| Autor |
Zpráva |
Brody
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2006 14:34
- Nahlásit
Zdravím všechny )
Za chvíli mi bude 19 let a odmalička toužím mít svého nejvěrnějšího společníka. Doteď mi to nebylo souzeno, hlavne z finančních důvodů, neboť jsem studovala. Nyní jsem zaměstnaná a tak mám jak na pořízení, tak na to, abych pejska uživila. Moc se mi zalíbila rasa brazilské fily. Proto bych chtěla poprosit o jakékoliv informace o tomto plemeni. Slyšela jsem, že cena bez papírů je o hodně menší než ta s papíry. Byla bych ochotná do psa vložit od 10ti do 15ti tisíc. Žiju s rodiči, na vesnici v rodinném domku se zahradou. Moc děkuji za všechny odpovědi, jak od zkušených chovatelů, tak od kohokoliv, kdo má tohle plemeno rád.. Bára..
|
daliva
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2006 16:19
- Nahlásit
Milá Báro, nejprve bych ti doporučila skutečně nastudovat hodně informací o plemeni - literatura, internet (pokud vládneš jazyky, tak i zahraniční), aby ses ujistila, proč chceš právě takového psa. Pro základní informace tě můžu odkázat na stránky klubů, jež v ČR tato plemena zastřešují a kde by ses příp. mohla dozvědět o chovatelích a aktuálních vrzích: www.moloss.cz a www.kmdpp.cz Kontakty na chovatele najdeš také na www.stenata.cz pod písmenem B. Doporučuji kontaktovat a navštívit jich více a udělat si obrázek. Solidní chovatel bez problémů umožní nezávaznou návštěvu a sdělí své zkušenosti s plemenem.
Jinak mohu říct, že brazilskou filu nepovažuji za plemeno nenáročné a vhodné pro začátečníky (jak se k tvému výběru této rasy stavějí tví rodiče?) - zvláště psa (ve smyslu samce). Dále v žádném případě nedoporučuji výběr psa bez PP - u fil je jedním z nejproblematičtějších rysů povaha, která je v chovu s PP kontrolována, a dále podobně jako u dalších molosských plemen jsou to problémy s klouby a kostrou - to vše vyžaduje skutečně dobrý výběr rodičů tvého štěněte i dobrého chovatele, který by ti byl nápomocen radami. Toto vše budeš hledat v chovu bez PP velmi těžko (PROSÍM - tímto nechci rozpoutat další diskuzi o chovu s či bez PP, radím jen z vlastní zkušenosti s molossy).
Dále k ceně - je třeba si uvědomit, že kupní cena zvířete je pouze počáteční vklad a bude třeba investovat mnohem více - kvalitní strava, veterinární péče, výbava apod. - v případě těchto velkých plemen nic levného. Dále je otázka, kolik času jako zaměstnaný člověk budeš schopná a ochotná svému psu věnovat (zaměstnání psa, výcvik), pořízení a uživení není to nejpodstatnější... Toto jsou otázky, na které bych doporučila, si nejdříve odpovědět - platí prakticky obecně u pořízení jakéhokoliv psa a živého tvora, jen upozorňuji, že jejich přeskočení se u takovéhoto plemene mnohem dříve vymkne z ruky (a bohužel nezvládnutých či problémových fil v útulcích přibývá).
|
dejavu
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2006 16:46
- Nahlásit
Brody
v utulku v Pardubicich je jeden brazilak k adopci, je to trilety pejda, hodny, klidny. http://www.utulekpardubice.cz/psi.php?i=0&i_kon=5 zde nahore uplne vpravo fotka
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2006 19:49
- Nahlásit
dejavu
díky za ten odkaz na pardubický útulek...nevěděla jsem, že mají své stránky.....Já mám našeho Griffču právě z jejich útulku
|
nemethova5
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2006 19:55
- Nahlásit
daliva
ve vsem mas uplnou pravdu!ja porad rikam,porizovaci cena je minimum,ale starat se o psa aspon 10let,platit veterinu,krmivo(coz brazilak je molos,potrebuje dost do kvality krmiva,nez do kvantity),je to pes jednoho pana!ty povahy na to taky pozor,rozhodne jak pise daliva bych si poridila stendo s pp.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2006 20:26
- Nahlásit
já taky plně souhlasím s tím, co napsala daliva.....Ještě k tomu dodám něco v číslech....Moje kamarádka má molossa - bulmastifa. Koupila ho od slušné chovatelky...za 12 000,- Nedávno jsme se zrovna bavili o tom, jaké máme obě náklady na naše psy...Zaokrouhleně 2000 měsíčně, které já potřebuji na kvalitní krmení pro své dva psy o váze 25 a 32 kg, kamarádce nestačí pro jejího jednoho 50kilového. Nehledě na to, že mi říkala i o značných nákladech na veterinu a léky, jelikož i přesto, že si vzala psa po rodičích s rtg. na DKK 0/0 a údajně i všichni zrentgenovní předci byli nuloví, pes má bohužel DKK 4/4 a kulhá.Ty léky se taky často pohybují přes 1000 kč měsíčně...
Proto, milá Báro, než si pořídíš tu filu, zkus se, prosím, opravdu zodpovědně zamyslet nad tím, zda bys skutečně mohla pejskovi zajistit pejskovi všechno potřebné nejen v té výchově a výcviku, ale i po té finanční stránce, neb u molosů skutečně nejde o zanedbatelné částky.
|
nemethova5
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2006 20:40
- Nahlásit
Evik
naprosto s tebou souhlasim,a take bohuzel genetika se ovlivnit z veterinarniho hlediska neda,kazdy spas neco stoji,ja davam za leky na klouby preventivne sice kazdy mesic 500kc.+krmivo+veterina+zavody+zkousky,nechci strasit,ale clovek se musi zodpovedne chovat.
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2006 20:43 - Změnil/a: Tchor
- Nahlásit
Brody
Hele ty ceny co tu uvadej ostatni jsou plne realny. Mam doma smecku osmi psu mensi velikosti nez je fila a mesicni naklady pri velkoobchodnim nakupovani jsou v prumeru neco kolem 10.000 a to rozhodne pro ne nekupujem zadny specialnosti a zvirata jsou v podstate zdrava. Vetrerina je cenove nekde uplne jinde takova operace bezne zlomeniny vyjde na cca 8-10tisic specialnejsi klidne na sedesat.
Takze bych jako ostatni doporucil zvazit jestli mate na to se o filu dobre postarat a to nejen pri bezne situaci, ale hlavne v situaci krizove.
Druha vec kterou vam doporucim zvazit je jestli mate zkusenosti a znalosti na to vychovat psa jako je fila.
|
daliva
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2006 22:24
- Nahlásit
Evik
Mohla bys mi prosim napsat, jak se jmenuje ten kamaradcin pejsek? Zajimalo by me to kvuli databazi DKK... Diky.
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2006 22:29
- Nahlásit
Tchor
jop...souhlas....
taky bych zvážila zda je fila nejvhodnější pes na začátek je to opravdu pes jednoho pána,jak bylo řečeno,a toho hájí,na ostatní tak milej bejt nemusí.A rozhodně bych si nebrala jako začátečník filu z útulku,dejavu promine,protože nikdo neví co se jí dělo a jak se zachová v určitý situaci.....když už,tak od štěnda a to tím stylem jak psala Daliva
|
Hanka20
Člen |
# Zasláno: 27 Kvě 2006 09:41
- Nahlásit
Souhlasím se vším co se tu napsalo.I já jsem chtěla filu když jsem po škole nastoupila do práce. Bydlím stále s mamkou a už jsme jednoho psa měli (dobrmana). Nejsem začátečník a přesto jsem si filu rozmyslela. Nakonec jsem si pořídila ještě jednoho dobrmana.Fenku bez pp a už bych se takhle nespálila. Rádoby chovatelka štěňata špatně odčervila a já jsem pomalu každý měsíc na vetrině se střevními potížemi. Takže od teď už jen psa s pp.
|
Trotelchen
Člen |
# Zasláno: 27 Kvě 2006 09:47
- Nahlásit
Hanka20
Takže od teď už jen psa s pp.
Není to o PP, je to o lidech........stačí chovat nějaký módní plemeno, třeba Russely, mít na ně v republice skoro monopol a můžete tahat lidi za nos o sto pero )) viz třeba Bebková
|
Hanka20
Člen |
# Zasláno: 27 Kvě 2006 09:51
- Nahlásit
Trotelchen
S tím samozřejmě taky souhlasím, jen sem tím chtěla říct, že plemeno jako fila bych teda bez pp nekupovala.Špatně jsem to podala.
|
Trotelchen
Člen |
# Zasláno: 27 Kvě 2006 09:56
- Nahlásit
Brody
Báro, přes net se blbě radí...fily nejsou zrovna psi, kteří by ve většině přpídů dělali sami od sebe to, co pánečkovi na očích uvidí. Hodně záleží na tom, jaký jsi Ty typ od přírody.....pokud si budeš trvat na tomhle plemeni, doporučuji zajít za někým opravdu zkušeným ve výchově a výcvkiků psů...pobýt s nim nějakou dobu mezi psy a poprosit ho o zhodnocení, jak vidí šanci, že by jsi takové plemeno v pohodě zvládala. Někdo má povahu a projev takový, že ho nebude poslouchat žádnej pes a jinej si udělá přirozenej respekt skoro u každýho psa.....jinak ač si myslím, že psa nedělají PP, tak filu bych v česku bez PP určitě nepořizoval nebo ano, ale jedině jakožto opravdový znlec plemene (což ani já ani Ty nejsme) a za určitých přesně vymezených podmínek...takže vlastně filu jedině s PP!
|
Trotelchen
Člen |
# Zasláno: 27 Kvě 2006 09:57
- Nahlásit
Hanka20
tak to jsme se už vlastně shodli ...jak tak koukám
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 27 Kvě 2006 10:39
- Nahlásit
to Daliva
ptala ses na to jméno kámoščiného psa.....papírové jméno bohužel neznám...Kámoška mu říká Max, ale to je Ti k ničemu...
Já se s tou kámoškou vídám zřídka...je to spíš známá, než opravdová kámoška....známe se z jednoho kurzu a občas se někde sejdeme při venčení.....Každopádně, až se zas potkáme a vzpomenu si na to, zeptám se ...
|
daliva
Člen |
# Zasláno: 27 Kvě 2006 11:37
- Nahlásit
Brody
K tomu výcviku jen tolik - molosové jsou stran výchovy a výcviku dost specifičtí, rozhodně na ně nelze "aplikovat" klasický cvičákový drill služebních plemen a už vůbec bych se - jako začátečník - nepouštěla do obran. Zdůraznila bych právě slovo výchova! Proto jen pozor na to, s kým budeš konzultovat - je třeba, aby měl zkušenosti právě s filou. I proto bych upřednostnila chovatele, který se psy pracuje víc, než že je jen má u domu, vystavuje a chová na nich... Ještě v ČR existuje klub Fila Brasiliero, ale na něj nemám kontakty - zkus si vyhledat.
Evik
Prima, díky. O nic nejde, ale přispělo by nám to do databáze o DKK a dalších dědičných vlivech.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 27 Kvě 2006 23:25
- Nahlásit
Musím souhlasit se vším výše uvedeným. Znám lidi, kteří dříve bydleli v paneláku a vždycky měli nějakého menšího psa a v pohodě zvládli výchovu i základní výcvik, ale pak se přestěhovali do domku a jako hlídače si pořídili filu (nevím jestli s PP nebo bez) a je to naprostá katastrofa. Už v roce s nima mávala tak, že se k ní nikdo cizí nesměl přiblížit, teď je jí asi 5 let, nikam s ní nechodí, protože se bojí, že by někoho pokousala (nebo nějakého psa) a když k nim někdo jde na návštěvu, musí jí zavřít. A to je to fena.
Barák jim asi ohlídá skvěle, ale život s ní asi nic moc.
|
moll
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2006 08:38
- Nahlásit
Ještě v ČR existuje klub Fila Brasiliero
zadej si do vyhledávače "onceiro" - to je taky klub chovatelů filů, asi je to ten zmíněný v minulém příspěvku. pokudmůžu radit - nerozmýšlela bych se, jestli fila je nebo není pes vhodný pro začátečníka - určitě není! a je to pes pro člověka s nestandardním psím cítěním a se zvláštními nároky na svého psího přítele. napřed bych se přidala k někomu, kdo už filu má, chodila mu chvíli za zádama a pozorovala jeh i psa. pak teprve bych se rozhodla, jestli ano nebo nee.
|
moll
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2006 08:43
- Nahlásit
musí jí zavřít. A to je to fena
myslím, že to je další rys plemene - feny jsou podle mě ostřejší než psi. a taky rozhodování závisí hodně na tom, co jeuvedeno v příspěvku od Maya - pokud plánujete chodit se psem hodně mezi lidi - na návštěvy, na treky a pod. tak určo jiné plemeno - fila nemá ráda společnost ciz¨ích lidí a vůbec cizí prostředí - taky k tomu byla vyšlechtěna a je vcelku nemožné jí předělat charakter (kromě jiného by to byla i škoda). a jestli s pp nebo ne - v tomto bych vůbec neváhala, protože kříženci jsou ještě složitější oříšek než fily s pp. cena - dobré štěně z domácího chovu kolem 20 až 30.000, ze zahraničí stejně tak (štěně ze španělska z velmi dobré stanice 900 až 1.000 euro).
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2006 08:58 - Změnil/a: Evik
- Nahlásit
daliva
hele, tak jsem při nedělním venčení potkala tu svou známou s tím bulmastifem....zjistila jsem nepříjemnou věc....Její Max je bez PP Já na to, že přece říkala, že ho má od slušné chovatelky atd.......Z toho rozhovoru vyplynulo, že ona prostě té paní, od které koupila Maxe, říká "chovatelka", protože odchovala štěňata zodpovědně a s láskou. Jak jsem pochopila, tak ta má známá nedělá rozdíl mezi chovem s a bez PP..."chov jako chov" Naběhla jsem si, když jsem jí začala říkat o nevýhodách chovu bez PP zvlášť u molossů, protože ona se urazila a vzala to jako kdybych jí řekla, že její pes je "vořech".... Tak jsem Ti moc nepomohla, je mi líto
No aspoň je z toho vidět jaké je to riziko vzít si molossa bez PP....Ten Max má 4/4....
|
daliva
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2006 09:25
- Nahlásit
Evik
Moc díky, že sis vzpomněla - pomohla jsi mi určitě i tak. Mě na tom tvém příspěvku zaujalo hlavně tvrzení tvé známé, že je pejsek po nulových rodičích s negativními předky, to totiž zatím může tvrdit jen opravdu málokdo, protože sledování DKK u molossů je relativně mladá záležitost a v chovu ještě působí i psi nerentgenovaní (uchovnění před povinností rentgenovat) - takže jsme rádi, když známe DKK rodičů a příp. někoho z prarodičů. Proto si vedeme doma takový soukromý přehled
Ještě jednou díky a doufám, že jsem ti u kamarádky nezpůsobila nějaké nepříjemnosti. Pejska je mi líto, snad nemá větší potíže..
Omlouvám se, to bylo lehce OT (i když ne úplně) - zpět k filám.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2006 09:33
- Nahlásit
daliva
předem omluva všem za OT ale už naposled....
Mě na tom tvém příspěvku zaujalo hlavně tvrzení tvé známé, že je pejsek po nulových rodičích s negativními předky, to totiž zatím může tvrdit jen opravdu málokdo, protože sledování DKK u molossů je relativně mladá záležitost a v chovu ještě působí i psi nerentgenovaní (uchovnění před povinností rentgenovat) - takže jsme rádi, když známe DKK rodičů a příp. někoho z prarodičů.
přesně z toho, že mi toto ta známá říkala, jsem nabyla automaticky dojmu, že pes je s PP......Vidím to tak, že ta "chovatelka" asi nejspíš odchovala štěnda na neuchovněné feně s PP a otcem možná mohl být i pes s PP (to už je pak jedno zda uchovněn či ne...). No a to o těch "všech zrentgenovaných předcích" si - tipuju- přibájila ta "chovatelka", protože ta známá by si myslím toto nevymyslela...
|
Lara
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2006 10:33
- Nahlásit
Brody
úplně souhlasím s tím, co ti píše dalliva. Pokud opravdu chceš psa, důkladně si o svém favoritovi všechno nastuduj - na netu v knížkách a neboj se oslovit i chovatele. Pak si v klidu rozmysli, jestli jsi schopná( i fyzicky) vysněnému pesanovi vše poskytnout, aby z něj byl dobrý kamarád a z tebe spokojený majitel. Štěňata jsou všechna nádherná, ale nezvládnutý pes je katastrofa - pro něj i pro tebe. A o velkých psech to platí dvojnásob ( mám rusáka).
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2006 11:06
- Nahlásit
My měli křížence fily a dogy. Matka fila - údajně pravá fila jak se holedbal nezodpovědný majitel tj. roztrhala mu 5 ovcí, a pak fenu dogy se kterou se nepohodla, nesnášela cizí a nikdy nebyla mimo své teritorium.
Otec naštěstí kliďás moudrá přerostlá dogina.
Štěňátka jež byla všechna utracena a to "naše" zbylo aby fena nezešílela a utraceno by bylo později - jsme se ujali.
Ale řeknu Ti, že bych do toho znova nešla. Byli jsme totální začátečníci, o plemeni věděli houby.
Zvládli jsme to, byl to super pes!!!! Vyrovnaný, velmi věrný, k rodině k nezaplacení, taktéž k ostatním psům. Ale velmi samostatný, nezávislý, rozhodoval se sám co bude dál, např. pokud se mu člověk na ulici nezdál, tak (kdybysme to dopustili) útočil bez výstrahy, šel po krku.
Navíc obrovský silný pes.
Výchova - velmi tvrdohlavý, dominantní, chtělo to vědět jak na něj a ne sekat plno chyb.
Ve výsledku ovšem opravdu skvělý pes. Ale taky krapet neskladný
Začátečníkovi (jako jsme byli tehda i my) bych ji nedoporučila ani náhodou. My byli vděčni za dogu-otce...
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2006 11:15
- Nahlásit
Zrovna v sobotu jsem se bavila se známým (neznáme se moc dobře a nevídáme se často), který má filáka - sorry, filu-psa (samce) snad je to jasné. Psovi už je asi 10 let. Nikdy jsem ho neviděla, nikoho k němu nepustí. Říkal, jak lituje, že se tehdy nerozhodl pro jiné plemeno. Ovlivnilo ho vychvalování plemene v kynologickém tisku, chtěl psa na hlídání RD, ale i jako normálního společníka rodiny. Ze začátku měl snahu psa cvičit, vychovávat, celkem bezúspěšně. Pes tráví život v kotci. Snese jakžtakž jen jeho-pána. Nikdo jiný - manželka, děti nemluvě o cizích- se ke kotci ani nepřiblíží. Pes je prý dost nevypočitatelný. Ten známý sice není žádný velký Kynolog, ale předtím měl několik psů včetně NO a všechny normálně zvládnuté a vychované. Ze všeho co jsem slyšela, mi vychází, že fila patří do rukou opravdu málokomu.
|
nemethova5
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2006 11:22
- Nahlásit
az me to lidi zarazi,ze pisete o file,jako o nevypocitatelnem psu,je fakt,ze je to pes jednoho pana,ma teritorialni sklony,cvicit se to neda,jen vychovavat,je to opravdu osobnost,co nepatri do ruky zacatecnikovy,ja byla na navsteve u znamych,co chovaji fily,hrozne jsem si tam oblibila jednu ASAGAJ,takova krasna tygrice pruhovana,je to asi fakt o vychove a o zvladnuti,jinak jsem nezazila filu,ani agresivni,dominantni a nezvladnutelnou,sama jsem mela filaka(tyraneho jedince),opravdu vynikajici pes,mozna to je nahoda,sama nevim.
|
moll
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2006 11:23
- Nahlásit
Ten známý ... měl několik psů včetně NO a všechny normálně zvládnuté a vychované. Ze všeho co jsem slyšela, mi vychází, že fila patří do rukou opravdu málokomu
to je fakt pravda - jen málokdo najde s filama vzájemné pochopení. a fila v kotci je opravdu naprosté nepochopení - teď už se nedá nic dělat, ale fila musí mít své lidi a své prostředí kolem sebe a žít v něm. v kotci bude napřed opuštěný, pak zoufalý a pak už i zlý. potřebuje mít své lidi kolem sebe. cvičit filu ve smyslu výsviku NO nejde - ale dá se moc dobře vychovat - musí se na ně podobrém a v podstatě lehce, protože nátlak nemá ráda. opakování cviku (dril) taky ne. člověk musí brát v úvahu její schopnost samostatného rozhodování a řešení situací. ale pokud si s člověkem vzájemně porozumí, je to super. ale znovu opakuju - ne pro začátečníka a ne pro každého (známé umřel kokr a jako dalšího psa tky chtěla filu - naštěstí se podařilo jí to rozmluvit)
|
moll
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2006 11:27
- Nahlásit
nemethova5
taky máme filáka z útulku a je to nejlepší pes na světě. je fakt, že s ním asi nebudu nikdy chodit nasvolno po lese, ale s tím dopředu počítám.filám zdar!
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2006 11:33
- Nahlásit
Pokud se filák dobře vychová, je to opravdu pejsa s nezaplatitelnými (no spíše nepodplatitelnými) vlastnostmi.
Ale chce to zkušenou ruku s velkým citem. Filuše neodpouštějí
|