| Autor |
Zpráva |
Niluska
Člen |
# Zasláno: 16 Čen 2015 21:34
- Nahlásit
Zdravím všechny milovníky pejsků, mám doma štěně FCR a stojím před důležitým rozhodnutím. Když jsem přišla na cvičák, zeptali se mě, co chci vlastně s pejskem dělat (jestli na chov, na výstavy, na zkoušky atd...)?? Můj původní plán byl mít pejska zkrátka jako člena rodiny, společníka a pro zábavu - dát mu základní výcvik tak, aby to byl vyrovnaný pes, na kterého se lze spolehnout. Pořád se stále přikláním spíše k této verzi, ale mohli by mi zkušení pejskaři trošku přiblížit co obnáší uchovnění feny, co obnáší výstavy, proč se vůbec dělají různé zkoušky a k čemu je to dobré, jak je to časově náročné a i obecně náročné atd...? Papírového psíka mám poprvé, a tak jsem v tomto směru totální lajk. Budu ráda za jakoukoliv radu či zkušenost, usnadní mi to rozhodování. Já bych byla klidně pro, ať to moje štěndo učí cokoliv, i to co se dělá na zkouškách či na výstavách, aspoň bude mít vyžití a zábavu zase trošku jinou. Ale se skutečným absolvováním zkoušek či výstavou a uchovněním zatím moc nepočítám. Předem děkuji za reakce.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 16 Čen 2015 21:51
- Nahlásit
Niluska
k čemu je to dobré,
je to dobre hlavne pro lidi, kteri si potrebuji neco dokazat
Můj původní plán byl mít pejska zkrátka jako člena rodiny
to byl hezký plán, myslím, že pejsek v zásadě nic víc moc nepotřebuje ani
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 16 Čen 2015 21:53
- Nahlásit
Niluska
Zdravím všechny milovníky pejsků
to asi moc nechápete o čem pejskaření je .... příště tedy prosím zdravte podle toho, kam přijdete...třeba zde i na ostatn9ch místech, kde jsou hlavně lidé bych Vám doporučil pozdrav "Zdravím vyšechny milovníky sebe sama"
|
birma
Člen |
# Zasláno: 16 Čen 2015 22:16
- Nahlásit
Niluska
Já bych byla klidně pro, ať to moje štěndo učí cokoliv, i to co se dělá na zkouškách či na výstavách, aspoň bude mít vyžití a zábavu zase trošku jinou
tak bych to nechala a pokud bude štěně i tebe něco bavit víc a bude se vám v tom směru dařit, tak si pak projdi zkušebák a uvidíš, jestli se ti bude chtít doučit to, co neuíte (nebo budete třeba umět všechno) a rozhodneš se, jestli chceš něco absolvovat
proč se vůbec dělají různé zkoušky a k čemu je to dobré, jak je to časově náročné a i obecně náročné atd...?
zkoušky obecně se dělají, abys mohla nějak prokázat, že pes dosáhl té a té úrovně výcviku. U chovných jedinců pak proto, aby se ukázalo, že má povahové vlastnosti (nebo dostatečně dobrého psovoda) na to, aby to zvládl. A náročné to je podle toho, jaké odvětví si vybereš a jak moc složité zkoušky chceš dělat. Obecně ty jednodušší zase tolik přípravy vyžadovat nebudou, ty nejtěžší chtějí hodně času a úsilí.
|
Niluska
Člen |
# Zasláno: 16 Čen 2015 22:20
- Nahlásit
zbrnd Ajajaj, to je slovíčkaření....
Takže asi nechápu, o čem pejskaření je - ten kdo je pejskař svoje pejsky nemiluje - nemá je rád???
Jinak děkuji za názor.
|
Niluska
Člen |
# Zasláno: 16 Čen 2015 22:32
- Nahlásit
birmaAsi tak nějak bych to viděla. Flatík je pes, který potřebuje zaměstnávat jak fyzicky, tak psychicky, tudíž mu něco navíc určitě neuškodí. Nechám si zkrátka takový záložní plán a přizpůsobím se podle toho, jak se to bude všechno vyvíjet. Kdyby byla v něčem opravdu šikovná - tak proč ne..., ale jinak žádná křeč.
Doufám, že tady tu mou vizi pochopí i cvičitel. Setkala jsem se se spoustou názorů typu - když mám papírového psa, tak automaticky musím chodit po výstavách a skládat zkoušky, nikdo v mém okolí nechápe proč jsem pořizovala psa s PP jen pro zábavu. No škoda slov jim to pořád dokola vysvětlovat.
