Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Štěňata a štěňátka / Štěně a dítě
<< . 1 . 2 .
Autor Zpráva
cayenne
Člen
# Zasláno: 17 Pro 2014 14:20
- Nahlásit

sicluceatlux Díky. Takové reflexe mi docela pomáhají vidět to psíma očima. Popravdě je těžké mít ty reakce pořád nachlup stejné, i když je člověk v postoji konzistentní.

sicluceatlux
Člen
# Zasláno: 17 Pro 2014 14:39
- Nahlásit

cayenne
Já jsem nabyla dojmu, že se psem musím tak nějak jako s autistou, prostě dodržovat rituály ) Když měla fenka tendence prát se se starším psem, začala jsem tak, že jsem odměňovala každé nevraždící podívání na psa ) A když má tendence jít po něm škaredě , stoupnout si mezi ně. Sedne si a dělá hodnou, protože ví, že za takové chování má kokino ) Pamlsky mám pořád u sebe, a co lze odměnit, odměním. Prakticky není potřeba trestat. Teď už umí : "pusinku Elfíkovi!" )

Maya
Člen
# Zasláno: 17 Pro 2014 15:09
- Nahlásit

cayenne
Popravdě je těžké mít ty reakce pořád nachlup stejné, i když je člověk v postoji konzistentní.
tak nemusí být ty reakce stejné na chlup, ale prostě stejné a hlavně fakt důsledné v tom co chci aby pes dělal nebo nedělal, když nechci, aby mi pes lezl do postele, tak prostě nikdy tam nebude, hodně lidí dělá tu chybu, že malé štěně si tam vezme a pak se diví, že se jim tam drápe i dospělý pes a nebo třeba zrovna nemají čas a tak nad tím jednou mávnou rukou a to je špatně, ten pes si to samozejmě pamatuje
takže spíš je asi důležitější ta konzitenčnost, když nechci psa v posteli, tak ho z ní musím vykázat i kdyby vedle hořelo

Maya
Člen
# Zasláno: 17 Pro 2014 15:10
- Nahlásit

cayenne
jinak zdravím jmenovkyni

cayenne
Člen
# Zasláno: 17 Pro 2014 17:37
- Nahlásit

Tak a jsem zase v háji. Dneska jsem si vzala volno, celej den se jí věnovala, byla úplně zlatá. S dospělými prostě nemá problém. Postupně ve mě rostla radost, že to všechno zvládnem. Pak jsem šla pro malou do školky, chvíli byl klid, Maya si vlezla k nám na gauč. Hladila jsem ji a drbala a dcera ji chtěla taky pomazlit - ale nijak manipulačně, a ona začala tak vrčet a štěkat a tak hnusně po ní vyjela zubama, že jsem měla co dělat, abych jí uklidnila. Já to opravdu nemám za zlý jí, ale začínám mít dojem, že to prostě není vhodnej pes do rodiny. Že jí sice můžu naučit, aby to nedělala, ale nemůžu ji naučit lásce k dětem. Třeba je její přirozenost úplně jiná. Jsem z toho, co se stalo, dost na dně tohle už rozhodně hra nebyla.

Neumi
Člen
# Zasláno: 17 Pro 2014 18:21
- Nahlásit

Hladila jsem ji a drbala a dcera ji chtěla taky pomazlit - ale nijak manipulačně, a ona začala tak vrčet a štěkat a tak hnusně po ní vyjela zubama, že jsem měla co dělat, abych jí uklidnila. Já to opravdu nemám za zlý jí, ale začínám mít dojem, že to prostě není vhodnej pes do rodiny. Že jí sice můžu naučit, aby to nedělala, ale nemůžu ji naučit lásce k dětem
neznám vás v reálu, takže budu psát jenom na základě tvých příspěvků : to co se stalo je logický důsledek tvého přístupu - necháš štěně dělat chyby a pak je za ně trestáš (sama píšeš "Ale když budu štěně pořád kárat ve spojitosti s dítětem, nevytvoří si k němu nějaký špatný vztah? Jako že bude mít spojené dítě-hra-pokárání?"). Teď aktuálně bych nenechala dceru kontaktovat štěně a naopak a učila bych klidu štěně v přítomnosti dcery (hra, výcvik poslušnosti - a to fofrem,.....) Klikr jsi měla používat už dávno. A najít dobrého cvičitele......
Mimochodem - kousání štěněte může být hra a stejně tak to může být i problém,ale to bys měla poznat ty....

ona začala tak vrčet a štěkat a tak hnusně po ní vyjela zubama, že jsem měla co dělat, abych jí uklidnila.
zase jsi ji nechala udělat chybu - vyjet, už při prvním hnusném pohledu jsi s ní měla odejít a štěně uklidnit (ne chlácholením,ale třeba provedením pár cviků,které zná a za které je můžeš odměnit....) s klikrem by se ti to řešilo líp

cayenne
Člen
# Zasláno: 17 Pro 2014 18:41
- Nahlásit

Neumi Ale já ji netrestám. Ani nemám pocit, že bych měla (To s tím káráním byla otázka, nedělám to, max. říkám klidně NE).
S tím výcvikem je to pravda, zatím jsme nezačali, protože jsem jí chtěla dát čas na rozkoukání a přirozeně ji nechat si nás zvyknout. Máme ji jen týden a něco. Nicméně v sobotu už mám domluvenou schůzku s cvičitelkou.
už při prvním hnusném pohledu jsi s ní měla odejít
Odejít se nestíhá, všechno se to odehrálo během vteřiny.

sicluceatlux
Člen
# Zasláno: 17 Pro 2014 19:02
- Nahlásit

cayenne
Mne to pripada,ze si hlida zdroje.Žárlí na malou či tak něco.píšete,že vyjela na malou,když se mazlila s vámi.

cayenne
Člen
# Zasláno: 17 Pro 2014 22:49
- Nahlásit

sicluceatlux to se mi zdá divné, aby žárlila, ještě tak vázaná na mě není. Prostě od dcery se moc nenechá, i když ji přitom hladíme a snažíme se, aby vycítila, že jí nic nehrozí.
A ještě by mě zajímalo k té důslednosti (analogie s autismem mě napadla přesně taky ) - má pes zmatek v tom, když bych mu dovolila spát s někým z nás na jedné posteli a na jiné (v jiné místnosti) už ne? Musím si vybrat, jestli buď na obou, nebo vůbec? Aby z toho neměl guláš..

birma
Člen
# Zasláno: 17 Pro 2014 23:07
- Nahlásit

cayenne
má pes zmatek v tom, když bych mu dovolila spát s někým z nás na jedné posteli a na jiné (v jiné místnosti) už ne? Musím si vybrat, jestli buď na obou, nebo vůbec?
nemusí, psi poměrně špatně generalizují, díky čemuž se snadno naučí, že někde ano, někde ne, případně i podmínky, kdy ano a kdy ne

Neumi
Člen
# Zasláno: 18 Pro 2014 07:07
- Nahlásit

Ale já ji netrestám. Ani nemám pocit, že bych měla (To s tím káráním byla otázka, nedělám to, max. říkám klidně NE).
Vlastně trestáš - necháš ji dělat co chce - to špatné - a pak ji to vezmeš. Pro tebe to trest není ale pro psa to negativní počin (trest) je určitě - a to je podstatné. Psala jsem to v jiném tématu - je to podobné, jako když nechám svého psa zaútočit na druhého a pak ho rvu zpátky - to není cesta. Cesta je nenechat dojít k útoku-nenechat štěně skočit na dceru, štěněti dát jinou činnost, návod, co jiného má dělat aby to bylo dobře.

Maya
Člen
# Zasláno: 18 Pro 2014 08:12
- Nahlásit

No a taky jde o labradoří kříženku a labradoři jsou dost akční psi a jako štěňata jsou fakt jak hrom do police, takže hlavně musí upustit páru několikrát denně s dospělýma, ti se můžou od ní nechat pozabíjet a pak až bude tímhle zklidněná, tak bych jí pustila do kontaktu s dítětem.
A taky najít psí kamarády, s kterejma se bude moct vyblbnout, protože jako jsou jí 2 měsíce, to je ještě sranda, až jí bude půl roku a bude mít 20 kg a energie stejně nebo víc, bude to mnohem horší.

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 18 Pro 2014 08:12 - Změnil/a: ssshhhhh
- Nahlásit

V téhle situaci bych malou nenechala fenku hladit, pokud tam není dobrý vztah k dětem (ať už získaný na základě špatné zkušenosti nebo tak nějak vrozený), fenku bych třeba mazlila, nechala malou přijít, sednout si vedle vás a aby si fenky nevšímala, byla jenom přítomna.
Jedna z mých fen má velice negativní vztah k dětem. Nevím zda jí někdo ublížil (je taková už od štěněte), když se dítě přiblíží hledá kam zdrhnout a když není kam, začne vrčet a ano, kdybych to nehlídala vyjede. Já děti nemám, nicméně jsem chtěla toto odbourat. Začali jsme postupně a s klidnými dětmi, fenku nesmí nijak stresovat, nehladit, nevšímat si jí, rozhodně nehonit, neobjímat, nevydávat moc zvuků a omezit pohyb. Díky tomu se její vztah k "malejm lidem" výrazně zlepšil, stále je ostražitá, ale od klidného dítěte se nechá již i pohladit.
Nevím, zda je to co popisuji i váš případ, ale podle toho, že vyjíždí po holce, když jí chce pohladit bych řekla že buď žárlí (což se mi nezdá, malé dítě není moc konkurence) nebo má strach a to je pak otázka proč (nejste stále přítomna a nechci vaši dceru podezřívat, ale kolikrát stačí přehnané objetí nebo zatahání za ocas a labilnější kousek se hned přepne do obraného módu. Chtělo by to vidět na živo, to bychom věděli v čem je zakopanej pes. Pokud se fakt jedná o vyjíždění ze strachu, postupovala bych dle výše popsaného. Ne každý pes prostě snese mazlení od dětí, dá se to zlepšit a časem můžou mít i krásný vztah ale trvá to. S mojí fenou to vypadalo blbě, na každé dítě štěkala a když neměla kam utéct tak už cenila zuby. (myslím, že to bylo způsobeno negativníma zkušenostma, když se na ní tu a tam nějaké dítě vrhlo a chtělo jí obejmout), ona je takovej méďa k pomazlení, ale jen od pohledu, jí to znejisťuje a jak není dotyčný "bezpečný" reaguje strachovou agresí.
edit: Trvalo nám dva roky poctivé klidné práce než jsme se dostali do fáze, že se nechá od klidného dítěte pohladit bez vrčení. Některé děti už má i ráda a pohlazení od nich očekává, ale to jen v rodinném kruhu.

Neumi
Člen
# Zasláno: 18 Pro 2014 08:31
- Nahlásit

takže hlavně musí upustit páru několikrát denně s dospělýma
si opět dovolím přirovnat k mému mladému a staršímu psu - pastevcovy hry jsou divoké a velmi razantní a velmi rychle jsem ho naučila, že k vyventilování přetlaku jsem tam já a ne druhý pes a výborný je k tomu míček na šňůrce - jednak se za ním vyběhá, ale hlavně vypustí páru v zákusu.....to jako inspirace

což se mi nezdá, malé dítě není moc konkurence
právě že je, neb je na úrovni druhého štěněte

PetraK
Člen
# Zasláno: 18 Pro 2014 14:26
- Nahlásit

birma

se snadno naučí, že někde ano, někde ne, případně i podmínky, kdy ano a kdy ne

souhlasím. Gauč na chalupě je povolený, postele ne a nikdo tam neleze. Gauč doma povolený není a nikdo tam neleze.( O židlích nikdo nemluvil a tak se tam leze , ale to je jen tvůrčí přístup mlaďase )

sicluceatlux
Člen
# Zasláno: 18 Pro 2014 18:24
- Nahlásit

cayenne
Jsou psi,kteří děti nemusí. Může jim být neprijemny treba vysoký hlásek,nebo se jich proste bojí,protoze deti jsou nečitelné,takové neřízené střely.Pokud je za výpady vůči diteti strach,muze to byt tak uz nastaveno nebo nemohla mu malá treba slapnout na packu? Muze se citit ohrozeno. Myslim,ze stene je nejiste.Pokud ho mate tyden,vezmete to jak by reagovala treba vase mala,kdyby ji od vas ted odvedli a dali cizim lidem.
Pracovala bych na tom,aby se stene citilo v bezpeci,rozhodne mala at za nim nechodi,at si napred zvykne na pasivni pritomnost ditete,ktera je bezva.Mala treba bude opodal a vy se steneti budete venovat ,pokud bude v blizkosti male v pohode,prokrmovat,aby si spojilo-prichazi dite,bude to bezva

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 18 Pro 2014 18:39
- Nahlásit

sicluceatlux
souhlas

cayenne
Člen
# Zasláno: 18 Pro 2014 20:14
- Nahlásit

sicluceatlux Díky moc za konstruktivní rady Uznala jsem, že naše štěně nemusí mít zrovna náladu na dětské projevy, ať už je to dané ještě přetrvávající vyjukaností z nového prostředí nebo povahou (je i venku k cizím vjemům trochu opatrnější, ne snad bázlivá, spíš nedůvěřivá). Chci tedy zapracovat na té důvěře. Taky mi došlo, že vlastně v posledních dnech má dcerka kašel, což může štěněti znít jako štěkot. Ty metody postupného zpříjemňování určitě zkusím.

cayenne
Člen
# Zasláno: 29 Pro 2014 16:52
- Nahlásit

Tak musím reportovat změnu Opravdu se to moc zlepšuje, vše bez nějakých výraznějších zásahů, takže to byl spíš jen nezvyk. Štěndo sice na malou pořád hodně skáče a doráží, ale je v tom už něco jiného, radost a kamarádství, už si od ní nechá líbit pohlazení a pomazlení, sleduje ji se zájmem, často si na ni třeba položí hlavu (takovým způsobem jako na nikoho jiného) a láskyplně olizuje x-) Prostě sama se dopracovala k tomu, že lidské mládě je spojenec, ne sok. No, kéž by to tak samo šlo ve všem

<< . 1 . 2 .
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání