| Autor |
Zpráva |
melzerin
Člen |
# Zasláno: 23 Bře 2011 11:10
- Nahlásit
Ahojte,
v listopadu jsme si pořídili Kavalíra, teď má 7 měsíců, pořizovali jsme podle toho, že má být společenský, přátelský, přizpůsobivý-jenže!...ten náš darebák se všeho co je venku bojí...místo aby běhal jako kazde stene za každou blbostí, tak před ní zdrhá! I před kočkou! ...musíme chodit venčit jedině s ostatníma psama, jinak když jdem sami, knučí, vyje a čouhá na mě.nechápe, že má venku běhat, čuchat, očurávat! ...chtěla jsem ho brávat na výlety a taky i pod stan v létě, ale mám strach ho někde vzít, že z toho nakonec budem nervní všichni...co myslíte, přestane to někdy? Mám ho vzít sebou(je to opravdu na prasknutí hlavy)chtěla jsem ho sebou brávat kam jen to bude možné, ale s jeho povahou je to dost těžké...nechci se ale kvuli němu stále omezovat.
A když už sem píšu...jak dlouho necháváte pesana samotnýho? Byla jsem zvyklá si jít o víkendu orazit a teď trčím doma, protože ho nechci nechávat samotnýho. Bylo mi řečeno, že z toho magořím, čemuž i věřím, ale zajímal by mě názor i ostatních, jak to máte s tím, když chcete někam vyrazit, at uz na výlet nebo někam večer do společnosti Děkuji
|
Grin
Člen |
# Zasláno: 23 Bře 2011 11:16
- Nahlásit
melzerin
moji psi jsou doma cca 7 hodin, chodím do práce. A když si chci "vyhodit z kopýtka" tak je prostě taky nechám doma, po práci už většinou nikan nechodím, ale minulý pátek měla kamarádka narozeniny, takže psi byli 7 hod doma, pak se šlo na hod prochajdu a pak byli dalších 5 hod sami. Přežili to
S tím strachem venku... já bych vám radila ignorovat jeho strach, prostě ho vzít na vodítko a jde se. Když si ho budete všímat když se bojí, jenom to zhoršíte.
|
melzerin
Člen |
# Zasláno: 23 Bře 2011 11:19
- Nahlásit
Grin
Snažím se to ignorovat a nechlácholit ho, někdy to zabere a někdy je to vážně hysterka, že ho musím poplácat a říct mu jakej je to pašák a pak se zas chvíli nese jak hrdina! Ale někdy to tím jen zhorším, takže opravdu nevím, jak na něj
|
Grin
Člen |
# Zasláno: 23 Bře 2011 11:25
- Nahlásit
hysterka, že ho musím poplácat a říct mu jakej je to pašák
tam sis podle mě zadělala na problém, protože ho fakt chválíš za strach. Pašák mu máš říct když se nese a ne předtím. Vychytej si chvilku, kdy se třeba nebojí ale jenom se o něco zajímá a v tu chvíli ho pochval. A začínej pomalu, třeba okolo baráku, kde to zná, a hned zas dom, za hod znovu, a hned zas dom. Nebuď zklamaná když to bude chvíli trvat než ho budeš moct pochválit, ale když vyčíhneš tu důležitou chviličku správně, určitě se zopakuje. Klidně mu v tu chíli i šoupni něco dobrýho -aby věděl, že žádnoucí není strach ale naopak.
|
Gerda
Člen |
# Zasláno: 23 Bře 2011 11:27
- Nahlásit
melzerin
nebo se štěně venku může s věcma seznamovat, hrát si s hračkam, potkávat nové lidi a situace, a to všechno se musí naučit. Netroufám si vůbec radit, jen mi to malinko ppřipomnělo situaci s mým psem, který se bojí nárazových zvuků a střelby. Takže jsme se těmto zvukům nevyhýbali, naopak začali programově vyhledávat. Postupně, v úrovních, co pes snese tak, aby dokázal být ještě v pohodě, nebo jen ve stresu takovém, který se dá opracovat. Na výlety i pod stan bych psa brala určitě, zabezpečeného tak, aby v panice nemohl nikam prchnout, učila bych ho hrát si, zjistila, na co nejlépe motivovatelný, s tím venku pracovala a ukazovala mu, že venku je to moc fajn. Pokud k tomu může pro začátek pomoct jiný pes, chodila bych s ním. Ale hlavně co nejvíce sama se psem, ktrýho bych se snažila co nejvíc poznat, navázat na sebe. Základem bude sebejistý a klidný psovod, co se vystreslým psem nevytočí a bude pořád stejně klidný. Hrajete si venku? Má tvůj pes rád hračky? Pamlsky? Nějakou konkrétní hru? Někdy se pes musí učit i hraní...zvolila bych nějakou příjemnou štěnčí školičku a chodila s ním i tam, dopřála mu opravdu hodně kontaktu s tím, v čem je nejistý. Ale kontakt nějaký řízený, aby to bylo konstruktivní a ne destruktivní.
|
melzerin
Člen |
# Zasláno: 23 Bře 2011 12:06
- Nahlásit
Grin
tam sis podle mě zadělala na problém
No vidíš to, to mě ani nenapadlo! Díky za radu, chybu už se budu snažit neopakovat!
Gerda
rád aportuje...no, aportuje...spíš chce abych mu házela klacíky a on si je pak nesl a já za nim běhala...jakmile za nim neběhám, kňourá a vyžaduje pozornost! Když si ho nevšímám a nechávám ho, at se dožaduje jak chce, tak začne vytí! Sedí na místě a vyje jak truhlík...tak to pak přijde to moje poplácání a zas je čupr - takže tady jsem si asi opravdu zadělala na problém. Bohužel žádná školka v okolí není, jakmile ale začne být hezký počasí, chcem zkusit agility, třeba mu to pomůže!
S takovým psem jsem se nikdy opravdu nesetkala-těšila jsem se na společné výlety a zatím to vidím bledě!
|
Grin
Člen |
# Zasláno: 23 Bře 2011 12:17
- Nahlásit
melzerin neházej flintu do žita. On se ti srovná, když nebudeš opakovat chyby. Ten aport je takovej složitej, já ho moc nezvládám, mí psi taky nedonášej teda čubí jo, ale metr ode mě a pes vůbec doufám, že je to teď s klikrem přeučím. Ale vím, že aport se učí odzadu - nejdřív psa učíš dát ti co má v puse, pak kousek poponést a dát a až nakonec zvednout a dát.. možná by ti na cvičáku poradili. Hele na cvičák můžeš i se štěnděm, tak si nějakej v okolí najdi. 7 měsíců už je v pohodě zralej na cvíčo
hele a co přetahování? Skuz ho nadchnout pro přetahování. Nejdřív si s tou přetahovací hračkou hraj sama, tak aby to viděl, jezdi s ní po zemi, doleva doprava, když se o to bude zajímat, tak ho to nenech mít, dycky před ním jakoby cukni - takovehle pohyb simuluje kořist, takže to v nich vzbuzuje lovecký pudy. Pak ho to nech za chvilku třeba jednou chytit, přetahuj se s ním a jakmile to pustí - z hadru je zase živá kořist, takže ucukávat, hejbat s ním, rejdit a šmejdit po podlaze... a brzo ho naučíš si takhle hrát a můžete se hrou směle ven, kde se můžete tahat ještě o spoooustu super věcí co tam najdete.
|
Gerda
Člen |
# Zasláno: 23 Bře 2011 12:24
- Nahlásit
melzerin
jakmile za nim neběhám, kňourá a vyžaduje pozornost!
a když mu to věc nehodíš, ale budete se o to tahat? Co kdybys tu tahací věc třeba připnula na vodítko a pokud dobře drží, "lonžovala" ho na tom zakouslýho? Myslim si, že na procházce je člověk právě kvůli psovi, takže veškerá jeho pozornost by se k psovi, kor štěndu měla obracet, tzn je to čas tvého psa, kdy tě má je pro sebe a můžeš semu 100% věnovat, držela bych se toho a zkoušela do malýho štěněte "vrazit" co nejvíc, ukázat mu spoustu situací, nových her, nových věcí, lidí a psů, aby se skoro ani nestihl nudit a dožadovat se pozornosti, aby jí měl a byla plně využita. Co se aportu týká, pro mě osobně to byl k naučení psa docela oříšek, ale přesně - s učením odzadu a konečně správně jsme se dostali až k požadovanému cviku. Pokud odměňuješ, pak si všimni, jaký chování tu pochvalou odměňuješ. Možná právě spojuješ odměnu/poplácání s vytím či dožadováním se pozorosti...Neviď nic bledě, je to furt ještě štěně, který musíš všechno naučit a seznámit ho s mnoha věcma.
|
melzerin
Člen |
# Zasláno: 23 Bře 2011 12:25
- Nahlásit
Grin
našeho prcka aportovat učí ta maminina fenka, to je blázen, ta se aportovat naučila sama, běhá jak šílená a přinese až do roky a malej to chytá od ní, jen teda s tim peláší dál, ale klacek vždy dotáhne on, že ho chce hodit...až si někdy říkám, hlavně aby nebyl takovej magor jako ona! :-D No, doma to on si hraje, doma je to ďábel, ale vyjdeme ven a hrdina je tatam. Ten cvičák vyzkouším, tento víkend má být ale ještě hnusně a po práci bych to už asi nestíhala. Takže jakmile se ukáže Oskar, jdem na to! ...snad nás za to kňučení hned nevyhostí.
|
melzerin
Člen |
# Zasláno: 23 Bře 2011 12:26
- Nahlásit
a ještě jsem zapomněla dodat, že když jdem ven večer, tak nekňučí! ...no neni prdlej?! :-D ...asi mu budu dávat klapky na oči jak koňovi, at toho tolik nevidí!
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 23 Bře 2011 12:29
- Nahlásit
melzerin
Můj pes byl taky takový a zabírá jen jediný, psa pořádně otrkat, tedy všude ho brát s sebou, až nakonec cíleně navštěvovat hodně rušný a hlučný místa, nechávat ho hladit od cizích lidí atd. a nevšímat si toho, jestli jemu se chce nebo ne, nikdy nechválit a nereagovat, ať si vyvádí jak chce, protože to že se nebude bát nebude jen za odměnu, musí se naučit, že to je normální, bohužel jsi měla začít daleko dřív, protože to je běh na dlouhou trať a se starším štěnětem to nejspíš bude ještě pomalejší.
|
melzerin
Člen |
# Zasláno: 23 Bře 2011 12:34
- Nahlásit
Maya
navštěvovat hodně rušný a hlučný místa
přes zimu se to bohužel moc nedalo, ale už mám naplánováno spoustu výletů, takže ať se mu to líbí nebo ne, časem snad přijde na to, že se nemá čeho bát!
|
Gerda
Člen |
# Zasláno: 23 Bře 2011 12:37
- Nahlásit
melzerin
Takže jakmile se ukáže Oskar, jdem na to!
ono to už s tím počasím nebude tak špatný, na slunko bych tak moc nečekala, stejně se psem musíš ven, i když je megahnusně Kamarádka moje praktikuje takovou moc šikovnou věc, díky ní jsem si to vštípila do hlavy jako zajímavou informaci - ona to dělá přesně naopak než ty. Ven bere batoh s hračkama a venku se hraje, venčí, skotačí, všechno pohybový a řádící se dělá venku, doma učí to utahaný maloštěně, že domácnost je ideální místo na psí odpočinek a klidový jídlo. Fakt veme normálně cyklistickej batoh s hračkama a pak se řádně ubahněna se stejně ubahněným utahaným čokliskem vrací debordelizovat k domovu )) V tuhle chvíli její psi docela slušně chápu, že se řádí venku a spí doma.
|
melzerin
Člen |
# Zasláno: 23 Bře 2011 12:43
- Nahlásit
Gerda
týýý brďo, kamarádka má dobrý nápady! Na něj by to snad i mohlo zabrat!
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 23 Bře 2011 12:58
- Nahlásit
melzerin
čim víc výletů, tím líp, nestresovat, když to nepůjde hned, i z bázlivym psem se dá chodit všade. Jsme byli na čtyřdennim silvestrovskym vandru se psem, co se nenechal pohladit. A všechno polehoučku, nabízet cizíma pamlsky, hodně chodit mezi lidi. Strašně moc chválit a já bych byla nejlíp udělala, kdybych vůbec netrestala.
Mně se osvědčilo vymyslet si nějakou věrohodnou historku pro lidi, co tě neznají, abys na otázku "a proč se tak bojí" mohla s klidem odpovědět třeba "no, protože můj blbej kamarád na nás bafnul, když jsme byli venčit a on se od té doby bojí lidí", pak už to nikdo nerozebírá jako když řekneš, no prostě se bojí.
|
melzerin
Člen |
# Zasláno: 23 Bře 2011 13:06
- Nahlásit
Teda, vy jste mi dodali druhej dech, já už začínala být vážně nešťastná! Teď se opravdu těším, až vyrazíme někam dál než jen ,,za humna" :-D ...ten pes to nadšení určitě taky vycítí a vše půjde líp! Doufám!!! Děkuji vám strašně moc!
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 23 Bře 2011 13:27
- Nahlásit
kachna_
Já říkám, že on je hlídač a proto na sebe nenechá sáhnout od cizích lidí a fakt že nikdo to pak už neřeší, jen se najdou lidi, co nevěří a snaží se ho nalákat na jídlo a pohladit a taky ještě se najde dost lidí, co uznale pokejvaj a zajímaj se jak jsem ho to naučila
|
melzerin
Člen |
# Zasláno: 23 Bře 2011 13:44
- Nahlásit
Maya
to bych asi vypadala jako blázen, tvrdit o psovi, co stáhne ocas a začne couvat dozadu i před stojícím kočarkem, že je hlídač :-D ...ale máš to dobře vymyšlený! ;)
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 23 Bře 2011 13:49
- Nahlásit
melzerin
No jo, ale my už jsme se taky trochu vypracovali, takže stažený ocas už nemíváme
A couvání nikdo neřeší, protože můj pes u toho pro jistotu řve jak blázen, tudíž toho couvání si nikdo ani nevšimne
|
allík
Člen |
# Zasláno: 23 Bře 2011 15:28
- Nahlásit
melzerin
Sešli se mi doma dva bázliví psi. První fenku mám od mala a po jedné šílené bouřce začala reagovat na zvukové podněty. Došlo to tak daleko, že při spadnutí sněhu ze stromu byla apatická. Druhou fenku mám od jejích 4 let a ta se pro změnu leká prudkých pohybů. Co je pozitivní, s oběma se dá pracovat. Tím chci říct, že opravdu hodně záleží na tvém chování. V žádném případě nikdy ne její strach nereaguj. A hlavně, nechoď venčit s tím, že čeho se to zase bude dneska bát. Někteří psi jsou extrémně citliví na člověka a mohla bys jí v jejím strachu nevědomky podporovat.
Co jsem ale chtěla napsat je to, že existují určité přípravky pro bojácné psy. Nedávno jsem se o tom bavila s veterinářem a doporučoval mi psí antidepresiva na přírodní bázi, kdy se v podstatě chemickou reakcí podporuje tvorba endorfinů, čili hormonů štěstí a pes se pomalu uklidňuje. Netvrdím, že je to samospásný, ale spolu s tvojí metodikou by to mohlo pomoci. Poraď se s veterinářem a neplaš při každém bojácném projevu.
|
melzerin
Člen |
# Zasláno: 23 Bře 2011 17:53
- Nahlásit
allík
Děkuji moc za podporu, s těma antidepresivma bych ještě raděj počkala,přece jen je mu 7 měsíců, tak se s ním pracovat dá, až kdyby to trvalo třeba do dvou let, to by bylo horší ...teď jsme přišly z vycházky...vzala jsem pár hraček a pamlsky a on je prostě truhlík...běhá, řádí, ale u toho pořád kňučí a štěká jakoby z nadšení. Pak zas z ničeho nic stáhne ocas a nereaguje ani na hračky.
|
Gerda
Člen |
# Zasláno: 23 Bře 2011 18:02
- Nahlásit
melzerin
přece jen je mu 7 měsíců, tak se s ním pracovat dá
taky si to tak myslim.
Pak zas z ničeho nic stáhne ocas a nereaguje ani na hračky.
těžko říct, pod tím se dá představit mnoho věcí...možná ty hry bych vymejšlela na zvednutí psího sebevědomí, aby vyhrával...
|
melzerin
Člen |
# Zasláno: 23 Bře 2011 18:07
- Nahlásit
Gerda.možná ty hry bych vymejšlela na zvednutí psího sebevědomí, aby vyhrával zkoušíme to tak i tak...asi to chce trpělivost. Když ho ale vezmu na vodítko, uklidní se a krásně jde. Pokud zrovna neprofrčí nějákej hooodně hlasitej motorkář, to sebou škubne. By mě zajímalo,co se mu v té hlavičce děje ...jednou takovej,pak zas makovej :/ ...schyzofrenik? :-D
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 23 Bře 2011 18:14
- Nahlásit
melzerin
Pak zas z ničeho nic stáhne ocas a nereaguje ani na hračky.
hele a nemá reakci na střelbu,potažmo teda nějaký rány prostě? ono to co slyší a vnímá ten pes ty nemusíš zaregistrovat ani a zdánlivě se mění bez příčiny..jen nápad teda,zrovna včera jsem to viděla u kámoščiný čuby útulkačky..slabounká rána hodně zdáli a čuba reakci slušnou a že jako de dom a podobný vejmysle.
Jinak to napsali už jiní,nepodporuj ho v tom strachu svými reakcemi a taky se mi zdá,že vás má malinko omotané kolem packy
Jestli máš v okolí nějakého vyrovnaného psího kámoše,zkus venčit společně,to taky trochu pomůže když pes vidí,že druhý je v pohodě.
Jestli se objeví gigi tak ta má taky kavalírku(možná v tématu o obedienci,jinak moc nechodí a nebo Společné venčení v krčském lese či jak se to téma jmenuje)
|
melzerin
Člen |
# Zasláno: 23 Bře 2011 18:25
- Nahlásit
davidkova renatapokud to není velká rána, tak na to nereaguje, ale asi to bude opravdu tak, že si klouček trošku víc vymýšlí...doufám,že časem dospěje k závěru, že je úžasný vše očmuchávat a očuravat-z pohledu psa :-D ...venčit chodíme s ostatníma hafanama, ale chci ho naučit i bez nich, aby potom když někampojedem na tůru byl zvyklý i sám si capkat.
|
allík
Člen |
# Zasláno: 23 Bře 2011 19:08
- Nahlásit
Děkuji moc za podporu, s těma antidepresivma bych ještě raděj počkala,přece jen je mu 7 měsíců, tak se s ním pracovat dá
nemáš zač. Podpora je určitě fajn, ale stejně si to musíš srovna v hlavě sama. Ale já se taky učila za pochodu. Když si ověříš, že tvoje ignorace opravdu funguje, uvidíš, jakou z toho budeš mít radost. Ale nečekej, že se něco změní během chvíle. Takhle rozjetej posera se bude pomalu odnaučovat, že se nemá lekat při každý sebelepší příležitosti, ale určitě to půjde. Hlavně vydrž a nepolev. Je mi jasný, že ti je pejska líto. Ale při každým jeho bojácným výlevu si dodej sebevědomí ty a ujisti sama sebe, že vůbec není proč se bát. Tohle strašně pomáhalo mě u tý malý. Jednu dobu si vymejšlela tak strašně, že jsem z ní byla dobře na hlavu. A rozhodně pomáhá neomezovat styk s podněty, které bojácnost projevují. Naopak zintentivnit. Prostě jakože všechno normálně ne. Panička to zvládá bez mrknutí oka, tak to zvládne i pesan. A s těma antidepresivama, nechci tu dělat nikomu reklamu, jinak bych sem dala odkaz. Ale určitě se poraď s veterinářem. Nemyslím si, že by to bylo až tak nevhodný. Ty tabletky co myslím jsou na přírodní bázi, takže to není žádná chemie. Uvědom si, že psi, stejně jako lidi můžou trpět úzkostmi a panickými strachy. Pokud by byl tohle tvůj případ, tak se stejně bez nějakých medikamentů neobejdeš. Já bych pro spokojený život svého psa do toho šla. Přeci jenom, proč má být pořád ve stresu, když se mu může pomoct ochucenejma prášečkama?
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 23 Bře 2011 21:07
- Nahlásit
Mám pocit, že kolem toho čoklíka skáčeš a stále ho pozoruješ a plníš mu první poslední, co mu na očích vidíš. Zvolni. Je to "jenom" pes. Ty jsi ta, kolem které se svět točí, ne kolem toho psa. To on se musí přizpůsobit (v rámci toho, co pes zvládne) tvému světu a rytmu. Zkus to trochu otočit. Pohoda, džez, ty jdeš něco dělat a on tě u toho jenom doprovází. Přestaň řešit to, jestli je takovej nebo makovej, nepodporuj to v něm, nepozoruj ho tak úzkostlivě.
Všechno jemně nastav jemu na míru, ale tak, aby si toho ani nevšiml. A postupně zvyšuj nároky.
Ty jsi páníček a ty rozhoduješ, ne on. On nerozhoduje o tom, co se bude dělat. Když to necháš na něm, když se mu příliš přizpůsobuješ, je to pro něj moc těžké. Naložit na tak malého pejska tak velkou míru odpovědnosti, to je náročné. A pak kňučí a nerví.
Takže klíííd a ono to půjde.
|
Gerda
Člen |
# Zasláno: 23 Bře 2011 22:13
- Nahlásit
allík
Přeci jenom, proč má být pořád ve stresu, když se mu může pomoct ochucenejma prášečkama?
Já nevim, přijde mi to špatně, slečna má štěně, neumí s nim dělat, úplně mu ještě nerozumí, tak dáme psovi prášky? Osobně bych tuhle cestu nevolila, z toho mála psanýho mám jen takovej matnej pocit, že štěně úzkostné a panické ani být nemusí, jen se možná ještě nezžili, prášky bych do něj teda necpala, neni přece nemocný. Jen jednou jedinkrát jsem čubě dala na silvestra prášek proti strachu z ohňostrojů, už bych to nikdy neudělala, daleko efektivnější je celoroční práce na cvičáku na obranách, trénování situací, chování, učení, seznamování, postupné vystavování zvukům, správné chování páníka....učit se o sobě musej oba, aby jim to klapalo.
|
danajasa
Člen |
# Zasláno: 23 Bře 2011 22:31
- Nahlásit
Tak vás tady čtu,mě napadlo pes se v podstatě nemůže strachy zbláznit maj to zařízený od matky přírody,že pokud jsou vystavený na max,tak nastává nervový ůtlum,dokonce je tady jeden známej cvičitel co tahá strašpytlíky na plný náměstí a voni tam normálně usnou(což popisuje max stresu a naskočení vonoho nervového ůtlumu)takže pokud milující houbička neusíná za pochodu hurá za dobrodružstvím
|
melzerin
Člen |
# Zasláno: 24 Bře 2011 08:09
- Nahlásit
LucieS
máš pravdu, myslela jsem to dobře, snažila se mu opravdu ve všem vyhovět, ale to asi nebude to pravý ořechový. Takže bych měla zapracovat v první řadě na sobě, aby pes byl v klidu.
Ale když tak přemýšlím, tak když si ho půjčí moje máti-a to je hodně vyrovnaný člověk, s jejíma dvouma pesanama, tak taky knourá, ale přitom vrtí ocáskem...čert aby se v tom vyznal! Ale je to o 80% lepší než když jsme si ho přivezli, tak snad to tak půjde nadále! Asi je chudák vystreslej ze mě, že já se stresuju z něj! :-D ...taková normální rodinka! :-D
|