| Autor |
Zpráva |
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2015 16:03 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit
PetraK
ty kecko! to nejde. mít v mrazáku ŽIVÝ bažanty
to je právě strašně zajímavý téma k diskuzi třeba už proto, že když si představím tu familii co má bažanta na mražáku .... hlavně si představ, jak to u nich asi vypadá, kdžy ho používaj zrovna ... no ok a když je řeč o těch živejch bažantech, ty taky mohou být na mražáku i když uznávám, že ne dlouho ...no a prostě a proto se mi to prostě jako zdálo dobrý téma k diskuzi ten bažanta na mražáku a jsem moc rád, že teda si o tom aspoň ty přišlas popovídat
to ano, to ale bohužel nevysvětlíš těm, kteří pro svý ego, ambicióznost a soutěživot (jedno v jaký úrovni) zapomenou na to, že jde hlavně o psa.
to máš možná vyjímečně i pravdu, ale fo tom fůpec jakože řrč nešla že bych to měl jim vysvětlovat
to nemůžu posoudit, ale nejsem sama kdo takhle přemýšlí.3 yakle?
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2015 16:07 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit
zbrnd
i když uznávám, že ne dlouho ..
no právě
ty přišlas popovídat
přiběhla, aby odběhla. Hele ale tak dá se mít - jako to mám já, zvlášť mrazák pro psy. Mám naše maso a jejich maso zvlášť, takže pokud bych se dala na myslivcování, měla bych prostě bažanta tam. Ovšem při mé povaze bych ho mohla použít max. tak dvakrát, víc bych nedala. ale u mě tohle právě nehrozí, je mi prostě bližší normální soužití se psem, kdy mu nechám prostor pro to být tím psem, zároveň i vyžití a zábavu dle jeho plemene, ale ve formě kde o nic nejde a nic nás nikam nenutí a můžem se doopravdy bavit.
3 yakle?
jánepanimáju
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2015 16:07
- Nahlásit
PetraK
to jo to určitě, potíž je občas v tom, jak jsou k tomu ti psi dovedeni.
tak já ale hlavvně nechápu, proč nedopřát velmi podobnou zábavu tomu psovi třeba s tím králíčkem v obýváku nebo třeba v parku ....však jsme lidi milujeme pejsky a zvířátka, tak proč jim tu zábavu nedopřát takhle jednoduše?
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2015 16:17
- Nahlásit
PetraK
no právě
tak ono to záleží na více faktorech, jak dlouho...v některých domácnostech klidně i dlouho...ale to by chtělo udělat na toto téma asi nějakou sofistikovanou studii
jako to mám já, zvlášť mrazák pro psy
na tom něco je, to říkal i Tom Nguen, bejvalej soused
Mám naše maso a jejich maso zvlášť
a jako v poho? dorůstá vám, co z Vás okrájíš?
takže pokud bych se dala na myslivcování, měla bych prostě bažanta tam
tak a neměla bys lehčí aspoň pro začátek než se honit za bažantama zkusit normálka nalíčit past do vobýváku?
je mi prostě bližší normální soužití se psem, kdy mu nechám prostor pro to být tím psem, zároveň i vyžití a zábavu dle jeho plemene, ale ve formě kde o nic nejde a nic nás nikam nenutí a můžem se doopravdy bavit.
no teď je jenom už taková drobnost před námi a to sice sjednotit si názor, co to je to "normální soužití" jakože objektifně pochledem jednotlifých subjektů
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2015 16:24 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit
PetraK
3 yakle? jánepanimáju
No ale za to si moheš samo, že nipanimáješ, plotože:
tys původně psalo:
to nemůžu posoudit, ale nejsem sama kdo takhle přemýšlí.3
čili tak trojka tam je naokírovaná z tvýho textu, tu jsem já nepsal, jen zkopíroval tu Tvou a zbytek je snad pochopitelnej ne?
A pokud ne tak visvětlým.
Ty naspalolo:
to nemůžu posoudit, ale nejsem sama kdo takhle přemýšlí.3
A mi nebylo jasný jakože jak to myslíš, jak jakože TAKHLE přemýšlí, tak jsem se zeptal jak to mislýš?
Neboli:
nejsem sama, kdo TAKHLE přemýšlí
YAKLE TAKHLE?
edit:ty snad jako neumíš český boco??!!
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2015 19:34
- Nahlásit
zbrnd
já teda nevím, ale třeba v mém obýváku se určité aktivity loveckého psa jako například donáška kachny z vody nebo dohledávka zvěře realizovat nedají, asi máš vhodnější obývák
a to si holt pes, který má pro tohle vlohy, jinde než na honu moc neužije
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2015 21:30
- Nahlásit
Maya
á teda nevím, ale třeba v mém obýváku se určité aktivity loveckého psa jako například donáška kachny z vody nebo dohledávka zvěře realizovat nedají
probůh jak to žiješ?? kde to bydlíš!!!! to snad ani není možný v dnešní době tohleto!!!!
asi máš vhodnější obývák
no klidně to přijeď posoudit, dospělá vstupenka na dvacetiminutovou prohlídku včetně průvodce je za 2500CZK, je dobrý si rezervovat termín dopředu
a to si holt pes, který má pro tohle vlohy, jinde než na honu moc neužije
chápu dobře, že pes může existovat tedy jedině v Tvým či mým obýváku nebo na honu?
Co třeba trocha improvizace? Co kdyby si teda toho zakrslýho králíka či kočku vzala ven, psa taky a tam mu tu zábavu poskytla. To by nešlo?
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2015 22:35
- Nahlásit
zbrnd
dospělá vstupenka na dvacetiminutovou prohlídku včetně průvodce je za 2500CZK, je dobrý si rezervovat termín dopředu
když v tý ceně není dohledávka ani donáška, tak to teda neberu
Co kdyby si teda toho zakrslýho králíka či kočku vzala ven, psa taky a tam mu tu zábavu poskytla. To by nešlo?
že se nestydíš navádět mě takhle k nezákonnýmu jednání, to je SAKAZANÝ, to se smí jen na honu se psem co má zkoušky, to nevíš???
pokud by teda ta zábava nespočívala v tom, že si kočka značkuje psa otíráním, ale říkali moji psi, že to prej až taková zábava není
|
Matt
|
# Zasláno: 17 Čen 2015 23:43 - Změnil/a: Matt
- Nahlásit
Ještě jsem nezažil, aby se lovecký pes vychovával. Ten se musí narodit. Buď to v sobě má a nebo ne, s tím se nic neudělá. Na druhou stranu, co jsem se byl podívat na podzimních zkouškách, tak prošel každý bagr, ani jeden nešel s vysokým nosem a nestavěl tak, jak bylo před 30lety u průměrných psů. Fena, která dala Podhajského v první ceně měla štěňata na roky dopředu zamluvená.
Možné to asi je, ale ten papír lovecky upotřebitelného psa bude snad jen na dokreslení úředního záznamu pro navýšení počtu střelců, jinak bude k ničemu. Na druhou stranu, žádný instruktor nebo cvičiště loveckého psa nepřipraví, to si musí každý myslivec sám a bez přímého kontaktu se zvěří to ani nejde. Koupit mrtvou kačenu a potom to házet do rybníka, nebo vláčet po poli zajíce není to samé, jako když musí samostatně nahánět, nebo jít, dohledat a přinést.
|
Niluska
Člen |
# Zasláno: 18 Čen 2015 07:53
- Nahlásit
Přijde mi, že se to tady zvrhlo v diskuzi úplně o něčem jiném???
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 18 Čen 2015 08:07
- Nahlásit
Matt
No ale i ten pes, co to v sobě má, se musí naučit jak nahánět nebo dohledat a přinést ne? Nedělá to správně sám od sebe hned na první dobrou si myslím.
Niluska
Ale ani ne, pořád je debata o práci se psem, jen způsob se trochu zvrhnul, ale to se zbrndou vždycky.
Tak jestli se chceš ještě na něco zeptat, tak se klidně ptej, však on někdo odpoví i normálně.
|
Matt
|
# Zasláno: 18 Čen 2015 09:10 - Změnil/a: Matt
- Nahlásit
Maya Nosit z vody naucis kazdeho psa, neni rozdil jestli do mordy vezme kacenu, nebo aportovaci micek. Vzpominam si a doufam, ze se nepletu, ty jsi pres foxteriery. Od 6ti mesicu uz vis, co vtom chlupacovi je (jarni zkousky, nebo-li vlohy napovi dost) pri konfrontaci s liskou. Budto to v sobe ma a nezavaha, nebo ti priste v nore zustane. To se naucit neda, stejne tak nenaucis psa pracovat na vetru s vysokym nosem, nebo vystavit. Dobry ohar chodi s vysokym nosem, vnima pachy v sirokych okruzich a sam od sebe meni sve schema pohybu prace, soustreduje se na ruzne podnety a tak poznas, jestli ten pes ma nos. Dohledavka neni jen chuze s bagrem na spagatu par metru po poli, kde tahli nebo odhodili zajice. Dohledavka a dobry pes (nejen barvar s vrozenou hlasitosti na barve) dohledava casto i nekolik dni, za ruzneho pocasi v obrovskem prostoru. Samostatnost - instinktivni jednani se naucit neda, lovecky pes pracuje v harmonii s tebou, ale neni pri praci ovladan (samozrejme, ze daunovat pri vyhance se musi naucit, ale kam a jak bude vyhanet si rozhoduje sam). Foxik, ktery jde do nory neni ovladatelny, v hlave ma jediny podnet a to zabit (zatmeni v palici). Nejsi tam s nim, nemuzes ho prepnout nebo mu poradit/povelovat. Tam dole je na vsechno sam a neovlivnis, jestli tam zustane navzdy.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 18 Čen 2015 09:17
- Nahlásit
Niluska
Přijde mi, že se to tady zvrhlo v diskuzi úplně o něčem jiném??? Netuším, jak Vám to přijde. Na tu otázku si nejspíše budete muset odpovědět sama.
Maya
že se nestydíš navádět mě takhle k nezákonnýmu jednání, to je SAKAZANÝ, to se smí jen na honu se psem co má zkoušky, to nevíš???
Já jsem jen položil otázku, vůbec k ničemu jsem Tě nenáváděl.
Teda krom nabídky ty laciný prohlídky.
to se smí jen na honu se psem co má zkoušky, to nevíš???
Nevím, nehoním, nechci aby mi prdla céfka. Ale lovení zvířátek pro zábavu neuznavám, stále žiji v iluzi, že se možná aspoň někteří trochu lišíme od zvířátek.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 18 Čen 2015 09:21
- Nahlásit
Matt
Vzpominam si a doufam, ze se nepletu, ty jsi pres foxteriery.
fox co? )) ale kdepak, tady jsme preci vsichni pres pi*oviny, tady je cz-pes.cz!
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 18 Čen 2015 09:46
- Nahlásit
Matt
Nee, já nejsem přes foxlíky.
Ale to je jedno, měla jsem prostě na mysli, že pes má samo většinu vrozenou, ale musí se doučit tu spolupráci s člověkem, nevím, mám zkušenosti jakžtakž jen s retrívry a s donáškou, ať už z vody nebo z pole a vždycky se učili vybíhat až na povel, vybíhání do daného směru, který mu ukáže psovod, když pes neviděl kam co dopadlo, jako samo má ten pes ten základ, dohledání a donesení vrozený, ale není moc žádoucí, aby tam pobíhal a nosil třeba při střelbě a tak.
Prostě podle mě to není tak, že když máš výborného psa, tak ho bez jakéhokoliv výcviku vypustíš do prostoru a on hned dělá všechno správně.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 18 Čen 2015 09:54
- Nahlásit
zbrnd
Ale lovení zvířátek pro zábavu neuznavám
To já taky ne, ale ona je to někdy nutnost.
|
Matt
|
# Zasláno: 18 Čen 2015 10:18 - Změnil/a: Matt
- Nahlásit
Maya Nerekl jsem samo od sebe, to samozrejme nejde, vzdy ho ucis co potrebujes. Nezalezi na tom, jestli spravne odevzdani, predavku, nebo klid po rane. Samostatnosti a praci ho nenaucis. Potrebujes, aby nevletel pred strelce, tak ho naucis down - daunovat, potrebujes ho privolat, tak ho to naucis. Co ho ale nenaucis je samostatnost. Problem je, ze si predstavujes hon a to zdaleka neni jedina uloha lovecky upotrebitelneho psa. Jeden nepekny priklad z davne minulosti, jako psovod a ucho pro hledani. Postrelila se cerna (nasli jsme ji az po 4 dnech s ustrelnou celisti), tam nekde u lesa v noci, barvy bylo dost a vzala to pres mokriny (bahno ma tu vlastnost, ze potlacuje krvaceni), kde pes ztratil stopu. Tak se vzala Era a pozdeji jeste Bela, dalsi dva cizi chlupaci a v tom lese, polich a loukach (jetel po pas) jsme byli skoro tri dny. Nachodili jsme se dost, nez pes nasel a zacal z dalky (skoro nebyl slyset i kdyz mela hlasitost ukazkovu) hlasit. Uz se stmivalo (signal pro ostatni, sejit se a jit cilene) a nasli jsme az pri rozbresku. Pes byl celou dobu nekde v prostoru, daleko od nas a cilene vetril tisice pachu ostatni zvere, presto nasel ten jeden jediny spravny. I na honu muzes mit psa 4 - 5hodin pryc a nese z nekolika km velkeho zajice ve snehu, na pokraji sil. To dela loveckeho psa loveckym psem, nikoliv donaska kaceny z palachu, kam padla, nebo nabehani se par desitek metru pro zajice/bazanty. Potrebujes se s nim sladit, ale pracovat ho nenaucis. Kdyz se trefi komora, je to o metrech, kdyz se trefi spatne, nemusis najit vubec.
Z toho vlaku jsem davno vyskocil, ale loveckeho psa bych si neporidil. Vim dobre, co obnasi pripravit psa pro praxi (proti tomu mi priprava na Podhajskeho s Belou prisla lehka) a jako nemyslivec bych mu radeji nasel jine vyziti, protoze bez primeho kontaktu to nejde a nezmeni to ani koupeny usak nebo kacena. Mozna to udela zkousky, ale bude to k nicemu a dale se utlumi.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 18 Čen 2015 10:51
- Nahlásit
Matt
Tak loveckých psů je více druhů s různými specializacemi a ani jedna není méněcenná, to co popisuješ je pěkný, ale ta donáška kachny v metrech taky, kdyby si pro ty kachny a zajíce měl běhat střelec sám, tak to by asi bylo blbý.
|
Matt
|
# Zasláno: 18 Čen 2015 11:22 - Změnil/a: Matt
- Nahlásit
Maya Samozrejme, ale pro kacenu si muzes poslat i foxika, kolii, ... Jestli ji donese v celku je otazka. Potiz je, ze mi nerozumis. Zkusim to vysvetlit na NKO (Nemecky Kratkosrsty Ohar), tech jsme meli nejvice, ale ono to plati +/- u vsech psu uplne stejne.
Uvedom si, kde a za jakych podminek ten pes pracuje a co to vyzaduje. V horsim pripade ho praskne nejaky nimrod, pri vyhaneni zvere a ty se to budes snazit potlacit. To znamena, ze ho utlacujes. Pro prirozeny rozvoj instinktu prohledavani (pachy) se pes ridi sam, daleko od tve sfery vlivu a potrebuje obrovsky prostor (delalo se to tak, ze se domluvilo mezi myslivcem, ze ti ho nepicnou, az bude na polich vsechno litat a zdrhat). To se v dnesnich podminkach tezko provadi. Neni zver a neni zase tolik "volneho" prostoru, kde si muzes psa rozvijet. Snazit se ho z nejakeho duvodu (auta, lide, zver a nazhaveny nimrod) stale buzerovat poslusnosti znamena, ze ho utlumis. Co potrebujes je, aby vsechno na tom poli litalo a zdrhalo, cim vetsi peklo tam udela, tim silnejsi ma lovecke pudy a presne tohle potrebujes u loveckeho psa. V tom bordelu, ktery tam udela si dokaze v tom tisici pachu a vuni najit jeden jediny, za kterym pujde. Pes, ktery tohle nedela, nebo se naucil, aby nevyletel ... takoveho psa nechces, neni k nicemu (z pohledu lovecky upotrebitelneho psa), hodi se to do mesta, kdyz uz ho mas, ale jako pes pro praci nestoji za nic. Potrebujes ho prikovat k zemi (techniky, treba tu pistalku jsem uz popisoval v minulosti), potrebujes ho necemu nezbytnemu naucit, ale musis ho nechat delat vsechno samostatne, nikoliv ho svazat.
Muj nazor je takovy, ze ho mas ucit opravdu naplno, nebo ho preorientovat a zabavit necim jinym. A pokud vim, tak stale plati predpis na pocet strelcu a lovecky upotrebitelnych psu. Leto (Terveuren) ma v rodokmenu (cast linie import NZ) pasteveckou krev, ciste pracovni linii pasteveckych psu. Vlohy tam jsou, ale nebudu ho ucit neco, cemu se nemuzeme venovat poradne. Ovce nemam, ale mozna by mohl nahanet deti na hristi ... no to by asi neproslo. Zapomenout na kaceny, zajice, zabavit ho uplne jinak a nepodporovat pudy.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 18 Čen 2015 11:51
- Nahlásit
Matt
Já ti rozumím, jen jsme v rozporu, protože já nejsem tak striktní a nevidím důvod odstřihnout psa od něčeho co dělá rád jen proto, že to nemůže dělat na špičkový úrovni, takže ani nevidím důvod proč by pes, když nemá tu možnost dělat to co popisuješ ty, teda například nosit zajíce z x km dálky, tak proč by nemohl nosit třeba dummy na pár metrů, když ho to bude bavit.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 18 Čen 2015 12:11
- Nahlásit
Maya
Ale lovení zvířátek pro zábavu neuznavám
To já taky ne, ale ona je to někdy nutnost.
Kryste kulva houno!
Tak šafra buď je to potřeba/nutnost nebo je to pro zábavu. Já psal o variantě "pro zábavu". Ty původně taky neb hony jsou pro zábavu. Pokud to tedy nebereš tak, že když vyrobíme spoustu zvířátek navíc, je pak už nutnost je i zabít
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 18 Čen 2015 12:16
- Nahlásit
Matt
Maya
No problem je v tom, ostatne jako zde na tomto kynonelogickem portalu skoro stale, ze kazdy mate zcela jinou predstavu o tom, co znamena "lovecky pes".
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 18 Čen 2015 12:58
- Nahlásit
zbrnd
Pokud to tedy nebereš tak, že když vyrobíme spoustu zvířátek navíc, je pak už nutnost je i zabít
já myslím, že třeba prasátka se vyrobila jaksi navíc zcela sama, pokud teda nevezmeme jako možnost, že jsme to dovolili vyhubením medvědů nebo něčeho podobného co je v dávné minulosti žralo
hony se na ně dělaj, pravda trochu jiné než na zajíce, ale pro zábavu rozhodně nejsou
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 18 Čen 2015 13:06
- Nahlásit
Maya
hony se na ně dělaj, pravda trochu jiné než na zajíce,
no právě, takže to do toho puvodniho zdejšího kontextu tošku nezapadá IMO, takže
dun b bright
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 18 Čen 2015 18:39
- Nahlásit
Mimochodem možností, jak poskytnout psovi radost a veselí, je rozhodně více než nějaký nablblý výcvik.
http://www.nydailynews.com/news/crime/fla-woman-se lfies-sex-pit-bull-cops-article-1.2260802
|