| Autor |
Zpráva |
v_bila
Člen |
# Zasláno: 17 Dub 2013 15:59
- Nahlásit
Lucie Kratochvílová
diky za info...tuto diskuzi opoustim nebo mi to vymluvime a ja jim to doma stejne nevymluvim :P
|
birma
Člen |
# Zasláno: 17 Dub 2013 16:06
- Nahlásit
v_bila
moji psi napomohli už dvěma mým rozchodům - ne každý přítel ustojí to, že máte najednou "miminko" a společnou zodpovědnost (pravda jednou s tím má dost co dělat i to, že jsem hodně hajsavá, když mě někdo poučuje o psech a sám o nich ví akorát to, že je to to, co štěká sousedům na zahradě)
Lucie Kratochvílová
nikdy naopak si myslet, že mě pes donutí "něco" dělat. Nedonutí
Nepaušalizovala bych, mě fakt donutí - samotnou mě ty aktivity nebaví, se psem nemám problém venku strávit x hodin denně.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 17 Dub 2013 16:16
- Nahlásit
birma
To mě taky, normálně bych se ven nedokopala, takhle je to mnohem snažší, když vidím, že alespoň někomu se chce.
A někdy se musí aktivity psovi přizpůsobit, člověk si pořídí psa třeba aby běhal vedle kola, pak se zjistí, že pes třeba ze zdravotního hlediska nemůže a pak profi cyklista krom najetých kilometrů sám v terénu když přijde domů musí ještě na dvě hodinky se psem.
Taky jsem ten typ, že kdyby se cokoliv stalo, zvířata jsou u mě na prvním místě, v případě rozvodu bych si psa určitě nechala já, ale vyžadovala bych alimenty aby měla fenka luxus jak teď
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 17 Dub 2013 16:23
- Nahlásit
v_bila
.tuto diskuzi opoustim nebo mi to vymluvime a ja jim to doma stejne nevymluvim :P
to je trochu škoda, protože tu padají povětšinou věcný a rozumný argumenty, který sem dáváme proto, že opravdu hafo psů končí v inzerci. Nejde o to někomu něco vymlouvat, ale spíš upozornit na co by mohlo následovat. Jasně, že člověk nevidí za roh, ale měl by mít v sobě už dopředu srovnáno, že se o psa dokáže vždy postarat za jakýchkoliv situací. A bordera coby pes aktivista bude po člověk vyžadovat víc, než jiné plemeno. Víc času, víc energie.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 17 Dub 2013 16:25
- Nahlásit
Lucie Kratochvílová
ale nebrat to jako hlavní náplň dne...
tak jako hlavní náplň dne - místo procházky, kdy pes může vymlátit svou energii, rozhodně ne, ale nicméně dny jsou v zimě krátký, moc toho ve všední den za světla člověk venku nenachodí- když chodí do práce, takže pak se to dá dohnat doma tím, že místo abych se psem coural venku, zavařím mu hlavu hlavolamy a cvičením doma. prostě to doplnit.
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 17 Dub 2013 17:14
- Nahlásit
tak zas ja bych borderu striktne nevymlouvala, ale mozna by stalo za to zamyslet se, kvuli kterym vlastnostem presne borderu chci a podivat se, zda by tyto vlastnosti nemelo treba i jine plemeno, pokud podobny vyber neprobehl uz tenkrat... ja si taky vybrala v prvni chvili zapadosibirskou lajku, pak sem skoro rok cekala, nez si budu moct psa poridit, pac sem se tesila na idealizovanyho pejska a pak sem si to jeste radsi jednou promyslela a poridila spice (no taky to mozna nebylo nejpromyslenejsi nakonec )
|
Lucie Kratochvílová
Člen |
# Zasláno: 17 Dub 2013 17:29
- Nahlásit
PetraK
Já mám spíš problém s tím, že si lidi prostě vybíraj podle vzhledu a tady v tom případě si myslím to tak trochu je. Lidi si fakt neumí představit, co je bordera zač a pro co byla šlechtěná a jaký má nároky. Spoustě lidí by v podstatě stačil bohatě špic například se svými nároky a s povahou, ale holt chtějí borderu, no Nemyslím to zle, ale ta inzerce nechtěných psů vč. border dosahuje obludných rozměrů pro mě Bordery si běžný rodinný život prostě nezasloužej. Jsou to pracovní psi, tak proč z nich dělat gaučáky, kterým stačí 2 hoďky denně procházka a pár cviků pro radost?
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 17 Dub 2013 19:09
- Nahlásit
cernej caj
ja si taky vybrala v prvni chvili zapadosibirskou lajku
Ale ta je nádherná! Ta by se mi také moc zamlouvala.
sem se tesila na idealizovanyho pejska
Já předem raději očekávám jen to nejhorší a to celkově v životě, nejen u psa, takže ve výsledku bývám příjemně překvapena. Nebo alespoň ne zle překvapena. Ale většina lidí asi fakt čeká něco dokonalého a pak nevědí co s tím. A těch odložených psů rozhodně neubývá.
Osobně bych borderu nechtěla, ale vídám jí často, skoro bych řekla, že z některých už jsou spíš gaučáci než pracanti. Ale to je problém všech módních plemen která nejsou ryze společenská, ať už jsou lovecká, pastevecká nebo pracovní. Lidé to chtějí poněvadž to viděli někde v reklamě v televizi, nebo protože to má známý sportovec nebo herec, no a průser je na světě. Takový beagle, to je jeden příklad za všechny a chudák si díky lidem vysloužil, že se o něm říká, že je hloupý a utíká, přitom pravda je úplně jinde.
|
hancaw
Člen |
# Zasláno: 17 Dub 2013 19:47
- Nahlásit
v-bila chovám border kolii již pátým rokem a rozhodně to není jednoduše zvládnutelný pes, jak jsi sama řekla, je velmi inteligentní takže zabavit ji není legrace potřebuje zaměstnat hlavně hlavu - ne jen tělo. Nezaměstnaná bordera = velký problém protože ona si zábavu vždy najde - jakoukoliv! Také jí musíš důrazně vysvětlit kde jsou její meze, jinak ti přeroste přes přes hlavu a začne klidně napadat - cokoliv a kohokoliv. Navíc si myslím že tvoje představa že bude venku je špatná. BOC potřebují být se svou smečkou, jsou neskutečně citlivé - vyloučení ven bude snášet špatně - jako trest. Doporučuju ti abys s celou rodinou navštívila někoho kdo BOC chová a prohlídla si jak se chovají a jak reagují.
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 17 Dub 2013 21:43
- Nahlásit
ssshhhhh
Ale ta je nádherná!
ano, nadherna, to rozhodne je. Ale pak sem zapojila taky zdravej rozum, a ac sice taky pesimista a ocekavam to nejhorsi, tak sem zvazila, ze nejsu na lajku dost dusledna a proste sem si ji neporidila, i kdyz je to asi jeden z nejkrasnejsich psu co znam. Proste sem dlouho hledala potvrzeni toho, ze lajka je bezproblemovej super partak pro kazdyho a kdyz mi ji vsichni ti majitele lajek, ktere sem oslovila, potvrzovali, tak me odradilo to, jak nikdo nenapsal nic negativniho,coz je vzdycky divny
segra to ma tak, ze sou s borderou cely dopoledne na cvicaku, bordera si zdrimne 20minut v aute cestou domu a zatimco oni maj dost, tak bordera je prijemne odpacata na druhy kolo...
|
birma
Člen |
# Zasláno: 17 Dub 2013 21:52
- Nahlásit
v_bila
neuvažovali jste třeba o choďákovi? Ten by byl podle mě za takových podmínek, co nabízíte, nadšenej a ty by ses nemusela nervit, jestli to zvládnete všichni
Ještě bych dodala, že je dobrý si ujasnit, kdo je za psa zodpovědný, aby se nestalo, že stará se celá rodina = nestará se nikdo, protože to není zodpovědnost nikoho konkrétního. Zároveň by tato odpovědná osoba měla vybírat plemeno, protože to bude ona, která si vyžere, že ten pes je příliš magor (moc velkej, malej, tlustej, pomalej, učuchanej, neposlušnej....) a ostatní s ním odmítnout mít cokoliv společného.
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 17 Dub 2013 21:52
- Nahlásit
cernej caj
sou s borderou cely dopoledne na cvicaku, bordera si zdrimne 20minut v aute cestou domu a zatimco oni maj dost, tak bordera je prijemne odpacata na druhy kolo..
přesně takto bocky fungují, neunavitelný, stále vyýadující nějaké "zaměstnání"
hancaw
necituji, jen plně souhlasím s každým slovem
ssshhhhh
Lidé to chtějí poněvadž to viděli někde v reklamě v televizi
a to je ten průšvih potom, protože jsou "nemile" překvapeni, že její potřeby a energie jsou o dost jinde, než u "společenských" plemen.
|
bonc
Člen |
# Zasláno: 18 Dub 2013 07:45
- Nahlásit
zadavetelka určitě musí mít z téhle diskuze pocit že bordera je pes nevhodnej téměř pro každýho, dá se vlastnit jenom společně s obřim statkem a tisícihlavym stádem ovcí a ťukat si na čelo a řikat si "a co ty stovky lidí co maj borderu normálně doma a zvládaj to v pohodě"... Bohužel jsem měla tu možnost poznat pár bocek který ujdou 100km v kuse, pár (jako že opravdu 2) hodin si dáchnou a.... jedeme dál, házej míčky, háááázeeeej!!!! Takže se k tomu statku a tisícům ovcí jako podmínka pro borderu přiklánim V zájmu zachování zdravého rozumu tvého i psa.. Ale mam pocit že zadavatelka by i byla pro jiné plemeno, jen doma to nechtěj pochopit - což takhle jim teda místo bocky pořídit australskýho ovčáka? Vzhledově je to totéž, ale výrazně klidnější a míň vzrušivej pes, mnohem pevnější v nervech a nepotřebuje tak zoufale unavit hlavu za každou cenu jak bordera..
ssshhhhh
Takový beagle, to je jeden příklad za všechny a chudák si díky lidem vysloužil, že se o něm říká, že je hloupý a utíká, přitom pravda je úplně jinde.
a já bych to lidem zas tak nevyvracela... čim míň lidí bude toho psa chtít, tim míň bude nešťastnejch pivních soudků.. páč po téměř 7-mi letech s jednim "typickym zástupcem plemene" si myslim že není aspoň v čr dostatek lidí, který jim umožní bejt šťastný.. rozhodně je těch lidí míň než bíglů
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 18 Dub 2013 09:33
- Nahlásit
Co se týká BOC - nedávno jsem četla článek od chovatele BOC, kteří ale se svými psy aktivně pasou (nebo co - prostě mají ovce a psi opravdu pracují) - BOC není magor, magora z něj dělají majitelé. BOC umí odpočívat a užívat si gaučingu, ale musí každý den PRACOVAT, a agility, dogdancing, 100km tůry a podobně pro borderu práce prostě není.
Co se týká pobytu venku/doma a zimy - domácí pes nemá v zimě problém s přechody teplo x zima, protože venku je omezenou dobu a v pohybu.
|
Fajka
Člen |
# Zasláno: 18 Dub 2013 13:33 - Změnil/a: Fajka
- Nahlásit
v_bila
Souhlas s bonc
Ale mam pocit že zadavatelka by i byla pro jiné plemeno, jen doma to nechtěj pochopit - což takhle jim teda místo bocky pořídit australskýho ovčáka
Krom toho jsou určitý linie australanů, který jsou od borderek téměř k nerozeznání (no jsou ale oko lajka si jisté nikdy není) ale ty jsou zase z tý akčnější (pracovnější) linie. A netroufám si odhadnout jak moc je náročnej australák z pracovní linie oproti normalní bordeře. Já mám australana medvíďě chlupaté z show linie a dá se říct, že uspokojit jeho potřebu pohybu a akčnosti není až takovej problém ani pro mě ač mám časově náročnou práci..australa třeba po 50 kilákách treku se tváři že už stačí ale třeba long došel v poho, druhej den už zase skákal přes kaluže ale je fakt že je za pohyb rád a vyžaduje ho každej den. No a když se panička náhodou zdrží v práci a nebo jeden den jeho vyžití odflákne tak halt na zahradě přibyde další vykutaná jáma
|
Fajka
Člen |
# Zasláno: 18 Dub 2013 13:37
- Nahlásit
v_bila
Jde mi o to jestli to nemá na psa špatný dopad, když ho budu mít střídavě doma i venku.
z mých zkušeností ne, chvíli jsou venku chvíli doma, jak je potřeba, jak je počasí, jak se jim nebo nám chce..jsou všudezdejší. Starší feňule už je ale pohodlnější takže si jde ráda lehnout domů na koberec a australan je zas akčnější takže rád pobyde venku na vzduchu a hlídá (což borderky prý neumí).
|
Mufík
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2013 11:02
- Nahlásit
ahoj, já bych v tom takový problém neviděla. my měli hovawarta, bydlel na střídačku venku a doma. Teda bydlel venku, pořídili jsme mu na zimu zateplenou psí boudu a do domu chodil na návštěvu. V boudě sice nechtěl být úplně zezačátku, museli jsme tam s ním pár nocí spát, ale pak si zvykl. A i tohle plemeno je hodně společenské, sedával nám za dveřma do domu, ale zároveň mu bylo hrozně dobře na zahradě, cítil se důležitě, protože hlídal páníčky
|