Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Štěňata a štěňátka / umělý odchov štěňat???
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
123helik
Člen
# Zasláno: 26 Pro 2010 20:27
- Nahlásit

prosím o pomoc....
Jorkšírka mojí mamky dneska porodila štěňata. Ze začátku vypadalo všechno ok, krmila, starala se a najednou je začala zabíjet. Dvě jsme zachránili, pejska a fenku, ale není možné je k ní vrátit - vrhá se na ně znova
Byly jsme s nimi u veta a ten řekl, že jsou zdravá a že je můžeme dokrmit ručně. Jak se to dělá? Máme umělou výživu pro štěňata, injekční stříkačky a každé dvě hodiny dokrmujeme a masírujeme bříška. Dělá se ještě něco?
díky za každou radu...

Zuzana T
Člen
# Zasláno: 26 Pro 2010 20:32
- Nahlásit

http://www.spicove.cz/chovatelstvi/odchov/umely-od chov-stenatek-bez-matky.php

tady jsou nějaké rady.
Držím palce,ať štěňata s úspěchem odchováte.

123helik
Člen
# Zasláno: 26 Pro 2010 20:36
- Nahlásit

děkuju, jdu studovat...

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 26 Pro 2010 21:01
- Nahlásit

123helik
odkud jste? každým dnem mi má fena rodit a asi by se mi povedlo to odchovat...

123helik
Člen
# Zasláno: 26 Pro 2010 21:08
- Nahlásit

jsme z Kolína

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 26 Pro 2010 21:12
- Nahlásit

123helik
Ostrava/Kroměříž

123helik
Člen
# Zasláno: 26 Pro 2010 21:18
- Nahlásit

dopr... to jste dost z ruky - 200km... ale už obvolávám známý, co mají chovky, jestli někdo nemá fenu... minimálně děkuju za tip!!!

123helik
Člen
# Zasláno: 26 Pro 2010 21:19
- Nahlásit

ještě mám dotaz - ty mrňousci skoro pořád kňourají... máme je v teple, ale nepoznám, kdy jsou opravdu nakrmení - sytí... krmíme jen stříkačkou, protože lahvičku na krmení jsme nesehnali - máme objednáno u veta.
je to normální, že pořád pískají? nebo je něco špatně?

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 26 Pro 2010 21:26
- Nahlásit

123helik
kňourat by neměli, pokud jsou spokojení...je jim dost teplo? Malí jsou na teplo citliví, nepřekrmit. Právě v tom je stříkačka blbá, to je lepší oční kapátko.

Alexa
Člen
# Zasláno: 26 Pro 2010 21:46
- Nahlásit

123helik
dokrmovala jsem dětskou lahví s měkkým dudlíkem nebo někdo říkal flaškou pro panenky, že je tam mrňavej dudlík. udělat dírky aby mléko neteklo, ale musela sát, ale ne zas moc.

Zuzana T
Člen
# Zasláno: 26 Pro 2010 21:58
- Nahlásit

123helik
Zkusili jste fenu držet,tak aby se štěňata mohla napít a fena na ně nemohla?Jedna kamarádka měla z kraje po porodu také problém s fenou,co šla po štěňatech ,dostala košík a drželi ji za hlavu,aby se štěňata mohla napít.Pak masírovali bříška a vyměšovací otvory a štěňata umístili do klece tak,aby na ně fena nemohla,ale cítila jejich přítomnost.Po pár dnech se to spravilo,naštěstí.

123helik
Člen
# Zasláno: 27 Pro 2010 06:10
- Nahlásit

Mucholabka
půjdu dneska shánět minilahvičku, včera se mi to nepodařilo... Zuzana T
zkusili už jsme všechno myslitelný - vet byl u nás doma a zkoušel to taky pokud jí štěňata přiložíme, je hysterická, utíká,kouše kolem sebe... nechápeme to, nikdy taková nebyla...

Biluška
Člen
# Zasláno: 27 Pro 2010 08:25
- Nahlásit

123helik
zkusili už jsme všechno myslitelný - vet byl u nás doma a zkoušel to taky pokud jí štěňata přiložíme, je hysterická, utíká,kouše kolem sebe... nechápeme to, nikdy taková nebyla...
To nedokážete tři lidi udržet jednu fenku jorkšíra? . Normálně bych ji připleskla na bok a násilím podržela dokud se štěňata nenapijou. Mlezivo žádnou umělou náhražkou nenahradíte .
Krom toho je hodně důležité držet štěňata v teple - cca kolem třiceti stupňů, běžná pokojová teplota nestačí. A do třetice - masírovat bříška, masírovat a pořád masírovat. Lidi o tom vědí, ale většinou masírují moc málo. Párkrát přejedou bříško hadříkem a konec, ale to fakt nestačí

Zuzana T
Člen
# Zasláno: 27 Pro 2010 08:44
- Nahlásit

123helik
Já si tedy také myslím,že by stálo za to jí násilím udržet a asi bych jí i pleskla.Tady už nejde o fenu,ale o přežití štěňat.Jednou jsem pomáhala feně yorka rodit - jsou to tak malé myšky,že si umělý odchov popravdě nedovedu představit/ já mám velké plemeno/.Zkuste to - mateřské mléko je nejlepší!Někdo,koho fena respektuje,ať ji drží hlavu- asi bych jí něčím měkkým svázala mordu.Přece yorka udržíte!

123helik
Člen
# Zasláno: 27 Pro 2010 08:52
- Nahlásit

Biluška
Zuzana T
mleziva od mámy se napily po porodu, ale od té doby úplně minimálně. Nejde o to, že ji neudržíme, ale že i veterinář doporučil nedělat to. Zkusili jsme vážně všechno, včetně toho, že jsme ji drželi ( a udrželi, samozřejmě), ale podle veta to nemá smysl, protože se jí mléko stejně hrozně rychle ztrácí - prý je to tím, že štěňata nechce...
prcky máme na el.podložce, bříška masírujeme před i po nakrmení ze stříkačky - po nakrmení min do doby, než se vyčůrají, pak ještě jednou cca půl hodinky po krmení, ale kakají asi tak jednou až dvakrát za den - stačí to?

Zuzana T
Člen
# Zasláno: 27 Pro 2010 09:22
- Nahlásit

123helik
Ach jo,to je smutné.No kolikrát kakají bohužel nevím,moje feny štěňata pořád čistily.

123helik
Člen
# Zasláno: 27 Pro 2010 09:33
- Nahlásit

no, zatím jsou ta hovínka docela pevná, tak budu doufat, že to stačí... dneska jedem odpoledne na veterinu na kontrolu, tak se na to pořádně vyptám...
problém je, že ani netuším, kolik toho mají tihle prcci za den vypít... na každé krmení (cca 1x za hodinu až hodinu a půl) vypijí každý přibližně 3ml náhradního mléka

Biluška
Člen
# Zasláno: 27 Pro 2010 10:32
- Nahlásit

123helik
Jak často mají kakat štěňata fakt netuším, jsem na tom stejně jako Zuzana T. Ale odchovala jsem dvě malinké kuny a ty teda kadili při každém masírování bříška. Asi záleží na tom jak moc pijí.

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 27 Pro 2010 11:05
- Nahlásit

Biluška123helik
co jsem vyčíhla, tak spíš než při masírování bříška se vyprázdní při masírování konečníku a genitálií.

123helik
Člen
# Zasláno: 27 Pro 2010 11:10
- Nahlásit

já jim masíruju bříško celý - od žeber až po prdelku... nevěděla jsem, kde přesně, takže jsem to radši začala dělat takhle

Biluška
Člen
# Zasláno: 27 Pro 2010 11:13
- Nahlásit

Já jsem je "olizovala" tak nějak komplexně celé. Jako by to v přírodě dělala jejich matka. Od hlavy až po ocásek. Musí se lehce přitlačit, ne vyloženě silou, ale taky ne jen tak mazlit po povrchu.

123helik
Člen
# Zasláno: 27 Pro 2010 11:46
- Nahlásit

na netu jsem se dočetla, že to má podpořit pohyb střev, takže jsem malinko přitlačila, ale jen malinko, protože se docela bojím... Fenečka má 71gramů ...

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 27 Pro 2010 11:55
- Nahlásit

123helik
Hovínko dvakrát denně je málo!

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 27 Pro 2010 11:57
- Nahlásit

Souhlasím s názorem Biluška fenu normálně přidržet a nechat mrňata napít. Na takhle malá štěňata se bude schánět těžko lahvička a dudlík, dobrá by možná byla lahvička pro panenky jak píše Alexa ta je malinká. Štěňata musí sát, mléko nesmí téct samo, hrozí, že se jim takto dostane i do plic.
Většinou feny, které odmítají v prvopočátku štěňata se po pár dnech zklidní a minimálně pod dozorem jsou schopna je nakojit a někdy i olízat.
Kakat 2 krát denně je málo, po každém napití by se měla vyprázdnit, vyčůrat nebo vykakat.
Škoda, že jste až z Kolína, máme zrovna štěňata, sice jich je 10 a je to velké plemeno, ale čuba má mlíka tak na 20, mohli jsme vám aspoň odstříkávat, škoda. No snad někoho najdete, zkuste zkontaktovat ch. st. RITAKIM z Němčic, chovají sice také velké psy, ale i parsony, ale hlavně mají hodně známých, třeba by o někom mohli vědět.
Přeju hodně štěstí s odchovem

Saita
Člen
# Zasláno: 27 Pro 2010 12:49
- Nahlásit

Nejlepší je prý inzulínová stříkačka. Není to tedy má zkušenost ale chovatelky, která vyzkoušela jak dudlík, tak normální stříkačku i kapátko.
Jinak taky měla fenku která po porodu najednou začala dvě štěňata odstrkovat a byla taková divná. Vet jí poradil aby jí dávala živočišné uhlí, že prý jak ta štěňata líže tak se tím přiotravuje(měla početný vrh). Zajímavé ale fakt to zabralo.

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 27 Pro 2010 12:53
- Nahlásit

Jen bych se ještě zmínila o faktu, který s tématem úplně nesouvisí, jde spíš o budoucnost. A to, zvažte, jestli je takovou fenu, která odmítá a dokonce útočí na svá štěňata (po delší dobu) dobré dál využívat v chovu, zvlášť u tak početného plemene jako je jork

impact
Člen
# Zasláno: 27 Pro 2010 12:58
- Nahlásit

Pokud by byla potřeba inzulinka, mohu zaslat.

123helik
Člen
# Zasláno: 27 Pro 2010 12:58
- Nahlásit

Eldoguero
nechali jsme ji hned vykastrovat - jeli jsme totiž s ní i se štěňaty na veterinu, aby ji vet pořádně prohlédl a malý taky - teda ty co přežily. A když to veterinář sám navrhl, že ji může hned vykastrovat, tak jsme nad ničím neváhali. Napsala jsem to i její chovatelce (fena je s PP a štěnda taky), ale ta říká, že matka té čuby nikdy takový problém neměla... A ještě jsme dostali skoro vynadáno za tu kastraci - že štěňata mohla ještě mít, ale já už tohle nechci zažít... Sbírat mrtvý štěňata, který chvíli před tím spokojeně pily ani omylem...
a ještě dotaz - ten pejsek co přežil má maličký rozštěp rtu (ne patra) - to je dědičné, ne?

123helik
Člen
# Zasláno: 27 Pro 2010 12:59
- Nahlásit

impact
zkusím dnes sehnat malou lahvičku, pokud neseženu, kde se dá ta inzulinová stříkačka sehnat?

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 27 Pro 2010 13:02 - Změnil/a: Eldoguero
- Nahlásit

123helik
Určitě jste udělali dobře, bez ohledu na to, zda se takto její matka chovala nebo ne (otázka je jestli vám to chovateĺka přizná). Co se rozštěpu týká dědičné to je každopádně, ale na detaily by měl odpovědět spíš nějaký genetik nebo aspoň chovatel s příslušnými zkušenostmi tohoto rázu.
Jinak inzulinku seženete u veterináře nebo i humánního lékaře, když se zeptáte svého obvoďáka třeba a řeknete mu na co to máte, určo vám ji nechá. Nebo možná i v lékárně.

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání