| Autor |
Zpráva |
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 8 Srp 2012 18:18
- Nahlásit
Eninka
Dravec? To jako fakt? Štěnda labradora, který v tom třetím týdnu budou mít ke třem kilům? Nějak nepředpokládám, že by TB bydlel na samotě někde v horách, v oblasti výskytu orla skalního
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 8 Srp 2012 18:31
- Nahlásit
lamalucni
Tři kila pro jestřába žádný problém - nám odnesl z výběhu dospělého vyžraného chovného samce českého strakáče (toho králíka, ne psa...). Ovšem v tomhle případě to asi opravdu taková "divočina" nebude
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 8 Srp 2012 20:00
- Nahlásit
Jo a TBergere, dávej té fence štěněcí granule k jídlu. Už teď. Pak je budeš mít pro štěnda. Domluv se s veterinářem, který jí zná, jaké jí máš dávat. Teď je těhotná, potřebuje víc živin, až bude kojit, tak taky. Takže může jíst štěněcí grancle nebo jiné, které Ti doporučí vet, aby měla dost mléka a nevycuclo jí to tolik.
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 8 Srp 2012 20:25
- Nahlásit
lamalucni
že by TB bydlel na samotě někde v horách, v oblasti výskytu orla skalního
toho králíka nám odneslo cosi - neznám ty ptáky, ale byl fakt velkej a orel to nebyl, ze zahrady u známejch na chatě mezi plno lidma a žádný hory okolo nebyly, jenom les
|
TBerger
Člen |
# Zasláno: 9 Srp 2012 09:20
- Nahlásit
Štěněcí granule jsem ji koupil, ale na to, že to žrala, když byla sama štěnětem, tak jí to tedy teď moc nejede. Nonstop veta už mám v mobilu nějaký čas, možná ho využiju teď.
Co se týká boudy pro porod, že jediný vhodný prostor pro porod a následnou péči, kdyby to mělo být v domě, je v garáži, která je součástí domu. Po porodu si vezmu pár dní dovolenou, ale co pak? Odjet do práce a nechat pootevřenou garáž (kvůli možnosti feny jít ven) a vemte si, tmavší spoluobčané, co chcete?
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 9 Srp 2012 09:42
- Nahlásit
TBerger
Promiň, ale nač máte psa, když je vystrčený na zahradu nebo max. do garáže a do baráku nesmí? To myslíš, že je tomu psovi bez Vás takhle samotnému dobře? Taky chodím do práce, ale mám to tak, že na kratší dobu, než 8 hodin. Všichni zákazníci, kam chodím, si na to zvykli. A psiska zatím doma vydrží. Štěnda nevydrželi, tak prostě po příchodu jsem jako první postavila ohradu venku, štěnda vyhodila ven a uklidila hovňousy a loužičky doma. No a když pršelo, udělala jsem druhou ohrádku doma a přesunula je tam.
Po porodu si brát volno moc nemusíš. Horší dny nastanou, když jsou štěňata větší nebo když jsou nějaké problémy - třeba nutnost dokrmování, pokud by nastala.
Dej fenku do garáže, no. Když to "musí" být. A zkus jí tam udělat nějaký psí záchod pro dobu, kdy nebudeš doma. Maximálně si budeš muset uklidit exkrementy, což není snad takový problém - v porovnáním s tím, že Ti venku ta štěnda můžou pěkně pochcípat.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 9 Srp 2012 11:29
- Nahlásit
TBerger
hele a proč, při těch podmínkách, co popisuješ, štěňata po porodu nenecháš utratit s dovolenou nevyužiješ k tomu, abys fenku dostal do formy - obklady, aby se nespustilo mlíko atd.?
Nemáš vhodné prostory k odchovu, neumíš to, jsou to špatně udatelní kříženci...
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 9 Srp 2012 12:32
- Nahlásit
kachna_
No fuj. To je řešení pohodlné pro něho, ale neseriozní k těm psům. Měl by si to pěkně vyžrat a já věřím, že si to vyžere. Pro příště se poučí. Když je nechá utratit, tak ho to poučí jen v tom, že zabíjení je řešením nezodpovědnosti. Navíc se ho absolutně netkne to, jak štěňata rostou a vyvíjejí se, že jsou to bytosti s osobností a chutí (a právem) na život. Nezíská absolutně žádnou empatii, když budou prostě mrtvá a ještě se to bude brát, že tak je to vlastně lepší nebo dokonce v pořádku. Takže tu budeme mít při dalších háráních další štěnda, která se budou utrácet.
|
TBerger
Člen |
# Zasláno: 9 Srp 2012 16:12
- Nahlásit
Jen chci připomenout, že denně je v ČR několik desítek březích fen, které se chystají k porodu v daleko horších podmínkách (včetně naprostého nezájmu jejich majitelů). Já tu dostávám klackem od těch nejspravedlivějších, za moji, i když zřejmě nedostatečnou, starost a zájem.
|
Lucie Kratochvílová
Člen |
# Zasláno: 9 Srp 2012 16:59
- Nahlásit
TBerger
Jen chci připomenout, že denně je v ČR několik desítek březích fen, které se chystají k porodu v daleko horších podmínkách (včetně naprostého nezájmu jejich majitelů).
Ano, to je pravda a teď se k nim můžeš připočítat i ty sám.
Osobně bych volila jedno ze zel, a to nechat jedno štěně a ta ostatní utratit. To jedno pak odchovat a případně nechat, nebo mu najít jiné majitele. Nemá cenu plnit dál útulky linií, kterou jsi vyprodukoval svou hloupostí i za cenu toho, že si "nevyžereš" starosti s početnějším vrhem. Ale to už je tvoje volba. A příště nenechávej háravku bez dozoru, prosím!
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 9 Srp 2012 17:37 - Změnil/a: Vlčáčková
- Nahlásit
TBerger
Jen chci připomenout, že denně je v ČR několik desítek březích fen, které se chystají k porodu v daleko horších podmínkách (včetně naprostého nezájmu jejich majitelů).
A to má být omluva?
Člověk by se snad měl porovnávat s těmi lepšími, ne? Srovnávat se s horšími je cesta do pekel.
|
TBerger
Člen |
# Zasláno: 11 Srp 2012 20:04
- Nahlásit
Tak hotovo. 7 holek, 1 kluk. 6 černých s bílou náprsenkou, 2 žíhaná jako brazilská filla. Všechny zdravé a pilně sající.
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 11 Srp 2012 21:51 - Změnil/a: Vlčáčková
- Nahlásit
TBerger
Blahopřejeme.
Musí být v teple!!! Těm malým se i přitápí, když je potřeba. Teď je zima, tak by to potřeba možná i bylo. Doufám, že není na té zahradě v boudě. Nechci Tě navádět, no vlastně chci, ale já bych je vzala domů. Uvidíš sám, že kromě práce navíc a otravných aktivit, Ti to i hodně dá, když budeš vidět, jak ti malí tvorečkové pěkně rostou a dělají pokroky. Je to mnohem lepší než televize. Já si kdysi otočila sedačku k ohrádce, popíjela jsem víno a čučela na štěnda. Byly to jedny z nejhezčích večerů.
Dobře se o ně starej a dej vědět, jak jsou na tom. A mohl bys třeba vložit i fotku...
1) Dbej na to, aby štěňata pila i z těch struků na hrudi. Tam je mléka míň, tak se štěňátka snaží si vyhledat lepší na břiše. Jinak tam zatvrdne mlíko a bude průser.
2) Kdyby bylo nějaké štěndo menší v hmotnosti, přidávej ho sám ke strukům, které jsou na břiše (tam je víc mlíka zpravidla) a také častěji. Někdy musíš kvůli tomu i fenku odchytit a podržet.
3) Sleduj, jestli některé štěndo fena neodstrkuje, nebo ho nevytlačují sourozenci. Pokud ano, přikládej ho sám k těm lepším strukům na bříšku.
4) Kontroluj, jestli fenka nebude mít za nějakou dobu tmavší struky a nebude odmítat štěndům pití. To by měla zánět a musel bys dokrmovat. Dokrmovat musíš i v případě, když fenka mlíko mít nebude.
5) Časté návštěvy veterináře ničemu neuškodí. Mláďátka ale v autě chraň vedra, ale také průvanu. Fenku dej k nim. Průvan nebo zimu by neměli mít nikde, ani v té garáži a boudě, které teda já tady dost těžko zkousávám.
6) Až se jim začnou otevírat očka, kontoluj, aby se otevřela v průběhu dvou tří dnů všem. Nestane-li se tak, neváhej a zavolej pro sichr veterináře.
To taky teda nevím, jak se dají body 1 - 5 pořešit v boudě...
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 11 Srp 2012 21:51
- Nahlásit
Vyšly všechny placenty?
|
enri
Člen |
# Zasláno: 11 Srp 2012 23:38 - Změnil/a: enri
- Nahlásit
Jen bych chtěla podotknout, že nemá každé štěně svojí vlastní placentu, takže počet placent není roven počtu štěňat.
Doporučuji teda raději kontrolní sono a redukci počtu štěňat . to vše samo u veta (žíhané se patrně lépe udají).
A sežerte mě všichni zato ..
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 11 Srp 2012 23:50
- Nahlásit
enri
Jen bych chtěla podotknout, že nemá každé štěně svojí vlastní placentu, takže počet placent není roven počtu štěňat.
Bozinku, a tuhle moudrost mas odkud?? Pocet placent se naopak rovna poctu stenat!!!
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 12 Srp 2012 00:27
- Nahlásit
Fifi
Pocet placent se naopak rovna poctu stenat!!!
Hele, nevím. My měli o jednu míň. Já s Bekčou rodila celou dobu, pak jsem u ní byla ještě hodně hodin a placenta nikde. Tak jsem jí vzala na sono a nic tam nebylo.
Ovšem: dvě štěňta šla po sobě hrozně rychle. Teď nevím, je to skoro 12 let, ale bylo to pár minut a hned za nimi placenta. Doktor říkal, že se to může stát. (Že by dvojčata?) Nevím.
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 12 Srp 2012 00:29
- Nahlásit
enri
redukci počtu štěňat
Důvod?
|
Tony
Člen |
# Zasláno: 12 Srp 2012 12:19 - Změnil/a: Tony
- Nahlásit
enri
A sežerte mě všichni zato ..
no jediný, za co bych tě žrala je tato věta - podobné věty jsou mi velmi nesympatické
|
enri
Člen |
# Zasláno: 12 Srp 2012 15:24
- Nahlásit
Fifi
Bozinku, a tuhle moudrost mas odkud?? Pocet placent se naopak rovna poctu stenat!!!
Bozinku, kupodivu od veta a k tomu vlastní zkušenost. U rodící feny jsem seděla po celou dobu.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 12 Srp 2012 16:41 - Změnil/a: Fifi
- Nahlásit
enri
Bozinku, tak s tim jsem se opravdu nikdy nesetkala, i Prochazka v Chovu psu pise jasne, ze "Každý plod má placentu zcela samostatnou".
Edit, vrtalo mi to v hlave a nedalo mi to, optala jsem se veterinarky: "Více štěňat v jednom plodovém obalu může být jen pokud jsou to jednovaječná dvojčata a ještě ne vždy, obvykle se i takovým plodové obaly rozdělí. Někdy ale můžou zůstat v jednom obalu, placenty pak mají dvě, ale těžko půjdou od sebe rozlišit, protože budou vzhledem k tvaru nalepené na sobě a zřejmě i srostlé. To je situace, se kterou se málokdo v praxi setká."
|
enri
Člen |
# Zasláno: 12 Srp 2012 22:14
- Nahlásit
Fifi
Tak to mě začíná zajímat
Samozřejmě každé štěně mělo svůj vlastní plodový obal. Ale počet placent s počtem štěňat nesouhlasil. Při kontrole u vetky byly na sonu zadržené tři, což bylo stále málo. Proto jsem se na tohle přímo zeptala, bylo mi řečeno, že každé svoji mít nemusí.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 12 Srp 2012 22:43
- Nahlásit
enri
Samozřejmě každé štěně mělo svůj vlastní plodový obal.
Tak pak muselo mit prece kazdy svoji placentu, je to logicky. Treba fena jednu sezrala, aniz by sis toho vsimla, je to okamzik, vypada to, ze se cisti mezi stendama a pritom ji polkne.
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 12 Srp 2012 22:58 - Změnil/a: Vlčáčková
- Nahlásit
Fifi
Ta dvě štěnda u mě jdoucí rychle po sobě vlastní vaky neměla. Prostě ani jedno nemělo vak, byly pryč.
Placenta je velká jak bejk. Tu nemůže spolknout jen tak při olizování, aniž by si člověk všimnul, když na ní kouká. Ne? Navíc moje fena ji rodila stejně jako štěnda: stoupla si. Placenta padla na prostěradlo a udělala flek. Takže i kdyby jí sežrala při mojí nepozornosti, viděla bych flek navíc.
|
enri
Člen |
# Zasláno: 12 Srp 2012 23:04
- Nahlásit
Fifi
Ne, to bych určitě nepřehlédla. Nehledě na to, že je žvejkala spíš znechuceně. To spíš se spletla vetka a zadržených jich měla v sobě víc.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 12 Srp 2012 23:23
- Nahlásit
Vlčáčková
Ale to se stava, ze stene vyjde bez obalu, ktery i s placentou zustanou uvnitr feny a jsou vypuzeny az dyl.
enri
To spíš se spletla vetka a zadržených jich měla v sobě víc.
To je mozny.
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 12 Srp 2012 23:57
- Nahlásit
Fifi
Tak já to píšu pro úplnost té informace k placentám - nám 2 štěnda vyšla rychle po sobě, obě bez obalu a za nimi jedna placenta. Žádná placenta ve fence nezůstala a i při mé asistenci a celkem dost bedlivého dozoru nám jedna placenta nevyšla.
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 13 Srp 2012 17:30
- Nahlásit
TBerger
blahopřeju. a myslím bys je měl co nejdřív předem inzerovat... možná už teď. ať je co nejvíc času na hledání zájemců, hned tak rychle se nepohrnou.
|