| Autor |
Zpráva |
TBerger
Člen |
# Zasláno: 8 Srp 2012 08:25
- Nahlásit
Dobrý den,
naše labradorka bude mít své 1. štěňata. Protože se mi její bouda nezdá moc dobrá na porod a následnou péči o prťousy, postavil jsem ji ještě jednu - jednoprostorovou, částečně otevřenou. Tak bych si představoval ideální místo. Jenže to samozřejmě nezáleží na mně. Co když si fena vybere místo k porodu někde jinde, třeba na nevhodném místě v zahradě, pod hromadou prken apod.? Je možné (a případně kdy) štěňata přemístit? Díky za odpovědi.
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 8 Srp 2012 09:17
- Nahlásit
TBerger
No nevím, nechat rodit fenu v boudě na zahradě... zodpovědný chovatel chce mít fenku i štěňata při porodu pod dohledem.
Na porod i odchov štěňat se běžně používá porodní box:
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 8 Srp 2012 09:39
- Nahlásit
TBerger
Štěňata bych v každém případě vzala domů. Samozřejmě i s fenkou. Snažila bych se být u porodu a domluvila bych se s nějakým veterinářem, kdyby bylo něco špatně, jestli bude ochotný i vstát z postele a dojet nebo prohlédnout dovezená psiska.
Štěnda bych nechala doma minimálně celý měsíc.
Moje štěnda měla doma ohrádku na linu, ale vespod samozřejmě byly všelijaké podložky, aby byly na teplém. A k tomu měly místo s pelíškem.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 8 Srp 2012 10:04
- Nahlásit
TBerger
Tak jsou samozřejmě případy, kdy fena odrodí někde v boudě nebo pod dřevem na zahradě, ale doufám, že v tomhle případě chcete pro fenu i štěňata to nejlepší? Je nutné udělat kompromis mezi potřebou feny ukrýt se a potřebou štěňat na pokud možno čisté, teplé prostředí bez průvanu, hluku atd., kde budete mít možnost pohodlně vše kontrolovat a případně zasahovat do průběhu porodu. Porodní bedna není žádný luxusní výmysl, je to prostor, který se snadno čistí, dezinfikuje, který má "zábradlí" proti zalehnutí štěňat, který se dá vyhřívat a je pro chovatele snadno přístupný. Bouda nic z toho nesplňuje.
V prvních (asi 3) dnech života je dobré štěňatům "přitápět" - to na zahradě nelze. Od zhruba 21. do 28. dne se doporučuje nevystavovat vrh hlasitým zvukům - tomu venku nezabráníte.
Fenu týden před porodem zabydlete v porodní bedně, ven jí berte na vodítku. Bude si na zahradě hrabat nory, to ano, ale vy jí vždy vezmete zpátky do bedny. Když se přeci jen nakonec stane, že porodí 1. štěně mimo bednu (třeba na posteli), štěně (zdravé, dýchající!) seberete a umístíte do bedny, fena je bude následovat a nevzdálí se od něj.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 8 Srp 2012 10:06
- Nahlásit
Vřele doporučuji tyto články!!!!
O porodním boxu, věcech kolem porodu
Průběh porodu
|
Fajka
Člen |
# Zasláno: 8 Srp 2012 10:08
- Nahlásit
OUT..nebo taky možné ne...nejmenoval se Berger psíček?
pokud ne..jako bych nic nenapsala
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 8 Srp 2012 10:27
- Nahlásit
Jako teda hlavně - tyhle věci by měl podat poradce chovu!
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 8 Srp 2012 10:29
- Nahlásit
Vlčáčková
tyhle věci by měl podat poradce chovu!
fakt věříš, že jde o štěňata s PP?
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 8 Srp 2012 10:35
- Nahlásit
lamalucni
fakt věříš, že jde o štěňata s PP?
Nóóó. Nic, no.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 8 Srp 2012 10:38
- Nahlásit
Fajka
nejmenoval se Berger psíček
jo
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 8 Srp 2012 10:51
- Nahlásit
davidkova renata
Myslíš že psíček je kapitálový poradce nabízející práci domů bez poplatků provozující eshop na prodej rybiček? (viz google) Jako možný je všechno.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 8 Srp 2012 11:11
- Nahlásit
Maya
Myslíš že psíček je kapitálový poradce nabízející práci domů bez poplatků provozující eshop na prodej rybiček? (viz google
šiš to je složitý
Jako možný je všechno
jako tady jo jak se už několikrát ukázalo
|
Fajka
Člen |
# Zasláno: 8 Srp 2012 11:49
- Nahlásit
davidkova renata
jo
tak to je potom vše v pořádku
|
TBerger
Člen |
# Zasláno: 8 Srp 2012 13:50
- Nahlásit
Díky za hromadu odpovědí a reakcí. Důležité je, že fena štěňata po přenesení na jiné místo následuje. Štěňata jsou nechtěná, pod plotem se k nám podhrabal neznámý vořech. Přesto jsme jí štěňátka nechali, k odstranění jsme se neodhodlali. Dnes je 58 den březosti, držte nám palce
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 8 Srp 2012 13:58
- Nahlásit
TBerger
Nechtěná štěńata nejsou důvodem k tomu nechat fenu rodit bez dozoru stylem co chcípne chcípne. Ona by ti taky mohla chcípnout fena. Měl bys to trochu přehodnotit pokud jí máš alespoň trochu rád. Pokud ne a je jen inventářem dvorku, tak si tu plácám zbytečně, já vím.
