Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Štěňata a štěňátka / Čekáme štěňátka
. 1 . 2 . 3 . >>
Autor Zpráva
Hanka
Člen
# Zasláno: 25 Úno 2006 11:33
- Nahlásit

A tak mám pár otázek na Vás zkušenější,prosím poraď te.
Jaké by mohlo být nejdelší rozmezí mezi štěňátky?
Kdy se má volat vet?
Co dobrého dopřát fence po porodu?
Kdy a čím začít přikrmovat štěnda?
Mám mastifku

ati
Člen
# Zasláno: 25 Úno 2006 11:37
- Nahlásit

Hanka
supr je knížka od Zdeňka Procházky CHOV PSŮ,je tam velice dobře popsáno .Já se řídila knihou a vše bylo OK. Vyšlo nové vydání

berča
Člen
# Zasláno: 25 Úno 2006 13:20
- Nahlásit

Hanka
Právě minulý týden mi odrodila moje fenka svá první mimča a tak ti můžu povědět něco z mých zkušeností.
Časové rozmezí mezi jednotlivými štěňátky jsou zhruba 1-2hodinky. číslo na veterináře jsem měla neustále u sebe, pro případ potřeby, ale naštěstí to nebylo třeba. Feně je dobré po porodu dopřát především klid a z mé zkušenosti je výborné uvařit jí silný vývar (mě to veter. dokonce poradil). štěňátka jsem začala přikrmovat od 4.týdne věku. Z granulek pro nejmenší štěňátka jsem udělala kašičku a občas přidala konzervu pro štěńata, samozřejmě taky rozmačkat. Tak jsem přikrmovala při odchovu předešlého vrhu a mimča krásně rostla.
Jinak ta kniha od Zdeňka Procházky je fakt super. Taky jsem se jí řídila při odchovu prvních štěňat. Tak ať ti to vyjde

Terka
Člen
# Zasláno: 25 Úno 2006 13:54
- Nahlásit

I já radím Procházkovu knížku, je to asi to nejlepší co se dá u nás sehnat o odchovu štěňat. Jsou tam podrobné odpovědi na všechny tvoje otázky.
Jinak intervaly mezi štěňaty by průměrně měly být asi hodina, ale to znamená, že většinou ze začátku, kdy má fenka dost sil porodí štěňátka rychleji za sebou a pak je třeba dvouhodinová pauza, kdy si trochu odpočine a taky ta štěňátka co jsou v děložních rozích vzadu musí postupně sestoupit dolů, takže to někdy déle trvá. Já bych si spíš dělala starosti v případě, že fenka evidentně silně tlačí a štěně dlouho nevychází - může to znamenat, že se zapříčilo v děložních cestách špatnou polohou - fenka se vysílí, přestane tlačit a je tu nebezpečí pro ni i pro štěně. Tehdy je třeba volat veta.
Po porodu pozor na tzv. poporodní eklampsii, kdy fenka může začít být náhle malátná, dostane křeče.Tehdy musí dostat kalciovou injekci.Ale pokud je kvalitně krmená v březosti, nemělo by se to stát.
Ať vám všechno dobře dopadne, taky čekáme štěňouchy

aren
Člen
# Zasláno: 25 Úno 2006 14:10
- Nahlásit

Opsala jsem si z knížek, když jsme čekaly štěňátka my:
Pomoc veterináře je třeba, když:
- Fena neporodila do 64 či 65 dnů po krytí
- Dříve viditelné pohyby štěňat ustaly a fena nejeví známky porodu
- Fena nadměrně pije a nepřijímá potravu.
- Objevil se hnisavý nebo tmavý a páchnoucí výtok.
- Objevil se výtok s příměsí zeleného barviva z placentárního hematomu a nejsou jiné známky porodu.
- Přípravné stadium (neklid, hrabání, nechutenství) trvá déle než 24 hodin.
- Fena bez efektu intenzivně tlačí více než 3 hod.
- Je podezření, že v ní ještě něco zůstalo.
- Objevilo se silné a nepřestávající krvácení
- Porod trvá déle než 12 hodin a intenzita stahů slábne
- Počet porozených lůžek je menší, než počet štěňat.

Nic z toho u nás bohudík nenastalo, fenečka všechno krásně zvládla. Stejně jsem ale volala po porodu veta, přijel všechny prohlédnout, jestli jsou v pořádku a ucvakal vlčí drápky.
Dej si, prosím, pozor na chybu, kterou jsem udělala já. Tím, že pozřela placenty, přivodila si průjem, který jsem já dál udržovala mlékem a smetanou v domění, že ji dodávám vápník. Dosáhla jsem opačného efektu, fenka průjmem zeslábla a skoro umřela (eklampsie).
Držím palce, ať to dobře dopadne a štěňátka jsou zdravá.

Hanka
Člen
# Zasláno: 17 Bře 2006 10:44
- Nahlásit

Tak dnes je to 64 den od nakrytí a stále skoro nic,mléko jí ještě neteče,ale z rodidel jí vytéká hlen.Myslíte si,že je to normální?

Ketrin
Člen
# Zasláno: 17 Bře 2006 11:11
- Nahlásit

Hanka
Asi už se otevírá a odchází hlenová zátka-pokud zrychleně dýchá, hrabe apod.tak už to začíná.

žofka
Člen
# Zasláno: 17 Bře 2006 11:12
- Nahlásit

Ten hlen by měl být v pořádku,je to signál,že se blíží porod. Naopak kdyby výtok neměla,porod by byl ještě v nedohlednu.Klídek,vypadá to,že je všechno jak má být.
Jedna fena mi zdárně porodila až 70. den. Ale byla to prvorodička,takže i takový extrém se může stát. Pokud jsou pohyby tak,jak mají být,tak je všechno OK. Nikde není psáno,že fena musí nutně porodit zrovna 64.den. Ono někdy se i podle příručekčlověk řídit nemůže. To co vyčetla aren,je takový zlatý střed,ale nemůže to člověk používat jako pravidlo. Ikdyž vesměs se vším souhlasím,třeba se mi zdá nesmysl,že se má zasahovat,když porod trvá dýl jak 12 hodin. Mám zkušenost,že porod může trvat i déle jak 24 hod. I stahy mohou ustat,ale to jen proto,že fena odpočívá a nabírá sílu. Ale to zas říkám jen svou zkušenost.

Hanka
Člen
# Zasláno: 17 Bře 2006 12:53
- Nahlásit

A je normální aby zvracela?Dnes se mi tu už dvakrát pozvracela,takovou žlutou šťávu.

Endy
Člen
# Zasláno: 17 Bře 2006 13:02
- Nahlásit

Hanka
Je to normální.Mně to taky jednou fenka dělala.Jsou to jen žaludeční šťávy.

Ghianika
Člen
# Zasláno: 17 Bře 2006 13:15
- Nahlásit

Hanka
ahojky, fenka mě rodila před 7mi týdny. Hlen z ní začal odcházet dva dny před porodem. Měřila jsi jí těplotu posledních tak 10 dní? To je docela dobrý ukazatel. Jinak fenku sleduj, až z ní poteče takový zelenohnědý výtok, znamená to, že praskl jeden obal a měl by do dvou hodin začít samotný porod. Z vlastní zkušenosti radím, pokud se štěně nenarodí do téhle doby jeď na veterinu. Moje fenka bohužel neměla vůbec porodní stahy a potom ani na veterině po injekci, takže rodila císařem. Dva mrňouskové to nepřežily ...

Ketrin
Člen
# Zasláno: 17 Bře 2006 13:34
- Nahlásit

Hanka
Na zvracení šťáv před porodem pomůže čípek Torecan, který upravuje překyselení žaludku. Pokud zvrací nějak hodně, tak bych jí ho dala.
Jinak my jsme rodili/y před týdnem a i s otvírací fází porod trval 45 hodin. (9 štěňat) A pořád to byl normální porod, všechna štěňata živá a životaschopná a fena ok, i když to bylo únavné. Dostala jen infuzi glukózy, aby měla dost energie a dávala jsem jí pastu Calopet.
Obavy jsou namístě, pokud by třeba nějak dlouho tlačila bez efektu. ale pokud si dává pauzy mezi jednotlivými štěňaty a je při tom relativně v klidu, tak si prostě potřebuje odpočinout.

Hanka
Člen
# Zasláno: 19 Bře 2006 10:03
- Nahlásit

Tak už to máme konečně za sebou.Máme krásných 9štěňátek.Akorát se o ně nechce mamča starat,takže jim musím masírovat bříško sama.
Co dáváte fenkám aby měly dostatek mléka?Ona mi totiž nechce moc žrát.

Klárča
Člen
# Zasláno: 19 Bře 2006 11:52
- Nahlásit

Hanka
Jéééj gratuluju! Super 9 malých mastifků

monika
Člen
# Zasláno: 19 Bře 2006 11:53
- Nahlásit

Hanka
gratulujeme, ted ti začne ten správný šrumec. Mě fena den dva po porodu taky moc nežrala, hlavně aby měla dost vody na pití.

monika
Člen
# Zasláno: 19 Bře 2006 11:55
- Nahlásit

Hanka
hele žrádlo jí nabízej každou chvíli. já ji to nosila skoro až pod čumák. sem tam si zobla.po porodu jsou dost zesláblé a nechce se jim moc chodit od štěnat a vůbec.

Hanka
Člen
# Zasláno: 19 Bře 2006 12:51
- Nahlásit

Všem děkuji za rady i gratulace.
Musím vám napsat jak pěkně jsme rodily!!!!
každý alespoň normální pes si někam zaleze a tam v klidu porodí,ale my rodily venku při čůrání,takže jsem vždycky vyběhla s hadrem a chytala štěňata.Připadala jsem si jak blázen a kolem jedoucí posádky aut si to mysleli určitě a to jsem na sobě měla ještě ke všemu staré roztrhané tepláky,(které jsem pak chtěla vyhodit),takže pokaždé,když jsem se rozeběhla se štěndem domů ,aby neprostydlo,tak mi ty úžasný tepláky spadli a já běžela skoro nahá.No prostě porod k nezaplacení.Jestli bude někdy příště ,tak si pořídím síťku na motýli a kombinézu.

monika
Člen
# Zasláno: 19 Bře 2006 14:00
- Nahlásit

Hanka
dobrý, naše kokřice zase chtěla za každou cenu rodit v naší posteli. tak jsme to tam uzpůsobili a rodili v ložnici na manželských postelích.

Terka
Člen
# Zasláno: 19 Bře 2006 15:14
- Nahlásit

Mě se osvědčilo když fenka nechtěla granule, že jsem rozmixovala ve vodě třeba jen jednu sardinku z konzervy a granule jsem tou sardinkovou vodou přelila a hned je slupla. Je to levnější způsob, než přidávat třeba konzervu. Jinak gratuluju ke štěníkům a už se nemůžu dočkat našich - ale my budeme rodit až za měsíc.

žofka
Člen
# Zasláno: 19 Bře 2006 18:22 - Změnil/a: žofka
- Nahlásit

Tak to já taky gratuluju.Koukám,že to byl nadlidský výkon i pro tebe. A ještě jak jsi to podala,sem se teda nasmála.
No,u nás taky budem každýn dnem rodit,něco odrodíno už máme,ale i tak jsem vždycky nervní.
S tím jídlem po porodu,to je asi obvyklý problém. Já se taky snažím do feny něco vždy dostat,někdy je to horší jak s malým děckem. V den porodu většinou do ní dostanu jen neslazené mléko tatra v plechovce. S vyvařováním jsem už zkončila,nikdy to nesklidilo ůspěch. Mám vždycky doma nějakou konzervu pro štěňata od veterináře,tak to do ní po troškách rvu. No a minulý týden jsem si u veta vzala pět konzerv Hills,které se dávají psům po operaci. Je to velmi malá,ale koncentrovaná dávka. Tak jsem zvědavá,jak to zabere. To se smí ale dávat jen maximálně tři dny. Napadlo mě to,že to vyzkouším,protože to před časem dostala od veta jedna moje fena po operaci. Jenže ona se hned cítila tak dobře,že jsem nemohla posoudit žádný efekt.Slupla to jak malinu a ještě měla málo. Tak to vyzkouším teď. Jinak samozřejmě určitě zkus tvaroh se žloutkem a do toho postupně přimíchávám granule. Pak vývar s kuřecím masem. Ale to všechno asi víš. Neboj,ono se to nechutenství určitě zpraví.
A už se o ně stará sama?

Hanka
Člen
# Zasláno: 22 Bře 2006 15:17
- Nahlásit

Tak vám musím napsat,že jsem prožila snad nejhorši tři dny svého života.S oněh 9štěňátek nám zbyla jen 3 a i těm včera vet dával jen 10% na přežití,dnes už 95%.
Od neděle nám začala štěňátka umírat,nikdo nevěděl proč.Až v pondělí se to ukázalo,fenka měla v sobě mrtvé na půl rozložené štěně,které při rozkladu nakazilo plodovou vodu,takže se tudíž nakazila všechna štěnda.Bylo to fakt strašný,když nám umírali v rukách.
Teď tu ležej tři krásný půl kilový holky a doufám,že už budou dělat jen samou radost.

Jandula
Člen
# Zasláno: 22 Bře 2006 15:33
- Nahlásit

Hanka
Tak to je mi líto. A co fenka, je v pořádku?

Ketrin
Člen
# Zasláno: 22 Bře 2006 18:25
- Nahlásit

Hanka
To je moc smutné, držte se, zbylá štěňátka a fenka vás potřebují.

Hanka
Člen
# Zasláno: 22 Bře 2006 18:42
- Nahlásit

Už jsou v pořádku,všichni čtyři.Dneska tady u nich sedím skoro celé odpoledne a koukám jak se cpou a perou o jeden cecík a jsou stršně srandovní jak malý Gremlíci.O proti včerejšku jsou o 100%lepší.Dostávají antibiotika.

aren
Člen
# Zasláno: 22 Bře 2006 19:40
- Nahlásit

To je mi moc líto, to muselo být opravdu strašné. Doufám, že zbylí štěníci a maminka budou v pořádku.
Po porodu je dobré zavolat veta mj. právě kvůli tomu, aby prohlédl fenku, jestli v ní ještě něco nezůstalo.

Hanka
Člen
# Zasláno: 22 Bře 2006 19:51
- Nahlásit

My jsme byly s fenkou na sonu,ale nic tam vet neviděl,dokonce dostala injekci na pročištění.Myslím si,že jsem nic nezanedbala,stále nad tím přemýšlím,jestli jsem nemohla něco udělat lépe,možná jsem s ní měla jít na císaře a mohla tu mít všechny štěnda,ale na to už je pozdě.

sarax
Člen
# Zasláno: 22 Bře 2006 19:53
- Nahlásit

Hanka
pokud jsi byla s fenkou na sonu a u veta tak si nic nevyčítej,je to sice hrozný,ale stává se to....tak hlavně ať je mamina i s malejma v pohodě

aren
Člen
# Zasláno: 22 Bře 2006 19:54 - Změnil/a: aren
- Nahlásit

Hanka
To jste byli na sonu PO porodu a vet nic neviděl???
Ten můj vet fenku prohmatával.

Endy
Člen
# Zasláno: 22 Bře 2006 19:59
- Nahlásit

Hanka
Mně to dost připomíná nákazu Herpes virem.

Hanka
Člen
# Zasláno: 22 Bře 2006 20:00
- Nahlásit

To on jí taky prohmatával a ještě jí udělal sono.Pohmatem se mu tam něco nezdálo tak jí dal antibiotika,že prý má zánět dělohy a tím pádem jí má zvětšenou.

. 1 . 2 . 3 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání