| Autor |
Zpráva |
veryska
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2013 08:53
- Nahlásit
Dobrý den,
chtěla bych vás požádat o radu. V sobotu jsme si od chovatelky přivezli 8týdenní čivavu s PP. Přečetli jsme několik knih, brouzdám po internetu a hledám informace jak na youtube o výcviku, tak na fórech. Naše fenka vykazuje určité chování a já jako laik nevím co si z toho vzít. Vzala jsem si pár dní dovolenou, takže jsme spolu celé dny. Řešíme tyhle problémy
1. V noci hrozně kňučí - má ve vedlejším pokoji ohrádku 1,5 x 1m, kde má boudičku, misky, hračky a plenu. Četla jsem různé varianty, že máme spát s ní, nebo jí dát k nám do pokoje, ale chceme aby spinkala sama v domečku, kde ji nebude nic rušit. Ohrádku má přes den převážně otevřenou, ale na noc ji zavíráme kvůli elektrickým kabelům od počítače. Do boudičky jsme jí dali nahřívací hračku, přítelovo tričko a tikající hodinky. Nechali jsme otevřené dveře a puštěnou televizi a je pravda, že tuhle noc už to bylo lepší. Můžeme ji tam prostě nechat zatím zavřenou (a i když půjdeme do práce oba)? Mohla pomoct ta televize? Nikdo za ní během kňučení prostě nešel. Jinak přes den spává v domečku a i si tam zajde sama (občas, ale skoro furt chce spát v posteli, jako třeba teď).
2. Nejí tak jak bych si představovala, takže chodí na záchod nepravidelně. Má vedle plínu, ale na ni nechodí. Už se jakž takž naučila chodit ven na trávu, ale několikrát se stalo, že se počurala a pokadila doma v pokoji, nebo šla do obyváku a tam se vykadila na jediný koberec v bytě.
Dneska se byla venčit kolem 6 ráno, všechno bylo v pohodě. Chvilku jsem si četla a moc si jí nevšímala (ať ví, že nebude mít 100% naší pozornosti). Donesla jsem jí jídlo a našla jsem louži. Tak jsem to beze slova uklidila a nebavila se s ní. Po chvilce jsem s ní chtěla jít ven, ale když jsem na ni volala z před bytu, tak nechěla přijít ani za pamlsek - otočila se a šla udělat hromádku v pokoji u pelíšku. Dala jsem ji rychle na plenu, uklidila to a zavřela ji v ohrádce a beze slova odešla. Nevím, jestli by to tak malá dělala naschvál, protože si jí nevšímáme nebo se nám snaží říct něco co nechápeme? Co děláme špatně?
Vždy když usne v posteli v náručí a když ji chci přenést do pelíšku, tak se probudí a přijde zpátky.
Není ještě moc malá abychom ji učili nějaké povely? Vůbec neposlouchá, nejde kolikrát ani za pamlskem.
Omlouvám se za délku příspěvku a děkuji za případné rady.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2013 09:22
- Nahlásit
veryska
já myslím, že nic neděláte špatně, jen bych kromě těch načtených mouder ještě zapojila vlastní rozum (to nemá být urážka)
Není ještě moc malá abychom ji učili nějaké povely?
není. I když, já bych to u prvního psa (jestli neplánujete psí školku, kde by vás někdo naučil jak na to) udělala spíš tak, že bych do roka učila jen přivolání, čistotu, netahání na vodítku, hraní si s míčkem a fuj - tedy vychovávala bych, necvičila + jako hru bych si jí naklikala. Proč? Abych si nerozcvičila tunu cviků, které pak nikdy nedám dohromady.
Vůbec neposlouchá, nejde kolikrát ani za pamlskem.
je malá, nebo když je do něčeho zabraná, nevnímá vás nebo byla unavená. Není malá, abyste to učili, je malá, abyste očekávali, že to bude fungovat
nebavila se s ní
týjo, to je dost drsný, já bych tenhle trest asi použila až tak kolem půl roku (v téhle souvislosti)
Vždy když usne v posteli v náručí a když ji chci přenést do pelíšku, tak se probudí a přijde zpátky.
moje děti to dělaj taky. řešení uspávat v jejich postýlce nebo je tam nechat a přestěhovat, až budou větší a samostatnější. To je asi věc názoru
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2013 09:31
- Nahlásit
veryska
V noci hrozně kňučí
vzali jste jí od matky a sourozenců a šoupli na samotku, tak je z toho vyděšená a kńučí, mě teda normální přijde nechat štěně minimálně týden dva u sebe i přes noc a až pak ho učit spát jinde, i můj pes, kterej teď spí venku v kotci spal dva tejdny vedle mojí postele
že se počurala a pokadila doma v pokoji,
je to malý mimino, neumí ovládat svěrače a čůrá a kadí když to na ní přijde stejně jako lidský mimino a bude to dělat třeba klidně ještě několik měsíců, to je naprosto normální, ideální je doma bez řečí uklidit a venku za totéž chválit, rozhodně doma netrestat, ani zavíráním, to je pro štěně dost velký trest, malý lidský mimino taky netrestáš že si nadělá do plenek, jsou štěńata, že se to naučí za pár týdnů a jsou i taková, co kadí a čůrají doma klidně do půl roka věku, špatně neděláte nic, teda až na to zavírání za trest, ale snad jste nečekali, že štěně bude čistotné hned po pár dnech????
Není ještě moc malá abychom ji učili nějaké povely
podle mě je, takhle malé štěně se hlavně vychovává a povely jen tak zlehka a pomalu
|
veryska
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2013 09:36
- Nahlásit
kachna_
díky moc za názor. Rozum zapojujeme oba i s přítelem, ale opravdu v některých situacích nevíme jak se správně zachovat. Ono trochu problém bude takový, že není "správná" rada jak něco dělat a všude se dočítám jiné rady, takže už nevím jak si je přebrat.
udělala spíš tak, že bych do roka učila jen přivolání, čistotu, netahání na vodítku, hraní si s míčkem a fuj
myslela jsem právě, že teď je nejlepší doba na učení základních povelů, protože je malinká a měla by poslouchat a mít zájem.
jako hru bych si jí naklikala.
o tom jsem přemýšlela, ale příteli se moc nechce, aby pak celý její život nemusel klikat.
týjo, to je dost drsný, já bych tenhle trest asi použila až tak kolem půl roku
tohle je jedna z mála věcí na které se shodli snad i v knížkách i na fórech :-D Že pokárání je negativní pozornost a ona chce pozornost ať už jakoukoliv.
řešení uspávat v jejich postýlce nebo je tam nechat a přestěhovat, až budou větší a samostatnější.
Když ji uspíme v pelíšku, tak jakmile se jen pohneme, tak ihned otevírá oči a chce jít ven. Nechtěla jsem tuto samostanost podcenit od začátku, protože až bude větší už by se to nikdy nemusela naučit.
Koupila jsem si knihu o výchově štěněte a je to rozděleno na prrvních pár týdnů a v 1. týdnu je hned 1.!! den učení na obojek, jméno, další den je už čistota, další je ke mně a sedni, další jak zabránit kousnutí a pak podívej. Tohle by dle té knihy měla zvládnout za týden! Tohle samozřejmě nepraktikujeme, ale pak je to složité pro nás laiky, když si koupíme knihu s tím, že se tam naučíme jak na to a místo toho nám radí takové věci...
|
impact
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2013 09:43
- Nahlásit
veryska
V sobotu jsme si od chovatelky přivezli 8týdenní čivavu s PP. Přečetli jsme několik knih, brouzdám po internetu a hledám informace jak na youtube o výcviku, tak na fórech.
Velká pochvala. Je milé číst zase o někom, kdo před koupí psa použije mozek a nesáhne do první klecové množírny.
Nevím, jestli by to tak malá dělala naschvál, protože si jí nevšímáme nebo se nám snaží říct něco co nechápeme? Co děláme špatně?
Jj, nechápeš jednu prostou věc - je to mimino, které neovládá svěrače a navíc se doteď pravděpodobně u chovatelky venčila jen na plínu. Jediný recept na to je chodit ven a ven a ven. Tak, aby si zafixovala, že doma se potřeba prostě nevykonává.
Koupila jsem si knihu o výchově štěněte a je to rozděleno na prrvních pár týdnů a v 1. týdnu je hned 1.!! den učení na obojek, jméno, další den je už čistota, další je ke mně a sedni, další jak zabránit kousnutí a pak podívej. Tohle by dle té knihy měla zvládnout za týden! Tohle samozřejmě nepraktikujeme, ale pak je to složité pro nás laiky, když si koupíme knihu s tím, že se tam naučíme jak na to a místo toho nám radí takové věci...
Knihy jsou univerzální... Je poměrně dost rozdílné, co v devátém týdnu zvládne malinois a nebo třeba čivava. Být tebou, tak zahodím knížky a najdu si dobrou štěněcí školku.
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2013 09:47
- Nahlásit
veryska
tohle je jedna z mála věcí na které se shodli snad i v knížkách i na fórech :-D Že pokárání je negativní pozornost a ona chce pozornost ať už jakoukoliv.
To je sice pravda, že odejmutí pozornosti je účinnější trest než vynadání, ale proč proboha chcete trestat mimino za to, že neudrží moč? Tresty tohle opravdu nevyřeší - a takhle malinké štěně bych netrestala vůbec za nic ani tím odejmutím pozornosti a místo toho bych se snažila docílit toho, aby bylo za co ji pochválit a odměnit. Jinak řečeno když necháš štěně bez dozoru a ono se ti mezitím vyčůrá, tak za to můžeš potrestat tak maximálně sama sebe.
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2013 09:50 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit
Jinak s tím usínáním - mně se osvědčilo naučit štěně na látkovou boudičku, kterou jsme měli hned vedle postele. Do boudičky se dá prostrčit ruka a uhladit štěně ke spánku, po prvních pár nocích už to nebylo vůbec potřeba a stačila naše blízkost. A když štěndo v noci potřebovalo čůrat, tak si kníklo, my jsme ho vynesli ven a spalo se dál, žádné noční nehody - to hodně výchovu k čistotnosti usnadní.
|
veryska
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2013 09:52
- Nahlásit
mě teda normální přijde nechat štěně minimálně týden dva u sebe i přes noc a až pak ho učit spát jinde, i můj pes, kterej teď spí venku v kotci spal dva tejdny vedle mojí postele
To jsme udělat chtěli, ale na druhou stranu jsme přemýšleli, že by bylo nejlepší ji hned dát tam, kde bude spinkat stále. Nehledě na to, že zítra jdu do práce, tak už tam bude muset být pár hodin sama
Samozřejmě nechci, aby to brala jako trest, protože to trest není.
|
veryska
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2013 09:55
- Nahlásit
A když štěndo v noci potřebovalo čůrat, tak si kníklo, my jsme ho vynesli ven a spalo se dál
jak jste věděla, že to je opravdu potřeba čurání a ne že se dožaduje pozornosti? Hodně z vás píše, že se má vytrvat aby pak neměla pocit, že při každém kvíknutí za ní poběžíme.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2013 09:58 - Změnil/a: Maya
- Nahlásit
veryska
Samozřejmě nechci, aby to brala jako trest, protože to trest není
no ale pro psa vyloučení ze smečky trest je, sama si odporuješ když říkáš že jí zavíráš do ohrádky za trest za čůrání jakože separace podle chytrých knížek a zavírání do té samé ohrádky v noci si myslíš že trest není? nevidíš ten rozpor?
edit: a teda nemám zkušenosti s ohrádkama v bytě, ale rozhodně bych NIKDY ohrádku nepoužívala jako trest, ale vždycky jen pozitivně, aby se štěně naučilo, že ohrádka je fajn a je dobrý v ní být, když už teda tam má trávit samotu
|
veryska
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2013 09:59
- Nahlásit
Jj, nechápeš jednu prostou věc - je to mimino, které neovládá svěrače a navíc se doteď pravděpodobně u chovatelky venčila jen na plínu. Jediný recept na to je chodit ven a ven a ven. Tak, aby si zafixovala, že doma se potřeba prostě nevykonává.
Skvělé, moc díky. To jsem potřebovala slyšet - že to dělá jen proto, že je malinká a ne proto, že si vynucuje pozornost . Určitě jí nikdo nenadává, ani nemáčí v loužičce. Nemám problém s tím to uklidit, je opravdu malinká, takže potopy nehrozí :-D
U chovatelky byla naučená na noviny - ty má na plíně a přesto tam nechodí.
O školce jsem slyšela negativa, tak se na to ještě musím podívat. Díky ale za tip.
|
veryska
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2013 10:01
- Nahlásit
nevidíš ten rozpor?
už toho mám tolik načteno všude možně, že v tom mám sama guláš. Chci to dělat dobře, ale prostě asi nevím jak. V ohrádce bývá chvilkama sama, aby si na ni zbykla. Chci ji tam nechat až půjdu do práce. Bojím se ji nechat samotnou v celém pokoji.
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2013 10:04
- Nahlásit
veryska
jak jste věděla, že to je opravdu potřeba čurání a ne že se dožaduje pozornosti?
No protože to bylo dýl než po cca třech hodinách od posledního venčení, tak bylo jasný, že se mu nejspíš čůrat chce Takže jsem ho vynesla ven, vyčůral se, šup zpátky do boudičky a znovu uhladit do spánku. Jednou jedinkrát, to už byl větší a vydržel celou noc, jsem ho za kvílení uprostřed noci v polospánku okřikla, on kvílet přestal... jenže měl chudák průjem a zesral celou kenelu
A upřímně řečeno na osmitýdenní štěndo bych nebyla úplně takhle nekompromisní, jak píšeš. Dyť je to mimino a teprve se snaží zorientovat v našem složitém lidském světě, doteď nikdy nebylo samo...
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2013 10:06
- Nahlásit
veryska
Chci to dělat dobře, ale prostě asi nevím jak.
Jasně, dobře si pamatuju, jaký to bylo s prvním štěndem. Člověk toho měl načteno spoustu a realita byla stejně úplně jiná Neboj, ono to pude Chyb uděláš určitě spoustu, jako každej, ale to nevadí, psi dokážou obrovskou spoustu chyb odpustit. Nemusíš být perfektní za každou cenu
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2013 10:13
- Nahlásit
veryska
Bojím se ji nechat samotnou v celém pokoji
právě proto by ohrádka pro štěně měla být útočiště a to nej místo, místo kde se bude cítit skvěle a v bezpečí a bude tam rádo chodit, pokud ho tam budeš zavírat za trest, bude se tam bát a nenávidět to a přesně tak, jako trest, to bude brát pokaždý, pak ho tam zavřeš až půjdeš do práce a celej den bude ve stresu, jako pes nerozlišuje, že jednou je ohrádka fajn a jednou za trest a teda pokud chci, aby pes nějakou věc bral pozitivně, tak nikdy ho tou věcí nemůžeš trestat
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2013 10:17
- Nahlásit
veryska
a teda když už, tak jak bych to udělala já - ohrádku bych na tejden dva si dala vedle postele a až pak bych jí postupně v několika krocích - na druhý konec pokoje, do druhého pokoje za otevřené dveře atd. odstěhovala kam potřebuju
nehody doma bych bez řeči uklidila a venku moc a moc chválila, se štěnětem lítala samo furt ven, i v noci
doma učila pozitivně na ohrádku, teda dávat jí tam hračky, mlsky na žužlání zavírat jí tam po chvilkách, který se postupně prodlužujou, jinak ti fakt hrozí, že až jí tam zavřeš na celej den a odejdeš do práce, tak celej den proštěká a prořve a sousedi ti moc nepoděkujou
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2013 10:18
- Nahlásit
veryska
Hele, umíš anglicky? Pokud jo, tak skoukni tohle video, je tam krásně ukázaný, jak naučit štěndo na ohrádku.
A ještě stran klikru: přítel se rozhodě nemusí bát. I když psa naklikáte, tak ho můžete klidně naučit klikrem jen jeden cvik a pak klikr zahodit. Není to že byste pak na klikru byli nějak závislí, to vůbec ne
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2013 10:22
- Nahlásit
Maya
jak bych to udělala já - ohrádku bych na tejden dva si dala vedle postele a až pak bych jí postupně v několika krocích - na druhý konec pokoje, do druhého pokoje za otevřené dveře atd. odstěhovala kam potřebuju
já bych si možná spíš dala vedle postele boudičku a přes den přestěhovala boudičku do ohrádky, ale to je detajl
|
impact
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2013 10:24
- Nahlásit
veryska
To jsem potřebovala slyšet - že to dělá jen proto, že je malinká a ne proto, že si vynucuje pozornost
Ne, nevynucuje si pozornost a do půl roka budou nehody naprosto běžné..
O školce jsem slyšela negativa, tak se na to ještě musím podívat. Díky ale za tip.
Ale jdi ty. Není nic lepšího než kvalitní školka. Jak z hlediska socializace, tak z hlediska získání vašeho vzdělání. Odkud jste? třeba někdo dobrou školku v okolí poradí.
|
veryska
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2013 10:28
- Nahlásit
cca třech hodinách od posledního venčení, tak bylo jasný, že se mu nejspíš čůrat chce
zajímavé, malá do rána vydrží. vyvenčíme večer a pak kolem 6 ráno a není nic počuráno Pokadila a počurala se teďka po 1,5 od venčení a v takových souvislostech, že jsem myslela, že by to mohlo být schválně :/
Dyť je to mimino a teprve se snaží zorientovat v našem složitém lidském světě, doteď nikdy nebylo samo...
to vím a taky mě to trhá srdce, ale prý máme být nekompromisní, aby se nenaučila hned takové zlozvyky. Teď chápu, že je brzy...tak počkáme.
psi dokážou obrovskou spoustu chyb odpustit
doufám
ohrádku bych na tejden dva si dala vedle postele a až pak bych jí postupně v několika krocích - na druhý konec pokoje, do druhého pokoje za otevřené dveře atd. odstěhovala kam potřebuju
myslím, že je to dobrý nápad, zkusíme to.
Hele, umíš anglicky? Pokud jo, tak skoukni tohle video, je tam krásně ukázaný, jak naučit štěndo na ohrádku.
umím, moc díky. kouknu na to
Ještě dotaz - když jí necháme otevřenou ohrádku i když budeme v práci a odstraníme všechny dráty - naučí se tam vůbec ještě chodit? Udělali jsme ji primárně pro její bezpečnost a proto, abychom ji zbytečně nestresovali hned velkým prostorem.
|
veryska
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2013 10:30
- Nahlásit
Ale jdi ty. Není nic lepšího než kvalitní školka. Jak z hlediska socializace, tak z hlediska získání vašeho vzdělání. Odkud jste? třeba někdo dobrou školku v okolí poradí.
Poradila mi to přítelkyně od bratránka, která vychovala několik psů...
Bydlíme v Brně Líšni. Kdybyste opravdu o něčem věděli, ráda se na to podívám.
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2013 10:31
- Nahlásit
veryska
zajímavé, malá do rána vydrží. vyvenčíme večer a pak kolem 6 ráno
Jo, u nás to taky tak vycházelo, prvních pár nocí jsme vstávali jednou a pak už chrněl celou noc. Ale pokud by se dejme tomu po těch třech hodinách vzbudil a řval, tak bych automaticky předpokládala, že potřebuje ven a ne že si vymejšlí
Pokadila a počurala se teďka po 1,5 od venčení a v takových souvislostech, že jsem myslela, že by to mohlo být schválně
Schválně to není nikdy. A když štěně řádí, tak se počůrá klidně po půl hodině od venčení.
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2013 10:35
- Nahlásit
veryska
umím, moc díky. kouknu na to
Koukni i na další videa od téhle trenérky, má tam hodně super rad k výchově a výcviku, všecko čistě pozitivně a bez trestů
|
impact
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2013 10:37
- Nahlásit
veryska
zajímavé, malá do rána vydrží. vyvenčíme večer a pak kolem 6 ráno a není nic počuráno
Protože SPÍ ! Když je aktivní, hraje si, pije, jí, tak je zcela logický, že čůrá a kadí, protože se hýbe.
Já spím jak dudek deset hodin a nečůrám, ale sotva vstanu, jdu. Dám si kafe, jdu zas. Chodím několikrát denně, ale ve spánku ne. Divný, co?
Ne, nedělá to schválně, vytluč si to z hlavy.
|
impact
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2013 10:40
- Nahlásit
veryska
Poradila mi to přítelkyně od bratránka, která vychovala několik psů...
Jako, že ti poradila, že štěněcí školky jsou špatný, rozumím tomu dobře? Hmmm, promiň, ale zcela evidentně ani to, že vycvičila několik psů automaticky neznamená, že má zkušenosti.
Za sebe v Brně doporučuji Psí školu Cituška -> http://www.psiskola-cituska.cz/nase_sluzby.php . Mám na ně jen ty nejlepší reference. A to nejen od majitelů psů, ale také od majitelů psů týraných, zachráněných, z množíren, apod. Čili psů, kteří si nesou ošklivé zlozvyky. Takže za mě v Brně jedině oni.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2013 10:43
- Nahlásit
veryska
o tom jsem přemýšlela, ale příteli se moc nechce, aby pak celý její život nemusel klikat.
myslim, že to je úplně normální mužskej přístup
knihy
tak já doporučuju tuhle
http://www.amonra.cz/003kniha.html
místo toho nám radí takové věci...
tvůj pes, tvoje zodpovědnost
|
veryska
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2013 10:51
- Nahlásit
lamalucni
na to video jsem se dívala a bojím se, že malá by tolik pamsků ani nespořádala :-D
A vlastně ani nemám názor na výchovu klikáním...
Já spím jak dudek deset hodin a nečůrám, ale sotva vstanu, jdu. Dám si kafe, jdu zas. Chodím několikrát denně, ale ve spánku ne. Divný, co?
tak mě se občas stane, že se ze spánku probudím a jdu i uprostřed noci. :-P
Ne, nedělá to schválně, vytluč si to z hlavy.
už to vím
|
veryska
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2013 10:54
- Nahlásit
Jako, že ti poradila, že štěněcí školky jsou špatný
Ano, že by je tam nikdy nedala, že k nim mají špatný přístup, dál jsem se po tom nepídila a dívala se na možnost školy, kde bychom docházeli jednou týdně sami (mají i pro prťavce), ale nezjišťovala jsem ještě od kdy je to vhodné.
Za sebe v Brně doporučuji Psí školu Cituška
skvělé, moc díky!
máte někdo opravdu pozitivní zkušenost s klikáním? že to třeba pejsky baví a jde jim to učení lépe'?
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2013 10:56
- Nahlásit
veryska
že malá by tolik pamsků ani nespořádala
Však na tom videu je taky nějaká číva či co, ne? Prostě malilinký pamlsky a odečíst z denní dávky jídla.
A vlastně ani nemám názor na výchovu klikáním...
On ten klikr u toho není úplně nezbytně nutnej, jen trochu pomáhá, ale dá se to v pohodě udělat i bez něj
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2013 10:56
- Nahlásit
veryska
máte někdo opravdu pozitivní zkušenost s klikáním? že to třeba pejsky baví a jde jim to učení lépe'?
Ano, ano, ano.
|