| Autor |
Zpráva |
xxmumik
Člen |
# Zasláno: 10 Úno 2015 17:28
- Nahlásit
Ahoj,
v nejbližší době bychom si chtěli pořídit fenku sheltie. Od jedné chovatelské stanice jsme dostali nabídku volného štěňátka, ovšem podle ultrazvuku bude štěně jen jedno. Pokud by to byla fenka, mohla by být naše. A teď k mému dotazu - přináší fakt, že bude štěně jedináček nějaká úskalí? Např. že bude nedůvěřivé k cizím psům, málo hravé, příp. zda se to nemůže promítnout na celkové velikosti (váze, vzrůstu) štěněte a následně dospělé fenky? Případné rady týkající se toho plemena obecně také ocením.
Děkuji za odpovědi
|
birma
Člen |
# Zasláno: 10 Úno 2015 17:55
- Nahlásit
Podle mýho pak může (ale nutně nemusí) mít problémy v kontaktu se psy, tlumením kousnutí a dalšími věcmi, co se prcek učí převážně při hře se sourozenci.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 10 Úno 2015 18:01
- Nahlásit
Souhlas s birma
a co se velikosti a váhy týče, asi bude větší. Minimálně jako štěně a možná i v dospělosti. Ale to jsou všechno jen teorie.
jako nebude tím nějak postižený, to ne, ale osobně bych chtěla štěně co vyrůstalo se sourozenci.
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 10 Úno 2015 18:04
- Nahlásit
Podle mě hodně záleží na tom, jestli má chovatel/ka jednu fenku, nebo jestli bude štěně vyrůstat v početné smečce.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 10 Úno 2015 18:08
- Nahlásit
aňoňouma
no, to taky
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 10 Úno 2015 18:32
- Nahlásit
Jestli je zatím jen ultrazvuk a je před 35. dnem, tak bych ze všeho nejdřív počkala, jestli se vůbec něco narodí. Chovatel je teda machr, že už v tuto chvíli nabízí - ale holt má asi jiné, lepší zkušenosti než já
Štěndo může, ale nemusí být nutně "ochuzené". Přeci jen si bude hrát s matkou a v lepším případě i s ostatními členy smečky. V podstatě obletovaný a opečovávaný jedináček (pokud je chovatel normální uvažující člověk) na tom může být se sociální vybaveností líp, než štěndo z vrhu osmi, které vyrůstalo někde v pilinách v kotci.....
|
xxmumik
Člen |
# Zasláno: 10 Úno 2015 18:39 - Změnil/a: xxmumik
- Nahlásit
Děkuji za všechny odpovědi.
corgi Paní majitelka už ví na jisto, že štěně je jen jedno, už proběhl i druhý ultrazvuk. Štěndo by se mělo narodit cca za 10 dní.
Co se týče smečky, tak kromě mamky, mají ještě jednu fenku sheltie a také chovají Krašské ovčáky (mají fenu a psa), takže se asi nebude bát ani velkých psů
Největší obavy mám právě z té výsledné velikosti, aby to nebyl problém při výstavách - aby náhodou nepřerostla přípustnou velikost u fen..
|
vlk
Člen |
# Zasláno: 10 Úno 2015 18:44
- Nahlásit
xxmumik
aby náhodou nepřerostla přípustnou velikost u fen.
tak tohle by snad spíš mělo být dáno geneticky.... známý má kavkazana jedináčka, navíc samce a nijak velikostně se neliší od svých vrstevníků....
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 10 Úno 2015 19:12
- Nahlásit
xxmumik
také chovají Krašské ovčáky (mají fenu a psa)
to mě zajímá, co je to za chovku, prosím?
vlk
Známá má retrívra jedináčka a je obřík (hlavně na délku teda hehe). Přitom rodiče jsou normální velikosti.
|
Xerxová
Člen |
# Zasláno: 10 Úno 2015 19:13
- Nahlásit
výška je dána geneticky. Kamarádka má štěně - jedináčka (u obřího plemene je to opravdu výjimka). Na třech měsících byl výrazně těžší (i větší) než moje štěně z velké smečky. Na pěti měsících už byl můj pes vyšší, hmotností ještě jedináček vede - ale již ne tak výrazně. V dospělosti by vliv porodní velikosti neměl být zřejmý.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 10 Úno 2015 19:14
- Nahlásit
corgi
V podstatě obletovaný a opečovávaný jedináček (pokud je chovatel normální uvažující člověk) na tom může být se sociální vybaveností líp, než štěndo z vrhu osmi, které vyrůstalo někde v pilinách v kotci.....
to je fakt, to máš recht...
|
xxmumik
Člen |
# Zasláno: 10 Úno 2015 20:01
- Nahlásit
ssshhhhh Je to tahle chovná stanice http://www.shekra.cz/
Takže co se dá tak usoudit je, že se nedá usoudit nic a záleží prostě na daném jedinci.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 10 Úno 2015 20:59
- Nahlásit
xxmumik
Dík , ti krašáci mě dost zajímají, nevěděla jsem, že máme v ČR nový přírůstek a to ještě z tak dobré CHS ze Slovinska. To je skvělé.
Jinak tahle chovka vypadá dost slušně, tam bude jistě štěně maximálně socializované. Takže toho bych se nebála.
|
Tony
Člen |
# Zasláno: 10 Úno 2015 22:47
- Nahlásit
xxmumik
no budoucí velikost je u šeltií skoro vždycky sázka do loterie - přerůstají poměrně často... (taky jednu takovou mám - a to její matka je na dolní hranici výšky, otec normal), ale je fakt, že u nás to bylo čekatelné už při odběru.
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 11 Úno 2015 06:43
- Nahlásit
Podle mýho pak může (ale nutně nemusí) mít problémy v kontaktu se psy, tlumením kousnutí a dalšími věcmi, co se prcek učí převážně při hře se sourozenci
bych byla vděčná, kdyby můj pes byl jedináček, aspoň by ho sourozenci nenaučili, že se musí vůbec bránit a že nejlepší obrana je útok....
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 11 Úno 2015 12:30
- Nahlásit
xxmumik
Největší obavy mám právě z té výsledné velikosti,
nezlobte se, jestli tohle jsou vaše nějvětší obavy??? Neměly by být spíš někde jinde?
No ale nicméně k tématu. Můj první pes byl jedináček - problémy v komunikaci se psy neměl a to navíc zpočátku žil se mnou na okrajové části města, kde moc psích kontaktů neměl, pak jsme se přestěhovali do centra, kde v parcích ty psy potkával. Nicméně je nepotřeboval, vystačil si se mnou, nebyl to povahou pes vyhledávající cíleně psi tlupu kámošů.
|
HaZa
Člen |
# Zasláno: 11 Úno 2015 12:50
- Nahlásit
od "shekry" bych strach neměla (znám osobně) , co se týká velikosti je to věc genetiky, co do povahy - mám doma 2 psy z jednoho vrhu a každý je povahově úplně jiný ... výchova i prostředí stejné takže tím to být nemůže ..... a výškově -jeden ideál a druhý přerostlý
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 11 Úno 2015 16:54
- Nahlásit
PetraK
nezlobte se, jestli tohle jsou vaše nějvětší obavy??? Neměly by být spíš někde jinde?
já nevim, mně už tohle přijde přehnaný, to aby se pak člověk bál něco napsat, páč ze všeho se dá vypreparovat něco, co vyzní blbě
xxmumik
Takže co se dá tak usoudit je, že se nedá usoudit nic a záleží prostě na daném jedinci.
jo
Pokud máte dobře vybranou chs, ten zbytek už bych nechala na přírodě,velké šeltie jsou podle mě stejně hezčí
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 11 Úno 2015 17:07
- Nahlásit
kachna_
souhlasim me se taky libi vetsi ale asi pro nekoho s ambicema chovat to pravda muze byt problem, kdyz nesplnuje standart
|
zavrelka
Člen |
# Zasláno: 11 Úno 2015 17:32
- Nahlásit
dneska už výška není problém
|
xxmumik
Člen |
# Zasláno: 11 Úno 2015 18:48
- Nahlásit
PetraK obavy spočívají jen v tom, abychom mohli chodit na výstavy, na které se opravdu těším. Z ničeho jiného strach nemám a snad ani nemusím. Pokud bych měla strach z toho, že štěně nebude správně odchované, tak bych volila jinou chs. Ale samozřejmě pokud jsou věci ze kterých bych měla mít strach, jistě mi je prosím řekněte. Ještě jsem pejska neměla, tak se snažím zjistit co nejvíce informací kde se dá.
Děkuju moc všem za odpovědi.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 11 Úno 2015 19:00
- Nahlásit
xxmumik
obavy spočívají jen v tom, abychom mohli chodit na výstavy, na které se opravdu těším
Hele ono je lépe si nedělat moc extra plány, chceš výstavy, fenu ale vůbec nemusí bavit nebo může mít nějakou vyřazovací vadu. (Nehledě na to, že tam bývají dost divný lidi co to berou fakt smrtelně vážně a krom hysterie a ambicí jsou občas i agresivní. Ale to spíš na rozhodčí hehe.) Nebo chceš psa na běh u kola a ve dvou letech zjistíte, že má degenerativní onemocnění páteře, nebo chcete lovečáka na hony a on se bude neodnaučitelně bát střelby.
Takže tak
Ale držím palce, ať to vyjde jak si nejlépe představujete. Hlavně ať je fenka zdravá a šťastná, zbytek je fuk
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 11 Úno 2015 19:58
- Nahlásit
kachna_
á nevim, mně už tohle přijde přehnaný, to aby se pak člověk bál něco napsat, páč ze všeho se dá vypreparovat něco, co vyzní blbě
asi máš pravdu. Jen mi to tak vyznělo. Asi vzhledem k tomu, že známé se právě jedno štěně vrátilo proto že - tu výstavní výšku nemělo - tedy tím pádem se vrátilo jako dospělý pes už skorem. a poseldní dobou je toho tak nějak víc.
xxmumik
se omlouvám viz výše. Je poslední dobou nějak moc lidí, kteří berou psa jako spotřební zboží a když se nevyvede, tak je pes zklamal a vrátíme ho, vyměníme, nechceme ho.....
ssshhhhh
hezky napsáno.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 11 Úno 2015 20:11
- Nahlásit
ssshhhhh
může mít nějakou vyřazovací vadu.
noco, pořídí druhou
řazovací vadu. (Nehledě na to, že tam bývají dost divný lidi co to berou fakt smrtelně vážně
u šeltií to není podle mě tak hrozný, jako u špiců je to lepší, to jo, ale nic, čeho by bylo třeba se bát
|
xxmumik
Člen |
# Zasláno: 11 Úno 2015 20:17
- Nahlásit
Je, to jsem rozhodně nechtěla aby to nějak tak vyznělo. Samozřejmě že si pesana pořizujeme hlavně jako kamaráda. A je pravda, že si toho možná představuji moc. Nechtěla bych aby se fenka doma nudila, tak jsem si toho navymýšlela hodně, ale realita pak může a pravděpodobně i bude jiná. A co se týče "výměny" psa, kvůli nesprávné výšce nebo čemukoliv jinému, tak to nepřichází v úvahu. Jednou už bude s naší rodinou, tak to prostě tak je, ať se děje co se děje
Dotaz jsem zakládala hlavně informativně, protože když se nám narodilo kotě jedináček, tak to byl pěknej cvalda jménem Otík
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 11 Úno 2015 20:18
- Nahlásit
kachna_
ono pak stejne pudes na vystavu, kde preferujou maly/velky/ barevne jiny nez mas ty a mas po vtakach stejne
ale tak hlavne to zdravi je nejdulezitejsi asi
|
bronislav
Člen |
# Zasláno: 2 Říj 2015 21:03
- Nahlásit
Zdravím, prosím o radu všechny zkušené chovatele plemene cane corso dostal jsem nabídku od kamaráda koupit si stěně z jeho vrhu tohoto plemene pro mě hodně známé a mám ho velice rád ale problém je, že se narodilo jen jedno stěně ,-pumr jedinacek, chtěl bych vědět v jakém týdnu si ho máme vzít od feny jestli v osmém týdnu či dřív nebo raději později, děkuji předem za vaše odpovědi
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 2 Říj 2015 21:36
- Nahlásit
bronislav
Pokud jde skutecne o chovatele cane corso s PP, nemuze vam stene vydat drive nez v 50. dni zivota, tak hovori chovatelsky rad. Jestli pozdeji - to zalezi na stavu stenete, feny, jedte se na stene podivat.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 2 Říj 2015 21:38
- Nahlásit
bronislav
zvážila bych, jestli má kamarád jen fenu, nebo má víc psů (a pro štěně jedináčka ideálně i třeba dva vrhy najednou), aby se mohl prcek učit komunikovat i s jinými psy než jen s matkou.
|
bronislav
Člen |
# Zasláno: 3 Říj 2015 19:33
- Nahlásit
Byly jsme se podívat na stěně všechno vypadalo dobře akorát se mi nelíbila výši agresivita při hraní a mazleni půjde s tím něco dělat
|