| Autor |
Zpráva |
wolfling
|
# Zasláno: 21 Led 2006 17:10
- Nahlásit
Chtěl bych se zeptat, do kdy se dají bez problému odstranit případná štěňata (interrupce)
|
aren
Člen |
# Zasláno: 21 Led 2006 17:34
- Nahlásit
wolfling
Dá se jít na injekci téměř hned po nechtěném nakrytí - 5.,7. a 9. den. Nás stála každá asi 90Kč. Pak se dá kolem 25.-28.dne vyvolat potrat. Obojí ale není bez zdravotního rizika pro fenečku, lepší je lépe hlídat.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 21 Led 2006 17:35
- Nahlásit
wolfling
upřesnění: skutečně se jde na 3 injekce.
|
dejavu
Člen |
# Zasláno: 21 Led 2006 18:02
- Nahlásit
wolfling
dost ti to nedoporucuju, ze vsech stran prsi negativni zkusenosti s temihle injekcemi, feny velice casto dostavaji hnisavy zanet delohy a jsoou i umrti. Toto by ti mel rici i tvuj veterinar.
|
ppga
Člen |
# Zasláno: 22 Led 2006 00:08
- Nahlásit
Neviem, na koľko sa tieto injekcie zmenili. Ale jedna známa takto pred 13 rokmi neustriehla svoju jazvečíčku, takže šup s ňou na injekcie. A výsledok? Krásne malé šteniatko, s ktorým mi bolo dopriate prežiť krásnych 12 rokov.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 22 Led 2006 08:30
- Nahlásit
My jsme byly na injekcích loni. Obskočil mi fenečku pudlík z útulku, o kterém jsem se domnívala, že je kastrovaný (neměl varlata), tak jsem je nehlídala. Vet mi vysvětlil, že to může a nemusí být oplodnění, že může být varle nesestoupené a nedá se nahmatat, nechtěla jsem riskovat štěňata s pudlem, tak jsme šli. Ale je pravda, že pak měla fenečka falešnou březost (to předtím nemívala) a ten hnisavý zánět dělohy k tomu. Prý bývají komplikace v 60% případů (říkal vet). Takže teď fenečku hlídám jak oko v hlavě, abysme si to už nemusely zopakovat.
|
kery
Člen |
# Zasláno: 23 Led 2006 11:18
- Nahlásit
A co takhle kastrace? Nebylo by to lepší nerizikové řešení?
|
Anonymní
|
# Zasláno: 26 Led 2006 22:09
- Nahlásit
Nám se stalo, že naše drobná bíglice při prvním hárání strávila noc se sousedovým vlčákem, hned jsem volala vetovi v domění, že by jí dal nějaké ty injekce, ale ten o tom nechtěl ani slyšet - museli jsme počkat tři týdny a pak jet na ultrazvuk kde se naštěstí žádná štěňata nepotvrdila a myslím, že tento postup je úplně nejsprávnější - počkat a řešit to až když se březost potvrdí. I když je to dilema - zasáhnout takhle krutě fence do organismu nebo potom nevědět co s malými kříženečky? Proto HLÍDAT, HLÍDAT A ZASE HLÍDAT.
|
Danuš
|
# Zasláno: 26 Led 2006 22:28
- Nahlásit
to anonymní
Ty bys měl(a) to srdce nechat utratit třeba 5 narozených, zdravých štěňat a nechat jen 1 nebo 2. Já tedy ne. A nechat větší počet u kříženečků a zvlášť dvou tak rozdílných plemen je holý nerozum. 3týdenní březost už se nedá řešit jinak než buď porodem štěňat nebo kastrací. Já osobně bych byla pro včasnou injekci nebo - ještě lépe pro kastraci ještě před nechtěným nakrytím.
Uhlídat se fena nedá. Ani nejzodpovědnější majitel nemůže fenu uhlídat, když ona se rozmyslí, že bude mít štěňata. Ani neustálé vodění feny na vodítku neubrání psovi v nakrytí. Ze zkušenosti příbuzenstva - 4 psy od feny na vodítku odhání a pátý jí obskočil. Místnímu obšourníkovi trvalo to, co plemeníkovi několik desítek minut, jen pár vteřin.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 26 Led 2006 22:34
- Nahlásit
Danuš
Nebylo řešením nechat utratit štěňata po narození - to bych taky nezvládla. Po potvrzení březosti v těch třech týdnech měla fenka dostat injekci nebo injekce, které by vyvolaly potrat. To by prý bylo pro zdraví fenky bezpečnější než ty injekce hned po krytí. Měla jsem i strach z toho, že kdyby naše drobná fenka zabřezla s tak mohutným psem aby štěňata nebyla moc velká a nebyl problém při porodu. Ale to mi vet vyvracel - prý je příroda mocná a poradila by si...
Ale od té doby už hlídáme dobře - sousedův plot jsme si spravili sami.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 27 Led 2006 07:39
- Nahlásit
Danuš
Nesouhlasím - fena se dá uhlídat. Musí si ovšem člověk uvědomovat značnou vynalézavost psů i fen v této věci, předvídat, mít oči na šťopkách, nic nepodcenit a neponechat náhodě, nespoléhat na jakékoli ploty, kotce, zdi apod. Háravku je možné ponechat bez dozoru pouze zavřenou doma mezi 4 stěnami a pod stropem.
|
Petra
Člen |
# Zasláno: 27 Led 2006 07:45
- Nahlásit
Anonymní
teda nevím ale ty injekce těsně po nakrytí jsou určitě šetrnější naž potrat. ty injěkce jsou totiž na to aby tělo feny si myslelo že je už březí a tudíš se žádné vajíčka neoplodní. Je pravda že po tomto zákroku jsou záněty ale já bach se přikláněla na ty injekce než na potrat.Potrat je srovnatelný s porodem. Chce to hlídat a hlídat
|
monika
Člen |
# Zasláno: 27 Led 2006 08:06
- Nahlásit
Když se nám hárala kokřice a my bydleli v paneláku tak to byl děs.V našem domě (15 pater, 60 bytů) bylo 21 psů a 15 fen.Když některá hárala, pobyt v domě byl příšerný.Postupně jsme všichni majitelé fen dospěli k názoru, že kastrace je nejlepší možné řešení.Vždycky když se šlo s háravkou ven, tak se chodilo ve dvojici.Jeden vyšel ven, zkouknul terén a když byl čistý vzduch, šlo se. Dodnes nepochopím, kde se vždycky najednou vzal nějaký ten obšourník, který nešel odehnat.Naše fena navíc není zvyklá na vodítko.Je opravdu perfektně vycvičená a na vodítku se prostě nevyvenčila.Pro nás bylo hárání noční můra.Nechali jsme ji jednou nakrýt a pak vykastrovat.Je to v pohodě.Bydlíme v domku, může být venku kdykoliv a já se nemusím bát a hlídat ji.
|
sněhule
Člen |
# Zasláno: 27 Led 2006 08:48
- Nahlásit
V nějakém internetovém obchodě, už si bohužel přesně nepamatuju, kde to bylo, nabízeli spreje, které mají překrýt pach u hárající fenky. Aplikují se v okolí pohlavních orgánů. Nezkoušeli jste to někdo? Chtěla bych si pořídit fenku a nechtěného nakrytí se taky bojím. Kastrace je možnost, ale přiznám se, že se mi do ní s pejsou moc nechce.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 27 Led 2006 09:21
- Nahlásit
sněhule
Ten sprej mám, že by nějak psy odháněl - to se říct nedá. Ale třeba jsem s ním nastříkala dveře domu zvenka, aby nám je nevítaní psí nápadníci pořád neochcávali a to docela funguje. Ale rozhodně si nepředstavuj, že tím háravou fenu postříkáš a pustíš ji ven a bude v bezpečí. Příroda je příroda, pohlavní pud je mocný a žádné zázraky asi nikdo nevymyslí. Fena se zkrátka musí těch pár dní hlídat.
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 27 Led 2006 09:26
- Nahlásit
Ketrin
Háravku je možné ponechat bez dozoru pouze zavřenou doma mezi 4 stěnami a pod stropem.
jeste ti tam chybi podlaha .... jinak doufam, ze nevadi, ze mam trochu zaklikacenou chodbu, ve ktere prebyva ®onie, tak ze je to mezi vice, nez 4 sstenami a pod stropem a nad podlahou ...
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 27 Led 2006 09:28
- Nahlásit
Jirikovo
No já to formuluju takhle, protože jsem se přesvědčila, že např.dvorek (4 stěny, a dost vysoké) bezpečný není - psi to přeskočí, přelezou.
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 27 Led 2006 09:29
- Nahlásit
Ketrin
no kdyz tam bude chybet ve formulaci ta podlaha, tak se muzou podhrabat pod plotem a k cemu ti bude strop???
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 27 Led 2006 09:34
- Nahlásit
Jirikovo
Nevím jak ty, ale já v obytných místnostech mám zdi postavené na základech, ne plot. Nevím, jak by se tam podhrabali - zatím se to nikomu nepovedlo.
|
sněhule
Člen |
# Zasláno: 27 Led 2006 09:35
- Nahlásit
Postříkat dveře...no aspoň k něčemu je dobrý . Já si to tak nějak myslela, ale chtěla jsem si ten názor potvrdit. Jako obvykle málo muziky za hodně peněz ;)
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 27 Led 2006 09:38
- Nahlásit
Ketrin
no ale kdyz jsi davala jako priklad mista dvorek, tak tam treba zaklady nemas, ne? a proto ja tvrdim, ze v tom tvem puvodnim vyctu chybela podlaha ....
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 27 Led 2006 09:48
- Nahlásit
Jirikovo
Jsou tam základy. Na čem by asi ty zdi stály, na blátě?
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 27 Led 2006 09:57
- Nahlásit
Ketrin
leckdo ma treba dvorek obehnany treba jen pletivem, kde za jedine zaklady lze s primhourenyma obema ocima povazovat zapusteni zelezne trubky pul metru pod zem a zaliti jemnou vrstvou betonu ... proste podlaha (nebo tedy zaklady) jsou nezbytnou soucasti vyctu toho, co je potreba udelat pro zabezpeceni haravky.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 27 Led 2006 10:01
- Nahlásit
Vydávám zoufalý zvuk a vzdávám to. Já ti snad pošlu fotku našeho dvorku, když tě to tak bere...
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 27 Led 2006 10:03
- Nahlásit
Ketrin
ja mam pocit, ze jsem vas dvorek videl ... ale myslel jsem, ze davas obecnou radu, jak zabezpecit haravku ... a v obecne rade bych ostatni chovatele fen klidne upozornil na moznost podhrabani se a tudiz na nezbytnost podlahy nebo zakladu ...
no dobre, uz te nebudu trapit ....
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 27 Led 2006 10:07
- Nahlásit
Formulace "doma mezi 4 stěnami a pod stropem" v sobě jasně zahrnuje nutnost podlahy. Neznám nikoho, kdo by doma místo podlahy měl udusanou hlínu a zdi bez základů...???
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 27 Led 2006 10:10
- Nahlásit
Ketrin
vyborne. nedas si rict a chces v te debate pokracovat, tak klidne ...
tak podle me formulace "doma mezi 4 stenami" bohate postaci, protoze neznam nikoho kdo by mel doma jen steny a ne strop. pokud strop pridavas do tohoto vyctu a jako duvod uvadis priklad dvorku, nejsme jiz ve fazi doma, ale ve fazi doma a na dvorku a tam do vyctu zcela jednoznacne patri podlaha nebo zaklady ....
hele me budes muset asi zabit, ja jsem takovy magor, ze v tehle debate budu pokracovat klidne az do vecera
|
Anonymní
|
# Zasláno: 27 Led 2006 10:14
- Nahlásit
Trošku to doplním...
doma mezi 4 stěnami a bez dveří, pakliže si čoklík umí otvírat
replik
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 27 Led 2006 10:15
- Nahlásit
Pomóóóc, Jandulo, zabij ho!
Jirikovo
U mě je doma i na dvorku, protože v létě je to vlastně takovej venkovní obývák. Já tam vařím, žehlím atd. Tudíž je jasné, že tam je podlaha, ale ne strop nebo střecha.
DVOREK - jakýkoli - rozhodně není a nikdy nemůže být jen jakýsi prostor obehnaný plotem, jak se snažíš naznačit.
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 27 Led 2006 10:16
- Nahlásit
Anonymní
souhlas. a nebo s dverma, ale zamcenyma. takze soucasna veta kozinova zni:
"Doma mezi 4 stenami, pod stropem, s podlahou nebo zaklady a bez dveri, jsou-li tyto pritomny, musi byt zamceny."
Ketrin, shodneme se na takovem zneni???
|