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 8 Srp 2012 14:11
- Nahlásit
TBerger
Soulasím s tím, co už bylo řečeno - jen dodávám, že nechávat háravku v nejlepším bez dozoru na zahradě je dost nezodpovědné. Pes se může podhrabat, přelézt plot, může dokonce i nakrýt skrz pletivo. Pokud nejste schopní fenku při hárání hlídat a bezpečně zavírat, doporučuju kastraci.
Jinak známé fenka při porodu přežila jen díky tomu, že ji majitelka měla pod dozorem a k dispozici měla veterinární kliniku s nepřetržitým provozem. Prasklá děloha, akutní císařský řez, fenka skoro vykrvácela. Takže prosím zvaž, jestli ti tohle riziko stojí za to, nechat ji rodit potajmu někde v boudě.
A držím palce s udáváním štěňat - kříženci velkých plemen se udávají hodně blbě...
|
TBerger
Člen |
# Zasláno: 8 Srp 2012 14:20 - Změnil/a: TBerger
- Nahlásit
MAYA - Nechtěná štěńata nejsou důvodem k tomu nechat fenu rodit bez dozoru stylem co chcípne chcípne -
A tenhle náhled na celou situaci jste získala jak ?!
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 8 Srp 2012 14:22
- Nahlásit
TBerger
A tenhle náhled na celou situaci jste získala jak ?!
No jak by asi jinak mohla fena rodit v boudě nebo pod hromadou prken? Ten tvůj úvodní příspěvek vyzněl úplně jasně - "kde si fena vybere místo k porodu, nezáleží na mě".
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 8 Srp 2012 14:27
- Nahlásit
TBerger
Protože se mi její bouda nezdá moc dobrá na porod a následnou péči o prťousy, postavil jsem ji ještě jednu - jednoprostorovou, částečně otevřenou. Tak bych si představoval ideální místo. Jenže to samozřejmě nezáleží na mně. Co když si fena vybere místo k porodu někde jinde, třeba na nevhodném místě v zahradě, pod hromadou prken apod.?
Normální člověk, kterému jde o fenu a štěňata, nenechá fenu v boudě, ale fena rodí doma celý porod i když trvá hodiny pod dozorem člověka.
Přeji hodně štěňátek a pěkně velikých a aby vám doma zůstala co nejdéle, abyste si je pořádně užili.
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 8 Srp 2012 14:30 - Změnil/a: Vlčáčková
- Nahlásit
TBerger
Štěňata jsou nechtěná, pod plotem se k nám podhrabal neznámý vořech. Přesto jsme jí štěňátka nechali, k odstranění jsme se neodhodlali.
Tak za tohle tu sympatie nesklidíš, s tím počítej. A budeš si to prostě muset vyžrat. Odměnou zato Ti bude pár dobrých rad, kterých se Ti tu může dostat a už dostalo.
Pro příště - pokud zjistíš včas, že fenu nakryl pes, NECH JI VYKASTROVAT! A udělal bys dobře, kdybys jí nechal vykastrovat rovnou, když nejsi schopen ji uhlídat. Útulky praskají ve švech, na mnoha místech za posledních pár dní bylo vyhozeno několik vrhů malinkatých štěňat. Možná se budeš muset moc a moc ohánět, abys dobře udal své voříšky. Pokud Ti na nich aspoň trošku záleží, tak s tím nespěchej, necpi to každýmu, chtěj alespoň nějaký poplatek a zásadně chtěj podpis smlouvy (vzor můžu poslat na mail se seznamem míst vhodných k inzerci).
A počítej s tím, že pokud se chceš k těm štěndům jako štěndům u Tebe doma slušně zachovat a dobře se o ně postarat, což je tedy Tvoje POVINNOST, tak budeš mít po porodu asi tak 14 dní ještě jakštakš docela pohodu, ale pak začne peklo, které bude trvat prakticky až do odchodu štěňat do nových domovů. Takže nakup si kýble, hadry na vytírání, podložky pod štěňata, připrav pračku a kdyby to šlo, tak si "nadspi" budoucí nevyspání z nočních a zejména ranních aktivit pejsánků.
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 8 Srp 2012 14:40
- Nahlásit
Vlčáčková
nakup si kýble, hadry na vytírání, podložky pod štěňata, připrav pračku
Nechci zadavateli křivdit, ale jeho příspěvky na mě spíš působí, jako že štěnda budou na zahradě v boudě a on je tam přijde třikrát denně zkontrolovat... možná.
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 8 Srp 2012 14:44
- Nahlásit
lamalucni
Nechci zadavateli křivdit, ale jeho příspěvky na mě spíš působí, jako že štěnda budou na zahradě v boudě a on je tam přijde třikrát denně zkontrolovat... možná.
Třeba ne. Aspoň doufám, že to tak nakonec nedopadne.
Ale samozřejmě zahrada je moc fajn. Štěňátkům od Sabinky jsem na terase před obývákem dělala každý nepršící den ohrádku a oni si mohli volně proudit z obýváku na terásku a zpět. Hodně mi to ulehčilo práci, protože při deštivém dni jsem měla asi tak trojnásobně obesraný obývák.
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 8 Srp 2012 14:46 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit
Vlčáčková
Tak to je bez diskuze, že je štěndům přes den na zahradě líp, když je hezky. Ale až cca od třetího týdne - do té doby bych je fakt měla doma pod dozorem v bedně.
|
TBerger
Člen |
# Zasláno: 8 Srp 2012 14:50 - Změnil/a: TBerger
- Nahlásit
Ach jo. Proč jsem se na tyhle stránky registroval a pokládal tu dotaz. Svědčí to o mém značně nezodpovědném přístupu k tomuto problému, uznávám.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 8 Srp 2012 14:56
- Nahlásit
TBerger
Možná kdyby ses sem přihlásil hned jak jsi zjistil, že je fena březí a vyptal se na věci ohledně porodu atd., tak by se ti dostalo lepších odpovědí, ale jako sorry, fena už skoro rodí a ty máš starost akorát aby si nevybrala blbý místo.. Vodítko neznáš??? Doufám, že máš alespoň zajištěnýho veta na telefonu a víš co dělat, když jde štěně zadkem a nebo se nadechne plodovky a nebo něco podobnýho, jestli ne, tak je to fakt jen styl chcípne co chcípne.
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 8 Srp 2012 15:04
- Nahlásit
ale jako sorry, fena už skoro rodí a ty máš starost akorát aby si nevybrala blbý místo.
Tak ho to prostě všecko asi nenapadlo. Jak myslíte, že rodí pořád většina fen na dědině? Ani jim majitel nepostaví nějakou zvláštní boudu a neregistruje se na internet, aby se na něco zeptal.
Tak mu to poraďte aspoň teď, ne? Že by bylo dobře to dělat zodpovědněji a proč.
TBerger
Nejlíp si najít v okolí veterináře a konzultovat to všecko s ním, a taky aby byl k dispozici, kdyby nešel porod, jak má. (Nějakýho teda, co dělá domácí zvířátka, ne někoho, kdo myslí, že veterina je spíš pro dobytek. Ono i tací asi ještě i jsou.)
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 8 Srp 2012 15:26
- Nahlásit
Vero
Ale vždyť rady už tu má včetně fotky porodní bedny. Těžko tady bude někdo vypisovat všechno kolem porodu, k vyhledání detailů slouží google, s tím snad umí když to našel i tady.
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 8 Srp 2012 16:12
- Nahlásit
Maya
Ale to jsem nemyslela tak, ať mu tady popíšete celej porod, to byla reakce na způsob komunikace s tím pánem. Já tě samozřejmě chápu a máš pravdu, ale té feně neposlouží mluvit s ním tak, že si pomyslí, proč sem vůbec lezl.
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 8 Srp 2012 16:47
- Nahlásit
lamalucni
Ale až cca od třetího týdne - do té doby bych je fakt měla doma pod dozorem v bedně.
No jasně, myslela jsem, až se budou batolit.
TBerger
Ach jo. Proč jsem se na tyhle stránky registroval a pokládal tu dotaz. Svědčí to o mém značně nezodpovědném přístupu k tomuto problému, uznávám.
Klídek. Ještě není tak špatně, jak by mohlo být. Největší štěkny nedorazily...
Dobře, že ses registroval a ptáš se aspoň teď. Hlavně si najdi toho veterináře, který Ti bude ochoten pomoci KDYKOLIV a fundovaně. Takového, co má zkušenosti s malými zvířaty a vstane Ti i v noci k prohlídce nebo aspoň k telefonu.
A štěňátka venku nenechávej. Nakonec, když se na to podívám i z druhé strany, tak Ti budou nejenom přidělávat práci, ale taky dělat radost. Jsou lepší než televize.
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 8 Srp 2012 18:03
- Nahlásit
TBerger
jen taková poznámka....až budeš mít štěnda třebas později venku v ohrádce, bacha na dravce, udělej tam i nějakej vrch, pletivo či tak něco, viděla jsem na vlastní oči, jak nám dva metry od nás odnesl nějakej pták králíčka a mně doma jednou málem fretku, co lítala po balkóně
|