí ven v podstatě jen vyčůrat trochu pohrát s pejsky a domů do kuchyně.
tohle je docela děsný...chudák pes já teda čubinu pouštět musím..minimálně když s ní jdu já nebo přítel....děti mají přísnej zákaz odepnout vodítko...

Fík
Člen
# Zasláno: 5 Led 2007 09:22
- Nahlásit

sarax
Oni ji vodí na flexi, ale stejně je to na prd. Chápu, že se jí bojí pustit jejich 12ti letá dcera,ale také je pravda, že neinvestovali vůbec žádný čas do výchovy ani výcviku a argumentují tím, že nechtějí mít doma psa, který bude slepě poslouchat, že chtějí mít doma osobnost.Normální utopie, no., ale neuděláš s tím nic. Čuba má 40kg je jak válec a je bez svalů. Mají velké štěstí, že je to dobrák, který to povahově zatím zvládá(okousané jen nohy u židlí a rohy linky).Nudí se.....
Jejich dcera mě drtí,když byla fenka štěňátko, tak se s ní vytahovala a teď nám mimi vyrostlo, už není tak roztomilé, když na někoho v parku položí svých 40kg a dcera známých s ní chodí sporadicky ven. Když jsem jim nabízela, že fenu i s dcerou pro kterou byl pes pořízen, vezmu na cvičák,tak to vydržela jen 2x a pak řekla, že ji tam buzerují a choduít tam nebude.......není co dodat

Lexa
Člen
# Zasláno: 5 Led 2007 09:51
- Nahlásit

Neo
Slo mi hlavne o to, ze cely den s nim je uzasny dokud se neocitneme na chodniku
No presne...Jsme ve stejnem veku.Na chvilku nam pomohl stahovak,ale opravdu jen na chvilku.Ted se na nem muze obesit,ale stejne tahne jak blazen.Zkousela jsem mu to voditko podvliknout pod predni nozicku,ale z toho se vymotaval po par krocich.Ale na slabinove ksiry jeste nejsem zrala.
Co je ale mnohem neprijemnejsi - na chodniku a zejmena u silnice,kdyz vidi auta,rve proste non-stop.Zacina stekat,jakmile vylezeme z baraku a jeci,dokud ho na louce nepustim z voditka (coz je cca 30 minut chuze).
Jinak k te dominanci...Posledne jsme to resili (a to dost durazne) predevcirem.Proste to nase "dite ulice" si porad mysli ,ze nejlepsi obrana je utok,tak mu nedela sebemensi problem se po mne ohnat.Na tohle fakt nejsem zvykla,a i kdyz chapu,ze vyrustal na ulici a v utulku ho take nikdo nevychovaval,ale za 1,5 mesice uz se mohl neco naucit,ne?Takze predevcirem se zacal vztekat,cely den se to stupnovalo,vecer uz jsem si rikala,ze se na netu podivam po nejake korejske restauraci - proste jinak tiche a pohodove stene mi sezralo kalhoty,roztrhalo jeste par veci,kazdou chvili stekalo (i kdyz tohle ma doma zakazano a docela to respektuje) a do toho jeste nekolikrat demonstrativne vycuralo uprostred obyvaku.Chudaka fenu doslova tyral a kazdou chvili po ni vyjizdel,i kdyz normalne se maji strasne moc radi.Takze na vecerni prochazku jsem vyrazila patricne na...ladena.Jenze to on take,a kdyz se mu nelibilo,ze jsem jemnecukla voditkem,tak se mi zakousl do ruky - a docela slusne.To uz jsem neunesla a hned na miste mu vysvetlila (velmi razantne) ze tohle proste NE.A najednou to pochopil - jako ze fajn,fakt se umis na---t,tak to tedy na tebe zkouset nebudu
Nevim,jestli slo o nejake projevy dominance,kazdopadne tohle mu tolerovat nebudu,a mam dojem,ze mu to fakt doslo.Jediny problem,ktery nam zustal - znackovani.Proste i kdyz ho vencime 4-5x denne, dela louzicky v byte (a to kdyz jsme tam my,v noci necura,do rana vydrzi v pohode).Takze se omlouvam za OT a prosim o radu - jak to mam zarazit?Vzdy jsem mela jenom feny,tak to znackovani je pro mne takova novinka.Odnaucoval to nekdo z vas sveho psa?

Fík
Člen
# Zasláno: 5 Led 2007 10:57
- Nahlásit

Lexa
Cvičím psi docela dlouho, vím, že někdy se vyskytne pejsek, kterému je třeba "důrazně" vysvětlit, že TOTO se nedělá. Mám "voříška" Falca, nalezenec z útulku.Vzali jsme si ho asi 9ti měsíčního. Neměl vůbec higienické návyky a do toho značkoval, ale vyčíhala jsem si, že vždy, když se "štajfovali" z druhým psem.
Higienu jsme ho naučili tím, že celé prázdniny s ním dcera chodila co 1,5-2hod ven a za každé vyčůrání dostal odměnu. V roce jsem ho nechala vykastrovat a přestal značkovat.
Ale proč to píšu: Falco vůbec nechápal trest(zvyšuji hlas, cedím slova mezi zuby a jakoby vrčím, každý pes se stáhne, ale Falco"čučel" jak péro z gauče), všichni ostatní psi, které jsem tu kdy měla po pár dnech reagovali na moje upozornění, ne tak Falco. A proto jsem přistoupila k tomu, že pokud se mi něco nelíbí "drapnu"ho za tlamu a tlačím dolů, to jediné chápal jako trest.Ještě teď to musím někdy zopakovat, ale už alespoň reaguje.
To že tě chytá za ruku, když se mu něco nelíbí je fakt malér, v podstatě tě upozorňuje-tak bacha, tohle jsi přehnala-zatím to jen zkouší, jestli tomu rozumíš, ale já bych asi v takové chvíli, překulila milánka na zádíčka a dala bych mu na srozuměnou, že takhle NE.
Ale je to jen můj příspěvek jak bych to řešila já.

Lexa
Člen
# Zasláno: 5 Led 2007 11:21
- Nahlásit

Fík
no,ono to nebylo "chyta za ruku",byl to nadherny "plny zakus",a to jsem mu teda tolerovat nehodlala.Driv se jen parkrat ohnal,ale abych ho ze sebe sundavala i s kouskem rukavu...To teda fakt ne.A asi jsem byla hoooooodne presvedciva,protoze asi tak pred hodinou jsem mela moznost si to overit.Pockal si totiz,az si sundam bryle (to jsem se sla namalovat )a sezral mi je,coz je pro me obrovska katastrofa - bez nich se nemuzu pohybovat ani po byte,a zrovna se chystam pro dceru do skoly A to jsem ho upozornovala,ze na bryle nesmi sahnout.Tak jsem mu je vytrhla z tlamy,dostal par facek - a hele,uz se neohnal,povalil se na zada a vrtel ocasem.
Dik za radu ohledne znackovani!
No,ted se vratil manzel,bryle mam prozatim trochu opravene,tak jdu....

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání