| Autor |
Zpráva |
Joker
Člen |
# Zasláno: 23 Čec 2006 22:07
- Nahlásit
Pánem bych chtela být já
To nijak neovlivníš. Já teď mám 2 feny, starám se o ně já, cvičím s nima, všechno, ale ze všeho nejvíc milujou manžela. i když starší poslouchá líp mě. Když jsem měla první fenu, tak jsem se taky o ní starala jen já a milovala taky otce, když byl u ní, tak mě si ani nevšimla, ani neposlechla. A přitom otec se psema nemá nic společného, akorát jim vždycky vynadá že štěkaj, nebo překážej a to je všechno.
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 23 Čec 2006 22:14
- Nahlásit
bara_m
Ne neni trestne se ptat, ale melo by byt trestne se ptat az kdyz je skoro pozde. Chapu ze uceny z nebe nespad, ale obcas je dobre si alespon zakladni veci zjistit predem.
Ve velke vetsine prizpevku ktery ti zadanlive nadavaji mas schovanych docela hodne rad tak se nad nimi zamysli. On malo kdo kdo dela se zviraty prenese pres srdce kdyz nekdo sveho psa viditelne kazi a to tak ze to pro jejich vztah muze mit fatalni nasledky.
Radu kterou ti muzu dat na tvoji puvodni otazku je. Kdyz chces byt pro snveho psa vudcem smecky musis kazdou situacii v klidu a s rozmyslem vyresit, musis byt schopna vasi smecku v kazde situaci ubranit proti agresorovi, musis vzdy pracovat s chladnou hlavou a zaroven rozhodne a dusledne, ale hlavne porad stejne to co je jednou povoleno je povoleno to co povoleno neni je zakazano pro vzdy. Naroky kladene na psa usis velmi peclive vazit podle veku a stupne vycvicenosti psa atd. Ono totiz dobre vychovat psa, tak aby jsi mu psychycky neublizila, neni tak jednoduchy jak to vypada.
|
Klárča
Člen |
# Zasláno: 23 Čec 2006 22:15
- Nahlásit
bara_m
Ná de,není to trestné. Ti lidi ti chtějí jenom poradit aby to štěně bylo v pohodě! No tááák,když jsem tu psala poprvé já,že chci mít howína,tak taky nebyly odpovědě příliš úžasné . Ale potom jsem je všechny pochopila a opravdu mi poradili dobře .
Takže se štěnětem doporučuju chodit na výcházky do města,ať si zvyká na hluk nebo naopak někde mezi zvířata. A hlavně mezi pejsky ! Přivolání můžeš učit (podle mě) ,ale formou hry a aby z toho štěně bylo totáč happy .
Je to fakt ještě miminko ,dej mu čas.
|
brut
Člen |
# Zasláno: 23 Čec 2006 22:22
- Nahlásit
bara_m
Samozřejmě to trestné není. Problém nastal ve chvíli, kdy jsi si nedostatečně dopředu zjistila informace. Sem na fórum jsi mohla jít už dřív a minimálně si přečíst starší témata, která by tě alespoň trochu poučila a připravila na příchod štěníka.
Rady od Tchor si opravdu vezmi k srdci, sice se ti nelíbí způsob jeho vyjadřování, ale má naprostou pravdu. Snaž se pochopit taky ostatní.
Jinak já mám taky 17letou dceru a ta před příchodem štěněte a v prvních dnech nastudovala vše do naprostých detailů, i když o psech a jejich výchově už něco věděla. A to jí bylo ještě o rok míň než tobě.
Nerozčiluj se a pokus se pro mrňouska udělat maximum. T.j. budeš si s ním hrát, budeš ho vodit na procházky, aby poznával co nejvíc různých věcí - autobusy, auta, lidi, zvířata ( u těch zatím pozor, ještě není doočkovaný), tramvaje, metro atd. Vše musíš dělat pomalu a brát ohled na jeho schopnosti a únavu, taky na vedra.
Uč ho na jméno, přivolání dělej tak, jak už ti bylo myslím, že výše popsáno. Vše pomaloučku polehoučku. Hlavně se na něj nerozčiluj a do ničeho ho nenuť, ať ho nezkazíš. A taky pevné nervy, to je moc a moc důležité.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 24 Čec 2006 11:03
- Nahlásit
bara_m
Než se začneš vztekat, že ti tady lidi nadávaji, zamysli se i nad tím, co ti píšou. Většině, co sem něco napsali jde hlavně o dobro tvýho štěníka a vyjadřujou se podle toho, ne podle toho, aby ti nedejbože nějak neublížili.
Já tohle párkrát zažila taky a trvalo mi, než mi to všechno docvaklo, ale faktem je, že třeba rady od Tchore mi v souziti s moji psici pomohly hodně. Myslim, že teď jsme obě dvě spokojenější a naše soužití je o velkej kus lehčí.
K tomu, koho si štěně vybere za vůdce smečky, u nás doma jsem to já, prootže jsem od začátku psisko venčila, cvičila atd. Ale je fakt, že možná ještě víc než mě uznávala a uznává mýho bývalýho přítele, zná ho od svýho asi půl roku a má ho ráda doteď. I když jsem z toho zrovna nadšená nebyla.
A s tím volným časem... Nevím, když jsem si pořizovala psici, prořizovala jsem si ji s tím, že veškerej volnej čas budu trávit s ní... Nějak mě ani nenapadlo řešit, že budu chtít mít čas "jen" pro sebe. Nešlo to už proto, že mamka z nápadu přinést domů štěně nebyla nadšená a bylo mi řečeno, že to bude jen a jen moje starost (to, že se to hned první den po přichodu psiska domu změnilo je druhá věc ). Ty to máš jednodušší v tom, že ti se psem může pomáhat celá rodina... Ale zase je pak asi větší pravděpodobnost, že si vybere za vůdce někoho jinýho. Každopádně poslouchat by mělo všechny členy domácnosti, protože pes má být v té domací "smečce" až na posledním místě = poslouchat všechny výš postavený členy.
|
abby
Člen |
# Zasláno: 24 Čec 2006 11:38
- Nahlásit
bara_m
Nikdo ti tady nenadává.Možná jen trochu důrazněji chceme,aby ses nad sebou a svým přístupem zamyslela.Bohužel se dá udělat vís škody než užitku.
6 týdnů je prostě moc brzy a jak psa thor je to i proti zákonu. Je sice pěkné,co tvůj pejsek už umí,ale kdybys pár týdnů počkala,tak by se vůbec nic nestalo.Právě naopak.Je důležité nic nezanedbat,ale to neznamená,že musí všechno hnedka umět.Teď je důležité vytvořit mu pěkný domov,hrát si s ním,mazlit se,seznamovat ho s okolím a jeho novou smečkou.Zkus se do něj trocu vcítit a pak jistě sama poznáš,kdy je správná doba na další krok kupředu
Že ti občas ujedou nervy,to se může stát každému,ale je potřeba se toho vyvarovat a při výcviku obzvlášť.Když budeš cítít,že to nejde,tak toho nech,uklidni se a jdi na to znova.S klidem.
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 24 Čec 2006 13:54
- Nahlásit
Majitel mi dal štěně v 6 týdnech, v knížce bylo 6-8 týdnů ideál..ale to už je jedno, bude mu už 8 týdnů, je u nás zvyklý, na jméno slyší přiběhne když ho zavolám, sedne si na povel..někdy i lehne..Naučil se to během dvou dnů a nic jineho noveho ho ted neucim..O border kolii mám nastudované knížky a z internetu taky, jen píší že se má učit odmalička a nic nezanedbat, tak jsem to tak chtěla..
Jeste neco velka vetsina knizek o vycviku je velmi zkreslena nekdy psana tak ze primo skodi, nevim ktere knizky jsi cetla, ale podle toho co pises patrili k tem horsim. "jen píší že se má učit odmalička a nic nezanedbat," tahle veta je visoce zavadejici, ano kazdy pes se ma od malicka vychovavat, ale to neznamena ucit povely. Ja osobne u svych zvirat ucim presne provadeni povelu az cca po druhem roku zivota do te doby delam na vlohach, vztahu se psem a na rozvijeni osobnosti psa, nejaky sedni, lehni opravdu nepotrebuju, potrebuju aby pes prisel na zavolani (kdykoli a kdekoli), aktivne hledal stopu, honil se za hrackou, lovecky kousal, nikde se nebal atd. (delam sportovni vycvik) Presne provadeni povelu u psa ktery ma udelane zaklady a dobry vztah s psovodem udelam behem nekolika malo tydnu,ale kdyz nebudu mit udelany zaklady a nebudu mit dobry vztah se psem tak neudelam nic.
|
brut
Člen |
# Zasláno: 24 Čec 2006 14:19
- Nahlásit
Tchor
díky, teď si odpověděl i na jednu mojí otázku dřív, než jsem jí dala do diskuse.
|
KaTachyon
Člen |
# Zasláno: 29 Čec 2006 19:36
- Nahlásit
bara_m
Ahoj, na rady svého chovatele radši moc nedej, pokud se zbavuje štěněte v šesti týdnech, tak toho o chování ke psům moc neví. Navíc s tvrzením, že to je border collie bez PP, haha, takový pes neexistuje, pes bez PP je proste kříženec a navíc tak trochu jako nevybuchlá bomba, protože uchovnit borderku není těžké ani finančně nákladné a pokud má někdo nechovnou border collie, má ji kvůli velice vážným povahovým nebo zdravotním vadám.
Máme doma borderky tři, každý z rodiny jednu, a přestože je boss táta, každý pes moc dobře ví, kdo je ten "jejich" člověk, který si s nimi hraje, učí je, bere je na procházky... Psi poslouchají všechny (je nás v rodině o dva více než v tvé), ty, co s nimi pravidelně cvičí, nejvíce.
Taky si myslím, že by pes měl na každý povel poslechnout, ale rozhodně ne z donucení, ale proto, že sám chce. Než ..Někdy mi ujedou nervy a jsem vstekla že neposloucha, tak ho donutím to udělat.. by bylo vhodnější přelstím ho to udělat. Třeba přivolání:
Pojď ke mně.
Tak ty si myslíš, že běhání uprostřed silnice, i když je naštěstí prázdná, je lepší, než být u mě?
Tak víš co, já si teď vytáhnu ten hadr, se kterým si rád hraješ, budu s ním mávat a poběžím si pěkně na opačnou stranu, než kam teď míříš ty.
Jak ses u mě octil tak rychle? Tak si pojď hrát, hodný pejsek.
See?
|
pavliina
Člen |
# Zasláno: 29 Čec 2006 21:35
- Nahlásit
Tchor
Ja osobne u svych zvirat ucim presne provadeni povelu az cca po druhem roku zivota do te doby delam na vlohach, vztahu se psem a na rozvijeni osobnosti psa, nejaky sedni, lehni opravdu nepotrebuju
Zajímalo by mě, jak tohle chápat . Zrovna se snažím naučit 5 měsíční štěndo, aby vědělo co znamená, ke mně, k noze, sedni, lehni atd. Je pravda, že k noze neumí ukázkově, prostě si jen kecne k noze ale zatím mi to stačí, aby pochopila co vlastně po ní chci . A je to špatně??? Nevěřím tomu, že po 2 letech bych jí něco naučila.
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 29 Čec 2006 22:05
- Nahlásit
No capej to tak ze s mladym psem delam tak aby pes mel ze vseho radost a nechci po nem upresneni cviku do pozadovany presnosti. toznamena delam privolani, ale tak jak sama popisujes a je mi jedno ze sam nezaujme presnou polohu, chuze delam na sledpovacku hracky a jen lehce koriguju to aby pes byl priblizne v pozadovane poloze, ale hlavne aby chtel sledovat. sedni lehni vstan delam taky ciste na sledovani hracky a zase nepozaduji presnost, ale zase tak aby si neupevnoval zlozvyky. Blbe se to popisuje proste tak aby pes mel ze cviceni co nejvetsi radost a spoluprace se psoovodem ho bavila, ale jeste tak aby se neaucil nesmysly.upresneni psa co ma hravou formou udelany zaklad vsech cviku je opravdu otazka nekolika malo treninku.
PS: Nedelam IPO s jeho extremni presnosti kde je samozrejme mnohem narocnejsi udelat pozadovanou presnost, cvicim hlavne podle TARTu kde je kladenej duraz na funkcnosti ovladatelnosti nikoli na presnosti.
|
Zdenaxxx
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2006 19:53
- Nahlásit
je vidět, že toho o psech příliš nevíš a hned si pořídíš border kolii? a myslíš, že když se něco napíše do kníky že to musí být pravda? a zrovna border kolie bez pp, měla bych dost strach z dysplazie, takže štěně rozhoně nepřetěžuj! a takhle malinké ho vůbec nenut dělat nějaké povely stylem, že ti ujedou nervy a prostě ho přinutíš. takovému štěněti stačí nějaké to přivolání a ostatní povely až později. jinak z toho štěněte bude pěknej chudák, promin mi to, neber si to moc špatně, ale i podle jiných dotazů ti radím, aby ses rychle zklidnila
|