| Autor |
Zpráva |
Misery
Člen |
# Zasláno: 6 Srp 2006 18:12
- Nahlásit
Ahoj, chtela bych se vas zeptat na nazor, co si myslite o tom, chovat psa v byte. Kdyz jsem bydlela s rodici v domku se zahradkou, meli jsme skotacka. Ten vsak sam nikdy venku byt nechtel, nejradsi byl s nama, kdyz chtel odpocivat, tak si lehnul na chodbu, kde si chladil brisko o dlazdice. Na zahradce byl jen v pripade, ze tam byl nekdo z nas.
Nyni bydlime s pritelem, ja bych chtela mit zase pejska, ale pritel tvrdi, ze by byl v byte chudak a ze si psa poridime, az budeme jednou bydlet v rodinnem domku. To je ale otazka nekolika let Chtela bych ridgebacka, samozrejme s tim, ze bude mit dostatek pohybu, kazdy den minimalne 1,5 hodiny venku + agility + event. vikendove vylety, myslite si, ze takovyhle pes muze byt v byte aniz by jakkoliv stradal? Diky
|
Filipes
Člen |
# Zasláno: 6 Srp 2006 18:20
- Nahlásit
Ahoj,
ja si myslim ze kolikrat se psi v byte maji lepe nez na zahradce.
|
tetriska
Člen |
# Zasláno: 6 Srp 2006 18:30
- Nahlásit
Vetsinou si lidi mysli ze pes v byte bude chudak proto ze nebude mit dostatek pohybu ale v pripade ze bude mit pejsek dostatek pohybu nevidim zadnou prekazku v tom si ho do bytu neporidit.
,,psi v byte se maji lip nez na zahradce"...souhlasim
|
nemethova5
Člen |
# Zasláno: 6 Srp 2006 18:49
- Nahlásit
Misery
na toto tema jsem uz jednou psala,najdi si o tom na diskusy,jinak ja mam psa sama v byte,ovcaka a chudak to vubec neni,spise jsou chudaci psi zavreni cely zivot v malem kotci,o tom bychmohla vypravet,nebo jeste lepsi na retezu.
|
wami
Člen |
# Zasláno: 6 Srp 2006 18:49
- Nahlásit
Misery
muj strasnej chudacek bytacek...
Jasne, ze pes muze byt v byte,kdyz se mu clovek dostatecne venuje venku...
tetriska
psi v byte se maji lip nez na zahradce
No ja nesouhlasim, puvodne tam bylo napsany "kolikrate se psi maji..."
A tady jsou oba na zahrade, ten starsi tam byva vetsinu casu, chudacek zahradni pejsek...
|
nemethova5
Člen |
# Zasláno: 6 Srp 2006 18:55
- Nahlásit
wami
nazdar,pokud mas psi na zahrade a chodis s nema jeste navic ven,prosim,proc ne?ono to vyjde nastejno,nekdy jsou chudaci venku,nekdy v byte,ono fakt zalezi,jak ma k tomu clovek vztah,jestli jak ho pes po chvilce omrzi a zavre ho na cely zivot do maleho kotce,nebo v byte,kdy pes je dvanact ivice hodin sam a pak panicek udela jenom kolecko kolem panelaku.Misery
najdi si tema v chov psu a chovatelstvi pod dvojkou je PES V BYTE NEBO V KOTCI?
|
wami
Člen |
# Zasláno: 6 Srp 2006 18:59
- Nahlásit
nemethova5
vsak jo, ja jen nemam rada striktni odsuzovani typu "pes na zahradce je chudak"...
|
nemethova5
Člen |
# Zasláno: 6 Srp 2006 19:05
- Nahlásit
wami
ja tez,ale stejne,ono je jedno,jestli je pes v byte,nebo venku,kdyz se mu clovek dostatecne venuje,jak ma,ja mam psa v byte,je to pro me lepsi,nez nekam jezdit daleko za psem na zahradu,nebo ho nechat v kotci na cvicaku,je to pro me dost daleko a od ruky,mam psa jako obrance a spolecnika doma.
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 6 Srp 2006 19:18
- Nahlásit
nemethova5
Pojedeš na ten podzimní závod do Markvart? Dlouho jsem tě tu neviděla. Ráda se podívám na Hajana.
|
nemethova5
Člen |
# Zasláno: 6 Srp 2006 19:25
- Nahlásit
Mucholabka
nazdar!!!ja jsem dlouho nebyla na forum,robim jak o dusi,delam v TRESTLESU na lakovaci lince,pokud mi nevyjde nocni,na ktere koncim v sobotu rano,tak bych jela,jeli by jsme i s kamosku,taky zalezi,jake bude mit sichty,dela na poste,primo v privoze u vlakoveho.ani nevim,kdy jsou ty zavody a ktereho?hajan je pekne vyzrany,musela jsem zmenit znacku granuli,vet mi rekl,ze hormony,jak je vybrany delaji svoje.kdyz tak napis,co a jak.dana
|
joli
Člen |
# Zasláno: 6 Srp 2006 19:29
- Nahlásit
Myslím, že hodně záleží na rase. Teď mám šarplanince a ten by byl v bytě fakt chudák!!!!! My mu necháváme pořád otevřené dveře do baráku, ale on na nás kašle, je skoro pořád venku...Je to fakt hlídač! Asi by to chtělo, aby poradil někdo , kdo zná RR
|
nemethova5
Člen |
# Zasláno: 6 Srp 2006 19:42
- Nahlásit
joli
to beru,sarplaninec,kavkazak,nebo asiat,jsou psi,co jsou nejradsi venku,uz kvuli huste podsade,ale rigdebak by asi v zime venku zmrznul,vzdyt nema zadnou podsadu,jsou to psi zvykli na teplo,vsichni,co maji RR,tak i kdyz bydli v baraku,tak pes je doma,taky mam kamosku,co ma sarplanince a ma ho v byte,pes Adon si nestezuje,ono podle me zalezi na zvyku,je fakt,ze ja s mym ovcounem litam i tri hodiny venku,rikam,jenom aby byl pes cely zivot na zahrade nestaci,jak se kazdy mylne domniva.
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 6 Srp 2006 21:01 - Změnil/a: Mucholabka
- Nahlásit
Nedalo mi, abych nevzala do jedne ruky Ašopsa, do druhé foťák a vydala se pozorovat, jak "výborně" se mají psi na vesnici.
Těmhle lidem jsem už v zimě vynadala. Docílila jsem toho, že pes už nemusí spát pod širákem, ale má domeček. Tomu říkám luxus. Na metrovém řetěze, po kolena v hovnech, při -20°C. 365 dní v roce, 24 hodin denně.
Tenhle se má trochu líp, má budku celkem slušnou a řetěz dokonce pětimetrový. Přes den sedí majitelé na zahraděu stolečku, pijou kafe, apají zákusečky a pes se škrtí na šňůře, protože chce být s nima. To je ale neposlušný pes, že?
Hop na boudu, hop z boudy. Docela příjemný život na zahradě.
|
nemethova5
Člen |
# Zasláno: 6 Srp 2006 21:07
- Nahlásit
Mucholabka
no,diky pekne,ja nadavam na takove lidi porad,jak neco takoveho vidim,je mi z nich zle,asi si mysli,ze psovy v zime zima neni,ja bych je sama vyhnala nahe do mrazu a do deste,co se tyce retezu,tak bych jim ho omotala kolem krku a nechala je parit na tom nejvetsim vedru.no jeste,ze se ma hajan se mnou tak dobre.nevis jeste kdy budou ty zavody?
|
wami
Člen |
# Zasláno: 6 Srp 2006 21:25
- Nahlásit
Mucholabka
K te prvni fotce - asi nevis, odkud toho psa maji, co...? Je to sileny poridit si severana a nenechat ho pracovat, no, zbytek je taky silenej, ale ten severan mi pripomnel jednoho z utulku ve Znojme:
Jinak jasne, ze mas pravdu, ale vsichni na tom takhle zle nejsou, u nas treba je neustale v kotci jen jeden, na retezu (tom pruvlekovem popojizdecim) takdy jen jeden, ale ten proto, ze zdrhaval. Po nasem trpelivem vzoru tu i docela dost lidi okolo taha psy ze zahrad na prochazky, nekteri berou psy do baraku.
A z druhy strany, fotit to nebudu, ale potkavam v Brne na sidlisti retrivra stylem "tak mas minutu, aby ses vycural, pak jdeme domu", potkavam tam pince na ostnaci a podobny zhovadilosti, takze jak rika nemethova5, hovada najdes mezi majiteli bytaku i zahradaku...
|
Klárča
Člen |
# Zasláno: 6 Srp 2006 21:35
- Nahlásit
Mucholabka
k poslední fotce - asi jsem z tych choďáku totálně zblblá,ale není to náhodou chod? Teda aspoň mi tak připadá... nebo jenom všude vidím chodské psy .
Nevidim jinak probém mít psa v bytě když bude mít tolik pohybu kolik bude potřebovat.
Jak říkají všichni - všude se najdou psi,kteří se nemají dobře,ať už v baráku nebo v bytě . Záleží na pířstupu majtelů.
|
LenkaK
Člen |
# Zasláno: 6 Srp 2006 21:37
- Nahlásit
Misery
chudák bude pokud se mu nebudeš dostatečně věnovat.
Ale to se musí i u psa na zahradě jinak zvlčí.
Takže pes doma.. Proč ne?
|
pajisek
Člen |
# Zasláno: 6 Srp 2006 21:38
- Nahlásit
Mucholabka
To je humus...chudak pes, nechapu a nikdy nepochopim tyhle lidi...proc si ho proboha porizuji??? Sama mam doma haskyho a kdyz tohle vidim tak je mi fakt zle...Ach jo...
wami
Mas pravdu hovada jsou vsude...jaksi nejde rikat ze ti se maji hur anebo lip...
|
brut
Člen |
# Zasláno: 6 Srp 2006 21:46
- Nahlásit
Misery
Já taky můžu srovnávat.
Jednoho psa jsem měla v paneláku. Chodila denně na dlouhé procházky ( celkem okolo 4hodin, když byla mladší), dneska bydlím v domku a babča na dlouhé procházky už moc nechodí - ale to je problémem s chůzí a sluchem.
Basty bydlel v paneláku taky. Denně ráno chodil na dlouhou minimálně dvou hodinovou procházku a večer ( nebo odpoledne) na další dvě až tři hodiny. Mezitím měl jednu procházku kratší, jen na vyvenčení...ta bývala okolo hodiny.
|
nemethova5
Člen |
# Zasláno: 6 Srp 2006 21:51
- Nahlásit
wami
vsak ja to vim,ze hovada se najdou,jak v byte,tak na zahrade,ja nejsem skalni priznivec bytovych psu,jak se mylne domnivas,ale ja prece kvuli tomu,aby byl pes na zahrade,nebudu za nim kazdy den dojizdet nejakych dvacet kilometru,proboha!to je jedna vec,druha vec,mela bych pekny nervy,co se psem je,taky by se mohlo stat,ze bych tam prijela a pes by byl tuhy,treba,protoze rychvald neni daleko od orlove a co se deje posledni dobou,jak travi v rychvalde psi,na to taky nejsem zvedava,prave mije znama prisla o dva nadherne ovcouny,oba dva papiraci,oba dva pred uchovnenim!ja jsem rada,ze mam psa doma,nemusim se vubec bat a lidi u nas v panelaku jsou radi,ze mame psa,nakonec budu spatna ta ja,stacilo mi,co mi napsal p.dubovy,ze sluzebni psi v byte neuznava,taky skalni priznivec psu venku si myslim,asi ma vuci psum v panelaku predsudky.
|
Misery
Člen |
# Zasláno: 6 Srp 2006 22:35
- Nahlásit
Tak jsem rada, ze nejsem jedina, kdo si mysli, ze pes v byte se muze mit i lepe nez pes se zahradou, protoze samozrejme zalezi na lidech. Navic si myslim, ze kdyz pes travi hodne casu s rodinou, tak je socializovanejsi. Nas skotacek nam rozumel snad kazdy slovo, kdyz mu tata rekl:"Orweli tobe smrdi z huby.", tak se pes urazil a nemluvil s nim do vecera
Este dotaz k venceni, kdyz s nim rano pujdu na pul hodinky ven, odpoledne kdyz se vratim z prace tak minimalne na hodinu a pul a pak vecer zase na pul hodinky bude mu to stacit? Myslim ted to, co bude chodit 100% kazdy den, samozrejme 2x tydne bych s nim pak chtela chodit na agility a urcite 1x tydne a kdyz nebude moc skarede pocasi, tak i vicekrat nekam na vylet?
|
Mar3
Člen |
# Zasláno: 6 Srp 2006 22:39
- Nahlásit
Misery
já mám malýho psíka,takže z vlastní zkušenosti nemůžu vůbec radit, ale kámoška má labradory (v bytě) a odpoledne s nima chodí na dýl než hoďku....tak na 2...ale zase když s ním budeš chodit i na agility a cvičák apod.tak si myslím,že hoďka by stačit měla (to je ale jnom můj názor,jelikož velkýho psa nemám,zkušenost s ním taky ne)
jo a jinak - nemyslím si že se má nějakej pes v bytě líp než na zahradě anebo na zahradě líp než v bytě - buď se má pes dobře se svýma páníkama-a může to být kdekoliv,nebo tak ne...
|
wami
Člen |
# Zasláno: 6 Srp 2006 22:42
- Nahlásit
nemethova5
hele, to nebyla nijaka kritika, precti si to po mne poradne... Jen jsem potvrzovala tvy slova...
Probuh at maj v byte treba dogu, kdyz ma ten pes dostatek pohybu, neni co resit. Nebo at maj na zahrade pekineze, kdyz bude mit ten pes dostatek kontaktu s panama...
Misery
Stacit mu to bude, zvykne si na tvuj rezim, ale ridgeback na agi je nezvyklej... Nebude to zahul na klouby pro tak velkyho psa...? A kdyby nevysly agi, mas v planu, co pak? Rozhodne bych byt tebou popatrala po coursingu, nejaky ten zakladni vycvik RR taky snese... No a samo ze behani (canicross), to je dobry pro vas oba...
Ale me se moc neptej, ja mela za cil odmala stene decentne utahat, ted jsem ve stadiu, kdy rok a pul stary mlade utaham leda 10-15 km na kole a nejlip v tahu... jinak ani omylem...
|
Misery
Člen |
# Zasláno: 6 Srp 2006 22:52
- Nahlásit
No ja jsem prave cetla, ze RR se na agility taky hodej, jsou rychli, ucenlivi a tak...no kazdopadne rada bych ho od malicka ucila na kontakt s konmi, aby se jich nebal a aby po nich nevyjizdel. Pak, pokud se mi podari, aby poslechl na slovo, by mohl chodit na vyjizdky se mnou, kde by se vybehal az az
Jinak taky jezdime s pritelem na kole, takze si myslim, ze o pohyb nebude nouze.
|
Sylva
Člen |
# Zasláno: 6 Srp 2006 23:05
- Nahlásit
Misery
Potvrzuji to co píše nemethova5 a taky to, že váš skoťáček nebyl vyjímka. Znám těchto případů řadu a zrovna dnes mi to povídala paní o jejich labrošovi, s nímž při soužití v paneláku mysleli jak strádá, ale on jim teď v domku jasně sděluje, že to bylo lepší. Je dál gaučák, dál s ním musí ráno, odpo,večer na procházku, dál za ním z práce spěchají domů, prot. ani během dne nechce být venku. Pes není zvíře samotář, takže kdo ho k tomu nutí, dělá psa smutným, ne li hůř. Nerad si dělá do svého rajonu, potřebuje denně nové zážitky, setkání, pohyb. Řeči "jedině domek+pes" hlavně vyplívají z pohodlnosti lidí. Případů co nafotila Mucholabka taky pár znám a je mi z nich smutno. Vysvětlování, prosby, nadávání ani nic jinýho nepomohly, tak jsem se trochu "skámošila" s majitelkou psa a přemlouvám ji k vycházkám se psy. Aspoň někdy se ten chudák dostane ze řetězu. Už dnes dumám jak jim vysvětlím, až mu na zimu budu chtí zateplit "boudu".
Píšeš, že chceš ridgebacka. S ním agility?? Já nevím, možná je to běžný, mě to ale trochu udivilo. Já bych s ním asi spíš uvažovala o nějakých loveckých zkouškách atp. Ne?
Haf
|
Misery
Člen |
# Zasláno: 6 Srp 2006 23:10
- Nahlásit
No jo, to neni spatnej napad, lovecky zkousky a tak...se na to budu muset podivat, jak to vlastne je. To agility se mi libi uz i z toho duvodu, ze se na tom musim podilet fyzicky i ja (coz potrebuju), ale kdyby to neslo, tak najdem neco jinyho
|
nemethova5
Člen |
# Zasláno: 6 Srp 2006 23:11
- Nahlásit
wami
jo,promin,ja myslela,ze nadavas na me,jak rikam p.dubovy me odsoudil za to,ze mam ovcouna v panelaku,kategoricky zamitl,aby byl sluzebni pes v panelaku,mne primo napsal,ze jde o zdravi psa,coz jsem jako nepochopila,jeste k tomu,muj pes je srdcar,tak si myslim,ze je lepsi,kdyz je v byte,ale mas pravdu,dost zalezi na lidech,jak se ke svemu psovy chovaji,je jich jeste plno,kteri by se meli co ucit,vzdycky jich je vic tech spatnych,ale mi dve to bohuzel nezmenime.Misery
ja myslim,jakse mu budes opravdu venovat,tak tim nic nezkazis,mam kamarada,co dela s RRsluzebku,pes je velice sikovny,hlavne tu poslusnost by mu mohl zavidet lecktery ovcoun.
|
ko4ka
Člen |
# Zasláno: 7 Srp 2006 10:25
- Nahlásit
Misery
znám několik ridžů co bydlí v bytě a žádný chudáci to rozhodně nejsou .-) Přijde mi normální mít psa v bytě ( sami máme v bytě 3+1 dva retríevery a ničím netrpí ). Pokud budou mít pohyb jak píšeš, tak je to rozhodně lepší než veliká zahrada s tím, že pes vidí pána akorát u krmení Samozřejmě jsou určité rasy, co se do bytu nehodí ( třeba ten šarpantilec nebo novofudland a podobně ), ale s ridžem nevidím problém
|
duli
Člen |
# Zasláno: 7 Srp 2006 11:17
- Nahlásit
Misery
mam RR v byte a jsem presvedcena ze nestrada, i kdyz bydlime jen v pulce bytu 3+1(a jeste delsi dobu budem nez se to da dohromady).....se psem chodim denne na cca 2h prochazky+mesi vencici, chodime na cvicak a vylety s jinyma pesanama.....mam dosti promenlivy program takze zvlada byt sam i cely den, coz se ale stava zridka...je to hrozny flegmatik takze se zda ze i jemu to docela vyhovuje......proste kdyz na psovi vidim ze "snedl certa" tak se de ven na litacku a blbnuti.....
|
Misery
Člen |
# Zasláno: 7 Srp 2006 11:18
- Nahlásit
Tak diky vsem, ze jste mi potvrdili moje vlastni slova, ja si to vytisknu a dam to precist priteli :-D
Tak drzte palce, at to vyjde, protoze me ten pes fakt strasne chybi...
|