Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Štěňata a štěňátka / Border kolie - výchova
<< . 1 . 2 .
Autor Zpráva
muka
Člen
# Zasláno: 13 Čec 2012 22:35
- Nahlásit

Taky o pozitivní motivaci je konference

helps
Člen
# Zasláno: 13 Čec 2012 22:35
- Nahlásit

Prozatím se držím hesla "škola hrou",

toho se drž hele..... zpětně vidím, že sem z některých věcí byla zbytečně vyklepaná a moc moc je řešila, ale užívej si dokud je štěndo mrňavý, hrozně rychle to uteče. hodně si s ním hrej, však škola hrou je taky ten nej způsob ;) učit na hračky a přetahování a pes pak bude mít nej radost z toho, že si s tebou pohraje

jinak cvičák vybírej pečlivě, já bych šla někam do psí školky a někam kde vědí o čem je cvičení s klikrem atd. popřípadě můžeš jít rovnou na agility cvičák... nám teď během soustředění přišla holčina s miminem BOC, koukala na nás a domlouvala se, že bude chodit socializovat a koukat na cvičení..... popřípadě ti trenér agility může poradit, co všechno se dá učit už od štěňátka a že toho není málo

mohla bys mi prosím poslat ty anglický materiály na mail? potřebovala bych si některé věci trochu setřídit a utřepat

mohla ) ale jestli ti to pomůže si něco utřídit nevím..... spíš to možná vznese další a další úvahy hehe. čím víc sem toho přečetla tím mám pocit, že to je složitější

birma
Člen
# Zasláno: 13 Čec 2012 22:43
- Nahlásit

helps
spíš to možná vznese další a další úvahy
když nic jiného, budu mít čím argumentovat v diskusích s přítelem - je děsnej cholerik a i když se u našeho prvního společnýho psa hodně hodně mírní, budu ráda, když budu mít něco v ruce pro případné spory u mého psa je jakýkoliv výcvik už passé a u čubiny jde zatím všechno nějak úplně samo (začínám věřit na samovychovávající se psy )

Eninka
Člen
# Zasláno: 13 Čec 2012 22:45
- Nahlásit

birma

(začínám věřit na samovychovávající se psy )

tak to začni, já mám jednoho takovýho taky doma - švýcarskýho ovčáka

BeeCharlie
Člen
# Zasláno: 13 Čec 2012 22:47
- Nahlásit

helps
No, já jsem právě vyklepaná taky. Abych prostě něco nepodělala...

jinak cvičák vybírej pečlivě
No my máme cvičák přímo ve městě, ale nejsem si úplně jistá jeho kvalitou. Naštěstí už mám fáro, tak zkusím jet i do okolních. Právě v jednom - ZKO Sezemice, kdyby ti to náááhodou něco říkalo - se cvičí agility, obrana, atd. Podle referencí se to zdá na solidní místo, ale člověk neví. Navíc jako laik to ani úplně nepoznám. Ale dokud nemáme komplet očko, tak na cvičák nemůžem.

birma
Člen
# Zasláno: 13 Čec 2012 22:52
- Nahlásit

Eninka
mně teď po tvrdohlavém, samostatném a brzy hluchém corsím klukovi přijde slyšící kříženec ovčáka jako zázrak shůry

BeeCharlie
já jsem právě vyklepaná taky. Abych prostě něco nepodělala...
Vyklepaná nebuď, stejně něco poděláš ať se snazíš jak chceš snaž se se moc nebát a neřešit zbytečnosti, ono to půjde

BeeCharlie
Člen
# Zasláno: 13 Čec 2012 22:55
- Nahlásit

Eninka
Wooow, tak to máte mega postel. )

Tak ok, slečně jsem napsala, bylo by super mít nějakého kamaráda na dovádění. Navíc mají taky jen jedno očkování, takže máme stejné podmínky.

btw. Když máš takhle pesany doma, jak jste zvládali loužičky? My jsme vychytali kadění = začne kňučet. Ale to čurání je zvláštní. Jsme venku, tak se třeba dvakrát vyčurá...přijdeme domů, napije se a třeba za 10 minut začne čmuchat kolem, tak s ní běžím ven, kde se opravdu vyčurá. Pochválím a jdeme zpět domů, kde třeba za 5 minut udělá bez varování zase louži. :-D

Když to teda udělá doma na koberci, tak vyčítavým hlasem řeknu fuj a chvilku to tam jako "dotčeně komentuju". U předešlého pesana jsem nebyla zvyklá - ten se prostě vyvenčil a třeba dvě hodiny byl klid.

helps
Člen
# Zasláno: 13 Čec 2012 22:57
- Nahlásit

birma

je děsnej cholerik a i když se u našeho prvního společnýho psa hodně hodně mírní, budu ráda, když budu mít něco v ruce pro případné spory

tak když ti jde vyloženě o argumenty tak to ti musím poslat tu When Pigs fly, tam je celkem dobře popisováno proč klikr a shaping a tyhle věci moc dobře fungujou, obzvlášť teda u teriérů a podobných psů (i dyž vůbec netuším co máš za psa princip je stejnej)

birma
Člen
# Zasláno: 13 Čec 2012 23:00
- Nahlásit

helps
díky moc máme týranou čubinku ovčouna (právě protože byla týraná se dokáže krotit)

helps
Člen
# Zasláno: 13 Čec 2012 23:04 - Změnil/a: helps
- Nahlásit

BeeCharlie

nebuď, hlavně všechno s citem, láskou ale důsledně.... ten pes nějak vyroste neboj.

bohužel Sezemice nevím, ale já sem spíš středo-jihočech.... takže cvičáky v té oblasti neznám a ani snad sem zatím nepotkala nikoho, odtamtud

birma

nemáš zač.... snad ti sova doletí, ten můj net je teda pomalej až hrůza
chudák malá, tak ať vám to s ní klape....

jinak ještě k těm knížkám... v některých jsou trošku konkrétněji popsaný metody atd pozitivní motivace, klikr tréninku atd... v jiných je zas spíš popisováno jak fungují vztahy pes-člověk a celkově obecně o psech, ale všechny jsou moc hezky napsaný, takže jestli ti AJ nedělá problém, tak se ti určitě budou líbit

Tony
Člen
# Zasláno: 13 Čec 2012 23:08
- Nahlásit

No já jsem taky HK - 20 km od Hořic, ale cvičáky neznám - se svojí pracovní dobou nemám bohužel nárok kamkoli chodit, i když mě agilitění docela lákalo.

Tony
Člen
# Zasláno: 13 Čec 2012 23:10
- Nahlásit

BeeCharlie
já bych to čůrání na koberce nekomentovala vůbec - ať vám nezačne chodit takně někam do kouta - jdete na to jinak dobře, 100% čůrání chce čas.

birma
Člen
# Zasláno: 13 Čec 2012 23:12
- Nahlásit

helps
už přistála díky moc. S angličtinou sice trochu zápolím, ale aspoň budu mít ještě větší motivaci se do ní ponořit

Eninka
Člen
# Zasláno: 13 Čec 2012 23:13
- Nahlásit

BeeCharlie

jak jste zvládali loužičky?

přes den jsou venku a když jsem doma, tak chodí dělat potřebu taky ven, ale přes noc jsou zavřený uvnitř, takže když byly malé, tak když jsem je "přistihla", tak jsem jsem je chytla a vyvedla ven to dokončit a pochválila a naučila na slovo - hodná že se vyčurala, když jsem nepřistihla, dělala jsem jakože nic, ignorovala jsem loužičku a pak uklidila až to nikdo neviděl. Chce to čas, máš mimi a postupně se to naučí, nehledě k tomu, že malinkej pes nevydrží tak dlouho nečurat, jako dospělej, takže za loužičku a kokino venku chválit, uvnitř zastavit činnost, event.ignorovat když jsi jej nepřistihla. Dneska už v noci nikdo čurat nepotřebuje, než jdeme spát, řeknu: běžte se vyčurat jdeme spinkat, ony to udělaj a jdeme. Když má někdo nutkavou potřebu v noci (třeba průjem), vzbudí mě aletí ke dveřím.

birma

mně teď po tvrdohlavém, samostatném a brzy hluchém corsím klukovi přijde slyšící kříženec ovčáka jako zázrak shůry

helps
Člen
# Zasláno: 13 Čec 2012 23:17
- Nahlásit

birma

jj kdyby něco nebylo jasné, tak klidně můžem zkonzultovat ..... sice sem teda taky ještě všechno nepřečetla celý, ale nejsem nadčlověk přece takovejch knih, to se nedá.... to by den musel mít 60 hodin

PetraK
Člen
# Zasláno: 16 Čec 2012 13:02
- Nahlásit

BeeCharlie

A jak jsi tedy docílila toho, že ti tam pes nechodil?

byla jsem mu furt za zadelí a jak šel do záhonku, tak jsem mu v tom zabránila , řekla ne- nesmíš - a jakmile se nasměroval jinam, pochválila jsem ho jak je šikovnej pašík. a šli jsme si hrát kousek vedle. Stejně shodně jsme to dělali všichni /tedy moje drahá půle a moje máma/.

- v okolí jsem našla slečnu se štěndou NO asi ve věku jako BOC.

to je super, budou se masakrovat navzájem a paničkám pak dají pokoj a nebude tolik jizev na nohou a na rukou od štěněčích zoubků

loužičky - chce to čas, děláš to dobře - máš vychytáno, kdy se jí chce čůrat. Někdy to prostě takhle je, je ještě malá, stejně jako malý batole to taky pokaždý hodně dlouho nestihne na nočník. Močový měchýř plně ovládají tuším až po pátém měsíci. Vzniklou loužu nekomentuj, ukliď a vydrž

BeeCharlie
Člen
# Zasláno: 18 Čec 2012 17:03 - Změnil/a: BeeCharlie
- Nahlásit

Všem mnohokrát děkuji za odpovědi!

PetraK
Některé záhonky jsem prostě ohradili, aby tam nemohla. Ale když už se stane, že tu chvilku nestihnu a štěndo mi tam vběhne, tak si pro něj mám dojít, říct "Fuj" a odnést ji někam mimo?

Abych uvedla třeba příklad, co nám dělala - okusovala boty při chuzi. Tak jsem vždycky nohu dala do vzduchu (kupodivu utočí jen na pravou nohu ) a řekla fuj... a máme ji vlastně doma týden a když mi dneska začne utočit na botu, tak se jen zastavím, řeknu fuj a ona přestane. No a samozřejmě ihned pochvala. Tak nevím no, snad to dělám aspoň trochu dobře.

Je to malá potvůrka, takže už přišla na to, že jí odpíráme určité "dobroty" - např. včera jsem si z pusy tahala nahnilou bramboru. A začínáme mít problém s tím, že před námi zdrhá, když ví, že má něco, co není uplně OK. Tak teďka jako řeším, jak na ní. Poradila by jsi mi? Jako snažím se maximálně vychytávat všechen humus, takže když něco najde, řeknu fuj a rychle se snažím odlákat její pozornost /samozřejmě pochvala a malá dobrota/. Ale když už to něco má, tak si nejsem jistá, co dělat. Je zaujatá, takže nějaké volání asi nemá moc význam, povel "Fuj" ještě neovládáme na 100%...
Někde tady v diskuzi jsem četla, že se má začít např. od papírové kuličky a postupně přecházet na další a další věci. Takže prostě doprostřed místnosti dát kuličku, a když štěndo půjde do boje, tak ho mám sledovat a pokud kuličku vezme, tak mu ji vzít a vydat povel "nesmíš"?

Jinak se ale snažím hravou formou trénovat různé věci - sedni, pac... když jsme na zahradě, tak vždycky počkám, dokud mi nevěnuje pozornost a pak vydám povel "Ke mně" a hnedka odměna a pochvala. Pak se jí zkouším schovat, jen zavolám jméno a čekám, až mě najde. A musím teda říct, že zatím se u mě drží a nenechá mě odejít. Příští týden jdeme na druhé očko, takže pak chci zkusit vyrazit na louku/pole a cvičit tam...

No, asi to moc hrotím. Ale vím, jak to dopadne, když se výchova zanedbá, takže se tomu chci maximálně vyhnout. Sice budeme chodit na cvičák, ale začít se má co nejdříve.

Lucie Kratochvílová
Člen
# Zasláno: 18 Čec 2012 17:21
- Nahlásit

BeeCharlie
např. včera jsem si z pusy tahala nahnilou bramboru

Tak to je kouzelný

BeeCharlie
Člen
# Zasláno: 18 Čec 2012 18:41 - Změnil/a: BeeCharlie
- Nahlásit

Lucie Kratochvílová
Nooo, dobrá. Já v hubě to bramboru neměla.

kachna_
Člen
# Zasláno: 18 Čec 2012 18:54
- Nahlásit

BeeCharlie
když už se stane, že tu chvilku nestihnu a štěndo mi tam vběhne, tak si pro něj mám dojít, říct "Fuj" a odnést ji někam mimo?
já spíš používala "plaf odsud"
Teď jsme ale založili nové záhony a je to těžké

BeeCharlie
Člen
# Zasláno: 11 Srp 2012 13:34
- Nahlásit

Zdravím všechny a jsem tu zase s dotazem.

Štěněčině je 11 týdnů a musím říct, že v rámci "čistotnosti" jsme na tom velice dobře. Večer naposledy venčíme kolem 23:30 a vydržíme cca. do 6 (někdy dříve, někdy později). Neustále běháme ven - po spaní, po krmení, po hraní a samozřejmě máme i bedničku s novinami. Ale někdy se malá nehoda stane - jako všude - a uděláme to na koberec. Netrestám, nenadávám, spíš jen tak zahuhlám. Včera se nám ale stala taková věc - počůrala se sestře do postele. Nikdy před tím to neudělala a to se mnou přes noc v posteli spí běžně. Já jsem zrovna doma nebyla, tak nevím přesně, jak se to stalo (jestli se psisko vyspalo, nikdo s ním nedošel a ono udělalo potřebu, kde chtělo)...

Pročítala jsem si různé názory a zajímalo by mě, jaké máte zkušenosti vy. Mohla to být naprostá náhoda a už se to nikdy opakovat nebude. Ale pokud by se to stalo znovu, ráda bych věděla, jak adekvátně zjednat nápravu.

Jinak pravidlem je, že za koberec trošku huhlám, za bedničku chválím, venku velká pochvala a většinou i pamlsek.

Díky všem za odpovědi!!

<< . 1 . 2 .
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání