| Autor |
Zpráva |
Dáša
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2006 13:03
- Nahlásit
Jak jsem se tu už zmínila, uvažujeme s přítelem o pořízení tohoto plemene - vyhovuje asi nejvíce našim představám. Myslím tím sportovního psa - později vhodného i do rodiny - aktivní rodiny. Zalekla jsem se ale názoru lidí u nás na cvičáku a to tohoto: "ty bys chtěla fenu maliňáka? jsou do vostrý, hold maliňáci".
Mají názor, že je to slušební pes - ostřejší a nedůvěřivý. Vhodný hlavně pro výcvik.
Jakej máte názor na tohle tvrzení? Měli bysme raději přehodnotit výběr a zvolit raději jiné plemeno?
Předem dík!! A pište - sím!
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2006 13:25
- Nahlásit
Dášo, záleží na tom, zda jste začátečníci, nebo zda už jste nějakého psa vychovali a vycvičili.... Co jsem se zatím s maliňáky setkala, jsou to prima společníci, hodně akční, k práci jako dělaní, ale stejně jako u každého jiného psa záleží na tom, jak je člověk vychová. Pokud s citem, důsledností a láskou, pak může i z maliňáka být ideální rodinný pes Další věc je taky z jakého chovu si člověk pejska vezme.
Snad se Ti tu ozve někdo fundovanější přes maliny
|
Dáša
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2006 13:29
- Nahlásit
Máme teď svojí první psí slečnu - křížence. Vlastně jsem nečekala, že mě pejskařina tak moc chytne. Chodíme na cvičák a máme složených pár základních zkoušek. Děláme agility, coursing, flyball. Udělala jsem vy výcviku určitě dost chyb - dnes bych dost věcí dělala úplně jinak - ale jinak si myslím, že jsme ji vychovali dobře. Chtěli bysme časem druhou fenečku k ní - ale mám z toho trochu strach.
Určitě člověk musí vybrat ten správný chov.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2006 13:35 - Změnil/a: Evik
- Nahlásit
Dáša
no jestli jste zvládli jednu fenečku dobře vychovat a víš, kde jsi udělala chyby, přistupuješ k výcviku zodpovědně, tak bys neměla mít problémy ani s dalším psem ne? Akorát se poraď se zkušenějšími, odkud by sis štěně měla vzít a tak....Zkus třeba kouknout na stránky Sali a Tchoře..... http://www.pesani.cz ti mají s malinama velké zkušenosti.
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2006 14:19
- Nahlásit
Dáša
Neřekla bych, že jsou maliny ostré, jsou spíš hodně houževnaté do práce a mají velký temperament. Potřebují zábavu podobně jako borderky, zatímco v borderkách se jejich nenaplnění neobrací ve zlo, tak u malin se to stát může, ale to je extrém.
|
Trotelchen
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2006 14:22
- Nahlásit
Nooo hlavně to bude o tom, co si z něj vychováte. Se služebním výcvikem se ještě žádnej pes nenarodil...takže o tom to myslím není......
|
Dáša
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2006 15:50
- Nahlásit
Děkuju za rady a názory,
určitě se nejdříve poradím s někým, kdo má zkušenosti - abych věděla z kterého vrhu si vzít štěndo.
Je otázkou - jestli ji dokážeme dostatečně zaměstnat - nemám moc představu co je dost a co málo. Ale myslím, že když budu cejtit, že je nevybitá - tak víc máknu. Moje první fenka mi dost změnila styl života - jsem aktivnější - a jsem teď spokojenější.
A snad se snesou s naší nynější..
|
BinLadin
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2006 18:50
- Nahlásit
Malina je tak trochu psi F1,je vhodna pro skusenejsi pejskare. Ale je fantasticky vsestrana.Bo jsou prirozene neduveryvy a jejich zpusob uvazovani a nasledne reakce je jiny nez u vetsiny psu.Nesnesou a tvrde se vymsti ve vychove jakakoliv nasilna metoda a natlak.Pro sveho psovoda bi kdybi to slo i dychali zanej.Metodika vicviku se rapidne lisi od ostatnich sl. psu-je potreba si vic vyhrat a motyvovat.Hodne udela pristup- pri spatnem pristupu muzu i zlomit jeho psychyku a naprava je krajine obtizna ne-li nemozna.Narozdil od No se vysledky vycviko Bo naplno projevi pozdeji cca okolo 2.5 let veku.
|
Aminka
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2006 18:51
- Nahlásit
Víš maliňáci jsou hlavně hodně aktivní psi s citlivou duší a jakákoliv sportovní aktivita je pro ně balzám. Pokud chceš něco mírnějšího (tím nemyslím klidnějšího) pořiď si spíše fenku z exteriérového vrhu. Nejhorší pro maliňáka je trvale ho zavřít do kotce a nevěnovat se mu, chudák z toho zmagoří. Když správně pochopíš jak ho motivovat - balónky, salámek, hodně pochval a her, máš bezproblémového přítele na celý život.
|
Aminka
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2006 18:53
- Nahlásit
BinLadin, že tys taky měl malinoise chlupatce ?
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2006 20:01
- Nahlásit
Dáša
Vse podstatne o malinach tu napsli Aminka a BinLadin. Jediny co bych k tomu dodal je ze spousta i ponrne zkusenych psovodu kteri presli z NO na BOM otalne vyhorelo, on ten pristup k malinam musi opravdu byt jiny nez k NO.
Dalsi vec co bych hodne zduraznil je nutnost velmi pecliveho vyberu neb u malin je oohromna skala povah od extreme bazlivych az po "dominantni parchanty" co by si nejradeji podridily cely svet.
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2006 20:08
- Nahlásit
Dáša
A jeste neco pracovni malina nedokaze byt chvilku v klidu neustale musi krouzit neco chytat honit, nosit nebo zakusovat. Tohle se da pri spravnem usmerneni nadherne vyuzit pri vycviku, ale bezny clovek se z toho asi zblazni. Souhlasim stim co psal BinLadin ze malina je neco jako F1 v psi verzi.
|
BinLadin
Člen |
# Zasláno: 27 Kvě 2006 09:04
- Nahlásit
AMINKA:no malinu jsem nemnel a nemam.Zato mam bezva holku BO-Tervuerena Aju.Pouzivam ji u SBS.Vse co jsem popisoval jsou moje skusenosti se souziti s Ajou.
|
Dáša
Člen |
# Zasláno: 12 Čen 2006 13:27
- Nahlásit
Děkuji všem za názory!!
Nevím, zda se můžu považovat za zkušenějšího pejskaře. Asi spíše ne - ale věřím, že bych to mohla zvládnout. Jak jsem tak četla, jak postupovat při výcviku maliňáka - tak mi to připomíná můj nynější přístup k mojí psí holce. Na ni musím taky dost citlivě - rozhodně to nejde nátlakem a tvrdou rukou. Naopak - jenom hrou a pochvalami. Je dost citlivá na tresty - většinou pak přestala spolupracovat.
Do kotce - to rozhodně ne. Já jsem zvyklá trávit se psem většinu svého času. Chtěla bych dělat všechno možný: agility, flyball, coursing, výcvik, běžky, kolo, koloběžku.
Vybrat si ze správného vrhu - snad se to povede. Plánuji štěndo tak za rok - za dva - tak snad budu mít čas vše promyslet. Spíše mě nenapadá, podle čeho se orientovat. Podle dosažených výsledků ve výcviku - asi těžko - když chci spíše sportovního-rodiného psa? A pak taky: copak mi někdo z chovatelské stanice řekne upřímně "ode mě si štěně neberte, nebylo by pro Vás vhodné"? To asi né, co? Máte nějaký typ odkud vzít štěně vhodné pro mě?
Dáša
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 12 Čen 2006 13:50
- Nahlásit
"ode mě si štěně neberte, nebylo by pro Vás vhodné"?
Já bych řekla, že v dobré CHS které nepujde jen o prachy ti tohle klidně řeknou...
|
Petra
Člen |
# Zasláno: 12 Čen 2006 13:53
- Nahlásit
BinLadin
můžu se zeptat z jaké ch.s. máš Aju.
|
Dáša
Člen |
# Zasláno: 12 Čen 2006 14:01
- Nahlásit
"Já bych řekla, že v dobré CHS které nepujde jen o prachy ti tohle klidně řeknou..."
To asi jo. Ale když mi někde budou tvrdit, že si od nich štěně mám vzít - že pro mě bude vhodné - jak poznám, jestli mluví pravdu, nebo jestli to není zrovna ta CHS, kde jde o prachy.
|
Petra
Člen |
# Zasláno: 12 Čen 2006 14:04
- Nahlásit
Dáša
navštiv více ch.s. a určitě to poznáš, kteří mají BO na prahcy a kteří jsou ti praví, Já mám BO už spousty let ale tervueren
|
popoluska
Člen |
# Zasláno: 12 Čen 2006 14:56
- Nahlásit
Ja k tomu len tolko. Podla mna nie su BO take "citlivky" ako sa o nich casto pise. Maju svoje specifika, ale medzi ich hlavne znaky patri asi najskor temperament. A ich povahy su velmi rozne, neviem ci sa v nejakom plemene nachadza v takom sirokom spektre "ostry", "plachy", "nedovercivy", "prehnane dovercivy", ... . To co maju naozaj spolocne je vyssie spominany temperament, chut robit absolutne cokolvek (hlavne nieco robit) a "laska" k svojmu cloveku.
Cize co sa tyka vycviku je podla mna tazke hlavne sa naucit pracovat dobre so vzruchom a utlmom a spravne ho vyuzit. Nemyslim si ze na nich extremne plati "citlivy" pristup a´la vsetko budeme robit po dobrom, treba byt tak isto dosledny ako pri inych plemenach, pretoze BO dokazu velmi pekne "zacat skakat cloveku po hlave"
A co sa tyka pristupu k NO a BO. Videla som pracovat psovoda metodikou akou sa pristupuje k belgicakom, a ten pes "slape" ako hodinky a teda mozem povedat, ze poznam aj NO s prejavom BO Snad sa majitelia NO na mna neurazia, ale az moc casto vidam "prispatych" NO a myslim, ze to nie je iba problem chovu ale skor problem v ludoch, psovodoch.
|
BinLadin
Člen |
# Zasláno: 12 Čen 2006 15:07
- Nahlásit
POPOLUSKA rojev temperamentu je soucasti jejich povahy.Ano to coje popisovano vise je pravda,ale prave proto je potreba citlivy prystup abi se povaha jedince vibalancoval co nejvice stredu-prehnana dominance,stejne jalk prilisna bazlivost neni dobra.Je potreba odhanout kdy potporit a kdyne.Vycvik belgose je spis pro skusene,protoze Bo nrozdil od No se napravuje hur.
|
Petra
Člen |
# Zasláno: 12 Čen 2006 15:17
- Nahlásit
BinLadin
přesně napsané stačí někde špatně přitvrdit a dá to moc práce napravit chybu psovoda
|
popoluska
Člen |
# Zasláno: 12 Čen 2006 15:26
- Nahlásit
Vycvik belgose je spis pro skusene,protoze Bo nrozdil od No se napravuje hur.
BinLadin
a mozno je to prave naopak... Ked ma clovek skusenosti s NO moze u BO pokazit ovela viac ako clovek, ktory ma skusenosti s "utulkacom", pripadne je to jeho prvy pes. Pretoze bude chciet automaticky to co sa naucil u NO preniest na BO a vtedy moze nastat problem. Ale taktiez nemusi.
Mas pravdu v tom, ze u BO sa niekedy tazko urcuje, kedy ma uz toho ten pes naozaj dost, a mozes lahko vyrobit problem, ktory nepojde tak lahko odstranit.
Ja by som vsetkym novym majitelom BO popriala hlavne pevny nervy a urcite by im velmi pomohlo keby nasli v okoli spriaznenu "belgicacku" dusu, ktora by im s vycvikom a vychovou v zaciatkoch pomohla
|
BinLadin
Člen |
# Zasláno: 12 Čen 2006 15:38
- Nahlásit
POPOLUSKA:nebranim se aby belgose mnel zacatecnik.Obece receno pri projevu Belgose si potreba vsimat i detailu chovani jedince protoze drobna zmena chovani muze bit hranici pojejimz prekroceni je problem.Stai jedno nestastne gesto psovoda,jeho blba nalada a pes ma napr. blok na aportu.Tyto posledni radky plati obene na vsechny psy,ale u Belgosa zvlast.
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 12 Čen 2006 16:01
- Nahlásit
popoluska
Nemyslim si ze BO obecne je pes pro zacatecnika. Jeho vycvik opravdu chce zkusenosti, protoze chyba se odstranuje velmi spatne - na tohle doplatilo spousta lidi co presli z NO, ale zacinat na BO je jeste tezsi nez prejit z NO.
|
Dáša
Člen |
# Zasláno: 12 Čen 2006 16:12
- Nahlásit
Tak tady tak čtu a čtú přibývajicí dohady a začínám mít trochu strach. Zvládnu to? Nebo bych měla začít přemýšlet o jiné variantě?
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 12 Čen 2006 16:20
- Nahlásit
Dáša
a co holanďan?
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 12 Čen 2006 16:21
- Nahlásit
Dáša
To zalezi na dvou vecech, jestli si dokazes dobre vybrat stene (ten rozptyl povah je opravdu velky) a jestli mas "cit pro psa"
|
Petra
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2006 07:22
- Nahlásit
Dáša
vůbec neměj strach a jdi do maliňáka, teď už jsou zkušení lidi s BO i na vesnických cvičákách tak ti určitě dobře poradí. Teď už jsou BO dost známí, před 10-15 lety to bylo složitější pro začátečníky ale teď bych z toho strach neměla
|
Dáša
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2006 07:50
- Nahlásit
Holandský ovčák.....
Znám ho jenom z fotek. Vůbec o něm nic nevím. Zkusím se mrknout.
Cit pro psa..... To nedokážu posoudit.
Ebony
Ty máš holandského ovčáka?
|
Petra
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2006 08:08
- Nahlásit
Ebony
prosím napiš rozdíli mezi holanďanem a belgičanem.
Znám holanďany jen podle vidění a né osobně tak bych je chtěla trošku poznat.
Moc díky Petra
|