Díky za názor
|
birma
Člen |
# Zasláno: 16 Čen 2015 22:36
- Nahlásit
Niluska
Doufám, že tady tu mou vizi pochopí i cvičitel.
když ne, tak si najdi jiného nic nestojí za to, aby sis nechala otrávit práci a vztah se svým psem.
nikdo v mém okolí nechápe proč jsem pořizovala psa s PP jen pro zábavu
řekni jim, že víš o ženský, co si pro papírovýho psa z dobrýho chovu jen na procházky jela do Španělska (snad mě neuškrtí)
|
Niluska
Člen |
# Zasláno: 16 Čen 2015 23:06
- Nahlásit
birmaMáš recht, jsi moje krevní skupina. Co máš za plemeno?
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2015 00:32
- Nahlásit
Niluska
Takže asi nechápu, o čem pejskaření je - ten kdo je pejskař svoje pejsky nemiluje - nemá je rád???
To by bylo rovněž slovíčkaření odpovídat na tohle. Nicméně pejsky si z naprosté většiny pořizujeme proto, že milujeme sebe. To je taky slovíčkaření. Pokud ale nechcete slovíčkařit, komunikujte spíše s těmi pejsky než s lidmi na forech. Tady se většinou jen slovíčkaří.
S pejsky slovíčkařit nejde. Buď pro sebe navzájem jste srozumitelní a respektujete se nebo ne. Tam nic okecat nejde
|
birma
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2015 06:29
- Nahlásit
Niluska
Vořecha vořechoviče mám
|
Niluska
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2015 07:38
- Nahlásit
zbrnd Mě to jako slovíčkaření nepřijde, buď člověk psa má rád nebo ne, to je jednoduché. A za sebe můžu říct, že svého psa miluju, položila bych za něj život. Mám ho ráda určitě víc než samu sebe a všeobecně tvrdím, že mám radši zvířata než lidi
A teď už jdu teda komunikovat s pejskem...I když spolu v podstatě komunikujeme pořád
A vůbec tato diskuze neměla být o tom, kdo je a není milovníkem psů a co je a není slovíčkaření!!!!
Pojďme k tématu.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2015 07:51
- Nahlásit
Niluska A za sebe můžu říct, že svého psa miluju, položila bych za něj život. Mám ho ráda určitě víc než samu sebe a všeobecně tvrdím, že mám radši zvířata než li
njn tak to jste typická milujici pejskařka, to jste tady správně
|
Niluska
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2015 07:52
- Nahlásit
zbrndzbrnd Přiznávám a nestydím se za to. Naopak
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2015 08:33
- Nahlásit
Niluska
Tak uchovňovat fenu má smysl jedině tehdy, pokud chceš štěńata, podmínky uchovnění pro flaty najdeš na stránkách příslulšného klubu, tuším u retrívrů je to DKK, výstava a zkouška vloh. Jako minimálně to alespoň přinutí lidi dělat se psem to, pro co byl stvořen, protože ke zkouškám vloh ho samozřejmě musíš přiipravit. Ale lze to samozřejmě dělat i bez uchovnění, případně dál pak se psem s PP lovecké zkoušky pro retrívry, ale na běžném cvičáku s tím neporadí. Psa by to určitě bavilo. Znám lidi, co až se svým prvním retrívrem začli dělat vlečky, dohledávky, barvu a tak a chytlo je to, takže se nakonec bavili oba, pes i páník.
Výstavy jsou spíš zábavou pro lidi, jako je pár psů, který to viditelně baví, ale jsou v menšině, každopádně neví až tak od věci zajet třeba na klubovku, pokecat s ostatními o plemeni, zkusit si psa vystavit a pak se na to nejspíš vybodnout.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2015 09:25 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit
Jako minimálně to alespoň přinutí lidi dělat se psem to, pro co byl stvořen,
Jasně, pes byl stvořen, aby mohl být geneticky vylepšován člověkem , případně aby se uměl chovat na výstavě a nejvíc byl stvořen k tomu, aby plnil kritéria zkoušek. Pane bože tys byl tak chytrý, když jsi stvořil psa!
takže se nakonec bavili oba, pes i páník.
fakt jo? no to je šupa, ale mezi kynology to moc zvykem nebejvá, aby se bavili oba, páč právě jde většinou o ty "vyšší" cíle
|
Xerxová
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2015 09:27
- Nahlásit
birma a ještě řekni, že mu to v horách nesluší Koneckonců ve Španělsku se narodil taky vysoko - nějakých 900 metrů nad mořem je ta náhorní placka - takže na hřebenec našich hor je vlastně jako doma
Niluška flatík je pracovní pes - takže bude chtít zaměstnat. Jestli se vrhnete na výcvik "lovecký" nebo budete dělat "kravinky" které vás oba budou bavit je jedno. Pokud nechceš štěníky - nemusí tě svody a výstavy a bonitace zajímat. Pokud ale budeš mít krásné zvíře a budeš chtít třeba za pár let štěně po svém "zlatíčku" ... pak nedělej bezpapíráky. Tudíž jestli jen trošku někde myšlenka na štěníky dříme, zajímej se - ptej se třeba chovatelky - a nejmenší nutné požadavky splň. Vlohy pro retrívra jsou základ, na který se normálně fungující dvojice připraví snadno. Vždyť jim to je dané...
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2015 10:48
- Nahlásit
zbrnd
ty pesimisto, to fakt neznáš nikoho, kdo si koupil zlaťáka nebo labradora k dětem, k domečku a jen pro radost a skončil s mrtvejma bažantama v mrazáku? to máš fakt kolem sebe divný lidi
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2015 11:37
- Nahlásit
Niluska
co je zapotřebí k uchovnění je na stránkách klubu příslušného plemene, případně by měl pomoci, poradit chovatel. Je moc dobře, že chcete dát štěněni základy poslušnosti, měl by ji mít každý pes, jako základni minimum. Postupem času uvidíte, co vás bude bavit nejvíc- fletího kámoše asi ten lovecký výcvik. Záleží na tom, jak to chytne vás, protože čas to spolkne vždycky, když chcete se psem něco dělat vážně a dovést ho k nějakým zkouškám. Ať už ověření vloh a nebo potom zkoušky vyšší. Já jsem v tomhle "Lemra", takže moji ohaři mají základní "lovecké" vybavení, tak aby mohli žít spokoíjený život v tom smyslu, že jsou dobře ovladatelní, spolehliví, tedy mohou všude navolno a že jim taky umožním, využít jejich přirozené vlohy. Ale do zkouškování a dalších věcí nejdu, protože to mi není vlastní, nebaví mě to. Ale je pravda, že spousta lidí začíná tak, že to chce dopřát svému psímu parťákovi a pak ho to chytne víc. Uvidíte sama, každopádně, cokoliv co chcete dělat na vážno od lovečiny, po záchranařinu vám sežere spoustu spoustu času (ale zase, pokud to děláte dobře a ve prospěch psa, vás to s tím psem hodně stmelí).
Maya
pesimisto, to fakt neznáš nikoho
on to spíš myslí tak, že valná většina lidí, kteří jdou se psy do vyšších zkoušek to nedělá ani tak pro toho psa /kterýmu je fučik, jestli má, nemá zkoušku/, ale pro sebe . A dost často je to asi i o tom, že kdejakej voříšek od babči z vedlejšího vchodu žije pak spokojenější život - psí život, než přetahovanej psí sportovec, závodník. Ostatně jednu takovou mám bohužel u nás hned na očích - ta s tím borderteriérem, co nosí elektriku na krku už od štěněte. Borderák je přece vhodnej na agi, ne? a nějak se musí naučit rychle poslouchat, ne?...
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2015 12:45 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit
Maya
ty pesimisto, to fakt neznáš nikoho, kdo si koupil zlaťáka nebo labradora k dětem, k domečku a jen pro radost a skončil s mrtvejma bažantama v mrazáku? to máš fakt kolem sebe divný lidi
Tys mi ale dramatik. Proč hnedle "nikoho"?
Pesimista jo? D
ty pesimisto, to fakt neznáš nikoho, kdo si koupil zlaťáka nebo labradora k dětem, k domečku a jen pro radost a skončil s mrtvejma bažantama v mrazáku
Bohužel znám jen lidi, co pak měli na mražáku živý bažanty.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2015 12:53
- Nahlásit
PetraK
on to spíš myslí tak
No to je jen půlka jak to myslím. Není to jen o těch vyšších zkouškách, protože spousta těch nižších je zcela na guvno neb psa víc dokuuuuulfí než cokolif jiného. Pes má nějaký ty zkoušky, ale na ulici, doma či skoro kdekoliíííf jinde mnohdy ani nejde přifolat třeba.
