| Autor |
Zpráva |
ememem
Člen |
# Zasláno: 29 Led 2016 19:23 - Změnil/a: ememem
- Nahlásit
Ahojte, mám prvého psa (9 tydnu, anglicky staffordsky bull terier), rozhodol som sa pre anglického staffordskeho bull retrievera. Viem ze sa diskusie opakuju, najma tu http://www.cz-pes.cz/diskuse/3_14521_0.html ale zda sa mi ze v danej diskusii na nic neprisli tak znova - Mam vsak jeden problem, ked sa zacneme hrat, najprv zacne kusat, to mu zatrhnem pomocou tejto techniky: https://youtu.be/m9KQegi4r8k?t=203 , potom vsak neviem ci sa pes zacne blaznit ale skace predomnou, steka a vrci, nasledne kuse do prstov na nohe. Riesim to tak ze v takom pripade skoncila hra a ja ho ignorujem, pripadne ho okryknem "fuj!" ale bojim sa aby to malo dostatocny efekt. Viete mi poradit? ked sa zobudi, spravim video.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 29 Led 2016 19:47
- Nahlásit
ememem
najprv zacne kusat, to mu zatrhnem pomocou tejto techniky:
Jaká přesně je to technika? Já na tom videu vidím jenom "low energy" hravé štěndo a nějakého strašně rozjásaného pána, blbě se mi z toho vykoumává nějaká technika ;)
|
ememem
Člen |
# Zasláno: 29 Led 2016 20:21
- Nahlásit
technika je ze stene kuse kuse a akonahle pana olizne tak dostane odmenu a postupne sa takto nauci nekusat
|
Nicky
Člen |
# Zasláno: 29 Led 2016 20:41
- Nahlásit
Když dostane odměnu za olíznutí, naučíš ho, že olíznutí je ok, ale s tím kousáním jsi nic nevyřešil. 4:20 štěně vystartovalo po ruce s pamlkem a dostalo odměnu, nechat štěně tancovat na kluzké dlažbě, je na zastřelení.
Pokud budeš na psa křičet, naučíš ho, že na tebe má štěkat. Ty máš být při učení klidný, ne nervozní. Když si jdu hrát se štěnětem mám po ruce hračky, jakmile mi pes chňape po ruce, oblečení atd. vrazím mu do huby hračku. Zaujmu ho s tou hračkou, přetahuju se, honím se, když ji vyplivne, vrazím mu druhou. Když se pes rozjančí, fyzicky v klidu bez emocí ho chytnu do rukou, podržím a počkám, až se zklidní, pak si zase začnem hrát. Pokud se uklidnit nechce. Seberu hračky a odcházím, nejlíp do jiné místnosti, aby mě nemohl kousat. Opakuji v klidu bez křiku, bez vzteklých emocí atd. Já jsem ten, kdo učí psa, jak si hrát, pokud u toho budu nervní, naučím to psa. Navíc je to teriér, to je prostě atomovka, to má energie na rozdávání. Je potřeba tuto energii nějak směřovat, ale s mírou, je to mimino.
|
ememem
Člen |
# Zasláno: 29 Led 2016 20:57
- Nahlásit
Nicky
Diki moc za odpoved, znie to ze vies o com hovoris. Este aby som doplnil, je to fenka. Dufal som ze bude menej energicka ale zjavne som sa mylil. Okej, teraz uz budem absolutne kludny, dokonca teraz ked som sedel za PC tak ma zacala kusat do prstov tak som ju len chytil a odsunul prec a nejavil ziaden zaujem a ona prestala! takze dakujem, dam dalsie info ked bude nieco nove.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 29 Led 2016 23:28 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit
ememem
dokonca teraz ked som sedel za PC tak ma zacala kusat do prstov tak som ju len chytil a odsunul prec a nejavil ziaden zaujem a ona prestala
ano tohle je normalni chovani..a kdyby neprestala tak ji proste date pryc znova pripadne zafixujete
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 30 Led 2016 00:10
- Nahlásit
ememem
pokud budete na psa pusobit tak jako onen psycho na tom videu, budete z nej mit stejne psycho
|
ememem
Člen |
# Zasláno: 30 Led 2016 12:10
- Nahlásit
no, stale kuse do noh, najma ked sa rozblazni ale dobra sprava je ze ked ju chytim a natocim ju zadkom k mojim noham aby ich nevidela tak zda sa ze zabudne. pritom zvolam "fuj" a zda sa ze pochopila.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 30 Led 2016 14:14
- Nahlásit
ememem
tak jak to popisujete mi to taky neprijde spatne, dulezite je davat pozor, aby to psisko nevnimalo jako nasili/ublizovaní a aby pro nej bylo srozumitelnem co se mu "snazite sdelit" a byste mu to ci ono sdeloval dusledne a jasne a samozrejme i to, aby pro Vas zpusob komunikace, kterym mu to sdelujete nebyl otravny ci neprijemny. Je dobre, kdyz ho takto naucit, ze hru nezacina ono, ale Vy - pak je samozrejme ale dulezite, abyste ji zacal Vy dost casto, aby proste hra ve vasi komunikaci nechybela.
|
impact
Člen |
# Zasláno: 30 Led 2016 15:34
- Nahlásit
, anglicky staffordsky bull terier
Rozhodol som sa pre anglického staffordskeho bull retrievera
Cože to máš?
|
ememem
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2016 07:40
- Nahlásit
impact,
viem že tam mám preklep ale myslel som si že to každému dojde, tak teda oprava - anglický staffordshirský bull terriér
|
ememem
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2016 08:10
- Nahlásit
Nicky
tu je video čo to vlastne robí https://www.youtube.com/watch?v=BwmsPo2164Q
Je to normálne? Ako takéto správanie eliminovať?
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2016 08:46
- Nahlásit
ememem
takové roztomilé něžné rozpačité štěňátko, já myslela, že uvidím normální štěněcí piraňu.....chce si s tebou hrát, tak si s ní hrej, no....a přitom jí uč, že se hraje s hračkami a ne s nohami (tvými) - když ji budeš učit jenom že "fuj" a ne že jsi i zdroj zábavy, tak by se tě taky mohla začít bát (a na tom videu mi to štěně fakt přišlo jako rozpačité, jako že si s tebou hrát chce, ale už ví, že přijde něco nepříjemného....)
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2016 09:48 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit
ememem
Je to normálne? Ako takéto správanie eliminovať?
normální to je
není správné to eliminovat či neeliminovat - je správné si vztah zařídit tak, aby Vám vyhovoval a uvědomit si důsledky toho, jak si jej zařizujete ... když ji to necháte dělat, bude to dělat asi stále, až bude mít třeba 15 kg už to tak milé a něžné nebude
není ani tedy jednoznačný postup jak to správně eliminovat, prostě ji ukažte, co si přejete a co ne tak jak to děláte ve svém životě ve vztahu ke komukoliv jinému, je to zatím mimino a Vy jste celý její svět, tak se prostě snaží s Vámi komunikovat, tak komunikujte, hrejte si , mazlete se...prostě se chovejte přirozeně
mmch nějaká ta ukázka té agrese, co se o ní píše v zadání topicu, by nebyla?
|
ememem
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2016 10:24
- Nahlásit
to čo vidíte je ako to začína, potom aj keď si ju chytím a dám na nohy tak mi kúše ruky, prsty, laket..všetko. a neviem to nijak eliminovať len proste odísť a to sa mi nezdá úplne ako správne nakoľko ten pes nebude mať rešpekt.. predsalen je to stafford, každý mi vraví že u týchto bulloidných plemien treba mať u psa rešpekt.
zbrnd
ako si to mám zariadiť? ja som sa práve pýtal na daný postup pretože ozaj neviem. to kúsanie je ozaj nepríjemne, ktomu máme doma ročné dieťa takže takéto správanie musí byť absolútne minimálne.
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2016 10:35
- Nahlásit
ememem
potom aj keď si ju chytím a dám na nohy
tomu nějak nerozumím, co že to děláš?
a co vlastně chceš eliminovat - to, že si chce štěně hrát?
Co dělat, aby nekousalo tebe, už tady padlo .....
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2016 11:51 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit
emememako si to mám zariadiť? ja som sa práve pýtal na daný postup pretože ozaj neviem. to kúsanie je ozaj nepríjemne, ktomu máme doma ročné dieťa takže takéto správanie musí byť absolútne minimálne.
Jak? No já tam s Vámi nebydlím, tak nevím, co Vám vadí a jak to chcete mít. Navideu je vidět poskakující štěně, nejspíše snažící se o komunikaci, hru. Tak si s ním hrejte nebo nehrejte, jak chcete Vy, jak se Vám hodí. Tak přeci zvládnete usměrnit takové psí mimino ne? Prostě ho mějte pod kontrolou. Co se Vám nelíbí ho dělat nenechte, rozhodně k němu nebuďte hrubý, prostě ho usměrněte. A věnujte se mu, hrekte si s ním, bavte se s ním...v dobu, kdy se to hodí Vám. Dítě, které máte taky musíte a budete muset usměrňovat ne?
každý mi vraví že u týchto bulloidných plemien treba mať u psa rešpekt.
U každého psa, pokud má ten vztah slušně fungovat.
potom aj keď si ju chytím a dám na nohy tak mi kúše ruky, prsty, laket..všetko. a neviem to nijak eliminovať len proste odísť
Tak to je asi problém, pokud si nevíte rady s tímhle. Ono je to podle mne dost o tom, jak co komu vyhovuje. Já (ale Vaše přirozenost může být jiná tak to hle Vám sedět nemusí) bych ji ten čumák chytil, aby nemohla kousat, dal ji "pusu" a uklidnil ji takto a až by byla klidná, začal bych si sní hrát, třeba se o něco tahat, něco ji házet, cokoliv co by nám vyhovovalo oběma. Hlavně ta korekce/zklidnění musí být odpovídající, jednoznačná, vlídná, pochopitelná a musíte na tom zklidnění trvat, abyste prostě nevytvořil situaci, kdy se defacto spolu perete o to, jestli se bude kousat do pana nebo ne, protože pak si zapamatuje, že je to fajn hra a to žádoucí není. Prostě ji ukázat, že Vy máte o hře jinou představu, že hra dle Vaši představy je taky zajímavá a že není jiná cesta než si hrát po Vašem.
|
ememem
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2016 13:41
- Nahlásit
zbrnd
Tak to je asi problém, pokud si nevíte rady s tímhle. Ono je to podle mne dost o tom, jak co komu vyhovuje. Já (ale Vaše přirozenost může být jiná tak to hle Vám sedět nemusí) bych ji ten čumák chytil, aby nemohla kousat, dal ji "pusu" a uklidnil ji takto a až by byla klidná, začal bych si sní hrát, třeba se o něco tahat, něco ji házet, cokoliv co by nám vyhovovalo oběma.
presne niečo takéto som potreboval počuť. Neviem odhanúť čo je pre ňu adekvátne. Mám ju teprve 4tý deň a nakoľko toto plemeno má silu, nechcem do nej "zakódovať" niečo, čo by v budúcnosti mohlo dopadnúť špatne. Mám však pocit, že metóda odísť z místnosti po tom čo kusne funguje, pretože teraz keď sa hráme s hračkou tak dáva väčší pozor a sleduje, či to nie je ruka.
Máte ešte nejaké tipy ako provést korekcii? Díki
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2016 17:16
- Nahlásit
ememem
Máte ešte nejaké tipy ako provést korekcii? Díki
-jak jsem již psal, spíše než tip to byl popis toho, jak bych to dělal já
-konkrétní tipy nemají moc smysl, to je prostě na každým, jak si žije a komunikuje se svým psem, záleží to na samozřejmě i na Vašem postřehu, rychlosti, šikovnosti, kreativitě ....
Neviem odhanúť čo je pre ňu adekvátne
tak se to učte odhadovat v praxi...nebo jakym zpusobem si myslite, ze se to da popsat? ze bych Vam třeba napsal něco jako vytvořte tlak na konec čelisti max však do xxx Newtonu? to přeci nejde,
psisko začne kousat, tak si k němu sednu, lehnu, chytnu ho tak, aby dal nekousalo a přecházím k mnou chtěné činnosti
já nejsem příznivcem samostatného nabízení hračky v takovém případě, zastávám názor, že je lepší nežádoucí činnost co nejrychleji ukončit. Tá fáze ukončení by měla podle mě být rychlá a jasná no a prostě u toho k ní nebuďte hrubý a to je celý, vážně to není složitý zatím, když je psisko takhle mrňavý .... až bude mít o pár měsíců více, korigvalo by se Vám to již mnohem hůře.
a nakoľko toto plemeno má silu, nechcem do nej "zakódovať" niečo, čo by v budúcnosti mohlo dopadnúť špatne.
No tak těžko do ní zakodujete něco, co ji nepředvete. Když ji budete bít nebo s ní třeba házet či ji jinak způsobovat bolest, tak si to možná opravdu zapamatuje. Pokud ji jasně rychle a bez bolesti zkorigujete, tak nic takového nezakodujete nejspíš. Samozřejmě to nikdy nelze tvrdit, když Vás neznám a nevidím, jak se k sobě chováte....to bohužel..tedy je jen internet
|
Xerxová
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2016 18:26
- Nahlásit
zkusím vysvětlit - proč se tak špatně radí "na dálku". Je různý člověk, různá nálada, různý pes. Zkusím přirovnat (i když dítě a psa běžně nesrovnávám - ale výchovu ano)...
Situace: batole neustále otevírá dvířka od mražáku. Někdo s úsměvem stále dveře zavírá, jiný vysvětluje jak utíká teplo, jiný převádí dítě k jeho hračkám, jiný nabízí "bombónek, pokud zavře, jiný řve a jiný jednou řekne a podruhé dítko plácne přes ruku či pozadí. Navíc i ten, kdo to řeší jednou s úsměvem jindy ujede a řve jak tajfun...
Jsme prostě každý jiný a jinak reagujeme. I dítka jsou různá - a reagují různě. Některému stačí, když se zvýší hlas, jiné předvede záchvat vzteku, jiné poslechne, ale jen se otočíte - je mražák dokořán... a jinému stačí říct opravdu jednou...
Neexistuje jedna cesta, jak zabránit dítku prťavému v nežádoucí činnosti. Cest je hodně - dobrých i těch méně vhodných. A to, co funguje v jednom konkrétním případě, vůbec nemusí fungovat jinému rodiči. A to, co fungovalo na jedno dítko, nemusí fungovat na jeho vlastního mladšího sourozence...
Konec případu dětského... Rada zásadní. Nejhorší ze všeho je smrt z vyděšení. Chovejte se přirozeně, řiďte se selským rozumem a srdcem. Co vám opravdu vadí - to nenechte štěně dělat. Ale štěně musí mít hodně podnětů, švandy, her... je to malá atomová elektrárna, která pokud nedělá - co se může - často škodí.
Mám mladého rozcapeného psa obřího plemene. Nevadí mi, když se spolu pereme, může mě okusovat, často řádíme. Ale taky máme dvě malá vnoučata. A od počátku platí, že k nim se chovat musí opatrně. A fungují navzájem dobře. Už skoro dva roky soužití klape...
|