| Autor |
Zpráva |
Žaneta
Člen |
# Zasláno: 1 Čen 2006 17:24
- Nahlásit
Chceme si ke dvěma synům (2, 6 let) přibrat ještě fenečku ASS a nejsem si jistá, že naše volba je optimální. Poradíte nám? Chceme psa společníka, trochu i ochránce, hodného k dětem, ne moc velkého ani polštářového. Jsem na MD a máme zahradu. Psa chceme rozhodně cvičit, ale zkušenosti s tím nemám. Máme zahradu u domu. Chceme, aby se pes u nás měl dobře, ale myslivec ze mě určitě nebude. Původně jsme chtěli Welšského špringra, ale prý je nešťastný pokud nemá "les". Skuste mi pomoci se rozhodnout.
|
brut
Člen |
# Zasláno: 1 Čen 2006 17:40
- Nahlásit
Žaneta
Můžu se zeptat, podle čeho jste vybírali plemeno? Mně tam zaráží to "nejsem si jistá", proto se ptám.
|
Žaneta
Člen |
# Zasláno: 1 Čen 2006 18:15
- Nahlásit
Vybírali jsme podle vhodnosti k dětem, povahových vlastností (pes je cvičitelný a ochotně se učí je inteligentní) je "sportovní", je dlouhostrstý, není moc velký (jako retrívr) a líbil se nám vzhledově. Obavu mám jestli mu dodáme dost pohybu a dostatečný výcvik.
|
brut
Člen |
# Zasláno: 1 Čen 2006 18:26
- Nahlásit
Žaneta
Je hlavně lovecký, potřebuje velkou zátěž, jinak nebude šťastný. Pokud mu nebudete schopní toto poskytnout, tak si myslím, že bych zvážila volbu . Existují plemena, která nepotřebují tolik pohybu a zátěže. Z nich bych vybírala.
Naši známí si podobným způsobem vybrali výmarského ohaře. Zahradu mají obrovskou, kluka 6letého a měli chuť s ním chodit ven. Dneska je pejskovi 10měsíců a oni litují své volby. Nejsou schopní mu zajistit tolik potřebnou náplň, pes začal z nudy likvidovat kde co......prostě zklamání je veliké.
|
dejavu
Člen |
# Zasláno: 1 Čen 2006 18:39
- Nahlásit
Žaneta
Ja myslim, ze je to dobra volba, pokud byste chtela triletou kastrovanou fenu, odchovanou s detmi, ktere omrzelo s ni chodit ven, vybornou hlidacku, hodnou a poslusnou, ozvete se mi na email coracos@seznam.cz
|
Žaneta
Člen |
# Zasláno: 1 Čen 2006 18:41
- Nahlásit
Díky za názor, pokud máte typ na "jiné plemeno" tak mi skuste doporučit.
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 1 Čen 2006 18:58
- Nahlásit
brut
nevím čemu říkáš velká zátěž , potřebují pohyb,je to sportovní pes , pokud bude mít dostatek pohybu - ale hlavně dostatek pozornosti svých lidí - bude spokojený , i když nebude mít ten les. Je to plemeno neagresivní , inteligentní a snadno cvičitelné , proto myslím, že je do rodiny s dětmi vhodné. No a samozřejmě je nádherné
|
brut
Člen |
# Zasláno: 1 Čen 2006 19:23
- Nahlásit
mac1
http://www.celysvet.cz/anglicky-springrspanel.php
tady jsem si přečetla o velké zátěži........jinak potřebuje hodně moc pohybu ( jako všechna lovecká plemena......o výmarákovi jsem už psala a setra jsme měli a zase v rodině bude......myslím, že zase tak veliký rozdíl mezi nimi, co se týká pohybu, není).
Nikde jsem nepsala, že není vhodné, ale že potřebuje spoustu pohybu.
|
Žaneta
Člen |
# Zasláno: 1 Čen 2006 20:05
- Nahlásit
Můžete mi přiblížit co to denně znamená "spoustu pohybu" ?
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 2 Čen 2006 07:28
- Nahlásit
tou "spoustou pohybu" je nejspíš myšleno to, že psovi nebude stačit jedna krátká venčící vycházka, ale že je třeba mu dopřát pořádné vyblbnutí. Např. výlety, ale pokud člověk nemůže zrovna z nějakého důvodu opustit dům a má zahradu, tak se psem hrát různé hry aspoň na té zahradě.
Každý pes, se kterým je dobře zacházeno - ať je jakéhokoli plemene - se většinou dokáže přizpůsobit potřebám své rodiny. Takže pokud páníčci chodí do práce, pes většinu doby, kdy pán není doma, odpočívá či se zabývá nějakou vlastní činností (jako např. u temperamentnějších jedinců - vyhrabávání květin, hloubení nor, vyhánění ptáků a koček ze zahrady )
Chci tím jen říci to, že i pes loveckého plemene může být šťastný v rodině "nemyslivce", pokud mu bude jeho pán věnovat dostatek času, bude s ním chodit ven nejenom "před barák" a na zahradu, a bude-li věnovat denně alespoň chvíli výcviku a výchově.
Pokud je člověk začátečník, je ale možná lepší zvolit jako prvního psa plemeno, které je na výcvik "snadnější". Nemyslím, že by byl welšpringr nějak extra náročný na výcvik, ale jako u všech loveckých plemen může začátečníkovi činit problém zvládnout ten vrozený lovecký pud a zvládnout stoprocentní přivolání.
Vím o čem mluvím, páč mám doma jednoho mladého "zdrhače za snrkama" a to to ještě ani není lovecké plemeno
|
Hafina
Člen |
# Zasláno: 2 Čen 2006 08:14 - Změnil/a: Hafina
- Nahlásit
Já mám welššpringra doma. To, že potřebuje hodně pohybu je sice pravda, ale když mě náhodou třeba bolí záda, nebo koleno, tak se spokojí i s kratší, třeba jen půl až 3/4 hodinovou procházkou. Na lese nijak netrvá, spokojenej je klidně i na poli. Jinak každý den odpoledne chodíme ven aspoň na hodinu a půl, trochu se proběhneme, pochodíme a pocvičíme. O víkendech děláme větší procházky. Potřebují pevnou ruku při výcviku, ale učí se poměrně rychle. Nesmí se na ně ale tlačit, protože pak to nejde vůbec. Já s loveckým pudem moc problémů nemám. Je pravda, že zvěř honí, ale tihle lovečtí psi jsou většinou velmi inteligentní, a proto se ke mně vždy spolehllivě vrací, a to v poměrně krátkém čase (u nás snad max. 3 minuty). V zimě musím mít oči na stopkách. S přivoláním je to trochu horší, ale už jej taky zvládá poměrně dobře.
Ono je hlavně důležité si uvědomit, že tento pes je lovec. Je blbý, když si ho pořídí lidi, kteří v něm tyto lovecké pudy potom utlačují. Jestli nechcete, aby vám pes běhal za zvěří, věčně lítal ve vodě a někde slídil, tak si jej nepořizujte. Taky to není pes, který bude jen slepě poslouchat. Občas má svou hlavu.
Jinak obecně platí, že anličtí špringři jsou trochu klidnější. Welšáci jsou větší raplíci. K dětem jsou vetšinou velmi pozorní (náš Arisek po špatných zkušenostech bohužel nikoli).
Jinak já jsem taky nechtěla být myslivec a nakonec se příští rok chystám na myslivecký kurz. Hold, co by člověk pro svého pejsánka neudělal.
|
Žaneta
Člen |
# Zasláno: 2 Čen 2006 09:59
- Nahlásit
Díky za odpovědi, díky této diskusi je mi nabídnuta 3 letá fenečka ASS, máte zkušenosti s tím vzít si psa od někoho? Jaká to má úskalí a positiva?
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 2 Čen 2006 10:14 - Změnil/a: Evik
- Nahlásit
Žaneta
všimla jsem si, že dejavu Vám tu nabídla tu fenečku. Jestli je zvyklá na děti, tak byste asi neměli mít co se týče vztahu s Vašimi dětmi problém. Zkušenost "vzít si psa z druhé ruky" mám. Náš druhý pes je z útulku a už je to starší pejsek, cca 6-8 let... Pokud si člověk vezme pejska, kterého si sám nevychoval od štěněte, záleží na tom, jaký ten pejsek je, jak rychle si zvyká a nový majitel se musí hodně rychle naučit vypozorovat jeho potřeby, aby mohl pak pracovat na výchově a výcviku (pokud pes nic z toho nemá). My jsme o našem Griffčovi věděli jen to, že byl týrán a zjistili, že povely neumí žádné a vychování také nemá. Za rok, co ho máme jsme ho dali slušně dohromady a je to prima rodiný pes a mazel.
O té fenečce, kterou Vám dejavu nabízí zřejmě dostanete víc informací, neboť tam se ví, kdo byl předchozí majitel. Takže by neměl být problém na všechno se vyptat.
Pokud se týče úskalí a pozitiv "psa z druhé ruky", tak je potřeba, aby člověk k pejskovi přistupoval bez ohledu na to, že ví, co pejsek třeba prožil, tj. vychovávat, cvičit, všechno ale s citem, láskou a důsledností. V žádném případě pejska nelitovat, za to, co prožil a neodůvodňovat jeho případné prohřešky oním pohnutým životem. Minulý život by měl být pro nás i pro psa uzavřenou kapitolou a pokud pes nemá žádné základy ve výchově a výcviku, začíná se jako se štěnětem. Jasně vymezit mantinely, co smí a co ne.
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 2 Čen 2006 10:17
- Nahlásit
Žaneta
jestli jsi z Prahy , zítra mají v Hostivaři spicha pražští špringři , můžeš přijít , budeš vítána i špringry
|
zuzka
Člen |
# Zasláno: 2 Čen 2006 10:29
- Nahlásit
Žaneta
pokud ještě nejste rozhodnutá pro nějaké plemeno, zkuste se podívat na českého strakatého psa, třeba se Vám bude líbit
strakáči.cz
naše Bela
tohle sice není "naše rodná hrouda", ale informace tu jsou výborné
|
Žaneta
Člen |
# Zasláno: 2 Čen 2006 10:31
- Nahlásit
Díky za odpovědi i za pozvání, ale z Prahy ani okolí nejsem.
|
wensday
Člen |
# Zasláno: 2 Čen 2006 10:50
- Nahlásit
Evik
moc hezky napsáno , naprosto souhlasím, taky máme pejsu z útulku.....
|
dejavu
Člen |
# Zasláno: 2 Čen 2006 11:30
- Nahlásit
fenka uz nasla novy domov, ted mam jen utulkoveho jednoho pejska, patrne spis velsspringr nez springr z utulku na Slovensku, pokud by nekdo chtel.
|
brut
Člen |
# Zasláno: 2 Čen 2006 12:28
- Nahlásit
Žaneta
Já souhlasím s Evik a s Hafina
Včera jste vznesla dotaz
Díky za názor, pokud máte typ na "jiné plemeno" tak mi skuste doporučit
Napadá mně kolie, bernský salašnický, bílý švýcarský ovčák ( je jich určitě víc..)
Jsou vhodní k dětem potřebují dost pohybu, ale ne zase tolik jako špringršpaněl, a hlavně nejsou lovečtí. Většinou si hlídají svojí smečku a nejsou konfliktní. Taky se dají dobře vycvičit.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 2 Čen 2006 12:34
- Nahlásit
myslím, že Žaneta upřednostňovala pejska sice chlupatého, ale nepřiliš velkého.... v té velikosti špringra mě napadá taky třeba americký kokr, šeltie, kavalírek ...to jsou taky nekonfliktní a myslím vcelku vhodná plemena pro začátečníky, ale je jich jasně mnohem víc....
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 2 Čen 2006 13:08
- Nahlásit
Nemyslím si,že by kolie nebo švýcarák potřeboval méně pohybu než špringel. Co se obecně španělů týká,tak jsou to psi,kteří milují pohyb, v lese nebo na poli se zblázní radostí,ale pokud jsou doma,budou nejvděčnější za místo na gauči,přizpůsobí se páníkovi. Samozřejmě je třeba počítat s tím,že mají výrazný lovecký pud,ale to velká většina dnešních psů má,jen někdy menší,jindy větší. Ale rozhodně jsou španělé míň "hyperaktivní" než tady také zmiňovaní ohaři a setři
|
brut
Člen |
# Zasláno: 2 Čen 2006 15:36
- Nahlásit
jana33
Ale rozhodně jsou španělé míň "hyperaktivní" než tady také zmiňovaní ohaři a setři
Tak to bych neřekla.....
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 2 Čen 2006 15:38 - Změnil/a: jana33
- Nahlásit
brut
no znám hodně kokršpanělů,jednoho jsem i měla, dva špringry a všichni byli nebo jsou daleko klidnější než těch cca 10 ohařů a setrů co znám
|
dejavu
Člen |
# Zasláno: 2 Čen 2006 15:45
- Nahlásit
jana33
to je taky moje skusenost.
|
brut
Člen |
# Zasláno: 2 Čen 2006 16:13
- Nahlásit
jana33
Kokříci jsou klidnější, ale že by ohaři a setři byli aktivní víc než špringlové, se mi teda nezdá.Toť zase moje osobní zkušenost...
.
|
dejavu
Člen |
# Zasláno: 2 Čen 2006 16:19
- Nahlásit
brut
to rozhodne jsou
|
brut
Člen |
# Zasláno: 2 Čen 2006 18:05
- Nahlásit
dejavu
hádat se nebudu, každá máme jinou zkušenost .......hlavně Žaneta nechtěla setra ani ohaře, tak nemá smysl tohle řešit
|
dejavu
Člen |
# Zasláno: 2 Čen 2006 18:11
- Nahlásit
brut
ja se hadat taky nehodlam, chovam je pres 20 let, tak vim svy
|
Žaneta
Člen |
# Zasláno: 2 Čen 2006 20:58
- Nahlásit
Dekuji Vám všem, nechám to uzrát, zatím ASS zůstává jedničkou, ale ještě projdu znova společenská plemena. Moje 1. zkušenost s diskusí je jednoznačně positivní díky
|
brut
Člen |
# Zasláno: 2 Čen 2006 21:47
- Nahlásit
Žaneta
Není zač..
|