Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Štěňata a štěňátka / Nezvladatelné štěně
. 1 . 2 . 3 . >>
Autor Zpráva
Ailar
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2012 09:27
- Nahlásit

Před necelým měsícem jsme si s přítelem pořídili štěňátko bez PP křížence bordel kolie (otec) a vipeta (matka). Jedná se o kluka, nyní je mu 10 týdnů. Brali jsem si ho ve stáří 7 týdnů. Máme ho v bytě 2+kk, chodíme na procházky tak 3-4x denně a o víkendech má k dispozici celou zahradu se psím kamarádem. Nikdy jsme štěňátko neměli, jsme začátečníci. Přála jsem si pejska od malička, ale až před nedávnem jsem měla tu možnost si ho pořídit, chtěla jsem štěňátko, protože jsem u známých viděla dospělého neposlušněho pejska, kterého si vzali s útulku, tak jsem si vzala do hlavy, že si ze štěňátka vychovám toho nejlepšího přítele. Ale asi to není tak jednoduché jak jsem se domnívala.

Největší problém nám dělá kousání. Je skoro až agresivní, chňape po rukou, po obličeji, po vlasech, atd. (Opravdu to dost bolí, má strašně ostré zuby i drápy) Oba s přítelem vypadáme jak kdybychom si podřezávali žíly Snažíme se mu do tlamky vždy nacpat nějakou hračku, ale tý si nevšímá a zase kouše nás. Je strašně hyperaktivní, když večeříme skáče nám skoro do talíře, jen aby něco dostal. (Bohužel se nám do bytu nevešel jídelní stůl ) Pak když si ho snažíme chvíli nevšímat, lítá jak splašený po celém bytě a o všechno se mlátí. Snažíme se chválit ho, odměňovat, když udělá něcvo dobrého, ale stále nic nezabírá. Známí mi říkají, že ho to přejde. Ale tohle je občas prostě k nevydržení.

Po té druhý problém je venčení venku. Na vodítko si již zvykl, ale sežere venku na co příjde...i když mám stále v kapse pamlsky a odměňuji. Pak když už jsem venku déle třeba než 20 minut, začne lítat jak blázen, ani já mu nestačím :-/ Navíc svoji potřebu vykonává venku jen jednou a to odpoledne, když příjdeme s práce a jdeme s ním ven. Chodíme samozdřejmě i ráno a večer, ale to se mu venku nechce a čeká až příjdeme domu a pak udělá loužičku či bobky na plínu. Na kterou je tedy naučen naštěstí doma chodit.

Já osobně si myslím, že je dost učenlivý. Po dobu necelého měsíce co ho máme, se naučil přijít na zavolání, umí povel sedni, dej pac i reaguje když řeknu druhou tak nohy vymění, ale s problémy viz. výše si opravdu nevím rady.

Děkuji za jakoukoliv radu

Lucie Kratochvílová
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2012 09:31
- Nahlásit

Ailar
bordel kolie - to je fakt vtipný označení pro border kolii
a křížená s vipetem je to raketa ty vogo!

Upřímnou soustrast

Ailar
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2012 09:33
- Nahlásit

Bordel je překlep

Lucie Kratochvílová
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2012 09:34
- Nahlásit

Ailar
Bordel je překlep

Ale povaze to odpovídá dokonale

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2012 09:36
- Nahlásit

Ailar
Navíc svoji potřebu vykonává venku jen jednou
tady máš odpověd
pak udělá loužičku či bobky na plínu. Na kterou je tedy naučen naštěstí doma chodit.
pes má v hlavě bordel,nechápe to..plíny bych vyhodila a učila venčit zásadně venku
Na vodítko si již zvykl, ale sežere venku na co příjde
jako na vodítku žere věci? Jestli jo,nechápu jak je možný,že tomu to na vodítku nedokážeš zamezit..
ale s problémy viz. výše si opravdu nevím rady.
njn..když ony to nejsou skutečné problémy ,kombinace bordery a vipeta je vražedná .-))) pes bude k neutahání zřejmě,jen velmi aktivní a náročný na pohyb a vůbec režim..
Známí mi říkají, že ho to přejde
souhlasim s nimi ,v tomhle věku rafou jak smyslu zbavení a navíc maj první zuby ,což je děsný,jsou ostrý jak jehly,vypadali jsme podobně ,spíš hůř

Ailar
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2012 09:36
- Nahlásit

to máš pravdu

lamalucni
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2012 09:41
- Nahlásit

Hele, podle popisu máte doma úplně normální zdravé akční štěndo. Kdyby nekousalo a neřádilo, radila bych zajít k veterináři na podrobné vyšetření Navíc BOC a vipet... no uvidíme, ale tipuju, že se z toho vyklube hooodně akční neutahatelné torpédo, rozhodně žádný gaučák.

Venčení - 3-4x denně je rozhodně strašně málo, tak chodím s dospělákem! S malým štěníkem jsem lítala ven každé 2-3 hodiny, i v noci. A venku pokud možno zůstaňte, dokud se nevyvenčí, za vyvenčení samozřejmě pochvalu a pamlsek. Nebo jít domů, tam ho sledovat jak ostříž a v momentě, kdy se začne chystat na plínu, ho lapnout do náruče a letět znovu ven.

S tou "splašeností" - je to samozřejmě dané temperamentem obou plemen, nemůžete čekat, že takovéhle štěndo bude ležet jak buchta. Mohl by trochu pomoct klikr - kliknout a odměnit vždycky, když bude v klidu sedět nebo ležet.

Ad žraní venku - holt oči na šťopkách, musíš vidět všechno dřív než on. Máš výhodu - jsi výš a vidíš dál. No a co nejčastěji venčit tam, kde žádné dobroty nehrozí - sednout do auta nebo na bus a popojet někam za město do lesa.

A dotaz: jestli to dobře chápu, venčíte jen na vodítku?

Ailar
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2012 09:43
- Nahlásit

Snažím se zamezit tomu, aby venku cokoliv pojídal, ale on si vezme do tlamky cokoliv i při chůzi, je to s ním opravdu těžké

RaduM
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2012 09:48
- Nahlásit

Byla jsem na tom před rokem podobně se štěnětem bordery. Určitě bych mu necpala hračky do tlamy místo rukou, spíš v něm zkus probudit zájem právě o hračky místo ruky. Šmýkej s ní před ním, třeba do pejska občas šťouchni (přiměřeně samozřejmě) a s hračkou před ním utíkej, když tě bude následovat, tak šup s ní nazem a šmýkat. Aby se naučil tahat o hračky apod. Já jsem si zezačátku se štěndem hrála opravdu málo, protože ty ostré zuby a drápy mi docela vadili, takže to všechno schytal manžel
Ale tohle opravdu přejde ;) Když už něco opravdu bolí, tak to dej najevo a ukonči hru. Až se uklidní tak třeba zas pokračujte.
K tomu venčení, byli jsme na tom stejně a když jsme dali doma pryč noviny začlo se to rapidně zlepšovat, takže přesně jak píše Renata, taky bych doporučila dát pryč plínu.
Vipeta neznám, ale jestli to borderu ještě znásobí, tak to se máte na co těšit

Ailar
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2012 09:48 - Změnil/a: Ailar
- Nahlásit

lamalucni
Oba chodíme přes den do práce. Takže pejsek je doma sám. Ale po tom co příjdeme domu chodíme ven tak po těch 3 hodinách. A v noci to by se mu myslím ani nechtělo. Celou noc spí s námi v posteli :-D Pravidelně tak ve 21:00 usíná a spí do 5:30.

Ailar
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2012 09:49
- Nahlásit

lamalucni
Ano, jen na vodítku, no volno byl asi 2x...

Ailar
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2012 09:52
- Nahlásit

RaduM

Hned jak dorazím domu, plínu vyhodím

Ailar
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2012 09:54
- Nahlásit

RaduM

Kdy to Vaše štěňátko přešlo?

lamalucni
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2012 10:01 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit

Zase se mi tu objevují příspěvky se zpožděním a dvakrát, ach jo...

lamalucni
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2012 10:03
- Nahlásit

Ailar
Choďte co nejčastěji na volno! V tomhle věku má ještě štěndo přirozený instinkt hlídat si pána, ještě nezjistilo, že je spousta mnohem zajímavějších věcí, toho musíte využít. Pokud budete teď chodit jen na vodítku, s největší pravděpodobností ho z něj už nikdy nebudete moct pustit! Což je snesitelné u nějakého gaučového ši-tzu, ale u takového torpéda, co máte, to bude vražedné. Takže na volno a trénovat přivolání, přivolání a ještě jednou přivolání. Utíkejte před ním, schovávejte se mu, když vás objeví, tak jásejte, přetahujte se s ním o hračku (výborná je třeba malá PET flaška, psy baví, jak při zakousnutí praská). Pokud bydlíte na sídlišti, kde je za každým rohem vyhozená nějaká "dobrota", tak holt budete muset popojet někam kousek mimo civilizaci.

RaduM
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2012 10:04
- Nahlásit

Ailar
Jé tak to ti asi přesně nepovim, každopádně všechno se postupně viditelně zlepšovalo. I to žraní fujtajbůl venku ;)
Za jakoukoli louži nebo bobek venku bych strašně moc pochválila a dala odměnu. Doma jsme za to netrestali, ale jak jsme dali pryč noviny, našel si jedno místo na lině, kam chodil, ale už pak bylo evidentní, že pochopil, že to má dělat venku, takže pochodoval, jestli s ním teda někdo půjde a jinak se vyčůral, ale tvářil se provinile chudák Samozřejmě než vydržel 8 hodin, kdy byl doma sám, tak to trvalo tak do 6 měsíců, ale to mu pořád čas od času ještě ujelo, když třeba víc lohnil, ale za pár týdnů už to pak vydržel pokaždé.
Kousání myslim přešlo tak nějak s výměnou zubů. Ale on si celkem navykl, že na mě si to dovolit nemůže a na pána jo, takže to tak i aplikoval Takže mi nacvičáku říkali že moje ruce vůbec nevypadaj, jako že mám doma štěně
Chce to trpělivost se štěndem, já když si to teď zpětně vybavuju, tak to byl záhul ze začátku

EngieB
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2012 10:12
- Nahlásit

Ailar
A najděte si nějaký kámoše na venčení, ať se štěně vyřádí se psama, to by ho mělo utahat. Jako borderka sama o sobě je pošuk, natož s chrtem (chtělo by se říct, kerej debil tohle dopustil...). Ale bordery jsou hodně učenlivý, chrti zase poměrně líní
Začněte vymýšlet hry - hledání hračky, běhání za páníčkem, já třeba chodila na vycházky se štěnětem se dvěma vodítkama - jedno na psa, na jednom plyšovou hračku, kerou jsme tahali za sebou a pes ji honil, lovil, tahal se.

RaduM
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2012 10:13
- Nahlásit

lamalucni
Choďte co nejčastěji na volno!
Můžu potvrdit, taky jsme to tak dělali. Zpohodlněla jsem natolik, že už skoro vodítko nepoužívám. Pes se naučil zastavovat u silnice a navíc to máme kousíček na louku, takže to není potřeba. A určitě je dobré se mu občas schovávat, aby se naučil si vás hlídat. Jak si někde popoběhne, začmuchá, tak šup za strom a nechat ho, až si všimne, že jsi pryč a začne tě hledat. Samozřejmě v prostředí, kde mu nehrozí nějaké nebezpečí (auta apod.). Mně pes neodbíhá dál než na 20m, pak kouká a čeká na mě. Zastavuje všude, kde je víc možností kudy půjdem apod. Prostě nemusím hlídat já jeho, hlídá si on mě. Kdežto na vodítku bude zvyklej, že nikam nemůže a jak ho pak pustíte, tak si to bude chtít užít.
A opravdu jsem poznala, že přetahování je základ. Takže přetahovat, přetahovat, přetahovat. Venku i doma, ten pes si zvykne, že největší zábava je s tebou a budeš pro něj mít větší hodnotu
Ohledně fujtajblů jsem to dělala tak, že když někde začal něco ochutnávat, oslovila jsem ho jménem, když se kouknul, tak jsem třeba začla utíkat na druhou stranu aby mě následoval a odměnila jsem ho. Zezačátku tedy byl problém, že ten fujtajbl byl lákavější a vůbec nevnímal, ale to je zase o tom vztahu si myslim, až bude vědět, že je pro něj výhodnější jít k tobě (dobrota, hra atd.), tak mu nebude dělat problém to tam nechat a postupně by si toho měl přestat úplně všímat. Tak nějak to u nás fungovalo, ale je možné že to pro toho našeho není třeba až taková lahůdka

EngieB
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2012 10:16
- Nahlásit

Ailar
A odkud jste? Jestli jste fakt začátečníci, stálo by za to najít nějakou psí školku (dobrou ), tam hodně poradí.

Eninka
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2012 10:18
- Nahlásit

borderka sama o sobě je pošuk

jojo, to je pravda, a nepřejde jí to nikdy, vím o čem mluvím

kombinace bordery a vipeta je vražedná

ona bordera sama o sobě je vražedná, jestli s vipetem může být i hůř, tak potěš pánbůh, mně doma přijde, že snad už hůř bejt nemůže , moje má dva roky a kromě kousání dělá všechno ostatní, co se tady popisuje, torpédo je proti ní úplnej línej hlemýžď

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2012 10:20
- Nahlásit

Ailar
Podle mě taky máte úplně normální aktivní štěně, nakonec co chtít v kombinaci těchto plemen
Přejde to určitě, ale měli by jste tomu trochu pomoct. Souhlas s Renatou a plínou - pryč s ní (jako s plínou ne s Renatou ). Souhlas s RaduM ohledně hraček, nemá moc význam nacpat mrněti do huby balonek, když se mu tak krásně visí na tvojí ruce, snaž se spíš na balonek (jakoukoliv hračku) upozornit jejím pohybem, odhazováním, pohazováním, smýkáním ... jakmile ji začne lovit, potahej se s ním a hodně chval. Když bude citelně kousat, dej najevo, že tě to bolí.
lítá jak splašený po celém bytě a o všechno se mlát
Tohle mi připomíná naši stafbulku, když byla zhruba ve věku vašeho štěněte i to přejde, snad se někde moc neomlátí, naše Bonnie to přežila také
Kousání většinou "zázračně" přejde s výměnou zubů, mám pocit, že si ty bestie uvědomují, že trvalými zuby to už tolik nebolí a tak si to s mléčnými pořádně užívaj

Ailar
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2012 10:21
- Nahlásit

EngieB
Praha 4, víš o nějaké?

Gi a smečka
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2012 10:24
- Nahlásit

lamalucni
přirozený instinkt hlídat si pána
OOK? Pořiď si thajce, ten ti svůj přirozený instinkt vysvětlí raz dva.

Ailar
Já bych ti předně doporučila školku, kde se vyřádí s psími kamarády. Nebude pak mít tolik nutkání zabíjet vás. Navíc se vám může dostat praktických ukázek, jak na to. Odkud jste? Třeba vám někdo doporučí.. Souhlasím s tím, že kombinace těchto plemen je malá sebevražda. Uvažujete už aspoň nad agility? Tomuhle pejskovi nebudou stačit procházky na vodítku. Jinak na ulozto.cz je ke stažení kniha 101 psích triků. Tam byste mohli hledat inspiraci, jak psovi zaměstnat hlavu. Jo a koupila bych klec a naučila štěně trochu pravidelný režim. Třeba, že po jídle se spí. Nebo když vy jíte, bude na místě.. Prostě aby věděl jsem v kleci = musím být v klidu. Jednou se vám to bude hodit..

lamalucni
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2012 10:26
- Nahlásit

Gi a smečka
Oook Já mluvila o normálních plemenech S tchajcem jsem dosud neměla tu čest, ale věřím, že tam to bude nejspíš trošinku jinak...

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2012 10:29
- Nahlásit

Ailar
Praha 4
tak pod v neděli na hromadnou vychajdu s holkama..já teda nemůžu zrovna,ale chodíme často..jdou asi do modřanský rokle..
můžeš zkusit tohle
http://www.hafbezobav.cz/

lamalucni
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2012 10:30
- Nahlásit

Ailar
http://vycvik.hafbezobav.cz/

RaduM
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2012 10:30
- Nahlásit

Eninka
ona bordera sama o sobě je vražedná
To mám pocit záleží taky na povaze a na výchově. Náš borderák by pak nebyl vůbec bordera teda Jako jo, když se něco dělá tak je hrr, ale nekouše, nevyštěkává si činnost apod. tak jak jsem viděla jinde. Ale to bude možná i tím, že to má po mamině, ta je taky hrr do každý činnosti, ale když se nic neděje, tak je naprosto pohodová a klidná jako jakejkoliv jinej pes.

Určitě je v tomhle ohledu dobré to zvíře učit určité sebekontrole. Aby bylo schopné se uklidnit i během hry apod. Já ho můžu rozdovádět do neskutečných otáček, ale jak řeknu pššt, tak je konec hry, lehne a čeká jestli se ještě něco bude dít nebo ne. Stejně tak taháme se, pak zkamením, on po chvíli pustí, sedne a zase se za odměnu potaháme a nebo taky ne. Myslim že určitá umírněnost a sebekontrola se dá i u bordery vypěstovat

PetraK
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2012 10:34
- Nahlásit

Ailar

určitě bych se se štěnětem přihlásila na nějaký cvičák, kde mají "školku" pro štěňátka, aby se mrňous mohl vyřádit (a socializovat) se stejně starými štěňaty - kde se taky naučí najít hranice kousání. každý kdo má štěně vypadá v určitém období jako sebepoškozovač křížený s masochistou. Hodně si s ním hrajte , učte ho formou hry nové věci /přiměřeně věku štěněte/, při venčení ho na místech kde to je možné nechte štěně vylítat za balonkem, hračkou - můžete si ho s přítelem mezi sebou "posílat" čímž, nenápadně trénujete přivolání na jméno (jeden štěně přirží, druhý ho zavolá, štěně se přiřítí , dostane dobrůtku, zavolá ten první.... dobrůtka........ a takhle pěkně dokola) , vyražte s ním do lesa, do neznámých míst, ať poznává, nové prostředí vždy štěně tak trochu unaví. Najděte si v okolí někoho, kdo má taky štěně ať si spolu smraďoši hodně hrajou, to je taky utahá........... musíte mu najít zábavu.

A to požírání - začněte doma hrát hru - Ne! Tohle nesmíš! To je fuj! začněte třeba s koulí papíru, kterou položíte na zem a jakmile štěně projeví zájem - ne! rukou mu v tom zabráníte a kouli seberete. Respektuje-li štěně že ne!, odměníte ho, až u té papírové koule pochopí, že když řeknete NE! tak si toho nesmí všímat, dáte na zem třeba kus housky a jedete stejně, pak zvýšíte laťku na třeba sýr, pak buřta... vždy musíte štěně odměnit, nezapomeňte. No a pak tu hru převedete ven, se štěnětem na vodítku, pak bez vodítka ve vaší přítomnosti....

snad jsem to vysvětlila dobře - případně mě někdo opravte.

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2012 10:39
- Nahlásit

RaduM
Myslim že určitá umírněnost a sebekontrola se dá i u bordery vypěstovat
Jistěže dá, když to jde i u nabytých malin, jde to u čehokoliv jen někdy ne úplně standardním způsobem a ve standardním čase

RaduM
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2012 10:40
- Nahlásit

PetraK
začněte doma hrát hru - Ne! Tohle nesmíš! To je fuj!

Jsem se zas něco přiučila. Jsem si vůbec neuvědomila že když jsem ho učila si pamlsků nevšímat jen když mu je dám já nebo řeknu že si může vzít, že to možná vlastně i zabralo na ty fujtajbly venku
Takže směle do toho, u nás zřejmě zabralo právě tohle

. 1 . 2 . 3 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání