| Autor |
Zpráva |
Tuta
Člen |
# Zasláno: 14 Kvě 2010 13:14
- Nahlásit
Mám skoro 3 týdny štěně boloňáčka narozené 1.3. Jmenuje se Lussi. Když ji volám já tak reaguje na můj hlas (přijde nejpozději na 2. zavolání), učím ji i na pískání (to reaguje líp než na hlas). Ale když ji zavolá někdo jiný jménem vůbec na své jméno nereaguje (a opravdu se snažíme používat jen její jméno)...
|
kejtlin
Člen |
# Zasláno: 14 Kvě 2010 13:30
- Nahlásit
Tuta
každý kdo ji bude volat, jí musí vždy něco dobrýho dát, ona si půjde pro pamlsek, jestli v tu chvíli, kdy ji budeš volat nic mít nebudeš, tak ji radši nevolej.
|
PeKrato
Člen |
# Zasláno: 14 Kvě 2010 13:33
- Nahlásit
Tuta
jak píše Kejtlin, při každé pro psa příjemné příležitosti říkat jméno a ona si to zafixuje. neříkat jméno jen při volání na ni (to máme všichni tendenci jména protahovat), ale při hře doma, při jídle, kdykoliv. časem si to spojí co je to časem, to je hodně individuální, bych řekla
|
Tuta
Člen |
# Zasláno: 14 Kvě 2010 14:01
- Nahlásit
dobře, tak to jo, chválíme, odměňujeme..... Ještě jeden dotázek, mám používat její jméno i při kárání? Včera třeba našla kus suchého rohlíku a nedala se přivolat, prostě si jen hopsala tak jak si štěňata hopsají... Anebo když se doma vyčůrá mimo podložku (není to, že bych po ní křičela nebo ji jinak trestala, prostě jen vyčítavý hlas - nemá problém s hygienou je naučená na podložku a venku nemá problém, ale občas si cvrkne ještě poté co přijdeme zvenku, nebo jen tak naschvál po učesání, při čekání na výtah, po navlečení obojku nebo postrojku...). Naopak když jde na podložku chválím a odměňuji... Třeba dneska jsme chodily 10 minut po venku v dešti a přišly jsme dom a doma se vyčůrala i vykakala na podložku tak jsem ji pochválila i přestože jsme byly venku (myslím, že ji ta tráva moc studila a proto si nechtěla čupnout). Zachovala jsem se správně v tomto případě?
|
kejtlin
Člen |
# Zasláno: 14 Kvě 2010 14:11
- Nahlásit
Tuta
od jídla, od hračky nevolej, neumí to, nemůžeš si dovolit psa kárat za něco, cos ho nenaučila!!!!!!zkus jí nalákat na jinou hračku nebo pamlsek a pochval, když přijde, když ne, tak je na ní moc vjemů a neví co má dělat, tak jdi za ní a zabav jí a rohlík jí seber.
je ještě malá a neumí ovládat svěrače, ona neví jestli má čůrat a kadit na podložku nebo ven, když mjí na podložce chválíš, nejsem zastáncem podložek, nezachovala jsi se správně, b ud´ ji nauč na podložku nebo na ven, ona neví, co má dělat, děláš jí v hlavě zmatek.
|
Tuta
Člen |
# Zasláno: 14 Kvě 2010 14:26 - Změnil/a: Tuta
- Nahlásit
na podložku uměla od původní majitelky, proto jsem je dala i doma (ale také je nepreferuji, radši chodím ven, ale chválit na podložce přestanu).
Rohlík našla na trávě a nechtěla se nechat chytit (to jsem ji lákala na balonek i na ponožku - to jsou její nejoblíbenější hračky). Od jídla od hraček a od toho co ji zaujme ji nevolám pokud ji to neohrožuje (což jídlo nalezené na ulici zařazuji do ohrožujících věcí a učím rezolutní fuj a když to nechá chválím extra když nenechá nevyčítám ale snažím se odchytit a sebrat třeba výměnou za ponožku).
PS: při jídle se nemluví před a po: Lussi bašta.... A po jídle Lussi půjdeme si hrát? Ven chodí jak se probudí a baští hned po prochajdě...
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 14 Kvě 2010 22:19
- Nahlásit
Tuta
Prosím tě nepolidšťuj, je to pořád pes!
Ona nic nedělá naschvál, ani učůrávání. Je to úplně mrňavé mrně, jsou jí dva měsíce. Na cokoliv rezolutního se vykašli, i na fuj. Teď máš jedinečnou šanci, která už se nezopakuje, ji naučit, aby ti ve všem věřila, aby se tě držela, aby přišla na zavolání.
Pokud něco venku žere, tak ji v žádném případě nevolej - akorát si kazíš přivolání. Přivolání v tomhle věku musí být VŽDY příjemné - tj. ve chvíli, kdy víš, že určitě přijde, máš v ruce pamlsek, fenka tě sleduje - tak tehdy volej, jinak ne. Když jí chceš něco venku sebrat, tak k ní prostě dojdi, s lehkým fuj jí to seber a hned jí převeď pozornost na něco příjemného.
Na jakékoli razantní tresty zapomeň, v tomhle věku fakt stačí jen lehounce zvýšit hlas, a když dělá něco co nechceš, tak jí prostě nabídni jinou aktivitu, vyměň fujku za hračku, dělej to prostě nenásilně.
|
Tuta
Člen |
# Zasláno: 15 Kvě 2010 19:05
- Nahlásit
Moc díky za rady, budeme se jimi řídit. Od pátku můžeme za ostatními psy...
|
Tony
Člen |
# Zasláno: 15 Kvě 2010 21:25
- Nahlásit
Tuta Ještě k té podložce, já měla štěně naučené na podložku a dělala jsem to jako ty. Chválila jsem i když to bylo na podložku potom co se vrátila venku, chválila jsem samozřejmě i venku. Nemyslím si, že by měla v hlavě zmatek - věděla, že se čůrá tam i tam. Podložku pak přestala používat sama od sebe, když už byla větší a vydržela.
|
Tuta
Člen |
# Zasláno: 17 Kvě 2010 22:02
- Nahlásit
Moc díky, za podložku ji nekárám, a teď ji beru jako přínos. Venku byl ošklivý vítr a pořád prší (déšť Lussi nevadí ale v tom větru odmítala chodit).Možná jsem jen alibistka a měla jsem ji napevno chytit na vodítko ale nesnesla jsem pohled na třesoucí se štěně, které mířilo domů... Teď večer jsme konenčně byli pořádně venku (vítr už tolik nefuní) a zvládla čůrání i kakání venku...
|
Tony
Člen |
# Zasláno: 18 Kvě 2010 21:39
- Nahlásit
Jojo, já si štěně přinesla v lednu a nemohli jsme si podložku vynachválit. Taky jsme s ní nechtěli lítat v těch největších mrazech moc po venku, navíc jsme bydleli ve čtvrtém patře bez výtahu - takže neexistovalo, žádné odneste hned štěně ven, protože než člověk "vycestoval" ven byla loužička na světě. Štěňata když jsou aktivní, čůrají klidně po 20 minutách a to bychom bez podložky těžko zvládali...
|
kuura
Člen |
# Zasláno: 20 Kvě 2010 09:55
- Nahlásit
Ahoj, mám taky štěndo. Píšete odměňovat, ale čím, když on to nechce Mám spoustu tyčinek, kostiček a já nevim čeho a on to nechce, vždycky na mě kouká jako co mu to cpu. Jediný na co se chytnul je sušenej pařát, ale to je na odměnu jaksi velký. Mám hledat dál? Jak ho cvičit, když na odměny kašle? Ale tak je mu něco přes sedm týdnů no...
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 20 Kvě 2010 10:02
- Nahlásit
kuura
Ale tak je mu něco přes sedm týdnů no...
no tak asi ještě pořádně neví jak s jídlem
Nepoužívala bych co píšeš,zkusila bych jinačí mňamky ,třeba kousek tvrdého sýra,kousek masa,může být i kousek šunky, piškot,prostě představivosti se meze nekladou..existuje teorie,že pokud ti pes nereaguje na pamlsky,špatně hledáš a nepřišla jsi na ten správný.
ale je fakt ještě malej,sotva vnímá co se děje okolo
|
vlk
Člen |
# Zasláno: 20 Kvě 2010 10:03
- Nahlásit
kuura
tak zkus kousíčky, sýra, masa, párku, piškotu ..... něco, co pro něj bude zajímavější, než ty sušený fujtaxly.... moji psi je taky nechtějí.....
|
PeKrato
Člen |
# Zasláno: 20 Kvě 2010 10:07
- Nahlásit
kuura
jak píšou ostatní. vykašli se na sušený věci předražený a zkus fungovat na uvedené piškoty, sýra, páreček, vařený srdce apod. moje fena sušený nežere skoro nic, a když jo, rozhodně se pro to nepřetrhne. za kus sýra by ale dala všecko
navíc je to mimí, chce to mněkoučký a chutný věci, ne suchary
|
kuura
Člen |
# Zasláno: 20 Kvě 2010 19:44
- Nahlásit
No už sem přišla na to že prefabrikovaný ne e:D:D:D pro piškoty udělá hodně:) na veterině mu sestra dávala takovou tu tyčinku a on to požvejkal a vyflusnul:D Tohle mu nejede prostě:) koupila sem sušený plíce a takový věci a nějak nevěděl co s tim... ale třeba sousedi maji taky psa a kdyz to dam jemu tak malej vidi ze se to ji a chce to taky, No proste jek decko...
jinak díky všem za rady, sýrek už sem dneska taky zkoušela a má celkem úspěch:)))
|
Tuta
Člen |
# Zasláno: 21 Kvě 2010 20:36
- Nahlásit
No tak už běháme s ostatníme pejskama jak o život, za mlsek se u nás díkybohu považuje cokoli a v jakýmkoli množství. Na to že má 11 týdnů tak je celkem přerostlá 2,2 kg - boloňáček sousedky o měsíc starší je stejně těžký a velký (dávám granule, maso, jogurt, rýži a zeleninu). Na můj hlas reaguje (na jméno asi moc neslyší ale jak už ji volají ostatní pejskaři tak si zvyká a občas zareaguje). Když si hraje s ostatními tak taky nereaguje, ale to si myslím, že je normální... Problémem ale je, že zodmítá chodit domů (prostě když ví, že už se jde tak panáčkuje metr ode mě a nechce se nechat chytit (nehoním ji, nažím se jít opačným směrem nebo ji ignoruji a dřepnu si). Mám už začít s výcvikem ke mně (nejspíš s prádelní šňůrou), nebo je ještě brzo? Je pravdou že ji volám Lussi ke mně a přitom se ji snažím i usadit (a to sednutí nám celkem jde)...
|
NikisekX
Člen |
# Zasláno: 21 Kvě 2010 21:01
- Nahlásit
Já myslím, že začít s povelem ke mě není nikdy brzo ne? Já přivolání trénovala vždy a všude už co jsem si čubu dotáhla domů...
|
Tony
Člen |
# Zasláno: 21 Kvě 2010 21:52
- Nahlásit
Jojo ke mně bych klidně už trénovala, ale jenom když víš, že přijde. To je hrozně důležité. Takže nevolat, když je riziko, že se někam rozběhne, je rozdivočelá apod. Zatím asi jen takhle po dobrém, ať to spojené s něčím příjemným.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 21 Kvě 2010 21:56
- Nahlásit
Tuta
Problémem ale je, že zodmítá chodit domů (prostě když ví, že už se jde tak panáčkuje metr ode mě
Tak ona to asi nevi, ale dle tebe usoudi, ze je konec srandy. Snuru pradelni na 11 tydenni stene - to snad je legranda nejaka, vid? A na naky usazeni a ke mne se vybodni, v tomhle utlem veku, ja si vystacim celej zivot jen s oslovenim psa - napr "Sááádlo!!" - ktere dle ME intonace znamena mnoho veci - a ver, ze pozna, kdy to myslim, vazne, ve srande nebo ze jde o zivot.. takze zalezi jen na intonaci a mnamkach a vzajemnym vztahu.
|
Tuta
Člen |
# Zasláno: 21 Kvě 2010 22:40
- Nahlásit
S ňamkama jsme většinou taky spokojený (i když včera našla použitý kondom a to si nechtěla nechat nakecat že její balonek, ponožka, činečka atd. nebo dobrota jsou lepší) a v tomhle příp. si myslím že se jednalo o nebezpečnou fujku.
Fifi jediné oslovení by mi taky stačilo ale nelíbí se mi to... 11 týdenní štěně a prádelní šňůra mi přijde lepší než natahovací vodítko tím je pejsek svázaný mnohem víc, soudím tak možná špatně, ale kdysi se takto choval náš střední knírač (ve 3 měsících a skončilo to skokem do silnice, naštěstí to byla jen obražená tlapka). Na sídlišti je bohužel dost nebezpečný, když si štěně staví hlavu.
Jinak moc díky za rady, dám zase časem vědět jak pokračujeme
a tu je krátké video našeho mazánka http://www.youtube.com/watch?v=6vJo-Er173M
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 21 Kvě 2010 22:55 - Změnil/a: Fifi
- Nahlásit
Tuta
Na sídlišti je bohužel dost nebezpečný, když si štěně staví hlavu.
Ja vim, proto bych si s tak malym mazankem dala tu praci a vyjela opakovane nekam mimo, do prirody, kde si te bude opravdu hlidat bez pritomnosti jinych psu sidlistnich, ty se mu schovavat za stromy a treba se pochopite navzajem. Dvacet minut nekde v lese o samote bez jinych rusivych vlivu udela s takovym prckem vic, co se tyka "privolani ci slyseni na jmeno" nez snura u 11 tydenniho stene v rumrajchu sidlistnim.
Edit, nevychovanej terier prisel a plac na klabosnici - cili stene pozna, co se po nem chce a pak v rusnym prostredi si rado vzpomene, ze mamiii by se mi mohla schovat a ma ty dobrutky a dycky me pochvali a pohladi a blabla...
Snazim se hovorit panelokovou reci, ac sve feny vychovavam jinak, snad to k necemu bude.
|
Tuta
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2010 10:24
- Nahlásit
Moc děkuji za rady. Určitě si z nich vezmu ponaučení. Do lesa na samotku mám trošku problém ale určitě si ho nějak vyřešíme. A dopoledne bez rušení ostatních není nejmenší problém...
|
stenci
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2010 10:32
- Nahlásit
Můžu se zeptat, proč se mi nezobrazuje diskuze?
|
staropramen
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2010 14:19
- Nahlásit
Jak nezobrazuje?
|
Tuta
Člen |
# Zasláno: 15 Čen 2010 15:04
- Nahlásit
Tak jsme zvládly Víkednové cvičení štěňat.
Kdo chcete jet na takovouto akci s malým štěnětem rozmyslete si to, takovéto štěně může celý víkend prospat a cvičení zvládne jen kousek a pak dlouho spí... Ale i přes toto negativum můžu vřele doporučit, jak jsem si myslela, že máme dokonalý vztah a pěkně mě poslouchá, nebyla to pravda. Nyní nemám nejmenší problém s povelem FUJ, z parku nemusíme chodit na vodítku (to nasazujeme před silnicí) a ještě se nestao, že by se nedala přivolat. Opravdu můžu jen a jen doporučit. A tady hodně fotek z víkendu http://tuta.rajce.idnes.cz/Vycvik_stenat_a_zacatec niku/
|
koblizenka
Člen |
# Zasláno: 15 Čen 2010 18:41
- Nahlásit
Tuta
Ahoj, můžeš napsat k tomu kurzu víc? Mám skoro pěti měsíčního chodského psa, na svůj věk poslouchá moc hezky (nemáme nejmenší problém s přivoláním ani zákazovými povely), pravidelně docházíme na cvičák. Ale ráda bych s ním na nějakou podobnou akci jela. Už jen kvůli hře s jinými štěňaty.
Kde ten kurz probíhal a jaká byla cena?
Díky moc
|
Tuta
Člen |
# Zasláno: 16 Čen 2010 11:24
- Nahlásit
www.skola.kynolog.cz
vede to Ing. Pavel Bradáč jsou tam ceny
|
pajda222
Člen |
# Zasláno: 16 Čen 2010 12:29
- Nahlásit
Čoveče, něco takového bych si měl taky založit, třískal bych z toho prachy a měj se báječně. Až se divim, za co jsou lidé schopni utrácet své peníze.
|
koblizenka
Člen |
# Zasláno: 16 Čen 2010 12:42
- Nahlásit
Tak to je pro mě bohužel v současné době moc peněz. Zůstaneme u cvičáku a psích kamarádů, mladýmu to bude muset stačit
|