Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Štěňata a štěňátka / Štěně po starší feně
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
Klanus44
Člen
# Zasláno: 30 Led 2015 21:14
- Nahlásit

Pěkný den.
Mám otázečku spíše pro odborníky, jelikož více než o názor stojím o fakta (bez urážky).
Jak se projeví / může projevit na štěňatech vyšší stáří feny?
Jde mi o to, že je všude psáno, že fena bez zvláštních povolení nemůže mít štěňata s PP pokud je jí vice než 8 let. Podle jakého klíče někdo stanovil hranici 8 let? Je to spíše ochrana feny před potížemi při vrhu?
Chtěl bych totiž pořídit štěně NO a chovatel mi oznamil, že bohužel nebude vrh s PP, protože fena již dovršila zmíněný věk (asi před 4 měsíci a kvůli špatnému vyložení regule "ještě naposledy" nakryli) a lejstro s výjimkou nemají. Protože já nevyžaduji PP, mám se bát u štěněte něčeho závažného a proto raději nekoupit?

S pozdravem,
Klanus44

PetraK
Člen
# Zasláno: 30 Led 2015 21:36
- Nahlásit

Klanus44

nejsem odborník a asi jich tu moc nebude. Jen pustím na špacír svoje uvažování - u lidí jsem přesvědčena, že dítě dostane od mladých rodičů lepší genetickou a zdravou výbavu, než od těch za zenitem. Otázka je, zda je osmiletá fena - pokud nerodila co půl roku - za zenitem. To nedokážu posoudit. Ale já osobně si myslím, že štěně od feny třebaaas čtyřletý asi dostane do vínku trochu lepší základy. Ale je to jen moje laická úvaha, která nemusí vůbec platit.

corgi
Člen
# Zasláno: 30 Led 2015 22:00
- Nahlásit

Já bych toto brala jako výmluvu.

Valda
Člen
# Zasláno: 30 Led 2015 22:25
- Nahlásit

To jak ta fáma, že PP dostane jen půlka vrhu a druhá bohužel ne

Maya
Člen
# Zasláno: 30 Led 2015 22:37
- Nahlásit

Klanus44
Spíš bych se bála naletěl podvodníkovi, bůhví kdo jim fenu nakryl, protože vyložit si špatně tuhle konkrétní reguli fakt nejde.
Jinak jak píše PetraK, stejně jako u lidí vyšší pravděpodobnost genetických vad, riziko že štěňata budou nedostatečně krmená, protože fena bude mít málo mléka atakdále.

Walda
Člen
# Zasláno: 31 Led 2015 00:22
- Nahlásit

Klanus44

Před časem se o tom vedla oficiální debata a tuším, že ta formulace je něco jako "nejpozději v osmi letech věku" a výkald byl takový, že to znamená, že může mít štěňata až do 9. narozenin (vyjma jich), protože až do 9. narozenin je jí 8 let. Takže pokud to správně chápu, je feně 8let a 4měsíce, tak by ještě teoreticky štěňata mít mohla.

Zkusil bych to ještě probrat s chovatelem a jinak to vidím stejně jako corgi.

Xerxová
Člen
# Zasláno: 31 Led 2015 07:11
- Nahlásit

cituji oficiální materiál ČMKU:

Článek 8
Podmínky pro chovné psy a feny

Základní podmínky pro chov psů jsou následující:

a) reprodukce chovných zvířat je přípustná u:
- malých plemen do 50 cm kohoutkové výšky ode dne ukončeného 14. měsíce věku až do dne ukončeného 8. roku věku u fen, ode dne ukončeného 14. měsíce až neomezeně u psů.
- velkých plemen nad 50 cm kohoutkové výšky ode dne ukončeného 17. měsíce věku až do dne ukončeného 8. roku u fen, ode dne ukončeného 17. měsíce až neomezeně u psů.
Pokud se tedy fena malého plemene narodila např. 1.ledna 2009, může být poprvé kryta 1.března 2010.
- u fen, které ukončily 8. rok věku, je možné zabřeznutí pouze na základě potvrzení veterinárního lékaře o vyšetření zvířete na začátku říje s dobrozdáním, že zdravotní stav březost umožňuje bez nadměrných rizik,...

Jinak další podmínky může mít klub (třeba že nestačí papír od veterináře, ale musí to posvětit poradce chovu)

Já osobně vždy chci štěně po starší matce (a nejlépe i otci) neboť naše plemeno je extrémně krátkověké. A tak si říkám, že když šestiletá fena je v kondici na odchov vrhu, tak stoprocentně neumřela už čtyřletá... Ale chápu, že to je jiná věc...

Xerxová
Člen
# Zasláno: 31 Led 2015 07:49
- Nahlásit

tak v zápisním řádu ČMKU je to upřesněno... cituji:

u fen, které ukončily 8. rok věku, je možné zabřeznutí pouze na základě potvrzení veterinárního lékaře o vyšetření zvířete na začátku říje s dobrozdáním, že zdravotní stav březost umožňuje bez nadměrných rizik. Toto je podmíněno též schválením příslušného chovatelského klubu.
(Např. fena narozená 1. ledna 2005 smí být naposledy kryta 1. ledna 2013).

takže nelze do devíti... ale první rok končí prvními narozeninami a osmý rok tedy osmými
Chovatel si to tedy opravdu mohl špatně vyložit... A nebo taky nemusel a věděl...

Klanus44
Člen
# Zasláno: 31 Led 2015 08:45
- Nahlásit

Díky všem za názory. Jak vidno, reguli je opravdu možné si špatně vysvětlit. Sám jsem si to teď musel číst několikrát.
No holt budu ještě dál spekulovat, co s tím. Jsem sice stejný skeptik jako spousta z vás, ale jednání chovatele mi přijde poctivé.
Zeptám se ještě na jednu věc... Znamená pro psa nemit PP nějakou výraznou překážku v životě (mám na mysli spíše "profesionalnim" než cokoliv jiného)

Za další názory a postřehy budu vděčný.

Walda
Člen
# Zasláno: 31 Led 2015 09:51
- Nahlásit

Klanus44

reguli je opravdu možné si špatně vysvětlit

Zřejmě né, Xerxová má pravdu.
On od roku 2013 platí nový zápisní řád, kde to je vysvětleno tak, jak ona nahoře citovala. Což jsem nevěděl. Ve starém řádu nebylo to upřesnění. Zřejmě na základě té diskuse to pak změnili. Pamatuju se, že mě ten tehdejší výklad docela nadzvednul, že to někdo chce takhle protahovat, ale už si vůbec nepamatuju, kde to proběhlo.
Takže pan chovatel bude mít pravdu.

Neumi
Člen
# Zasláno: 31 Led 2015 10:44
- Nahlásit

Vím že dřív u mého plemen bylo uvedeno do konce 8. roku = do posledního dne před 9. narozeninami.....

Maya
Člen
# Zasláno: 31 Led 2015 19:07
- Nahlásit

Neumi
Prosím tě, jak si někdo může vysvěttlit do konce 8. roku 9. narozeninami? Takže do konce 1. roku jsou 2. narozeniny?? Jakože 2. narozeninami ukončuješ první rok života?? Taková pitomost. Spíš je to o tom, že se to někdo snažil obejít, než že to dřív někdo nepochopil.

cernej caj
Člen
# Zasláno: 31 Led 2015 20:40
- Nahlásit

Maya
ale ja bych to tak taky chapala, proste to je ta logika, ze ti je rok az po 12ti mesisich zivota, takze selskej rozum snadno udela "do 8mi let = behem osmeho roku to jde = osmy rok konci devatymi narozeninami" ja myslim, ze tady ta zamena je opravdu velmi snadna. prece malokdo si uvedomi, ze osmej rok konci osmyma narozeninama, pac u lidi se bezne pouziva ze kdyz je neco do 18ti zalazamo tak je to prece do 18tych narozenin ale vlastne by to melo byt treba zakazano jen do 17ti protoze vlastne na 17ty narozeniny uz zacinas 18tej rok rok zivota ale nikdo si myslim to tak proste nevnima a nechape a proto ta zamenitelnost u psa

Xerxová
Člen
# Zasláno: 31 Led 2015 21:11
- Nahlásit

čajdo když do osmnácti nesmíš do kina - tak je to do osmnácti odžitých let. Když do osmi smíš mít štěňata, tak je to do osmi odžitých let... To je přeci stejné

Maya
Člen
# Zasláno: 31 Led 2015 21:41
- Nahlásit

cernej caj
lLogika právě říká, že když rok dovršíš 1.narozeninama, tak 8. rok dovršíš 8. narozeninama a jak píše Xerxová, když máš něco zakázáno do 18, tak je to do 18.narozenin, protože den po nich už je ti víc než 18 a ne do 19.narozenin, jak by bylo podle týhle pochybný logiky, ostatně u psů stejný princip je i u tříd na výstavách a fakt nechápu, jak si zrovna tohle někdo může poplést, spíš si myslím, že je v tom úmysl obejít tohle nařízení, protože je tam jasně řečeno, že jde o ukončený rok.

Klanus44
Člen
# Zasláno: 1 Úno 2015 08:41 - Změnil/a: Klanus44
- Nahlásit

hned jsem klidnější... nemusí to být zlý umysl od chovatele, teď už jsem si jistý. Maya má pravdu. Osmý rok je doba mezi 7. a 8. narozeninami.

corgi
Člen
# Zasláno: 1 Úno 2015 10:32
- Nahlásit

Klanus44
A měli někdy tíž rodiče vrh s PP? Tedy i ten pes, ne jen fena? Zdravotní výsledky? Pověst chovatele mezi ostatními (vím, tohle se v Čechách velmi blbě zjišťuje)?

Klanus44
Člen
# Zasláno: 1 Úno 2015 12:03
- Nahlásit

Pověst chovatele nedovedu zjistit, ale nenašel jsem žádné negativní zkušenosti, které se objevují spíše.
Fena i pes měli vrhy s PP, o těch bez není na internetu zmínka a oba jsou podle webů zdravotně v pořádku. Jak fena tak i pes pocházejí ze známých linií dle nebo laického nazoru. Tedy alespoň spousta jejich příbuzných se objevuje často v kolonce matka/otec.

Xerxová
Člen
# Zasláno: 1 Úno 2015 16:31
- Nahlásit

já bych nechala rozhodnutí až po porodu. Pokud fena bude štěníky v pohodě zvládat, štěňata budou zdravá,... a pokud nechcete svůj čas nikdy věnovat výstavám či aktivitám PP potřebující a nebudete chtít NIKDY toto štěně použít v chovu, tak proč ne.

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 1 Úno 2015 17:47
- Nahlásit

Já bych řekla, že Ti lžou. A šla bych, být Tebou, od toho. Protože kdoví, v čem lžou ještě. Jinak po 8 letech věku mi to připadá, jako chtít po ženě kolem 50 let, aby ještě rodila na kšeft.

impact
Člen
# Zasláno: 1 Úno 2015 19:14 - Změnil/a: impact
- Nahlásit

Klanus44
Fena i pes měli vrhy s PP, o těch bez není na internetu zmínka a oba jsou podle webů zdravotně v pořádku. Jak fena tak i pes pocházejí ze známých linií dle nebo laického nazoru. Tedy alespoň spousta jejich příbuzných se objevuje často v kolonce matka/otec.
To mi přijde dost zásadní, pokud měli oba rodiče PP vrhy. Otázka je, proč by jim to klub nedovolil na nějakou výjimku?

Mrkla bych se na chovatele, kolik má vrhů na fenách, jestli to sype jeden za druhým, pověst nejsnadněji najdeš ve skupinách s fandy plemene. Můžu se ti po tom kouknout, jestli chceš. Klidně přes email, ať to tu nerozmazáváme.

Klanus44
Člen
# Zasláno: 1 Úno 2015 20:16
- Nahlásit

impact
Děkuji, napsal jsem.

impact
Člen
# Zasláno: 1 Úno 2015 20:39
- Nahlásit

Klanus44
Jdu kouknout..

OTÁZKA DO PLÉNA
Teď mne tak trkla jedna zásadní věc. Vždyť na krytí se vystavuje krycí list a ten vystavuje poradce chovu. ​Majitel feny zašle žádost o krytí, hlavní poradce chovu mu to posvětí, pošle a pak až můžou krýt. To si toho HPCH nevšiml? Nevíte někdo, jak to funguje u NOček?

Fajka
Člen
# Zasláno: 1 Úno 2015 20:58
- Nahlásit

impact
Vždyť na krytí se vystavuje krycí list a ten vystavuje poradce chovu. ​Majitel feny zašle žádost o krytí, hlavní poradce chovu mu to posvětí, pošle a pak až můžou krýt

... ano ty krycí listy se vystavují dopředu (někdo si to dělá s velkým předstihem někdo na poslední chvíli) a podle mě třeba těžko může PCH nějak ovlivnit když jsou papíry dávno vystavené a fena se s háráním o nějakou dobu opozdí ...a pak už to časově nevychází..což je podle mě běžné

termínově by si (podle mě) měl hlídat majitel fenky

corgi
Člen
# Zasláno: 1 Úno 2015 21:57
- Nahlásit

impact
Nevím, jak je to u NO, ale třeba my si můžem oba krycí listy, psa i feny, stáhnout z klubového webu, vyplnit si tam, co chceme, nakrýt si, čím chceme, a až po aktu poslat PCH. Bohužel, u nás PCH funguje jenom jako prostředník - posílač papírů od chovatele ČMKU. Taky podle toho někdy ty odchovy vypadají

Maya
Člen
# Zasláno: 1 Úno 2015 21:58
- Nahlásit

impact
Nevím jak u NO, ale u nás se vystavujou krycí listy až rok předem a kdy chovatel nakryje je už na něm.
Jinak dobrá poznámka, teoreticky krycí list mohl být platný, takže není problém se zeptat poradce chovu, jestli na tenhle konkrétní vrh byl vystaven krycí list, pak by bylo všechno jasný, teda kromě toho, že jim fenu obskočil jinej pes a nechtějí to přiznat.
Ale taky asi to je o ochotě NO klubu, já s ním nemám dobrý zkušenosti.

impact
Člen
# Zasláno: 1 Úno 2015 22:32
- Nahlásit

Fajka
Aha, já viděla většinou jen to na poslední chvíli.

corgi
No to je taky celkem cajk přístup.

Maya
Jo, no, to jsem taky doporučila. Jestli to řešili, bylo to omylem a rozhodli se jim nedat výjimku, měli by to na klubu vědět..

Maya
Člen
# Zasláno: 1 Úno 2015 23:30
- Nahlásit

impact
No na tohle jim ani výjimku dát nemůžou, protože by to bylo porušení zákona potažmo teda Řádu na ochranu zvířat při chovu, kterým jsou povinni se řídit.
Pokud by o tom věděli, muselo by být proti chovateli vedeno kárné řízení a být to v zápisu, ovšem u klubu NO by mě
nepřekvapilo, kdyby to zametli pod koberec a nechali to být.
Jak to chodí v klubu, který ještě nedávno a možná ještě teď, už to teď nesleduju, proti všem řádům povoloval 4 vrhy na feně v řadě a toleroval odchovy bezpapíráků, fakt netuším.
Ale to už je na Klanus44 jak si co pozjišťuje.

Neumi
Člen
# Zasláno: 2 Úno 2015 07:26
- Nahlásit

třeba my si můžem oba krycí listy, psa i feny, stáhnout z klubového webu, vyplnit si tam, co chceme, nakrýt si, čím chceme, a až po aktu poslat PCH. Bohužel, u nás PCH funguje jenom jako prostředník - posílač papírů od chovatele ČMKU. Taky podle toho někdy ty odchovy vypadají
Tak to buď ráda. Poradci chovu patrně většinou žádní odborníci nejsou, zato jsou sami chovatelé a velice snadno, lehce a hlavně nekontrolovatelně umí odstavit kvalitního psa (konkurenta) od krytí - a pak ty odchovy vypadají......

anonym
Člen
# Zasláno: 2 Úno 2015 11:25
- Nahlásit

Já nevím o čem se dohadujete. Chovatelský řád NO je naprosto jasný. Pokud je chovatel blb a ne lhář, tak je to v každém případě jeho věc, že bude mít bezpapíráky. Krycí list má majitel krycího psa.Nevím proč napadáte klub a poradce chovu, v dnešní demokracii si každý může krýt s jakým psem chce a je to jen a jen jeho volba a poradce chovu může poradit, ale každopádně odchovy kontroluje. NIkdy nebyly povoleny 4 vrhy, to Maya vyloženě lže.
A pro Klaus, jestliže chceš riskovat bezpapíráka a možná i křížence, klidně do toho jdi, riziko není žádné, pokud je fena v dobré kondici a "chovatel" se štěňatům věnuje.

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání