Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Štěňata a štěňátka / Domácí WC + chození na procházky
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
ErzebethB
Člen
# Zasláno: 23 Kvě 2013 10:22
- Nahlásit

Zdravím,
koncem června si přivezeme domů štěndu vlčího špice - holčičku. S přítelem jsme se dohodli, že bychom jí rádi naučili na to, aby když my budeme v práci (já dělám krátké/dlouhý týdny a přítel ranní vč. soboty), tak aby si mohla odskočit na záchod, který jsme pro ní v chovatelských potřebách zakoupili (ne plenku, ale na doporučení prodejkyně jsme koupili jemný písek pro kočky + wc s okrajem - prý užívá také a spokojenost, ale hafana má jen doma) a když budeme doma, tak bychom rádi chodili na procházky a chceme, aby pochopila, že i venku může značkovat.

U některých chovatelů jsme se setkali s názorem, že psi to až 8 hodin VYDRŽÍ, což znamená MUSÍ vydržet, z čehož nadšená nejsem, hlavně kvůli tomu, že už jsme jednoho hafana měli a ten když byl starší (od cca 8. roku - 14. roku) začal mít problémy s močákem, ne že by se nám počůrával, ale když jsme se v práci zpozdili, tak nám doma zvracel a pak hrozně dlouho venku stál s nožkou nahoře a nic nešlo a chvílema i kňučel. Veterinářka nás sice přeléčila na záněty močáku a močových cest, ale problém byl v tom, že musel celý život 8 hodin držet, než s ním někdo zajde ven, a proto věřím, že teď když začneme s výchovou od štěněte, tak se tomuto vyhneme.

Vím, že s tímto někdo souhlasit nemusí, ale prosím o radu, ne o pranýř...

Mockrát předem děkuji
Martina

ErzebethB
Člen
# Zasláno: 23 Kvě 2013 10:23
- Nahlásit

Ha pardon, vypadla mi věta...

Jak tedy štěndu nejlépe učit? Máte nějaké osvědčené metody, jak na to? Je lepší nejdřív začít domácím wc, nebo raději venku?

Díky a omlouvám se za ten sloh

impact
Člen
# Zasláno: 23 Kvě 2013 10:25
- Nahlásit

ErzebethB
Vím, že s tímto někdo souhlasit nemusí, ale prosím o radu, ne o pranýř...
Je to blbost, hrozná...

kachna_
Člen
# Zasláno: 23 Kvě 2013 10:33
- Nahlásit

ErzebethB
jééé, další špic
začal mít problémy s močákem
tak bych to řešila až to přijde. Ačkoliv se mi možnost, že by pes mohl na záchod, kdy se mu zachce, líbí, tak u dvacetikilového psa si to moc neumím představit. Učila bych venku.
Já si vůbec nedokážu představit absorbent, který by pojal tolik moči. Do toalety s tím nemůžete... Navíc špic je docela vtipálek a řekla bych, že domácí toaleta bude předmětem enormního zájmu

cernej caj
Člen
# Zasláno: 23 Kvě 2013 10:36
- Nahlásit

a se spiclikem muzes prijit k nam na forum, ke spicum

ja si myslim,ze kdyz bude mala, tak by ji to slo naucit doma snadno, at chodi na zachod (jako mala to urcite nevydrzi do nejakeho veku) a az bude vetsi, tak si myslim, ze to neni ani tak o tom,ze "musi" ale o tom, ze ji to mozna i staci. My kdyz jsme nekde na dovolene treba nebo venku, tak mi taky fena necura a klidne chrape 6 hodin u dveri otevrenych do zahrady a ven nejde...

a jeste k tomu dodam, ze kdyz sme bydleli ve meste jeste, tak sme meli k dospelym psum stene a tak sme meli noviny s plechem a chodilo tam jen to stene, dospeli psi stejne ne...

a naucit jinak asi jako v jinem pripade, po tom kdyz se vzdubi nebo kdyz dostane nazrat, tak stejne jako se nosi ven, tak ji muzes davat do te krabice a pochvalit ji, casem se nauci, ze kdyz nemuze ven, muze aspon do krabice. Ale jako myslim si, ze az vyroste, tak do krabice chodit stejne prestane, pokud jako stene ji pouzivat bude

worick
Člen
# Zasláno: 23 Kvě 2013 10:51
- Nahlásit

ErzebethB
Já mám psy venkovní, zahradní Znám lidi, kteří mají jorka na plenách, ale to je vážně hovadina. S tím domácím WC bych ovšem celkem souhlasila. Když vidím, jak psi pořád značkují a učurkávají, myslím si, že mají močový systém na tohle stavěný a nechávat je 8h nevyčůrat, jim musí zákonitě škodit. U vašeho předchozího psa bych řekla, že šlo spíš o močové kameny. Když už mám psa v bytě a není možnost, aby čural alespoň každé tři hodiny, bych byla pro to WC. Ale jak...to bohužel neporadím. Psi se naučí kde co, snad by i tohle nějak pochopila. Když paní vám říkala, že její pes to taky zvládá..tam ji ale neplete, že má to samé dělat i venku. Nezbývá, než to zkusit a uvidíte A nebo se třeba ještě ozve někdo, kdo to už psa naučil

kachna_
Člen
# Zasláno: 23 Kvě 2013 10:55
- Nahlásit

worick
no, jenže já si vůbec nedokážu představit, jaký sorbent by to zadržel, už lidi s osmikilovýma kocourama z toho byli docela zoufalí, s takovým tím silíkátem bych si zase netroufla nechat štěně o samotě

Maya
Člen
# Zasláno: 23 Kvě 2013 11:04
- Nahlásit

No tak stejně jak kachna_ si myslím, že záchod doma lze praktikovat s pidi psem co má maximálně pár kilo, s 20kg vlčím špicem si to fakt nedovedu představit, to by musel být lavor. Navíc přesně ten sorbent až to bude cokoliv bych se bála, že ten pes sežere a skoro stoprocentně se myslím dá říct, že ho rozhrabe po celým bytě.
Jako vyzkoušet jistě možno, ale moc bych na to nespoléhala, že to bude fungovat.
Jinak ten předchozí hafan, co se nemohl vyčůrat, tipuju měl zvětšnou prostatu, stačilo vykastrovat a byl by v pohodě.

worick
Člen
# Zasláno: 23 Kvě 2013 11:05
- Nahlásit

kachna_
no, jenže já si vůbec nedokážu představit, jaký sorbent by to zadržel - nevím, jak velkou to má tu vaničku - pro špice bude muset být asi dost velká Nepoužívám to ani pro kočky - i ty chodí ne WC ven takže to moc neovládám. Silikát je ten ,,hrudkovací"? Jsem si říkala, že to by snad šlo. Ale je fakt, že kočku nenapadne (narozdíl od štěnda ) to sežrat Celé to poleze hodně do peněz, protože i když to prosákne a bude to stát na dně, bude nutné vysypat supervaničku se 3? kily nějakého materiálu každý den do popelnice...No, nevim, nevim

worick
Člen
# Zasláno: 23 Kvě 2013 11:08
- Nahlásit

Maya
jsi mně předběhla, ale všechny to řešíme asi stejným směrem - řešení snad pro toho jorka, se špicem to bude problém ve všech směrech..

Maya
Člen
# Zasláno: 23 Kvě 2013 11:30
- Nahlásit

worick
Silikát jsou takový silikonový kuličky, dost dobře to saje a pohlcuje pachy, používám to pro morče, je to ale drahý jak prase a spotřebu u psa velikosti vlčího špice by zaplatil tak akorát nějaký milionář, protože by se to určitě muselo měnit komplet každý den. Navic to nesmí do záchoda, tak plus náklady na pytle, aby to mohlo do popelnice. Hrudkovací stelivo je jiný, ale popravdě asi nebude moc psů, který by na něj chodilo.

ErzebethB
Člen
# Zasláno: 23 Kvě 2013 11:34
- Nahlásit

Díky moc za všechny ohlasy, které mi poradili a pomohli otevřít oči...

S tím, že to bude žrát jsem taky měla dost strach... ve zverimexu nám paní poradila úúúúplně drobounké kamínky až skoro písek, které dle jejich slov nejsou draví škodlivé a jen projdou, i když v nabobtnalém stavu traktem (aby chudinka nakonec neměla zácpu? no snad na slovo fůj během krátké doby pochopí, že misku s žrádlem má o nějaký ten metr vedle :-D))

Co se týče velkého hafana, tak nad tím jsem zatím nepřemýšlela.... určitě máte pravdu v tom, že až budeme mít fešanda 20kg, asi by to musel být pořádný lavor na to, aby si došla... Ale jako štěndu bych ráda dopřála to, že může kdykoli bude potřebovat.

Náš první hafík byl kastrovaný a naše veterinářka jej zkontrolovala na kde co, ale už je to nějaký pátek, co jsme tam běhali dost často, tak se přiznám, že nevím, zda se řešili i ty kameny... ale na popud tohoto jsem se toho právě bála a stále bojím, i když "černej čaj" píše, že hafan leží i 6hod a pohoda klídek...

Mám to z práce cca 20min. chůze, ale ne vždy mám v práci možnost odběhnout na aspoň hodinu, abych s ní mohla jestě půl hoďky v pohodě venku obejít nějakou trasu, aby se vyčurkala. Tak by toto bylo pro nás dost velké odlehčení při koukání na hodinky a říkání si, tak teď tam je chudinka sama už přes xxx hodin a určitě tam kříží nohy a čumí na ciferník, až bude 15:10

A teď mě ještě napadá druhý dotaz - před tím jsme měli hafíka, teď to bude holka... jak probíhá hárání? Máme jí koupit nějaké gaťky, případně jak to řešíte Vy?

P.s. Tak to se ke špicům ráda přidám )

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 23 Kvě 2013 11:40
- Nahlásit

worick
Když vidím, jak psi pořád značkují a učurkávají, myslím si, že mají močový systém na tohle stavěný a nechávat je 8h nevyčůrat, jim musí zákonitě škodit
tohle je ale čuba
jako nevim,8 hodin pro zdravýho dospělýho psa mi přijde naprosto v poho,beztak spí pokud je doma sám a lidi jsou v práci.Z vlastní zkušenosti vim,že klidně 12 hodin daj(myslim tim přes noc) a když ráno vylezu,klidně dojde do půl sídliště než se laskavě vyčůrá,takže bezesporu nemá žádnej štréz

cernej caj
Člen
# Zasláno: 23 Kvě 2013 11:44
- Nahlásit

ErzebethB
my to neresime nijak. Mam horsi povleceni do postele, kdyz feri hara, ale ona nehara nijak moc a hodne se ocisti a hodne ji s tim pomaha i pes a kdyz nekde jedem, tak ji beru akorat hadru. Haraci gatky sou asi dobry v pripade, kdy hodne spini a pokud si je teda nesundava... ja to moc nepraktikuju.

si myslim, ze stendo naucis (my meli treba ten plech s novinama), ale je fakt, ze aspekt toho mit lavor pro 20kg psa me nenapadl, ale to si myslim, ze v dospelosti asi potrebovat nebudes

Maya
Člen
# Zasláno: 23 Kvě 2013 11:46
- Nahlásit

ErzebethB
Tak pro štěně by to jistě bylo dobrý, otázka spíš je, jestli by lepší službu neudělala podložka pod mimina, protože teda popravdě za prvé si myslím, že psi obvykle na rozdíl od koček na písek nechodí, není to pro ně přirozený podklad pro čůrání i kadění, takže se může stát, že ti tam prostě nepůjde a za druhý když si vezmu štěně vlčího špice, ono ostatně každý, jak rádi hrabou, tak pravda mít doma vanu s pískem je sen každého štěněte, ale vy asi pak s pískem všude po bytě nadšený nebudete.
Navíc je taky třeba počítat s tím, že ten mokrej písek nebo cokoliv se jí nejspíš nalepí na zadek a pak to roznosí po bytě i tak, jako špicí štěnata jsou fakt chlupáči.
Bejt tebou, tak to prostě vyzkouším, tady ti asi nikdo neporadí, protože takhle velký psy na záchod nikdo neučí. Osobně bych pro štěně volila ty podložky a u dospělýho bych to už neřešila.

Neumi
Člen
# Zasláno: 23 Kvě 2013 11:49
- Nahlásit

Psi jako samci pořád učurávají a značkují právě proto že značkují, venku si většinou šetří moč, aby toho mohli označkovat co nejvíc. Můj pes samec, když ho v noci vytáhnu se vyvenčit, tak stojí na cestě jak puk a vyčurá se pouze když je k tomu povelem a mou urputností donucen.

K tomu čurání doma - oba moji psi měli (štěně pořád má) plíny. Hovík se narodil čistotný, takže použil pouze v krajní nouzi, pastevec (teď 5měsíců) je hovado a je mu to dost jedno. Nicméně se na plínu naučil, teď už chodí většinou 1x za noc (nebo když je ráno rychlejší než já) a plína moč jeho 30kg těla pojme. Je zajímavé, že pokud jsou sami přes den (zatím to bylo max. tak 6 hodin)tak neudělal nikdy nic.

Na to odběhnutí z práce - nemusíš na půl hodiny, stačí když se vyvenčí a vynahradíš jí to později.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 23 Kvě 2013 12:01
- Nahlásit

Neumi
ůj pes samec, když ho v noci vytáhnu se vyvenčit, tak stojí na cestě jak puk a vyčurá se pouze když je k tomu povelem a mou urputností donucen.

jo to je přesný..proto jsem už i u předešlý feny zrušila venčení kolem 10 večer páč byla doslova stresovaná tim,že si jí nechtělo a já jí nutila jelikož povel funkční na to mám taky.

lamalucni
Člen
# Zasláno: 23 Kvě 2013 12:06
- Nahlásit

ErzebethB
na doporučení prodejkyně jsme koupili jemný písek pro kočky + wc s okrajem - prý užívá také a spokojenost, ale hafana má jen doma

to jako že nechodí se psem vůbec ven???

ErzebethB
Člen
# Zasláno: 23 Kvě 2013 12:21
- Nahlásit

Ouki douki, děkuji všem za rady... no tak uvidíme, co se prcek bude schopnej naučit, nebo nebude a jak jí bude vyhovovat písek a zda budeme mít doma pískoviště (díky bohu, že máme všude dlažbu, nebo lino, aspoň se to bude dobře uklízet).

S tím háráním vyzkouším, co si nechá líbit.. kamarádka používá nějaké své staré gaťky, do kterých udělala díru na ocas a je klid...

lamalucni: To nevím, ale předpokládám, že tím myslela jen to, že je naučená na venčení doma a venku asi minimálně... btw. na ten popud jsem také napsala svůj dotaz, jelikož se mi moc nelíbilo, aby hafan pochopil, že jen doma a nikde jinde... :/

cernej caj
Člen
# Zasláno: 23 Kvě 2013 12:25
- Nahlásit

ErzebethB
mas papirovyho spice nebo bez? nicmene jestli je tvoje chovatelka venci jen minimalne a nejcasteji se venci doma, tak teda nevim, jestli je to uplne dobra vizitka...

lamalucni
Člen
# Zasláno: 23 Kvě 2013 12:26
- Nahlásit

ErzebethB
Hm, já nevím, nikdy jsem štěnda na záchod doma neučila a čistotná doma byla vždycky už nějak kolem tří měsíců... Obávám se, že záchodem doma si můžete zadělat na velký pozdější problém s čistotností. I když my jsme tedy měli možnost nenechávat štěnda o samotě dýl než pár hodin. Kdyžtak bych záchod dávala, jen pokud půjdete do práce, a ve vaší přítomnosti schovala.

A štěně od chovatelky, která je líná chodit se psama ven, bych si teda v životě nevzala ani zadarmo, ale to je jen můj osobní názor.

Maya
Člen
# Zasláno: 23 Kvě 2013 13:12
- Nahlásit

cernej caj
lamalucni
teda jestli jsem to dobře pochopila, tak ten úspěšně využívanej záchod má doma prodavačka co je prodává a má nejspíš z jejich prodeje zisk

lamalucni
Člen
# Zasláno: 23 Kvě 2013 13:38
- Nahlásit

Maya
ajo ták, já jsem dneska nějaká retardovaná

Lucie Kratochvílová
Člen
# Zasláno: 23 Kvě 2013 13:41
- Nahlásit

lamalucni
A štěně od chovatelky, která je líná chodit se psama ven, bych si teda v životě nevzala ani zadarmo, ale to je jen můj osobní názor.

Jakoby souhlasím s tímhle, ale já to pochopila tak, že záchod si koupila u prodavačky, co ho sama doma má a se psem ven nechodí, nebo jen minimálně... Že špice má od někoho jinýho, ne od té se záchodem.

cernej caj
Člen
# Zasláno: 23 Kvě 2013 14:14
- Nahlásit

lamalucni
to sme dve, taky sem to nepochopila

ErzebethB
Člen
# Zasláno: 23 Kvě 2013 14:25
- Nahlásit

To černej čaj: Naše štěnda bude papírová a špatně jste mne pochopil/a - chovatelka je bezvadná, mají domek a na pejsky mají obrovský výběh s boudičkou a běhají po zahrádce.

Paní ve zverimexu nám říkala, že jí pejsek chodí jen na ten písek, co nám doporučila. O tom, zda s ním někam chodí - no doufám, že ano.

Pejska jsme pečlivě vybírali... Nejdřív jsme chtěli štěně Pomíka... jenže mám doma 2,1m chlapa.. a když si představil, jak by s takovou kuličkou měl chodit po ulici, tak mi řekl, že si na žádnou b*znu hrát nebude a ať vyberu pořádnou rasu... tak jsme přešli na Lapinkoiru... ta je naprosto úžasná a moc se nám oběma líbila... jenže.... jediná chovatelská stanice, která v ČR je nám nabídla štěně za 18k a ještě paní zrovna moc příjemná nebyla a tak jsme nakonec hlavně díky CHS řekli, že do toho nejdeme a hledali jsme dál až jsme narazili na vlčího špice, kterej je úžasnej )
CHS je v ČR spoustu, takže jsme měli z čeho vybírat... nakonec jsme našli jednu CHS kousek od našeho bydliště a ani štěndo nebylo drahé - 8k nám přišlo v pohodě a tak jsme si "plácli" a teď se na prcka těšíme

cernej caj
Člen
# Zasláno: 23 Kvě 2013 14:31
- Nahlásit

ErzebethB
kdyby sis poridila lapinu, tak bysme se tu s Mayou dost rozplyvaly mooozna si ju nektera z nas casem poridi a mozna taky ne

jojo, jak psala Maya a Lucie Kratochvílová sem si to pak poradne precetla jeste jednou.

Odkud to stendo budete mit?

Maya
Člen
# Zasláno: 23 Kvě 2013 14:37
- Nahlásit

ErzebethB
no jo, po lapině s cernej caj skuhráme už dlouho
a jinak samozřejmě nás zajímá název CHS, si teď nějak nedovedu vybavit, kde by měli koncem dubna štěňata
když tam můžeš s tím přejít na špice, aby ti tady zůstalo tohle k tématu

ErzebethB
Člen
# Zasláno: 23 Kvě 2013 15:21
- Nahlásit

Jo jo Lapinky jsou úžasné... škoda jen té brutální ceny.. sice nejsem materialista a penízky také nějaké bokem máme, ale ta představa dát za živého tvorečka s cestou do CHS 20k vč. benzinu to je mazec... ((

Chovatelská stanice má tento webík: http://zkralovstvisnu.mypage.cz/

My máme slíbenou Arielku.

Maya
Člen
# Zasláno: 23 Kvě 2013 15:36
- Nahlásit

ErzebethB
aha, ale ti jsou k odběru už začátkem června, proto mě to nenapadlo, když si jí berete až koncem
no jo, to je pěknej vrh, komu nevadí táta kees, i když Eldorado je docela pěknej

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání