| Autor |
Zpráva |
bara_m
Člen |
# Zasláno: 22 Čec 2006 15:58
- Nahlásit
Mám 7 týdenní border kolii a nevím, jak udělat, aby mě považoval za pána?jsme v rodině čtyři(já, sestra, mamka, taťka) všichni se mu věnujeme asi stejně, jak kdo má čas, brigádu, práci..může mít pes i více pánu, jak ho přimět, aby u mě mělo autritu?Díky
|
Joker
Člen |
# Zasláno: 22 Čec 2006 16:08
- Nahlásit
Samo si vybere svého pána.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 22 Čec 2006 16:20
- Nahlásit
Jj, autorita se nedá vynutit, ta prostě buď je nebo není...
ale za pána bývá vybrán ten, kdo se štěněti věnuje, něco zajímavého s ním podniká, hraje si s ním, něco ho učí... a musí být spravedlivý, důsledný, ovládat se...
|
abby
Člen |
# Zasláno: 22 Čec 2006 17:08
- Nahlásit
bara_m
Autoritu si asi vynutit nemůžeš.Ale je dobrý,abys ho cvičila hlavně ty.Pokud největší díl "práce" odvedeš ty,tak to pozná sám.
Jde o takový ty běžný denní starosti a radosti.
|
Mar3
Člen |
# Zasláno: 22 Čec 2006 17:10
- Nahlásit
bara_m
u nás je to tak,že jenom já mu dávám žrát,já s ním hlavně chodím ven,já s ním chodím na cvičák,k vetovi a tak - - - a pozná to,že jsem já jeho panička,a poslouchá (když už někdy poslechne) taky jenom mně (resp.ostatní ještě míň,než mně )
|
Axa
Člen |
# Zasláno: 22 Čec 2006 17:16
- Nahlásit
Pravdu má Abby. Máme doma 2 pudly a zlaťáka. S prvním pudlem si od začátku hrála nejvíc dcera, starala se o něho, krmila ho. Je její už 13 let. Mně patří šestiletý pudlík. Měla jsem strach, dostala jsem ho k 50. narozeninám, chtěla jsem, aby měl nejraději mě. Jednoznačně má. No a před dvěma lety si syn pořídil retrívra. Rád má všechny, ale syn je pro něho jednička. Všechny psy jsme si pořizovali tak, aby budoucí páníček měl dovolenou a dost času. Fakt se to vyplatilo. Teď už se ve všem střídáme podle toho, kdo má zrovna čas, ale každý pes má svého pána, ačkoliv bydlíme v jednom bytě.
Tak držím palce.
|
bara_m
Člen |
# Zasláno: 22 Čec 2006 22:53
- Nahlásit
tak u nás je to tak, štěně máme 10 a rozhodli jsme se, že bych pánem měla být já, ale úkoly máme v rodině rozdělené!Povely ho učím já, hrajeme si s ním všichni 4, jak je čas,na procházky s ním mám chodit já a taťka a žrádlo mu dáváme dle času já, mamka, taťka...Když ho učím povelům někdy se mu chce, někdy ne..chtěla bych ho učit i agility a tanec se psem..každý druhý den jsem na brigádě, tak se mu věnuji když přijdu, samozřejmě také chci mít volný čas.Mamka je ted cele prazdniny doma, tak se s nim muze vic hrat a tak..a tatka se mu venuje kdyz ma cas..chtela bych byt jeho pan, aby me mel rad a poslouchal, ale proste nevim jak na to a aby si pes nevybral treba tatku za pana..
|
Tami
Člen |
# Zasláno: 22 Čec 2006 23:13
- Nahlásit
I to je možné, že si vybere někoho jiného než tebe.
A v čem je problém? Myslíš že tě nebude poslouchat, že tě bude mít míň rád?
Nezlob se, ale připadá mi to trochu sobecké, když si tedy nevybere tebe tak co?...zanevřeš na něj?
Ale když píšeš, že s ním chceš dělat agility, tanec, budeš s ním asi nejvíce z celé rodiny, takže to je na dobré cestě aby ses tou jeho paní stala ty.
Ale nařídit mu to nemůžeš a ani neexistuje jiný způsob, než se mu co nejvíce věnovat.
|
bara_m
Člen |
# Zasláno: 22 Čec 2006 23:25
- Nahlásit
právě si myslím, že mě nebude chtít poslouchat..Někdy mi ujedou nervy a jsem vstekla že neposloucha, tak ho donutím to udělat..nevím jestli je to dobře, ale prý když se dá povel, tak se má i vykonat, tak asi tak..Když nebudu jeho paní, nevadí mi to..jde mi jen o to, aby mě chtěl poslouchat a měl mě rád!
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 22 Čec 2006 23:28
- Nahlásit
Ty učíš 7 týdenní štěně povely? A někdy poslechne? Tomu říkám mazec...ne, fakt, ještě je malinké, nejdřív si musí vůbec zvyknout na jméno a tak, nemůžeš být zase tak hr...jinak tě brzo nadšení opustí...
|
jorkaAmálka
Člen |
# Zasláno: 22 Čec 2006 23:44
- Nahlásit
bara_m
Všechno chceš strašně rychle, nejlépe do týdne. Ale takhle to fungovat nebude. Mě připadá, že jsi si honem teď pořídila štěně, ještě k tomu tak krásné a velice inteligentní a teprve zjišťuješ co a jak ! Ty nemáš o tomto plemeni a o psech vůbec nic nastudovaný ? Tomu se mi nechce ani věřit ! Bojím se aby jsi neudělala víc škody než užitku. Musíš na něj s rozumem, zatím si spolu máte pouze hrát ! To je opravdu základ pro pozdější výchovu !
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 23 Čec 2006 07:08
- Nahlásit
Navíc, v sedmi týdnech opravdu není čas pro výcvik. Štěně se teprve seznamuje s životem, zjišťuje, že to bolí, když sedne na bodlák, že šutry nejsou k jídlu, že motýl se nedá chytit, že nohy umí chodit...teď ho opravdu nějakým způsobem necvič, jinak tě to moc rychle omrzí. Začni tak ve třech měsících. Navíc se mi zdá, že ho máte doma nějak brzo.
|
daliva
Člen |
# Zasláno: 23 Čec 2006 08:24
- Nahlásit
bara_m
Nesmíš na štěně spěchat, to ho naopak můžeš od všeho odradit.
Píšeš, že se chceš pejskovi věnovat, dělat s ním agility a tanec a zároveň mít svůj volný čas - na rovinu: takové aktivity ti spoustu "tvého" volného času seberou, ale určitě stojí za to. Doporučila bych ti začít navštěvovat nějakou psí školku (bývají na cvičácích s nástupem tak od 4měsíců věku), kde se nejen štěně něco naučí a vydovádí, ale i ty jako panička se dozvíš, jak na správnou výchovu a výcvik.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 23 Čec 2006 08:41
- Nahlásit
bara_m
samozřejmě také chci mít volný čas.
No, jestli to bereš takto, tak je dost pravděpodobné, že si Tě štěňátko za pána nevybere.
|
brut
Člen |
# Zasláno: 23 Čec 2006 09:26
- Nahlásit
bara_m
Pokud budeš na mrňouska moc hrrrr a Někdy mi ujedou nervy a jsem vstekla že neposloucha, tak si štěně vybere za páníčka někoho, komu nervy neujíždějí a není vzteklý.
Borderky jsou velmi inteligentní a s výchovou nebývají potíže. Jenže se na ně musí pomalu, postupně a s radostí ne ze vztekem. To se totiž šprajcnou a povel se nenaučí nebo ho budou provádět špatně.
Jinak už jsem ti psala, že mu musíš dát čas na okoukání, zvyknutí a taky na aklimatizaci v těhle horkách ( většina pejsků je línější než běžně bývá).
S tím cvičením to nepřeháněj. Začni ho učit slyšet na jméno. Pak až k tobě poběží, tak ho volej "ke mně" ( ale u takhle malého štěněte počkej, až poběží a teprve potom dávej povel - ten se volá, jen aby si na něj zvykl).
Hodně ho chval, odměňuj a hrej si s ním.
|
Tonda
Člen |
# Zasláno: 23 Čec 2006 15:00
- Nahlásit
bara_m
Někdy mi ujedou nervy a jsem vstekla že neposloucha, tak ho donutím to udělat..
Tak to je sila!
Muzu se Te zeptat kolik Ti je let?Na to ze chodis na brigady a jsi na netu do 23.30 tak uz by jsi mohla mit rozum!
Omlouvam se vsem,ale musel jsem to ze sebe dostat...
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 23 Čec 2006 15:50
- Nahlásit
Tonda
já s tebou souhlasím, stejná otázka mě taky napadla. Bude to bezpapírák, že, když šel v šesti týdnech...
|
Joker
Člen |
# Zasláno: 23 Čec 2006 16:14
- Nahlásit
Chudák zvíře. V 7mi týdnech ho nutit do poslouchání. V tomhle věku se teprve musí pomalu seznamovat s novým prostředím a ne takovéhle pitomosti. A už vůbec ne ho do toho nutit
|
abby
Člen |
# Zasláno: 23 Čec 2006 16:25
- Nahlásit
bara_m
Musím souhlasit se vším,co už tu bylo řečeno.
Zaprvé vám ho dali moc brzy.
Za druhé,musí si nejdřív zvyknout na spoustu pro něj nových věcí.Změnil domov a ty místo abys mu pomohla se aklimatizovat,tak ti ujíždějí nervy.Hrej si s ním,miluj ho,uč ho pomalu novým věcem,ale s výcvikem počkej.Je to jako kdyby sis domů přivezla miminko z nemocnice a chtěla,aby umělo mluvit a chodit Je jasný,že tě neposlouchá.Ještě určitě ani neslyší na svoje jméno.
Kup si nějakou knížku o psech a nastuduj si,jak se se štěňátkem zachází.Podle toho,co tady píšeš a kladeš za dotazy je jasný,že o tomhle nemáš žádnou páru.Jinak naděláš víc škody jako užitku.
Jestli si tě vybere nebo nevybere za svého pána je jenom jeho věc.A kdybys to nebyla ty,tak to neznamená,že tě nebude poslouchat a mít rád.Tohle je úplně o něčem jiném.
|
brut
Člen |
# Zasláno: 23 Čec 2006 17:48
- Nahlásit
bara_m
Je štěnítko s PP nebo bez nich?
|
Tonda
Člen |
# Zasláno: 23 Čec 2006 18:12
- Nahlásit
Vzdyt je prece uplne jedno jestli je s PP nebo bez,a ted uz je taky jedno se zamyslet nad tim ze si ho od chovatele vzali brzo,protoze s tim uz se nic nenadela.
Dulezite je aby se bara_m nad tim vsim co ji tu bylo vytknuto zamyslela a snazila se vyvarovat dalsich chyb.
Ja jen doufam ze tomu tak bude a ze se bude mit stendo dobre.
|
bara_m
Člen |
# Zasláno: 23 Čec 2006 18:50
- Nahlásit
stene je bez PP a co?!Majitel mi dal štěně v 6 týdnech, v knížce bylo 6-8 týdnů ideál..ale to už je jedno, bude mu už 8 týdnů, je u nás zvyklý, na jméno slyší přiběhne když ho zavolám, sedne si na povel..někdy i lehne..Naučil se to během dvou dnů a nic jineho noveho ho ted neucim..O border kolii mám nastudované knížky a z internetu taky, jen píší že se má učit odmalička a nic nezanedbat, tak jsem to tak chtěla..U křížence co jsme měli s rodiči jsem byla ještě malá tak nevim co a jak se kdy učilo..Chudák určitě nebude, jen jsem poslouchala majitele, to je asi vše!Hraju si s ním, to je jasné, jako každý..tak prosím nemějte strach, tyhle otázky byly fakt jen orientační at se utvdim v tom co pisou a taky v tom co mi jini lide ze zkusenosti poradi!Diky..ale poucila sem se!
|
brut
Člen |
# Zasláno: 23 Čec 2006 20:53
- Nahlásit
bara_m
stene je bez PP a co?!Majitel mi dal štěně v 6 týdnech, v knížce bylo 6-8 týdnů ideál..
jde o to,že štěňátko šlo od mámy dost brzo. Ideál je 8 týdnů.
Už jsem ti psala, že borderky jsou velmi inteligentní, proto už slyší na jméno a umí si sednout a lehnout na povel. Spíš jde o to, aby jsi ho neotrávila, pak by se nechtěl učit.
Nic nezanedbat bylo myšleno socializaci. Ta je pro takového mrňouska hrozně moc důležitá. Povely opravdu "počkají".
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 23 Čec 2006 20:59
- Nahlásit
Majitel mi dal štěně v 6 týdnech, v knížce bylo 6-8 týdnů ideál..
To byl chovatel, ne majitel. Ale nevadí V těch šesti týdnech je ještě pořád dost brzo, jsou sotva odstavení, navíc je to v době, kdy potřebují kontakt a interakci se svými sourozenci, abys později neměla problémy s tím, že bude štěkat na ostatní psy a napadat je, nebo aby nebyl naopak příliš bázlivý. Těch 14 dní může v příštím životě psa znamenat hodně.
|
Joker
Člen |
# Zasláno: 23 Čec 2006 21:04
- Nahlásit
To byl chovatel, ne majitel
Spíš množitel. Chovatelem se smí nazývat jen ten, kdo odchovává cílenou plemenitbou jedince s PP.
A štěně se smí dávat majiteli nejdříve na 49 dnu, pokud se nepletu
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 23 Čec 2006 21:07
- Nahlásit
Joker
Já to nechtěla rozpitvávat a brát děvčeti naděje. I když, můžeme jí nalít čistého vína.
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 23 Čec 2006 21:10 - Změnil/a: Tchor
- Nahlásit
bara_m
Docela jsi me nadzdvihla ze zidle, pokud nechces ze sveho psa udelat uzlicek nervu tak se hodne rychle zklidni a zacni premejslet nad tim co delas 8 tydnu je u stenete ekvivalent cca 2 let u cloveka.
Takze:
1) Stene je mozne od chovatele odebrat ze zakona az po ukonceni sedmeho tydne. Takze predani v sesti tydnech je nejen nespravne a nesmyslne prilis brzy, ale i protizakone.
2) V osmi tydnech se stene seznamuje se svetem dela si obrazek o pratelich a nepratelich (obdobi vtiskavani). Z vychovy v tehle dobe muzes hravou formou delat tak zaklad privolani a to tak aby jsi stene presvedcila o tom ze utebe je nejvedci sranda. V tomhle veku je pro stene prirozene nasledovat smecku a pri vyuziti tohohle se da privolani naucit skoro samo, ale vse musi byt ciste hrou. I v pozdejsim veku muzes psa donutit k vykonani povelu jen tehdy pokud jsi ho ten povel jiz opravdu dobre naucila.
3)
Někdy mi ujedou nervy a jsem vstekla že neposloucha, tak ho donutím to udělat.
Promin, ale tahle veta me presvedcuje o tom ze nejlepsi pes pro tebe je plysovej. Pri vycviku psa ti nervy proste ujet nesmi pes se cvici hlavou nikoli donucenim.
|
Joker
Člen |
# Zasláno: 23 Čec 2006 21:11
- Nahlásit
Mucholabka
No snad to s tím štěndem zvládne. Děsí mě lidi, kteří si nejdřív přinesou zvíře a pak se tu ptají na věci, jako čím krmit a pod.
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 23 Čec 2006 21:25
- Nahlásit
Joker
Aspoň že se vůbec někdy ptají, mohlo být hůř.
|
bara_m
Člen |
# Zasláno: 23 Čec 2006 21:58
- Nahlásit
me tady nadavate kdo vi jaka nejsu majitelka, je mi 17let, tak se ptám!Pánem bych chtela být já, ale je jasne ze mi rodice jsou mnohem zkusenejsi nez ja a ani nevi, ze si tady s vama pisu, chci prekvapit s tim co budu vedet a nekteri tady do me uplne valite jak do nejvetsiho blbce zeptala jsem se, je to trestne?!Snad ne..
|