| Autor |
Zpráva |
Biluška
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2010 13:04
- Nahlásit
123helik
Tak nevím essi jste s tou kastrací udělali dobře . Z hlediska chovu určitě jo, takovou fenu už bych v chovu taky nevyužila. Ale vzhledem k tomu, že ji teď bolí celé tělo už ji těžko přinutíte, aby ty štěňata alespoň kojila
|
impact
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2010 13:06
- Nahlásit
123helik
Určitě ji koupíš v lékárně. Buď jednotlivě nebo v balení po deseti. Jedna stojí 3-5kč. Doporučuju lékárnici vysvětlit, že to máte na krmení té malé. Pokud by získala dojem, že to máš na drogy, zřejmě ti řekne, že nemá.
A nebo jestli máš poblíž nějaké kontaktní centrum pro drogově závislé. Třeba by ti dali.
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2010 13:10
- Nahlásit
Biluška
To je samozřejmě fakt, ale pokud jí to doporučil veterinář, tak bych v tom problém neviděla, navíc se tím vpodstatě spojí "dva v jednom", regenerace po porodu plus hojení po kastraci, bude to mít při jednom za sebou.
Navíc se mi zdá, že tahle fena prostě stejně kojit nebude.
|
kejtlin
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2010 13:12
- Nahlásit
123helik
normoš v lékárně koupíš
|
123helik
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2010 13:20
- Nahlásit
Eldoguero
jj, přesně takhle to vysvětlil i veterinář... že prý to bude jednodušší udělat teď, aby se léčila jednou, než ji za pár měsíců trápit léčením znova. Navíc je prý Chanell jeden z těch případů, který asi zřejmě nemají žádný mateřský pudy
koupím pro jistotu jak lahvičku, tak i tu inzulinku a uvidím, co bude maličký vyhovovat víc...
děkuju všem!
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2010 13:25
- Nahlásit
123helik
Bohužel jsou takový feny každopádně by se na nich nemělo chovat, což ve vašem případě už nebude. Já se přikláním k názoru veterináře. Snad bude co nejdřív ok
|
Saita
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2010 13:31
- Nahlásit
Ano ta inzulínka se koupí v lékárně. Držím palce. Viděla jsem štěně odchovávané na inzulínce a s jak velkou chutí pije. Máte dečku? Štěnda opravdu potřebují teplo. Jinak chápu že jste řekli dost. Mám od své fenky taky první štěňátka teď už tedy skoro čtyřtýdenní a žádná sranda to tedy není. Udělat mi ta moje to co vám tak už by žádné další štěňata taky neměla.
|
123helik
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2010 13:32
- Nahlásit
Eldoguero
nenapadlo by nás to... ještě jsme byli rádi, že má 2,7kg - že je větší a nebude mít problémy při porodu a tak... a místo toho jsme dopadli jak sedláci u Chlumce
dneska jdu se všema komplet na veterinu, tak jsem zvědavá...
vet včera říkal, že rozštěp rtu u pejska půjde spravit plastikou a obě štěňátka si necháme... Aspoň budeme mít jistotu, že na nich nikdy nikdo nebude chovat a že už si tohle nikdy nezažijem.
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2010 13:37
- Nahlásit
123helik
Plastiku rozštěpu rtu šikovný veterinář udělá a pejsek nebude mít žádné problémy, ale chovat by se na něm nemělo. Pokud si je necháte, pak máte jistotu, druhá možnost je někdo opravdu zodpovědný a hlavně rozumný, třetí možností je kastrace, ale ta je pochopitelně možná až v pozdějším věku.
Někdy to prostě nedopadne tak, jak by si člověk představoval, neházejte flintu do žita, chování vaší fenky není úplně běžné, moc fen se takto nechová. Třeba si za čas pořídíte jinou, na které odchováte vrhy v pohodě a bez jakýchkoliv problémů. Chápu, že takováto první zkušenost je asi dost hrozná, ale časem na to třeba budete taky koukat jinak a třeba se opravdu rozhodnete znovu chovat
|
123helik
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2010 13:42
- Nahlásit
Eldoguero
já mám fenu ovčáka, tak doufám, že u té se mi tohle nestane... to už bych se zbláznila, fakt to bylo strašný
že si prcky necháme už se rozhodlo včera, pokud to přežijou, stejně bychom je nedokázali dát pryč. I kdyby zájemci byli, neměla bych jistotu, že je jednou neuchovní nebo na nich nebudou dělat voříšky...
Já už takhle malou fenku na chov nechci...
|
kejtlin
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2010 13:45
- Nahlásit
123helik
odkud je Chanell?
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2010 13:47
- Nahlásit
123helik
Chápu, s ovčandou nebudete mít podobné problémy, určitě ne
|
123helik
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2010 13:48
- Nahlásit
já nevím, jestli to můžu napsat - chovatelka, když jsem jí psala mi řekla, že pokud se vyptávám na veřejných fórech, tak nesmím zveřejnit jméno její chs - prý by mě hned žalovala pro pomluvu
každopádně jsem se dozvěděla, že to můžu napsat na klub chovatelů, což udělám...
|
kejtlin
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2010 13:49
- Nahlásit
123helik
já znala taky jednu jorku Chanell a lidi ji asi před 2-3 měs prodali, tak jestli to není ona
|
123helik
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2010 13:51
- Nahlásit
nene, mamka si ji pořizovala od malička - jako devítitýdenní, myslím ji přivezla. Teď jí jsou dva roky a tři měsíce...
|
impact
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2010 13:52
- Nahlásit
123helik
jakou žalobu pro pomluvu? Sím tě, jenom vyhrožuje.. Vždyť ji nepomlouváš. Jen řešíš to, že tvoje fenka sežrala štěňata a jedno štěně má rozštěp patra. To není žádná pomluva. Pokud by tě chtěla žalovat pro pomluvu, musela by u soudu dokazovat, že jsi někde uvedla nepravdivé údaje a jí tím vznikla taková a maková finanční újma. Což je opravdu blbost..
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2010 13:53 - Změnil/a: Eldoguero
- Nahlásit
123helik
Ono to taky není tak jednoduchý, pokud je chovatelka opravdu slušná a poctivá a opravdu žádný problém s chovnými zvířaty neměla, pak nemohla vědět, že zrovna tahle fenka bude mít takovýhle problém. Je to podobné jako se zuby např. nebo s dysplazií, i jedinci plnochrupí a negativní můžou mít potomky se zuby, jak noty na buben nebo pomalu neměřitelnou DKK.
Zvažte jestli mohla chovatelka vědět o těchto možnostech (absence mateřského pudu, rozštěp) nebo se prostě jedná jen o blbou shodu okolností, to je bohužel taky možnost. Ze všeho nelze vinit vždy jen chovatele, ale okolnosti znáte jen vy a chovatelka
Pro pomluvu vás žalovat nemůže, to by jste si tohle všechno musela vymyslet
|
Saita
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2010 13:56
- Nahlásit
Mě se líbí jak se hned vyhrožuje soudy. Já to beru tak že chováme živé tvory a prostě se to tak někdy semele. Stejně jako u lidí.
123helik Jak tak koukám tak máme skoro stejně staré fenky, stejné váhy, taky máme první štěnda, my zas měli hrozící eklampsii, jeden malinký záchvat, snížené množství vápníku v krvi. Paráda.
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2010 14:00
- Nahlásit
Saita
eklampsie je u malých plemen bohužel dost častá, ale tuším, že zde žádné dědičné zatížení není
Ovšem vím i o pár ovčandách co se odvápnily a to rozhodně malý plemeno není
|
123helik
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2010 14:02
- Nahlásit
Eldoguero
já chovatelce ničím nevyhrožovala, ani mě nenapadlo zveřejňovat, odkud Chanellku máme... Původně jsem ani nevěděla, že se podobné chování může (a nemusí) dědit. jen jsem se slušně ptala, jestli mi neporadí, co s tím nenapadlo by mě ji nějak odsuzovat nebo tak a na klub chovatelů to chci napsat spíš proto, že mi vet vysvětlil, že ten rozštěp je dědičná vada a že to bude mít Chanell někde v rodokmenu... prý můžeme být rádi, že je to rozštěp rtu a ne patra
Saita
jsem ráda, že jste měli víc štěstí než my...
|
Saita
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2010 14:10
- Nahlásit
123helik Může to být i nějaká laktační psychóza. S tím roštěpem jste měli alespoň štěstí v neštěstí. Ti tvorečkové jsou sice malincí ale mají obrovskou vůli žít tak to zvládnete.
No doufám že to bude dobré. Štěnda sice už baští ale fenka stále kojí i když o dost méně.
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2010 14:18
- Nahlásit
123helik
No, jo někteří chovatelé reagují dost nepřiměřeně ... to je u všech plemen stejné
S tím rozštěpem je to fakt, no nevím do jaké míry je to dědičné, ale jen tak se s tím prostě pes nenarodí. Teď je otázka jestli to měl některý ze vzdálenějších předků (tetičky, pratetičky, prastrýčkové atd.), nebo někdo z bližších příbuzných. Ono v podstatě to chovatelka vědět mohla, ale ani nemusela, prostě by jste museli zjistit jaký konkrétní jedinec tím byl postižen.
Určitě ale je dobré dát to veřejně vědět a ani chovatelka by se neměla rozčilovat, je to i pro ni, protože zatajování takovýchto důležitých defektů je tzv. "sraním si do vlastního hnízda"
No a každopádně by se mělo zvážit i další využívání rodičů vaší fenky v chovu, ale ... víme dobře jak to chodí. On je také problém v dokazování dědičnosti vady, nevím zda lze dodázat, že třeba vadný gen (geny) způsobující rozštěp předává matka nebo otec.
|
Saita
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2010 15:10
- Nahlásit
No jo ona se ale štěnda s rozštěpem patra(toho tvrdého) utrácejí, protože stejně většinou nepřežijí. Jak je to s měkkým nevím, no ale ukažte mi někoho kdo by na takovémhle zvířeti choval. To přece i chovatel musí vědět že to není v pořádku a raději takového pejska prodá na mazlíka a nebude ho uchovňovat.
Taky jsem četla že rozštěpy může způsobovat i nedostatek nebo nadbytek některých vitamínů. Čert ví jak to je.
|
123helik
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2010 15:11
- Nahlásit
veterinář mi navrhoval, abych to napsala tak, že jen oznamuju, co se stalo - a já ani nic jinýho udělat nechci... nemá to být nějaký udání, nebo tak... to jen že ta plastika pro pejska bude stát cca 2 500-3000kč, tak si myslím, že je lepší se tomu vyhnout a pokud je to v některé linii rodičů, tak by se na nich nemělo chovat... Ale to je asi stejně jen můj názor...
u ovčáků jsem taky jak bílá vrána
|
agáta12
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2010 15:11
- Nahlásit
123helik
Tohle se mi stalo taky, nejčastější důvod je stres buď před nebo během a i po porodu.
Nebudu se rozepisovat proč jsem si zkusila chovat na feně, která se chovala takhle, vícekrát, ale její matka byla až praštěná jako matka, takhle dokonalá nebyla ani moje matka.
Takže odtud vítr nevál a její dcera, kterou jsme jí nenechali sežrat byla matka úžasná - sen všech chovatelů.
Je jasné, že tu Vaši všechno bolí, ale pokud nemá teplotu, vlastně i kdyby měla - hrozí jí totiž zánět mléčné žlázy a je v jejím a hlavně Vašem zájmu ji nechat kojit.
Ze začátku jeden KLIDNÝ člověk drží fenu a slibuje hory doly nebo něžně vyhrožuje a druhý přikládá štěňata. Je možné i normálně vychovanou fenu donutit štěňata očistit - masáž bříška. Ale pokud se chová ke štěňatům hnusně, chraŇte štěně vždy rukou.
Budíka si nařiďte prvních 5 dnů po 90 min a pak by mohly stačit 2 hoďky.
Tady už je celkem jasné, že tohle jeden člověk ve zdraví těžko přežije.
Když tohle vydržíte 14 dnů, míma otevřou očka a začnou se batolit můžete přejít na mímovskou stravu v namočených granulkách...
Jo a poslední odchov naší zabijákyně, byl taky z těch ideálních.... Štěňátka si vyloženě vymazlila...
Jo a ještě ke kojení:
Než štěňata přiložíte, něžně omyjte nebo otřete mléčnou žlázu MĚKKÝM, teplým, mokrým hadrem.
BACHA aby nebyl horký - musí to být příjemné. Je to důležité pro spouštění mléka !
Potom osušit, taky měkkým savým hadrem a okamžitě přiložit štěňata !!!
Po nakojení žlázu otřít a ošetřit mastičkou -
calcium pantothenicum - rychle pomáhá hojit mikroranky a je i příjemný a nevadí, kdyby ho olízala.
A hodně štěstí !
|
agáta12
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2010 15:43
- Nahlásit
123helik
K rozštěpu...
To jsou štěňata s PP ?
Pokud jo, tak jste je povinni nahlásit poradci chovu při kontrole vrhu všechny defekty včetně průběhu porodu atd. a měly by být v zápise u přihlášky k zápisu štěňat i v hlášení o vrhu.
Některá plemena mají už v papírech u štěňat poznámku NESTANDARD, právě kvůli vadám nebo např. jinému zbarvení
|
123helik
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2010 17:23
- Nahlásit
a jo, to mi nedošlo... takže já to stejně jako by nahlásím - přes kontrolu vrhu
|