Opět jen kladu důraz na to, že základem je ten vztah a realita toho, co se dělá, čehož je imo živým důkazem třeba zdejší naše milé Koláče Brtníkofic. Důležitý je ten vztah a to, co reálně probíhá a nikoliv pomůcky, zkoušky, vyvážená strava či výstavní úspěchy.
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2015 13:31
- Nahlásit
Není to jen o těch vyšších zkouškách, protože spousta těch nižších je zcela na guvno neb psa víc dokuuuuulfí než cokolif jiného
zkoušky? A jak to udělají...ty zkoušky...
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2015 14:43
- Nahlásit
zbrnd
Pes má nějaký ty zkoušky, ale na ulici, doma či skoro kdekoliíííf jinde mnohdy ani nejde přifolat třeba.
ale může na hon například a myslím si, že většina loveckých psů zábavu na honech ocení, zvlášť když nemaj takovej komfort jako u Brtníků
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2015 15:08 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit
Neumi
zkoušky? A jak to udělají...ty zkoušky...
to je otázka na mne?
pokud ano, prosím o vysvětlení, na co se je ptáno
Maya
ale může na hon například a myslím si, že většina loveckých psů zábavu na honech ocení, zvlášť když nemaj takovej komfort jako u Brtníků
to rozhodně ocení
ale jsem přesvědčen, že když pesana naučíš třeba na krmení zakrslejma králíčkama v obýváku, ocení to také a když mu občas věnuješ jen tak pro zábavu a utužení jeho vloh kočičku na zábavu tak to taky pejsek ocení a bude spokojenej a rád
je tak?
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2015 15:14
- Nahlásit
zbrnd
moji psi mají kočiček a neřekla bych, že to nějak extra oceňujou a králíčky teda žerou zásadně jen venku, to je fakt, tak možná proto, obývák by byl asi lepší
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2015 15:17
- Nahlásit
Maya
moji psi mají kočiček a neřekla bych, že to nějak extra oceňujou Nejspíš jim někdo vysvětlil, že kočičky maj nechat na pokoji nebo pak je druhá možnost, že jsou zdegenerovaný trošku no f tomchle ohledu.
álíčky teda žerou zásadně jen venku, to je fakt, tak možná proto, obývák by byl asi lepší
jakože v obýváku je teda odmítaj ty zakrslý nebo jak?
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2015 15:24
- Nahlásit
zbrnd
pak je druhá možnost, že jsou zdegenerovaný trošku no f tomchle ohledu
jj, to bude ta degenerace, to víš, přece jen jedno z nejstarších plemen má už něco za sebou
jakože v obýváku je teda odmítaj ty zakrslý nebo jak?
nemám potuchy, králíka jsem v obýváku měla jen na talíři a to je MOJE
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2015 15:27
- Nahlásit
Mayajj, to bude ta degenerace, to víš, přece jen jedno z nejstarších plemen má už něco za sebou
no to je na mě moc složitá genetycka dedukce asi
nemám potuchy, králíka jsem v obýváku měla jen na talíři a to je MOJE
z čehož teda plyne, že ti psi s loveckým výcvikem si mohou užít na honu a bez něj si se zakrslíkem v pokoji neužijou teda?
nebo f čem je teda ta výhoda těch zkoušek?
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2015 15:54
- Nahlásit
zbrnd
Bohužel znám jen lidi, co pak měli na mražáku živý bažanty.
ty kecko! to nejde. mít v mrazáku ŽIVÝ bažanty
základem je ten vztah a realita toho, co se dělá,
to ano, to ale bohužel nevysvětlíš těm, kteří pro svý ego, ambicióznost a soutěživot (jedno v jaký úrovni) zapomenou na to, že jde hlavně o psa.
čehož je imo živým důkazem třeba zdejší naše milé Koláče Brtníkofic
to nemůžu posoudit, ale nejsem sama kdo takhle přemýšlí.3
Maya
myslím si, že většina loveckých psů zábavu na honech ocení, zvlášť když nemaj takovej komfort jako u Brtníků
to jo to určitě, potíž je občas v tom, jak jsou k tomu ti psi dovedeni.
|
Xerxová
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2015 15:57
- Nahlásit
on nemá živé bažanty v mražáku - jemu hřadují NA mražáku...
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2015 15:59
- Nahlásit
Maya
, králíka jsem v obýváku měla jen na talíři
no a já jsem jako dítě měla králika nejen v obýváku, ale i ve svým dětským pokoji a to dokonce hned dva, a nebyli na talíři, krmili se mlíkem z ruky
|