| Autor |
Zpráva |
Zuzapes
Člen |
# Zasláno: 2 Lis 2010 15:20
- Nahlásit
Ahoj...Mám štěně parsona (4,5) měsíce, někde jsem četla, že se do 1 roku nemají moc přetěžovat pohybem....ale nikde to nekonkretizujou.... Chápu, že asi na 20km tůry ho brát nebudu, ale kolik je teda přiměřeně, abych mu neoddělala klouby? Asi se ptám jako blbec....ale u toho mýho torpéda nejde poznat, kdy je unavenej....jestli je to teda vůbec u něj možný
Máte někdo parsonka?
|
Monty
Člen |
# Zasláno: 2 Lis 2010 15:32
- Nahlásit
mám westíka a chodím denně na 10 kilásků a víkendu i více, taky má teď 4 měsíce
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 2 Lis 2010 16:16
- Nahlásit
Zuzapes
někde jsem četla, že se do 1 roku nemají moc přetěžovat pohybem
Tak tohle bych řešila u trochu jiných plemen. Samozřejmě, kostra se vyvíjí, ale pokud tady nemluvíme o chození z dlouhých schodů, skákání z výšek apod., tak u parsona bych délku procházek neřešila. Já jsem prostě se štěndou vyrazila ven a když jsem pozorovala, že už to pro něj není taková zábava, tak jsme šli domů. Spíš jsme tedy dělali víc normálních procházek než jednu dlouhatánskou, ale to jsem si to mohla dovolit, anžto jsem nechodila do práce
|
Lucie Kratochvílová
Člen |
# Zasláno: 2 Lis 2010 17:43
- Nahlásit
Zuzapes
U čtyř a půl měsíčního parsona bych se vůbec nebála dlouhých procházek Viz corgi, na tohle je třeba dávat pozor u velkých a obřích plemen, co mají dispozice třeba k DKK a k podobným nemocem... Parsonovi musíš zaměstnat hlavně hlavu! Aby se nenudil, je to teriér, takže magor Upřímnou soustrast Jo a taky to bejvaj vynikající lovci Ale to určitě víš!
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 2 Lis 2010 21:49
- Nahlásit
Zuzapes
Co se tak zeptat veterináře?
Měla jsem fenku a nechala jí jedno štěně. Nepřetěžovala jsem pochoďáky, přesto máme artrozu jak prase už od mládí a bylo mi řečeno, že k tomu mohl přispět druhý pes, když si s ním štěně víc hrálo a tolik neleželo, jako by leželo, kdyby tam nebyl.
|
Baysha
Člen |
# Zasláno: 2 Lis 2010 22:35
- Nahlásit
Vlčáčková
nějak pořád nemůžu uvěřit, že zdravý pohybový aparát se nejlépe vyvíjí vleže... nebylo u tvého štěněte primárně nějaké vrozené postižení ( třeba dysplazie) nebo úraz?
jinak tyhle psí hrátky jsou rozhodně mnohem nebezpečnější než sebedelší procházky, sestra od mojí štěňuly si takhle při nějaké rvačce s mámou urvala kolenní vaz asi na ni těch máminých 30 kilo nějak blbě skočilo, sama si to prý udělat nemohla
|
kejtlin
Člen |
# Zasláno: 2 Lis 2010 22:42
- Nahlásit
pohybu štěněti dopřávám tolik, kolik si řekne, 4.5 měsíce už není takovej prcek, ale na 10km a víc tůry bych denně nechodila se 4měs. štěniskem, to chodím s mými dospělými jezevčíky a velkými psy a ne denně, nechám organismus, aby si odpočinul.
chodila bych tak krom čůracích procházek tam max. na půlhodinu
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 2 Lis 2010 23:11
- Nahlásit
Baysha
Úraz nikdy. U dysplazky nevím, protože na rentgenech s artrozou už jsme dysplazku neřešili. Nebylo tam nic viditelného v tomto směru, ale už tam byly ty artrotické výrůstky. A vysvětlení veterináře takové, jaké jsem napsala výše.
|
Mika
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2010 08:02
- Nahlásit
Vlčáčková
veterinari sa obzvlast radi vymlouvaji prave na to, ze stena bolo v mladi neprimerane zatazovane - viz ta ich uzasna rada, ktoru rozdavaju na pockani, ze do ukonceneho ockovania by sa s nimi vobec nemalo chodit ven a podobne kecy. Ako na jednej strane je zdravotny stav pomerne dolezity faktor a samozrejme budem davat pozor, aby nebolo stena neumerne zatazovane, ale spravny psychicky vyvoj a socializacia je faktor nemenej dolezity - a preto nebudem ako hysterka strazit kazdy krok stenata, zakazovat mu hry s inymi psami a podobne len preto, ze by z toho eventuelne mohol mat zdravotne problemy. To je kravina. Na rovnako inteligentnej urovni boli rady jednej nemenovanej chovatelky GR, ze stenata do jedneho roku nesmu vobec behat, hrat si a chodit len na voditku, aby nemali displazku !!! Z tychto kecov je mi nanic. Pes je pes a potrebuje pohyb, aby sa mohol spravne vyvinut.
|
Lucie Kratochvílová
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2010 08:03
- Nahlásit
Vlčáčková
A co je tvoje artrotická čubina za plemeno?
|
jbat
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2010 08:50
- Nahlásit
který prošel procedurou pokusů, které "chovatelé" nazývají chovem, klidně může být ve stavu, že je pro něj výhodnější dodržovat to, co ta nejmenovaná GR chovatelka radila
Psíček
Teda jako pro mě seš trapák a nevychované prase, ale poslední dobou mluvíš hodně uvědoměle a řekla bych, že máš i pravdu. Taky si myslím, že jsme si je zotročili, tak se o ně máme podle toho starat a přihlížet k tomu, co všechno jsme v nich zničili, včetně imunity.
|
makrel
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2010 08:55
- Nahlásit
jbat
Teda jako pro mě seš trapák a nevychované prase,
|
Zuzapes
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2010 08:59
- Nahlásit
Lucie Kratochvílová
jo to teda je magor i lovec.....nejraději loví samozřejmě paničku... , ale čekám, že se to změní až potkáme zajíce... snažim se seč můžu ho nějak zaměstnat, ale bohužel když nejsem doma....tak se zaměstná sám (přesazováním zahrádky apod.)
|
Lucie Kratochvílová
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2010 09:07
- Nahlásit
Zuzapes
přesazováním zahrádky apod.
Tak to máš ještě dobrý náhodou Holt budeš muset žít magoří život, když sis to vybrala
|
Zuzapes
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2010 09:12
- Nahlásit
Vlčáčková
No vet mi řekl, že ho nemám přetěžovat....dokud nebyl doočkovanej tak měl být dokonce vklidu, ale to si fakt nedovedu představit ale je fakt, že malý štěnda by měli asi odpočívat, ale toho si užije když nejsem doma (pokud nevymýšlí nějaký skopičiny) takže právě se pak snažim mu to vynahradit když přijdu a to jsme venku třeba 2 hodiny - o víkendu i víc....proto jsem se ptala, jestli to není moc ale Rasty je spokojenej
|
Zuzapes
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2010 09:13
- Nahlásit
corgi
No to právě nemůžu, protože já do práce chodím a taky ho musím unavit, jinak by mě doma sežral a na to krátká čůrací prochajda nestačí
|
Baysha
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2010 09:14
- Nahlásit
Psíček
O té chovatelce GR, co doporučovala do půl roku procházky maximálně 50 m na vodítku, už jsem taky slyšela. Mně osobně to přišlo jako čirý alibismus - až za ní někdo z majitelů jejích odchovů přijde s "reklamací", že má štěně dysplázku, tak může jednoduše říct "že vy jste chodili na procházky???" Čímž je ona a její "chovný materiál" naprosto z obliga
Jinak souhlas, že pohyb by měl být přiměřený zdravotnímu stavu a plemeni. U parsona bych se ale opravdu neobávala
|
Zuzapes
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2010 10:29
- Nahlásit
Lucie Kratochvílová
Vybrala.... aspoň se nenudíme....akorát přítel to špatně snáží....že mám teď někoho s kym je větší sranda a že musí deně luxovat rozkousaný klacíky, hračky, gauč atd
|
Zuzapes
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2010 10:31
- Nahlásit
Baysha
To zas néééé tak to by mi vážně neprošlo to ani nemůže snad myslet vážně za 50m něuděláme ani bobek
|
Zuzapes
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2010 11:09
- Nahlásit
Psíček
Rejpeš? Já jsem teda ráda, když je můj pes spokojenej, ty ne? Četl sis to v kontextu? Ptala jsem se tam jestli to není moc....smozřejmě, že kdyby mu to mělo škodit tak spokojenej nespokojen by měl smůlu....proto to řešim....
|
kejtlin
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2010 11:15
- Nahlásit
Zuzapes
myslim, že vyjimečně psíček nerejpal a vyjimečnš s ním souhlasím, jistě že je Rasty spokojenej, mí psi jsou spokojený tak kde jsem já. Mám starou krysařici, taky chodí na dlouhé tůry s námi, ale převážně v tzv. klokance, jen aby neměla pocit, že s námi není, chvíli jde po svých pak jde do klokanky odpočinout si-nesu ji, pak zase t´ape sama. myslím, že 2 hod a víc je pro 4 měs. štěně dost, spíš bych se ho snažila trochu cvičit-jen přivolání za odměnu, házet aportíky, aby trochu zaměstnal hlavu.
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2010 11:30
- Nahlásit
Baysha
Pokud vím,tak to nebyla chovatelka GR,ale LR,hodně slovutná chovatelka i rozhodčí,která do dnes nenechává psům udělat ani rentgeny loktů. Takže se hezky jistí předem.Má chromajzlu? Můžeš si za to sám - za vše může nevyvážená strava a moc pohybu. Jak jinak
Já bych to s omezováním pohybu nepřeháněla,jsem přesvědčená,že psovi,který dostal do vínku dispozice k dobrý kostře a kloubům,pohyb rozhodně neublíží a naopak pes,který má mít dysplazii,jí mít bude. Naší nejmladší labradořici jsme nijak neomezovali - je totál hyperaktiv a ani by to nešlo, do půl roka přes den prakticky nespala,furt musela být v pohybu,řádila s celou smečkou, na procházky chodila tak s náma a světe div se, má negativní lokty i kyčle
|
Zuzapes
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2010 11:53
- Nahlásit
kejtlin
Jojo, dyť já taky neřikala, že někam 2 hodiny jdeme, jen, že jsme venku - kde si hraje se psama, aportujem atd. jak si popisovala....samozřejmě nejdřiv musím dojít někam, kde ho můžu vez obav pustit, bohužel bydlim ve městě...ale nejdeme 10km...
Rasty je dost velkej na klokanku a navíc by tam nevydržel....je plnej energie....jinak bych ho klidně poponesla Díky za dovysvětlení Psíčkového příspěvku - taky to může napsat srozumitelně
|
Zuzapes
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2010 12:07
- Nahlásit
Psíček
ooooooo děkuji za rozbor, takhle přesně jsem si to představovala - jasné a výstižné
nanukáč ne - mohl by dostat kašílek
kdyby si se nudil....tak ještě aspoň 5 x abych to já s nechytrýma argumentama - co vůbec nebyly argumentama - pochopila
|
Zuzapes
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2010 12:08
- Nahlásit
Psíček
jo a není to měsíční, ale 4, skoro 5 měsíční štěně
|
Zuzapes
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2010 12:26 - Změnil/a: Zuzapes
- Nahlásit
To Psíček: Moje zpráva Kejtlin se týkala tvého příspěvku s bomparama, ne tvého rozboru, ten jsem samozřejmě pochopila
Ale ty jsi asi nepochopil, že to, že "Rasty je ale spokojenej" jsem myslela s nadsázkou.... ale nechme toho, každopádně díky za názor - když už vim jak si to myslel
|
Monty
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2010 12:28
- Nahlásit
no já nevím, zeptám se veta, ale s Montym jsem tak taky chodila a v jeho skoro desíti a půl letech má klouby v pohodě, malá unavená vůbec není a nevypadá to, že by jí to nějak přetěžovalo
|
Zuzapes
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2010 12:35
- Nahlásit
Monty
A co máš za pejsky? Westíka a?
|
Monty
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2010 12:36
- Nahlásit
Zuzapes
westíka
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2010 12:45
- Nahlásit
Monty
hele no deset kilčo denně - to mi přijde jako že fest teda. Psíček a ostatní mají pravdu v tom, že jasně čokl bude ščastnej, ale otázka je, jestli je to fakt dobře. Ono s malým dítětem taky budeš dělat přiměřený procházky. Rozdíl je v tom, že dítě když nemůže, tak je protivný, začne stávkovat, fňukat. Čokl kolikrát tu záklopku prostě nemá. Dostatek pohybu ano, ale vocamcaď pocamcaď. Ono to tělo taky potřebuje odpočívat a regenerovat.
|