| Autor |
Zpráva |
BeeCharlie
Člen |
# Zasláno: 13 Čec 2012 12:13
- Nahlásit
Ahoj všem!
Tento týden jsme si domů přivezli 7 týdenní slečnu Border kolie. A je to malej ďábel! Pročítala jsem si tady diskuze ohledně čůrání doma, kousání, atd. ale přesto bych měla pár otázek začínající paničky, která chce mít doma spokojeného a klidného pesánka.
Chtěla jsem se zeptat, jak postupovat v případě, že štěndo provádí nějakou lumpačinu - např. leze do záhonku, kam prostě nechci aby chodilo? Řešila jsem to tak, že jsem si pro něj došla, klidným hlasem řekla fuj a vynesla ho ze záhonu ven. Samozřejmě netrvala minuta a byl tam zase. A měl z toho strááášlivou legraci. Takže jsem postup opakovala a snažila se ho zabavit jinak... chvilku ho to bavilo, ale pak tam capkal znovu. Je takový postup správný? Řešila jsem totiž, jestli štěně prostě vzít do náruče a odnést ho pryč nebo raději odlákat na něco poutavějšího (pamlsek, hra)? Chápu, že je nutná trpělivost a že za hodinu nepochopí, že zrovna tam chodit nemá.
A pak druhá věc - ohledně povelů a odměn. Páneček jsem já, nejvíc času s ní trávím já a hlavní krmení dostává jenom ode mě. Ale pesanka se pohybuje v rodině, takže i ostatní si s ní chtějí hrát. Povel "ke mně" jsem obecně zákazala. Ale zvládáme už třeba sedni, takže když mamka přijde z práce, Charlie k ní běží - mamka má připravený piškot, vydá povel a pesanka je pochválena + odměna. Ptám se proto, že jsem někde v nějaké diskuzi četla, že by štěněti měl dávat povely jen jeho pán. Jenže když jsem v práci, tak je potřeba, aby se jí věnoval i někdo další a povelům (fuj, sedni) se tedy nevyhneme. Tudíž by mě zajímalo, jaký na to máte názor a jestli tím pesance neděláme v hlavičce zmatek.
Možná jsou mé názory hloupé, ale myslím si, že je lepší se dvakrát blbě zeptat než se k pejskovi chovat nesprávně a zadělat si na malér. Takže díky všem za rady a odpovědi.
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 13 Čec 2012 12:27
- Nahlásit
BeeCharlie
Border kolie + klidného pesánka
promiň, ale tohle slovní spojení je strašně vtipný, mám doma borderku a ty dvě věci fakt nejdou dohromady
Jinak ti holky určitě obsáhle poradí se vším, co se ptáš
|
birma
Člen |
# Zasláno: 13 Čec 2012 12:27
- Nahlásit
Nejsnazší způsob, jak zamezit ničení záhonků je je ohradit tak, aby se k nim prcek nedostal
Povely podle mě může vydávat celá rodina, on se pak pejsek stejně rozhodne, koho chce poslouchat a koho ne
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 13 Čec 2012 12:31
- Nahlásit
BeeCharlie
štěndo provádí nějakou lumpačinu - např. leze do záhonku, kam prostě nechci aby chodilo + A měl z toho strááášlivou legraci. - a bude hůř
moje "štěndo" má už dva a půl roku a namísto lezení do záhonku provádí na zahradě geologické průzkumy systémem - čím větší díra, tím líp, ale musí být nejmíň tak velká, aby se do ní celá schovala
Já si z tebe nedělám legraci, ale nostalgicky jsem zavzpomínala
na vše, co mi doma provádí
|
Tony
Člen |
# Zasláno: 13 Čec 2012 15:06
- Nahlásit
A proč je zakázán povel Ke mně? Pokud se bude používat tak jak má, tak by ho právě měli se psem trénovat všichni, ne? Předpokládám, že máte rodinného psa a na žádného psa určeného ke speciálnímu výcviku či na vrcholový sport, kde bych tu fixaci na jednoho člověka chápala.
Jestli se pletu, tak mě opravte.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 13 Čec 2012 15:13
- Nahlásit
BeeCharlie
a jestli tím pesance neděláme v hlavičce zmatek.
určitě ne, u nás jsem ostatním vysvětlila co a jak chci /někdy to dalo fušku :-D/ a proč a jeli jsme to tak všichni, což se mi hodí v případech, kdy třeba moje máma semo tamo pesana krátkodobě hlídá a jde s ním ven, naučila jsem je oba jak spolupracovat a můžu být takhle v klidu, protože vím, že jí pes hodně dobře poslechne. MOje kamarádka specielně chodila na cvičák se svým malým synem, chtěla aby se pes naučil reagovat i na něj. Takže určitě zapojit i ostatní, aby je pes respektoval.
Ten záhonek - chce to trpělivost a důslednost, když bylo naše ohařisko malý, hodně jsem se tomu věnovala a naučil se, že do záhonů se nesmí dokonce i když se honí s kámošema.
|
helps
Člen |
# Zasláno: 13 Čec 2012 15:56
- Nahlásit
Mě se líbí tohle
When teaching a dog, it is far more important to let them know when they are doing the right thing rather than when they are doing the wrong thing.
taková myšlenka.... hodně se to motá okolo pozitivní motivace atd. v praxi to znamená, že místo, aby člověk trestal nějaké nevhodné chování (drbání záhonu), ho přesměruje a bude štědře odměňovat chování žádoucí...
další věc ale je, že pokud nechceš, aby ti pes na zahradě hloubil atomový úkryt jako boc eninky, tak musíš bejt k tomu psovi fér..... protože sis vybrala borderu, tak jí musíš umět zaměstnat hlavičku a dát jí nějakou práci a vyžití ;) jinak nemůžeš očekávat, že bude v klidu ležet na zahradě. to jen tak do budoucna.... nevím jak to máš ty, ale hodně lidí si boc pořídí, protože si myslejí jak je to úžasně chytré a miloučké zviřátko a pak se moc diví
|
Tony
Člen |
# Zasláno: 13 Čec 2012 16:42
- Nahlásit
helps
no já si myslím, že co se týká záhonu, tak POUZE pozitivní motivací s přesměrováním na něco jiného nepochodí. Naučení nechodit na záhony to už je vyšší level a chce to psovi (samozřejmě přiměřeně a nenásilně) ukázat, že tam nesmí, protože to si jinak sám těžko uvědomí.
|
Tony
Člen |
# Zasláno: 13 Čec 2012 16:45
- Nahlásit
PetraK
je to úžasný, že se pes umí vyhýbat záhonkům. Moje šelťucha v době nejcitlivější vegetace se mnou na zahradě být nemůže. Naučená to není, protože vlastní zahradu nemám, jen u rodičů a přítele a netrávím tam tolik času společně se psem, aby se mi to vyplatilo psa učit - než seřve všechno co se pohybuje po dvoře mám totiž vypleto .
|
helps
Člen |
# Zasláno: 13 Čec 2012 16:57
- Nahlásit
jde to.... problém je, že spousta lidí si pod pojmem pozitivní motivace představí holčičku co láká pejska na piškot, aby za ní přišel. pokud je člověk důslednej a trpělivej a dodržuje určitá pravidla, tak to prostě jde po dobrém. ono trestat štěně sice můžeš, ale to štěně stejně když to nemá naučený co je "fuj" tak v tom bude mít akorát bordel.... stejně tak nebudu psa trestat za to, že nepřijde na povel "ke mně" pokud sem ho to předtím pořádně nenaučila.
na druhou stranu chápu no, já záhon nemám a neřeším.... věřím, že to je asi otrava. ale kdybych chtěla něco pěstovat, tak bych to musela ohradit, protože psa-samce jen těžko budeš přesvědčovat, že tohle ochcávat nemá
|
BeeCharlie
Člen |
# Zasláno: 13 Čec 2012 17:21
- Nahlásit
Eninka
Tak o temperamentu BOC jsem samozřejmě četla a viděla ho v reálu. Nedělám si iluze. :-D Spíš jsem měla namysli, aby mi z ní nevyrostla (abych z ní neudělala) neurotická BOC.
Och, geologické průzkumy? :-D Tak to se máme na co těšit. A jak jsi to řešila? Mám známého, který psa (retrívra) za to prostě sktřískal, což mi přijde barbarské.
Tony
Povel "ke mně" jsem zakázala prozatím, dokud i zbytek rodiny nepochopí základní principy... tenhle povel je nejdůležitější a nechci si ho hnedka od začátku kazit tím, že někdo na Charlie 20× zavolá ke mně bez pamlsky a ještě v době, kdy pes čmuchá na druhém konci zahrady.
PetraK
A jak jsi tedy docílila toho, že ti tam pes nechodil? Trpělivost a čas chápu, ale nevím úplně přesně co a jak. Aby prostě pesanka pochopila, že je to fuj a chodit se tam nemá. Jak jsem psala výše, prostě ji z toho záhonku sama odnesu, ale zase nevím, jestli to není špatně.
helps
aby ti pes na zahradě hloubil atomový úkryt jako boc eninky, tak musíš bejt k tomu psovi fér
Co konkrétně myslíš tím "být fér"? Dát psovi dostatečný prostor k vybití energie? O pozitivní motivaci jsem si něco četla - ale můžeš doporučit třeba nějakou publikaci?
pokud je člověk důslednej a trpělivej a dodržuje určitá pravidla, tak to prostě jde po dobrém
Budu důsledná, trpělivá, ale potřebuju vědět jaká pravidla. :-D
Jakože chápu, musím vypadat jako úplná blbka, která si prostě koupila psa a teď neví co. Ale kolem mě je tolik lidí, kteří strašně rádi radí, ale kteří mají psa - buď nevychovaného, nebo je pes sice hodný ale na povely nereaguje... a nebo pak známí mají stafordšírského bulteriéra a pániček ho vycepoval tím stylem, že prostě psa řezal a třískal s ním o zem... jakože já to ze své pozice prostě nemůžu a nechci soudit, ale fyzické násilí se mi příčí (a na třísknutí se psem o zem nemám ani dostatek fyzických možností)... takže bych strašně ráda vedla BOC pozitivní cestou, ale potřebuju trošku ukázat směr.
Jinak samozřejmě jsem si tohle plemeno pořizovala s vědomím, že to jsou psi plní energie, kteří potřebují zaměstnat hlavičky a mít dostatek pohybu, takže jakmile budeme mít komplet očkování, chystáme se na cvičák na základní výcvik a pak určitě nějaké agility, dogdancing apod. Ale jak říkám, potřebuju trošku ukázat směr.
|
Tony
Člen |
# Zasláno: 13 Čec 2012 17:46 - Změnil/a: Tony
- Nahlásit
BeeCharlie
tak v tom případě to chápu, pokud rodina neví, jak "Ke mně" používat, tak raději vůbec.
Já taky zuřila, když spolubydlící neměl náladu na krmení somrujícího psa, tak ho poslal na místo - ale už neřešil, nic dál. To znamená že ho nepochválil, za to že je na místě, psa z místa neudvolal, a když se pes z místa zvedl sám sám, že zkusí somrování podruhé tak se mu to vyplatilo o dostal kus řízku. jako na zabití.
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 13 Čec 2012 18:05
- Nahlásit
BeeCharlie
geologické průzkumy? :-D Tak to se máme na co těšit. A jak jsi to řešila?
no, já mám tři psiska, fenky...první jako štěně vytahala z celý cca 1000m2 zahrady ze země rozvod zavlažování, prostě veškerý hadice cca 50 cm v zemi....druhá jako štěně oloupala
všechny stromy - kůru - sloupala ji až kam dosáhla a to kolem dokola a poměrně precizně (lepili jsme se zahradníkem všechno zpátky, jinak by odešly) a borderka právě hrála na geologa. Dělala to pouze pod stromy, šla až ke kořenům a hluboko a pak se v těch dírách pelešila (dělá to doteď). V posledním případě jsem všude, kde vrtala dávala placatý kameny, aby tam nehrabala, ale ty vždycky odtáhla pryč a pokračovala. Všechno tohle má společnej rys, nikdy to nedělaly v mé přítomnosti. Pes, pokud něco "provede" a nechytneš jej u toho, tak nějaký tresty či "vysvětlování" po půl dni už je k ničemu, protože pes neví, proč se zlobíš a štěně to bere jako "srandu" stylem: jé já něco podobnýho udělám a páníček "huláká", nebo mě pak honí, a baví se tím (aspoň u mě to tak bylo). Tato činnost ustala, až holky odrostly. Jen borderka má potřebu minimálně dvou děr u stromů, který už jsem přestala zasypávat, a tak se chodí pelešit do nich a víc nic neprovádí. Pokud jsem je zaházela, vznikla ihned nová díra, takže to už neřeším. Ty máš mimi, věci se bude učit postupně, i ty, které chceš aby dělala i ty, o který nestojíš. Je to otázka času a správnýho vedení (výchovy) psa.
Musíš ale počítat s tím, že dokud bude děcko, že bude dělat víc toho nežádoucího chování (mně třeba v noci bocka ohryzávala dveře i když měla plno věcí k hryzání a žužlání) atd atd.
|
BeeCharlie
Člen |
# Zasláno: 13 Čec 2012 18:10
- Nahlásit
Tony
No, právě. Jakože já nejsem žádný odborník, ale prostě jsem si prošla nějaké informace a diskuze tady, takže jsem pochytila určité věci, které jsem do té doby nevěděla. A proto tento povel zatím používám jen já a to jen v případě, kdy vidím, že štěndo plně vnímá a ví, že mám pro něj odměnu. I když zatím jsme trénovali jen na zahradě.
|
helps
Člen |
# Zasláno: 13 Čec 2012 18:12 - Změnil/a: helps
- Nahlásit
Co konkrétně myslíš tím "být fér"? Dát psovi dostatečný prostor k vybití energie?
ano, v podstatě tak protože tě neznám, radši sem to napsala.... být fér ve smyslu tom, že BOC je pes, kterej byl stvořenej pro práci a pokud mu člověk tu hlavu nezaměstná, tak by ho pak nemělo překvapit, že mu pejsek rozkope celou zahradu (neříkám, že bych to nechala psa dělat, ale svým způsobem by trest nebyl fér)
O pozitivní motivaci jsem si něco četla - ale můžeš doporučit třeba nějakou publikaci?
publikací je hafo moc, bohužel v čj je to slabota.... trošku základy nastínila Klimešová v knížce Čtyřnohý kamarád aneb pozitivní motivace v praxi, ale to jsou fakt jen základy. Pak vyšli celkem zajímavé publikace v nakladatelství PLOT
http://www.plotknihy.cz/katalog.php?kategorie=8 např. Jak trénovat nemožného psa, klikr trénink, konejšivé signály,lidé a psi střet kultur a ještě mě napadá v čj Svého psa nestřílejte od Karen Pryor. Já čtu hlavně v angličtině, to mám i něco v PDF, kdybys to zvládla přelouskat
tady je seriál o klikru http://www.bestmudi.estranky.cz/clanky/bestmudi-vy cvik/klikr---pozitivni-motivace/
Budu důsledná, trpělivá, ale potřebuju vědět jaká pravidla. :-D
to se obávám, že nejde vůbec takhle shrnout..... já jsem toho moc moc načetla, četla různé zahraniční autory, sledovala uznávaný trenéry a zkoušela se pochopit principy operantního podmiňování a různých dalších nesmyslů nedá se shrnout co a jak třema větama bohužel...... jo a když tak žvaním můžeš taky prohledat web KaTachyon určitě tam jsou taky užitečný články o klikru nebo pozitivní motivaci http://katachyon.lerl.info/search.php?rsvelikost=s ab&rstext=all-phpRS-all&rstema=4
ještě dobrý celkem bylo interview na českém rozhlasu s Klimešovou o pozitivní motivaci a výcviku psů.... nevím teda, jestli by ti to dávalo jako laice smysl )) ale to taky můžeš někde tady na fóru najít.
Jakože chápu, musím vypadat jako úplná blbka, která si prostě koupila psa a teď neví co
já to tak neberu, cca před 2 rokama sem byla jak nepopsanej list papíru, klikr pro mě bylo cizí slovo a operantní podmiňování by ve mě jistě tenkrát vyvolalo zvracení při vzpomínce na střední chyb jsem udělala spoustu, taky nejsem žádnej svatej a občas mi ujedou nervy.... prostě chyby děláme všichni, když začínáme, ale kdybych si dneska pořídila štěndo, tak už by to od začátku jelo v určitých kolejích. chyb se asi člověk nevyvaruje nikdy, ale aspoň bych měla představu co a jak
|
BeeCharlie
Člen |
# Zasláno: 13 Čec 2012 18:16 - Změnil/a: BeeCharlie
- Nahlásit
Eninka
Téééda! Tak to máš povedenou smečku. Jasně, chápu, že je to mimí a bude trvat nějakou chvilku než pochopí, co ano a co ne. No nejvíc mám strach z té výchovy - že prostě něco nevychytám, něco po**eru... i když v tom nejlepší záměru něco udělám, co prostě poznamená psisko i nás na 15 let. To je jako strašnej strašák. Proto doufám, že alespoň na cvičáku budou nějací seriozní lidi - hrozně nerada bych se dostala někam, kde tě budou směřovat k tomu, aby si psa fyzicky trestala apod...
btw. ty jsi svoje pesanky vychovávala podle sebe nebo jsi měla někoho zkušenějšího k ruce?
helps
Moc díky za odkazy a jména. Prozatím se držím hesla "škola hrou", jelikož pesance je necelých 8 týdnů, takže to je opravdu takové miminko, ale třeba povel "Sedni" pochopila během dvou dnů a už dneska ho plní téměř na 100%. Takže mám ještě trošku času na to, abych prostudovala všechny materiály a diskuze.
Nojo, bohužel, jsem laik. Ale čistě ze zvědavosti na tvůj osobní názor - dá se "pozitivní metoda" nastudovat prostě z knížek a aplikovat na psa, i když nemám předešlé zkušenosti?
Teď mě tak napadá, že si snad dám inzerát, jestli by se nenašel někdo, kdo by mi trochu helpnul.
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 13 Čec 2012 18:28 - Změnil/a: Eninka
- Nahlásit
BeeCharlie
svoje pesanky vychovávala podle sebe
no právě, jenom podle sebe, akorát jsem nasekala plno různejch chyb a dost dlouho jsem je napravovala a některý se nepodařilo k úplný dokonalosti. Mně se vymstila moje nedůslednost. Jinak s první fenkou - bílej švýcarskej ovčák jsem chodila cvičit semka: http://dogschoolk9.com/cz/abeceda.htm
s druhou fenkou australskýho ovčáka - s tou jsem na cvičák nechodila a s borderkou jsem chodila jinam a tam se cvičí ne pozitivní motivace, ale trestama (stahováky, ostnáče atd.) a jelikož tyhle metody zavrhuju, tam jsem tam přestala chodit.
A průsery jsem řešila tady: http://www.psiskolafalco.cz/
A zde na fóru jsem se též dozvěděla plno hodnotných rad
edit: ty stahováky a ostnáče jsem nemyslela jako ty tresty, ale já prostě tyto pomůcky nepoužívám a tam to po mě bezpodmínečně chtěli, to jen upřesňuju pro kolemjdoucí
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 13 Čec 2012 18:29
- Nahlásit
BeeCharlie
odkud jsi?
|
BeeCharlie
Člen |
# Zasláno: 13 Čec 2012 18:32 - Změnil/a: BeeCharlie
- Nahlásit
Eninka
Holice, cca. 20 km východně od Pardubic
Stahovákem určitě myslíš stahovací obojek, žjo?
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 13 Čec 2012 18:41
- Nahlásit
BeeCharlie
stahovací obojek, žjo?
jojo, ale to je běžná pomůcka, akorát s ní jde psovi i ublížit když se nevhodně používá. Já používám normální kožený obojky a vpoho
Holice
škoda, já Brno
|
BeeCharlie
Člen |
# Zasláno: 13 Čec 2012 18:51 - Změnil/a: BeeCharlie
- Nahlásit
Eninka
Já plánuju na procházky používat kšíry. Ale předpokládám, že na cvičáku to po mně budou chtít, jak říkáš.
škoda, já Brno
Škoda! Ale vážně začínám uvažovat o někom, kdo by se nám na výcvik stal parťákem.
A máš pesanky venku v kotci? My právě pomalu budeme navykat na kotec, ale mám z toho trochu obavy. Předešlý pejsek to bral vyloženě za trest, i když jsme mu tam dávali krmení - prostě jsme ho tam nedostali. A aby si tam šel sám lehnout? No to vůbec ne!
Zatím teda vegetujeme doma a ještě dlooooouho budeme, ale chci Charlie navykat hned, aby věděla, že kotec není nic špatného, naopak že tam bude čekat nějaká dobrota.
Ještě otázka - v okolí naší domoviny má jedna slečna stěně NO, je asi stejně stare jako naše borderka, jen má o půlku váhy víc - asi 5,5 kg. Když bychom štěňata hlídali, myslíte si, že by byl problém si občas pohrát? Když jsou takhle fyzicky nevyvážení? Možná jsem moc outlocitná, ale nerada bych aby NO hodil packou a já měla po miminu. :-D
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 13 Čec 2012 18:55
- Nahlásit
BeeCharlie
ježiši kotec? Proč bude bordera v kotci? Já mám psiska přes den venku, když jsem pryč, lítaj po zahradě a mají dvě velký boudy a jak dojdu, mají otevřený dveře na terasu a lítají dovnitř - ven, v noci spíme všichni spolu v posteli. A proč s váma nemůže bejt když máte evidentně "svoje" a pozemek (usuzuju z toho kotce).
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 13 Čec 2012 18:58
- Nahlásit
BeeCharlie
Charlie navykat hned, aby věděla, že kotec není nic špatného, naopak že tam bude čekat nějaká dobrota.
žádná čekající dobrota nenahradí a nenavnadí psa, aby chtěl jít od svý smečky do kotce, to musíš vzít jako fakt
|
birma
Člen |
# Zasláno: 13 Čec 2012 19:23
- Nahlásit
helps
mohla bys mi prosím poslat ty anglický materiály na mail? potřebovala bych si některé věci trochu setřídit a utřepat
Dík
BeeCharlie
proč kšíry? Mně v nich přijde pes mnohem hůř ovladatelnej, když je na vodítku a i mám pocit, že obojek mu musí být pohodlnější při lítání na volno, tak by mě zajímalo, jaký máš důvod...
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 13 Čec 2012 19:31
- Nahlásit
BeeCharlie
Chtěla jsem se zeptat, jak postupovat v případě, že štěndo provádí nějakou lumpačinu - např. leze do záhonku, kam prostě nechci aby chodilo?
Ohradim zahonky.
Povel "ke mně" jsem obecně zákazala.
Souhlas, na privolani staci jmeno psa s nalezitou intonaci.
Ale čistě ze zvědavosti na tvůj osobní názor - dá se "pozitivní metoda" nastudovat prostě z knížek a aplikovat na psa, i když nemám předešlé zkušenosti?
Da se nastudovat, myslis si, ze to chapes, ale videt nazivo je proste to nejvic nej.
A esli mas nekdy cestu pres HK, muzem poklabosit nazivo na vychazce s jednim perdelim skritkem empatickym, ktery ti stenitko rado zvesela oslinta.
|
BeeCharlie
Člen |
# Zasláno: 13 Čec 2012 21:49
- Nahlásit
Eninka
Neplánuju mít borderku ustavičně v kotci! Pozemek sice máme, ale bohužel máme taky sousedy - a já si netroufnu nechat pesana jen tak venku, pokud nikdo nebude doma. A věc další, bydlíme ještě s babičkou a dědou, takže potřebuju, aby Charlie zvládala i povel "bouda", pokud bude doma jen s nima. Aby v případě nutnosti byli schopni psa zavřít v rámci jeho vlastního bezpečí. Ano, zní to naprosto šíleně, ale bohužel taková je realita - to bych nejdřív musela podrobit výcviku je a ani potom si nejsem jistá výsledkem.
Takže abych to teda uvedla na pravou míru - zavření do kotce bude nejkrajnější řešení nějaké situace. Jinak jsem byla zvyklá s minulým pesanem spát prakticky 7 let v posteli, takže mi věř, že ani borderu od smečky trhat nebudu. Sama bych to neustála.
birma
Já jsem se právě bavila s člověkem, který BOC má a vodí ji jedině na kšírech. Sama jsem i psíka viděla a v rámci pohybu mi přišel uplně v pohodě. U předešlého psa jsme používali stahovací obojek, protože strašně tahal a pak už mu prostě zůstal.
Ale samozřejmě normální obojek nezavrhuji - ostatně v současné v chvíli s ním ťapkáme. Ty používáš co?
Fifi
Ohradim zahonky.
Anooo, jak jsem psala výše, dotyčný záhonek bude v nejbližší době ohrazen. :-D
na privolani staci jmeno psa s nalezitou intonaci
Aplikujeme. Popřípadě k tomu ještě "poběž", což asi není moc dobře...
A esli mas nekdy cestu pres HK
No do HK to máme taky těch 20 km. A ty vychováváš v rámci pozitivní metody? Bylo by super, kdybych to mohla vidět live.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 13 Čec 2012 21:56
- Nahlásit
BeeCharlie
mám na jednom psovi látkový obojek bez přezky (kdysi přerval v rámci hry dva stahováky, takže těm jsem přestala věřit) a na druhém běžný kožený obojek.
Nikdy jsem to nezkoumala až tak do hloubky, ale pokud máš psa, který může chodit všude na volno, tak vlastně nepotřebuješ ani jedno, pokud už ho máš na vodítku, tak mám pocit, že ho snáz na sebe upozorníš obojkem než nějakým pocitem v půli těla přes postroj. Navíc mám pocit, že postroje se psům někdy dost posouvají po těle a že je to pro ně nepohodlné.
Ale tohle všechno jsou jenom moje dojmy, proto mě zajímalo, jestli máš k tomu postroji nějaký zvláštní důvod, abych se kdyžtak poučila
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 13 Čec 2012 22:03
- Nahlásit
BeeCharlie
zavření do kotce bude nejkrajnější řešení nějaké situace. Jinak jsem byla zvyklá s minulým pesanem spát prakticky 7 let v posteli, takže mi věř, že ani borderu od smečky trhat nebudu. Sama bych to neustála
aha tak to potom jo, už chápu
|
BeeCharlie
Člen |
# Zasláno: 13 Čec 2012 22:07 - Změnil/a: BeeCharlie
- Nahlásit
Eninka
Nojo, s lidmi je prostě potíž. Nebudu riskovat, že staříci budou předvádět nějaké cirkusové kousky a já pak budu psa honit někde po lesích. To si raději dám tu práci a naučím ho povel "bouda" a nakážu jim, že pokud se bude něco dít, tak pesanku tam "uklidí".
btw. řekni mi, jak se ti tři psi vejdou do postele? To máš letiště?
A ještě jedna věc - v okolí jsem našla slečnu se štěndou NO asi ve věku jako BOC. Akorát má skoro 6 kilo, což je o polovinu víc než máme my. Když bychom je při hře hlídali, nemusí se bát nějaké zdravotní ujmy? Si zase říkám, že to jsou prostě štěnata...
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 13 Čec 2012 22:32
- Nahlásit
BeeCharlie
řekni mi, jak se ti tři psi vejdou do postele?
docela lehce, mám velkou 220*240 cm akdyž tam hupsnem, tak tam ještě zůstane místa habaděj, sem by se ještě vešlo psíků
Když bychom je při hře hlídali, nemusí se bát nějaké zdravotní ujmy? Si zase říkám, že to jsou prostě štěnata...
jasně, nebojte, jsou to štěnda, budou si hrát, a kdyby náhodou už to s tou hrou přeháněli, můžete kdykoliv tu hru přerušit, uklidnit je a nechat je hrát dál.
|