Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Štěňata a štěňátka / Žháňate šteniatka?
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
stano
# Zasláno: 28 Bře 2005 19:44
- Nahlásit

Máme fenku a túto jar by sme chceli mať šteniatka. Ak nejaké práve zháňate, pozrite si stránku http://www.valasek.biz/steniatka.html.

stano
# Zasláno: 28 Bře 2005 19:48
- Nahlásit

Oprava odkazu:
V predchádzajúcom odkaze po kliknutí odstráňte bodku/tečku a potvrďte znovu.
Tento odkaz by mal byť priamo funkčný:
http://www.valasek.biz/steniatka.html

niniel
Člen
# Zasláno: 28 Bře 2005 20:16
- Nahlásit

stano
No asi vas od toho umyslu nic neodradi. Proc chcete pridavat bezPP stenata? Navic si myslim, ze ta kombinace psu neni zrovna vhodna.

Anonymní
# Zasláno: 28 Bře 2005 23:41
- Nahlásit

No zase, kdyby k tomu takhle zodpovědně přistupovali všichni - bylo by lépe...Ale k tomu zdraví - mají oba rodiče vyšetření očí, čéšek a kyčlí...??? To že je nějaký pes bez PP nebo i kříženec - to nezaručuje zdraví.
Dnes je ve světě populární křížit plemena účelově právě i pro zdraví, ale vždy jsou ti jedinci řádně vyšetřeni a ve všem musí být negativní.
Jinak myslím že potomci by to byli pěkní, ikdyž těžko odhadnout co tam Tinka vnese od svých rodičů a prarodičů - Stano znáš je ?

Andy

Evicka
Člen
# Zasláno: 29 Bře 2005 12:35
- Nahlásit

Stano, já nejsem vůbec zastánce křížení různých ras mezi sebou a křížit dál zase křížence je podle mě nerozum. Myslím, že moc zájemců nemůžete očekávat. O křížence většinou není velký zájem, neboť je u nich naprosto neznámý původ, neznámé povahy a zdravotní potíže, které měly. Genetika je věda složitá a křížit mezi sebou neprověřené jedince s neznalostí předků je docela nerozum a i jistá nezodpovědnost vůči event. narozeným štěňatům. Štěně je vždycky krásné a milé, ale v pozdějším věku to tak být nemusí a mohli by jste se dočkat nepříjemného překvapení v podobě odložených štěňat. Já ke křížencům nemám moc dobrý vztah právě pro to, že nikdy nevím, co od nich mohu očekávat. Mixy některých naprosto odlišných povah jsou potom pro majitele velkým, většinou nemilým, překvapením.Neberte to prosím nějak špatně, ale ještě jednou a důkladně tuto svou volbu zvažte.

nefer
Člen
# Zasláno: 29 Bře 2005 13:18
- Nahlásit

stano, já bych to také ještě zvážila. podívejte se na stránky nějakých útulků jsou plné.
http://utulek.jannemec.com/list.php
Co takhle třeba tento odkaz a psi umístěni v ve Zvoleni? Mají 28 dní na to aby si je noví páníčci našli, jinak budou utraceni...
Myslíte, že je dobré přidávat další křížence? Každý zájemce o vaše štěně by přeci mohl zachránit život nějakému jinému psisku a ti vaši nijak trpět nebudou, když se ani nenarodí.

niniel
Člen
# Zasláno: 29 Bře 2005 22:16
- Nahlásit

Ja si tedy ani neumim moc predstavil, co to bude s prominutim za "obludku", ktera vyleze z takoveho krizeni. S tou fenkou bych v zadnem pripade nekrizila nic, chapu, ze je to vas mazlicek, ale tady by to melo byt o soudnosti.

Eimy
Člen
# Zasláno: 29 Bře 2005 22:24
- Nahlásit

stano
Já souhlasím s ohlasama, který tady jsou. Křížit zbytečně pesy rozšiřovat tak další voříšky mi přijde docela nezodpovědný. Já mám voříška, znám oba rodiče, ale jejich zkřížení nebylo záměrný, lepší by bylo říct, že naprosto nezáměrný a nechtěný. Ale záměrně bych štěňata nenechala ani svojí fence, i když jsem si jeden čas s touhle myšlenkou pohrávala.
Jen pro info - muj kamarád, od kterýho fenku mám měl dopředu domluvený asi 4 zájemce, pokud vím, jenže postupně mu lidi začali odříkávat, nakonec mu jedno štěndo doma zůstalo "viset" a prodali ho na inzerát. Na inzerát šlo do světa i druhý štěndo. Jedno jsem si vzala já a poslední znamej toho mýho kamaráda. Občas se nedá spolehnout ani na lidi, kteří si zamluví čistokrevný štěně s PP. U voříšků to podle mě bude ještě horší.
Stačí se opravdu podívat do útulků, tam je pejsků na výběr habaděj...

stano
# Zasláno: 30 Bře 2005 19:14
- Nahlásit

Tak skúsim postupne:

Hlavné dva dôvody, prečo chceme šteniatka sú, aby sa Tinke ustálila povaha a nemala v neskoršom veku choroby, ktoré často mávajú fenky bez šteniat.

Ale keď som si prečítal Vaše názory, tak začíname zvažovať. Len pre info, všetci okrem Eimy máte čistokrvných psov s PP?

Ešte tie šteniatka poriadne zvážime.

A teraz postupne k Vašim otázkam:
Tinkinich rodičov som nevidel a podľa vzhľadu sa len môžeme dohadovať. Aly myslíte že po jej krížení s čistokrvným hafanom s PP ( ktorým Teodor je ) z nich vniknú nejaké "agresívne obludy" prípadne je veľmi pravdepodobné že sa budú PRÍLIŠ odlišovať vzhľadom alebo správaním od svojich rodičov? Máte praktické skúsenosti?

> Navic si myslim, ze ta kombinace psu neni zrovna vhodna.
Prečo? A aká je vhodná?

Podrobné zdravotné vyšetrenie nemajú. Kde nájdem čo všetko je nutné mať vyšetrené aby nový skúsený majitelia psov poli spokojný, že rodičia boli zdraví?

> Myslíte, že je dobré přidávat další křížence? Každý zájemce o vaše štěně by přeci mohl zachránit život nějakému jinému psisku a ti vaši nijak trpět nebudou, když se ani nenarodí.
Nemyslím, ale zdravie Tinky a jej spokojnosť mi je prednešie. A ak zoženieme záujemcov ... Ešte k tým záujemcom, to môžem presvedčovať ľudí, ktorý chcú mať šteniatko, nech najskôr zvážia útulok, ako nejaké kupované, darované ... Toto ale robím a robil som aj pred Tinkou.

> Ešte k Eimy: šteniatka chceme darovať a nie predávať.

šíša
# Zasláno: 30 Bře 2005 20:24
- Nahlásit

stano
to že fenka nutně musí mít štěňata aby neměla nějaké choroby je pověra. Fena v žádném případě nutně štěňata mít nemusí. Fena bere štěňata jako nutné zlo potřebné pro zachování rodu. Na rozdíl od člověka si za dlouhých nocí nepředstavuje jejich budoucnost a nevolí pro ně lichotivá jména. Proto taky netrpí tím že žádné nemá, ani psychicky ani fyzicky. Nikdy není samice blíže smrti jako když má přivést na svět novou generaci. Březost zatěžuje její organismus a porod ohrožuje sám její život. Panenské feny žijí déle a pomaleji stárnou. A nemoci ? Těmi trpí oboje feny stejně. Možná ty které nikdy neodchovaly vrh mívají méně nádorových onemocnění mléčné žlázy a reprodukčních orgánů.Pověra o nutnosti vrhu vznikla zřejmě díky fenám které trpí hormonální poruchou- tzv. falešnou březostí. Tyto feny často aniž byly vůbec kryty jeví přehnané mateřské instinkty. Staví si hnízda, opečovávají hračky a často produkují i mléko. Oproti zdravým fenám jseou jejich projevy přehnané, divadelní, Ale ani tyto feny netoží po štěňatech jen se jim splašily hormony. Velmi často jsou právě tyto feny špatné matky, pakliže zabřeznou, bývají při porodu i odchovu mláďat neklidné, hysterické a nepříliš pečlivé.

niniel
Člen
# Zasláno: 30 Bře 2005 21:54
- Nahlásit

stano
Prominte, ale krizit voriska s kniracem je blaznivina. Nehodi se k sobe ani nahodou. Taky vam z toho muzou "vylezt" takova stenata, ze budete koukat a nikdo si je nevezme.
Voriska bych nekrizila nikdy s nicim, pokud by to ale muselo byt, tak se psem, ktery mu je podobny, ne s necim uplne odlisnym.
Abyste pak nemuseli tem lidem platit, ze si stenata vezmou, ja bych ho nechtela ani zadarmo.

Vally
# Zasláno: 30 Bře 2005 22:06
- Nahlásit

stano

Darovat štěňátka taky není to nejšťastnější řešení. V dnešní době pokud lidi dostanou něco zadarmo jen málokdy si toho pak váží. Takže aby z nich nakonec nebyli chudáčci které někdo odloží do útulku nebo vyhodí na ulici.

Evik
Člen
# Zasláno: 31 Bře 2005 07:15
- Nahlásit

Já osobně si myslím, že rozmnožovat zvířata bez PP je pěkná pitomost a štve mě každý, kdo to vědomě dělá! Už tak jsou přeplněné útulky! Stačí se podívat.
Nehledě na to, Stano....máte vůbec nějaké zkušenosti z odchovem štěňat???Není pravdou, že se fenka vždy poradí sama....mohou nastat i krizové situace, kdy štěňatům dělá náhradní mámu člověk a to se musí umět.
Pokud byste stál o štěňata jen z důvodu, že máte fenku a ta by tedy měla aspoň jednou mít štěňata....byl by to špatný úsudek. Fena, která štěňata nikdy neměla může vést stejně plnohodnotný život jako ta, co je měla.
Snažně Vás prosím, nerozšiřujte zbytečně řadu "bezpapíráků" Nehledě na to, že pokud je ten knírač s PP, mohl by jeho majitel být klubem kníračů popotahován za dělání ostudy plemeni a mohl by platit i pokutu, kdyby mu na to přišli!

Evicka
Člen
# Zasláno: 31 Bře 2005 08:40
- Nahlásit

Stano, je vidět, že jako většina laické veřejnosti podléháte naprosto nepravdivým a lživým pověrám typu, fena musí mít alespoň jednou vrh. Existuje množství takovýchto pověr mezi laiky používaných, které nevím jak vznikly, ale jsou hluboce zakořeněny a vymítit je je moc těžké. Naprosto se ztotožňuji s odpovědí Šíši, napsala to naprosto pravdivě a reálně.
A co se křížení nejasných jedinců týče je totální krach, totální neznalost anatomie a genetiky, totální neznalost základních vlastností jednotlivých plemen. Některé povahy či jiné vlastnosti nejsou z hlediska křížení vhodné, můžou z toho vycházet paskvily, které nelze předem definovat. Stano, nedělejte to. Chov psů je věc náročná a složitá a řídí se určitými zákonitostmi, které vy chcete absolutně a vědomě převrátit. Já bych rozhodně takového podvraťáčka nechtěla ani za nic.

jana33
# Zasláno: 31 Bře 2005 09:24
- Nahlásit

Evičko víš co je nejhorší? Že tyhle pověry rozšiřují i někteří veterináři!!!!!!Byla jsem v šoku, když mi kolegyně v práci - mimochodem má kříženku pitaxlabrador, povahově jasně pitová - že chce fenku nechat nakrýt labroušem, protože jí vet řekl, že každá fenka by měla mít štěňata a je to pro ní dobré. Byla jsem v šoku, myslela jsem si, že tyhle pověry roznáší babky v parku a ne veterinární lékař! Měli by mu zakázat činnost. A pak se děje, to co se děj. Mimochodem u té kolegyně jsem taky nepochodila, prý tomu věří a feňuli nakrýt dá.

Evik
Člen
# Zasláno: 31 Bře 2005 10:03
- Nahlásit

jana33 a Evička

naprosto s Vámi souhlasím a to s tím vetem je fakt otřesné! Není to nějaký vesnický "doktor"....u tety na vesnici je jeden "oblastní vet", který byl úplně v šoku, když ho teta jednou volala ke komplikovanému porodu krávy a stejně si pak teta nakonec musela pomoci sama....ten blb s tím nepořídil nic..."odborník"
Jinak s tím povahovým paskvilem kříženců musím taky souhlasit...Kámoška má voříška (máma čistokrevná kníračka - malá a otec vořech - nejspíš kříženec s bíglem:mad Pes je totální nevyrovnaný cvok od knírače i od bígla má akorát tu tvrdohlavost a kdyby nebyl tak mrňavý asi by s ním toho kámoška moc nezmohla....
Já jen doufám, že si pan Stano to krytí rozmyslí....i když když si člověk něco umane a je přesvědčen o své pravdě, těžko mu to vyvracet....

Evicka
Člen
# Zasláno: 31 Bře 2005 10:16
- Nahlásit

Já jen doufám, že když si Stano přečte tolik shodných názorů od několika různých lidí, kteří psům rozumí o trochu víc než on, tak se svého hloupého nápadu vzdá. I když ani to není jisté. U některých lidí to je jako hučet do dubu. Výsledek nulový. Znám to od některých našich majitelů štěňat. Osvěta v tomhle směru je někdy naprosto zbytečná a razí si své zcestné názory a pak jsou nemile překvapeni, že všechno je jinak. Tak jak já vždycky optimisticky doufám, tady to dopadne dobře a Stano si to rozmyslí.

Eimy
Člen
# Zasláno: 31 Bře 2005 19:28
- Nahlásit

Evik
Jinak s tím povahovým paskvilem kříženců musím taky souhlasit
Teď se Eimy hluboce urazila je to voříšek, kterej je ze dvou voříšků, ale povahu má naprosto v pohodě, nekonfliktní k lidem i ke psům, jen je trochu víc nedůvěřivá, ale to spíš kvuli osobní zkušenosti než úplně z povahy. Její rodiče jsou taky pohodáři...
Jasně že křížit schválně dva psy bez PP je blbost, ale není pravda, že všichni voříšci jsou povahově špatní (nepomáháte tím ani pejskům - voříškům, kteří jsou v útulku )

Anonymní
# Zasláno: 1 Dub 2005 06:31
- Nahlásit

Stano, nic proti křížencům . Jsou krásní, milí, učenliví. Ale knírače bych fakt nepouštěla k ničemu jinému než knírači. Jsou tak kráááásně prdlí...... Mohlo by se to vymstít.
Pokud si chceš zkusit, jaké to je, mít štěňata, pořiď si po této fenečce (nebo ještě lépe k ní) nějaké zvíře s PP, plemene, které tě osloví a staň se regulérním chovatelem.

Jinak souhlasím, se vším, co tu padlo, jen myslím, že ještě nezaznělo to, že pokud se chceš vyhnout všem nepříjemným nemocem, je nejlepší včasná kastrace. Neuznávám kastraci před prvním háráním. To se nezformuje správně povaha, ale kastrace po prvním hárání snižuje riziko nádorových onemocnění ani o 98%, po dalším už je to jen 80% a tak dál. Je to spolehlivější než jedny štěňátka. Navíc štěňata jako prevence - pak by fenka měla mít alespoň 3x štěňata, aby to bylo co platné. Jinak jedny štěňata, z hlediska prevence nádorových onemocnění = žádná štěňata. Výsledek je stejný.

Hodně zdaru !!!!!

Danuš
# Zasláno: 1 Dub 2005 06:32
- Nahlásit

Sorry, já se nepodepsala. Danuš

Evik
Člen
# Zasláno: 1 Dub 2005 07:21
- Nahlásit

Eimy

jestli jsi dobře četla, napsala jsem "kříženců" - ne "voříšků"..... Kříženec je trochu něco jiného než voříšek....Klasický "vesnický voříšek" by snad byl hodný uznání jako samostatné plemeno. Už sis někdy všimla, že třeba ve dvou vesnicích vedle sebe má spousta lidí takřka stejné psy a ty si říkáš " co je to za plemeno"? - voříšek. Povaha voříšků je někdy možná lepší než leckterých čistokrevných plemen (jak co komu vyhovuje samozřejmě), ale povahou kříženců mezi plemeny si nemůžeš být nikdy jistá jaká bude a mnohdy se to zvrtne směrem
Voříšci vznikli prostě tak, že si po celá staletí feny vybíraly psy a jelikož žili všichni třeba v několika vesnicích vedle sebe, tak se tam pak již ustálil "jakýsi standard".... Takže rozlišuj. Eimy si to špatně vyložila - nikdy bych ji nechtěla urazit

Eimy
Člen
# Zasláno: 1 Dub 2005 08:50
- Nahlásit

Evik
No jo, jenže co je voříšek + čistokrevný plemeno? Kříženec přece pochází ze dvou určitých plemen... Alespoň jsem to někde četla...
Jinak ale souhlasím s tím, že záměrně křížit psy dvou ruzných plemen mi přijde "divný"

Evik
Člen
# Zasláno: 1 Dub 2005 09:18
- Nahlásit

Eimy
ono je to nejen divný, ale hlavně se tím vědomě ohrožuje už dopředu zdraví těch štěňat kříženců... Ono se to může vydařit,že i štěně z naprosto nevhodného spojení může být zdravé a v pohodě, ale to riziko je příliš velké a zodpovědný chovatel i majitel psa či feny by tohle prostě neudělal. Bohužel jsou lidé, kteří to dělají schválně a dokonce opakovaně. Znám jednoho pána - má křížence RTW a NO a říkal, že jeho pes je už druhý vrh té feny s tím samým psem, protože o štěňata byl prý obrovský zájem....To je nezodpovědnost těžkého kalibru - představi si, štěňata se dostanou do ruky někomu, kdo nemá vůbec žádné zkušenosti a z takového spojení může vyrůst pěkný "zabiják" a už tu pak máš i "média" se zprávami o napadení dítěte psem......Všechno je se vším provázané a když už se u spousty plemen pracovalo třeba celá staletí na ustálení povahy i exteriéru, je to křížení mezi plemeny obrovský skok zpátky.....
Jinak co je voříšek+čistokrevné plemeno? - To taky nevím jak nazvat

nefer
Člen
# Zasláno: 1 Dub 2005 09:27
- Nahlásit

No přeci kříženec Eviku, sama říkáš, že voříšek už je vlastně samostatné plemeno...a jedno plemeno s druhým plemenem dává křížence

Evik
Člen
# Zasláno: 1 Dub 2005 10:00
- Nahlásit

nefer
nojo vlastně ono totiž zkutečně existují snahy o to uznat voříška jako české "národní" plemeno - to jsem si nevymyslela

alena
# Zasláno: 18 Dub 2005 22:50
- Nahlásit

Myslím že by každý pes, respektíve sučka mala mať aspoň raz štence. Čo sa hráme na bohov, keď rozhodujeme o tom či si zaslúži "bastard" žiť?! Ja chcem psa a chcem bastarda. Alena

Evicka
Člen
# Zasláno: 19 Dub 2005 08:20
- Nahlásit

Aleno, tak si bastarda kup, sežeň, prostě dělej si co chceš, na to máš právo, ale nejdřív si prostuduj pár knih a zbav se svých mylných a scestných názorů, jako je právě ten, který si zde uvedla. Nejsme za Bohy, ale od zvířat se lišíme právě tím, že máme schopnost samostatně jednat a rozhododvat a nedospustíme, aby se útulky plnily podobnými bastardy, nedopustíme, aby taková opomenutá či nechtěná zvířata živořila v bídných podmínkách a třeba i umírala hladem. Tohle se ti zdá jako hraní na Boha?

nefer
Člen
# Zasláno: 19 Dub 2005 08:56
- Nahlásit

Ja chcem psa a chcem bastarda.
A co ti brání? Běž do útulku a vem si ho. Ale jen kvůli tvému rozmaru se jich nemusí dalších X narodit.

Anonymní
# Zasláno: 19 Dub 2005 21:15
- Nahlásit

Také nesouhlasím s množením kříženců. Chtěla bych Stanovi potvrdit, že fena skutečně vůbec nepotřebuje mít 1x štěňátka! Odchovala jsem již 47 štěňátek doma (12 vrhů) + nespočetně vrhů u známých či majitelů mých štěňátek a vůbec to není legrace. Je to krásné, ale je to tvrdá dřina, nespočetně hodin práce kolem, spousta peněz na vše kolem - od výživy fenky (krytí nepočítám!) přes přípravu na porod, porod (co když to nejde - vet něco stojí!), výživa kojící matky, štěňátek, čistící a prací prostředky k zajištění čistoty odchovny atd. Chov psů musí být pro člověka koníčkem a pro mě je nejlepší odměnou, když vidím, jak si "moje dítě" pyšně vykračuje na výstavě či soutěži, či když mi zazcvoní telefon, že už jsem zase "babičkou"! Na druhou stranu jsem měla fenku, která pro chov vhodná nebyla, nikdy štěnda neměla a vůbec jí to nevadilo. Možná bych spíš než štěňátka doporučila fenku vykastrovat - tím též předejdete onemocnění a zabráníte případnému nechtěnému nakrytí. Prosím, dobře si vše ještě rozvažte, vím, že jedna z nejtěžších povinností chovatele je vybrat svým štěňátkům dobré a zodpovědné páníčky. Přes veškěrou snahu a zkušenosti to ani u mě vždy nevyjde na 100% a to se jedná o pejsky s PP. Co pak u takových nejistých kříženečků?

Stano
# Zasláno: 25 Dub 2005 11:39
- Nahlásit

Tinka šteniatka mať nebude.

Pozrite si upravenú stránku http://www.valasek.biz/steniatka.php.

Viedlo nás k tomu viac dôvodov a jeden z nich bola aj táto diskusia. Dúfam že Tinka svojou sex abstinenciou nebude mať problémy vo vyššom veku
Dík za všetky príspevky.

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání