Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Štěňata a štěňátka / doma/venku
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
v_bila
Člen
# Zasláno: 17 Dub 2013 12:30
- Nahlásit

Ahoj chci si pořídit fenku BC. Máme barák a fenka by byla převážně na zahradě, kde by i spala. Ale chtěla jsem se zeptat, jestli je vhodné abych si ji brala občas i domů. Hlavně v zimě, abych s ní mohla být častěji a nebyla převážné venku sama. Jde mi o to jestli to nemá na psa špatný dopad, když ho budu mít střídavě doma i venku. Díky za odpověď ;)

Maya
Člen
# Zasláno: 17 Dub 2013 12:32
- Nahlásit

v_bila
No, BC předpokládám je BOC a to vůbec není vhodné plemeno výhradně na ven, bude ti akorát sedět za dveřma, chce bejt s lidma, takže brát do baráku co nejvíc, špatný dopad to fakt nemá.

v_bila
Člen
# Zasláno: 17 Dub 2013 12:46
- Nahlásit

fenku Border kolie ;) a diky za odpoved

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 17 Dub 2013 12:58
- Nahlásit

No, za mě nejlépe do postele, ne?

Ale vážně, když bude venku sama bude fakt jen sedět za dveřmi, takže komplet na ven jedině víc psů.

Co se týče "hlavně v zimě", je to pak složitější v tom, že fenka pokud bude žít víc venku se doma upeče, pokud bude víc doma a vykopnete jí na noc ven, zmrzne.

Kamarádka má BOC psa, byl výhradně venku, ale byl prostě smutnej, naštěstí už ukecala rodiče aby pes mohl být doma.

Já to mám tak, že fenka je tam, kde chce být. Může si sama vybrat a vyhovuje nám to oběma.

v_bila
Člen
# Zasláno: 17 Dub 2013 13:16
- Nahlásit

Pořád váhám jestli si opravdu pořídit Border kolii, je to nádherný a inteligentni pes, ale je to první pes kterého si budeme pořizovat a mám obavy z toho, že je to velice aktivní pes. Ikdyž přítel je sportovec, takže ji utahá fyzicky a já s mladší segrou se ji chcem venovat po te druhe strance-zabavit ji hrama, blbnout, vyzkouset dogdancing a podobne. Border kolii v rodině všichni chtějí a hlavně ségra se na ni těší, ale já ta zodpovědna porad brouzdam po netu a premyslim a hledam jestli by pro nas nebylo vhodnejsi jine plemeno, ktere je mene aktivni. Nejake doporučení??? Chceme stredni plemeno, vhodne do rodiny k detem, neagresivni...

Maya
Člen
# Zasláno: 17 Dub 2013 13:33
- Nahlásit

v_bila
BOC je VELICE akční pes, fyzicky jí člověk nemá šanci utahat, dá klidně 50 km u kola, pak si na 5 minut lehne a začne vymejšlet kraviny a to mluvím o exteriákovi ne pracákovi, jedině psychicky se na ní musí a i to denně, jestli se bude nudit, zdemoluje ti komplet zahradu a nebo dům a to jako myslím fakt doslova, nudící se bordera nemá problém zničit strom, rozkousat plot, sežrat gauč a podobný veselosti. Fakt ne každý na tohle plemeno má, takže její pořízení si chce rozmyslet dobře.

v_bila
Člen
# Zasláno: 17 Dub 2013 13:36
- Nahlásit

Rozmyslime uz dva roky obcas to vypada ze vime do ceho jdem a ze jsme ochotni ji venovat tolik casu kolik jen bude potrebovat...ale obcas mam pochyby a rikam si ze prece jen je to zavazek a jestli bysme nemeli zvolit jine plemeno :/

kachna_
Člen
# Zasláno: 17 Dub 2013 13:46
- Nahlásit

Maya
a to mluvím o exteriákov
FCI by měla iniciovat vznik gaučové kolie ve vzhledu BOC a aktivitě společenských psíků. Myslím, že by to dost prospělo kynologii jako celku.

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 17 Dub 2013 13:48
- Nahlásit

kachna_

Amen

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 17 Dub 2013 13:51 - Změnil/a: ssshhhhh
- Nahlásit

Ale to je tak s každým modním plemenem. RR, JRT atd... Pořizuje si to každej a pak nechápe. A ve výsledku chudák pes.

Netvrdím, že zadavatelka dotazu je tento typ, naopak myslím, že pokud už to zvažuje tak dlouho, bude ten zodpovědnej typ, co i když bude pes hyperaktivní bude se mu hodně věnovat. Tedy doufám.

Ono vždy si člověk pořizuje psa a má nějakou rámcovou představu, kterou následně psík úplně změní. Pokud je ochotná se pak tomu co nastane přizpůsobit, pak nevidím důvod, proč si vysněné plemeno nepořídit.

Edit: ani psát už neumím jeje

v_bila
Člen
# Zasláno: 17 Dub 2013 14:06
- Nahlásit

Strucna predstava jakou mame:

Fenka bude celorocne venku - misto kotce bude mit vyklenek v baraku, ktery odpovida velikostne asi dvoum boudam - v jedne pulce by mela boudu v druhe jen prostor na lezeni.

V rodine jsme 4:
pritel - prof. cyklista - bral by fenku na treninky (behani, tury, kolo) -> cca 2 hod. denne odpoledne - nekdy i 5 hod.
já - studentka - brala bych pejska rano na pul hodky nebo hodku na prochazku, pak bych se mu venovala odpoledne popripade vecer (povely, dogdancing a podobne)
segra - 8 let, obcas by vzala psa na prochazku a blbla by s nim na zahrade (hlavne v lete, je mi jasne ze jeji zajem prez zimu opadne)
máma - ta by se o psa starala jen za nasi nepritomnosti

Fenka by byla v dobe cca od 8-15 sama na zahrade - individualni - neplati o prazdninach a vikendu

-> kdyz si to po sobe zpetne prectu je mi asi jasne co napisete...at si poridime jine plemeno ze?

Díky za vase nazory at jsou jakekoliv...nechceme si borderku poridit bezhlave!! jsme ochotni se ji prizpusobit, jen je tezke si predstavit co to vse obnasi....

Maya
Člen
# Zasláno: 17 Dub 2013 14:07
- Nahlásit

ssshhhhh
No o to právě jde, že spousta lidí si sice myslí, že má rámcovou představu a až když mají štěně doma, tak zjistí, jak byly jejich představy úúúplně vedle. Ono občas chování těhle psů je fakt mimo představivost.
Takže já dávám přednost lidem co se zeptají to napsat na plnou hubu jak to je a konkrétně, aby si dovedli předtavit alepoň část
kachna_
Gaučová kolie by byla terno jako miláčci to jsou, ale ty woe, to mít doma, tak mě to zabije a to zase v létě budu mít 14denní hlídačku

Maya
Člen
# Zasláno: 17 Dub 2013 14:15
- Nahlásit

v_bila
pritel
je třeba si ale uvědomit, že čím víc jí takhle bude brát, tím větší kondičku bude fena mít a navíc borderu nebaví jen tak běžet s běžcem nebo u kola a už vůbec to nevydrží několik hodin, bude akorát vymejšlet kraviny, potřebuje práci, je schopný jí přítel zabavit i takto?

pokud bude procházka i ráno zahrnovat i nějakou práci, tak ano, s borderou nejde jen tak chodit a kochat se přírodou s tím, že pes pobíhá kolem, to bys měla za chvíli psa v trapu
segra
8letý dítě by nemělo chodit se psem velikosti bordery samo, protože nemá na to psa udržet a pes ho pravděpodobně ani nebude poslouchat, vylítání na zahradě spolu je super, to se borderám líbí, ale jsou dost hrrr, takže pokud to děcko ustojí, tak pohoda
ubytování dobrý, ale nepočítej, že ti bude jen venku, bordery jsou hodně fixovaný na lidi a chtějí i do baráku, což samo nevylučuje, že bydlení může mít venku

v_bila
Člen
# Zasláno: 17 Dub 2013 14:40
- Nahlásit

Maya

Jestli bych se mohla tedy jeste zeptat, jak to delat v zime? kdyz venku je -10 a doma 20...nebude fence vadit ze bude stridave venku a doma...uz vyse mi tu bylo receno ze se bud doma upece nebo veku zmrzne...ale jak to tedy resit prez zimu?? aby mohla byt fenka vice s nami a pritom neprosedet celou zimu doma a nebo nebyt celou zimu prevazne sama venku???...diky

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 17 Dub 2013 14:47
- Nahlásit

Já to řešila tak, že jsem jí brala domů jen na chvilku, třeba na hodinku denně. No ale to se pak protahovalo, až doma zůstala celou zimu a chodilo se jen na vycházky. Chtělo by to boudu zateplit, pořádně.

Maya
Člen
# Zasláno: 17 Dub 2013 14:48
- Nahlásit

v_bila
To je dost individuální, já mám třeba špice, taky spěj venku a jednomu je fuk, jslti je v baráku v +20 nebo venku v -20, druhej to teplo uvnitř snáší blbě, tak to řeším tak, že jak začne funět, dám ho třeba na hoďku ven a pak ho zase vezmu dovnitř. Taky hodně chodí v baráku na chodbu, kde je chladněji a chladí se o dlažbu. Ono ale ve skutečnosti těch dnů s velkými mrazy tolik není, většinou i přes zimu je kolem 0 nebo pár stupňů - a žádný problémy nejsou. Nedoporučuje se střídat ty pobyty po dlouhý době jako třeba mít psa celej den doma a pak ho na noc šoupnout ven nebo obráceně, ale když si ho vezmeš domů na pár hodin co přijdeš z práce a než jdeš spát, tak to je v pohodě.

Lucie Kratochvílová
Člen
# Zasláno: 17 Dub 2013 14:54 - Změnil/a: Lucie Kratochvílová
- Nahlásit

v_bila

No, i v zimě s ní budete chodit ven a cvičit a hrát si také venku a zima trvá půl roku (a nemyslím zahradu...) Doma toho s borderou moc nejde dělat, aby se unavila a naplnilo ji to, krom třá hledacích her, ale jen to bordeře opravdu stačit nebude ))))

cernej caj
Člen
# Zasláno: 17 Dub 2013 15:00
- Nahlásit

v_bila
ja mam spice pres den (prace) venku, kdyz jsem doma (k veceru, v noci, vikendy) je mam doma. Doma topime cca na 18-20stupnu, takze pro psa to je urcite celkem skok, na druhou stranu venku maji moznost zateplenyho mista. Tim, ze je mam takhle stridave, tak mi vyrazne nenasrsti, takze jim neni doma takove horko a kdyz si lehnou treba na dlazbu se chladit, tak pohoda, na druhou stranu ale prave je nutny, aby meli venku dostatecne zateplene misto, aby jim nebyla zima.

nicmene vim, ze spic muze byt celorocne venku diky typu srsti, u bordery nevim.

Lucie Kratochvílová
Člen
# Zasláno: 17 Dub 2013 15:02
- Nahlásit

Bývalá kolegyně z práce si pořídila borderu minulý rok na konci léta, když šla do předčasnýho důchodu a fakt je teď ráda, že nechodí do práce Ejmince se věnuje opravdu hodně a ten čokl je skutečně šťastnej a naplněnej, věnujou se agility, příležitostně dogdencing, chodí na cvičák, denně je s ní několik hodin venku atd... Nemá s ní žádný problémy, Ejmina je pohodová, neagresivní k cizím čoklům zatím, poslušná a osobně si myslim, že je to hlanvě tim, že má fakt HODNĚ zaměsnání.

Maya
Člen
# Zasláno: 17 Dub 2013 15:06
- Nahlásit

cernej caj
Bordera taky může být celoročeně venku v zateplený boudě, má taky hodně podsady, akorát povahově je jinde než špic a sama venku bejt moc nechce, taky nehlídá, tak co by tam dělala, že jo.

kobroor
Člen
# Zasláno: 17 Dub 2013 15:09
- Nahlásit

Já mám NO a středoasiatku a nejdřív to byli čistě venkovní psi. Časem jsme si to ale přizpůsobili k oboustranné spokojenosti přes den jsou venku a přes noc doma - spí na chodbě a to celoročně. Zatím jsme neměli žádný problém..

PetraK
Člen
# Zasláno: 17 Dub 2013 15:14
- Nahlásit

v_bila

hele nečtu celé, tak nevím, jestli to tu třeba nepadlo. Je ještě jedna ryze praktická a hodně hnusně pragmatická věc, se kterou člověk musí počítat . Když by nááhodou došlo k tomu, že s přítelem nebudete - dokážeš se o psa plně postarat? neber to prosím vůbec nějak hnusně, ale hodně lidí, když se rozejde, protože to se prostě stává, pak psa prodává s tím, že bohužel se mu nemůžu věnovat tak, jak by pes potřeboval. Prostě počítat s tím, že bych v jakékoliv situaci měla mít možnost toho psa obstarat. Já jsem třeba člověk, který psy miluje a kdybych měla zdechnout, udělám všechno pro to, aby ten pes měl to co ke svýmu životu potřebuje i přes to, že budu muset velmi upozadit sebe, ale ne každý to tak má. Což neříkám, že je špatně - každý to máme jinak, to je jasný, ale je pak nutný s tím počítat.

Tolik hlásání místního preventisty a pragmatika , neber to nijak ve zlém.

PetraK
Člen
# Zasláno: 17 Dub 2013 15:17
- Nahlásit

Lucie Kratochvílová

Doma toho s borderou moc nejde dělat,

ale tak to zas přeciž jde, můžeš učit nové triky, procvičovat starý, pořád je co učit.

v_bila
Člen
# Zasláno: 17 Dub 2013 15:22
- Nahlásit

PetraK

neboj s tim je pocitano ;) s pritelem jsme sice 5 let a bydli u nas...ale pokud bysme se rozesli...pejsek zustane se mnou ve svem domove a urcite mi s nim pak popripade pomuze jiny frajer ;)

v_bila
Člen
# Zasláno: 17 Dub 2013 15:25
- Nahlásit

PetraK
navic na psa nebudu sama...segra (ted bude mit 9) casem dospeje a mamca se psika uz taky nemuze dockat...

PetraK
Člen
# Zasláno: 17 Dub 2013 15:32
- Nahlásit

v_bila
neboj s tim je pocitano

to je dobře, nicméně vezmi v potaz, že se ségrou moc do budoucna třeba nelze počítat - puberta změní věcí , a mamka bude tak na ty procházky tipuju, cvičení se psem, které by ho zaměstnalo, unavilo, umožnilo mu vypustit páru energie, asi těžko, takže převážná část by pak ležela na tobě. a s aktivníma plemenama to není tak brnkačka, pokud člověk chce, aby pes v pohodě.

Lucie Kratochvílová
Člen
# Zasláno: 17 Dub 2013 15:35
- Nahlásit

PetraK
ale tak to zas přeciž jde, můžeš učit nové triky, procvičovat starý, pořád je co učit

To joo, ale nebrat to jako hlavní náplň dne... Takový to domácí procvičování určitě není nic proti ničemu na zabavení, ale nenahradí to hlavní zaměstnání, který by mělo probíhat venku na vycházce nebo na cvičáku nebo tak.

Lucie Kratochvílová
Člen
# Zasláno: 17 Dub 2013 15:39
- Nahlásit

v_bila

A taky jak píšeš, že psa bude zaměstnávat v podstatě celá rodina, tak na to bych radši moc nespolíhala, hlavně na 9letý děcko, co za chvíli přijde do puberty a bude mít úúúpa jiný zájmy než čokla nebo na maminku (jak je maminka stará? ;))

A hlavně jak píšeš, že přítel profesionální cyklista vezme psa za kolo a pojedou 50 km? Po silnici? To asi néé, že jo? Pes pro kolo musí vyzrát fyzicky a dospět a hlavně se to NAUČIT

Já už teď vidím, že si to opravdu moc idealizuješ Ale v žádným případe neodrazuju, bordery jsou super, jen magoři..

v_bila
Člen
# Zasláno: 17 Dub 2013 15:46
- Nahlásit

Lucie Kratochvílová

musim si to idealizovat protoze rodina si toho psa nechce nechat vymluvit at se snazim sebevic....mamce je 40 a rada sportuje ...me 22 a nevim co s volnym casem, navic jsem citlivy clovicek a pejska bych nenechala se trapit a smutnit...klidne kvuli nemu zacnu vice sportovat prospeje mi to ....snad to zvladnem

Lucie Kratochvílová
Člen
# Zasláno: 17 Dub 2013 15:54
- Nahlásit

v_bila
klidne kvuli nemu zacnu vice sportovat prospeje mi to ....snad to zvladnem

Tohle je zrádná věta... Vždycky je lepší si pořizovat psa ke svým aktivitám, nikdy naopak si myslet, že mě pes donutí "něco" dělat. Nedonutí

Psa by si měl pořizovat a vybírat ten, kdo ho chce.
Pes má mít jednoho majitele.
Jasně, že je fain, když se můžeš spolehout, že ti psa obstará někdo z rodiny, když nemůžeš nebo v nemoci, ale ne si říct, tak dneska jsem cvičila, zítra ty půjdeš ven atd. ono to pak většinou začne skřípat.
Bohužel je tisíců inzerátů na spoustech inzertních serverů, darumeme psa, nemůžeme se mu věnovat, jak by potřeboval...

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání