| Autor |
Zpráva |
LucyACD
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2010 20:23
- Nahlásit
Ahoj. Chtěla bych si na jaře pořídit štěňátko australáčka, o kterém sním už asi pět let. Chci se zeptat, máte tady někdo zkušenosti s tímto plemenem? Můžete mi poradit na co si mám dát pozor třeba při výchově, na co se zaměřit? Na internetu jsem přečetla úplně všechno, co se o ACD píše, a že toho bylo teda málo Mám doma 3 potkany a nevím, jestli je dokážu na sebe zvyknout. Díky všem za odpovědi a přeji hezký večer! L.
|
reneeska
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2010 20:33
- Nahlásit
osobní zkušenost nemám, kromě toho že čuba kamaráda ujde 100km a chce aportovat. A že mi ACD rozmlouvali že je moc aktivní, přitom se svýma polobulicema lítáme furt někde venku ....
Osobně si nemyslím, že je to nezvladatelný, ale aktivní to bude hodně.
kamamrád má teď štěnce a spousta kamarádů si je od něj bere tak ti pak můžu říct, jak rostou a jak moc řádí
|
LucyACD
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2010 20:42
- Nahlásit
Díky reneesko, to budeš moc hodná Opravdu se na ní těším a nenechám si to nikým vymluvit, už mě přemlouvali dost! Byla jsem také v CHK a byli úplně skvělí
|
Hyena
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2010 20:52
- Nahlásit
LucyACD
tady je vlákno
http://www.cz-pes.cz/diskuse/2_7552_0.html
Jináč jsou to moc fajnoví, ale rozhodně ne jednodušší psi.
|
LucyACD
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2010 21:02
- Nahlásit
a jó, děkuju moc Hyeno jsem tu nová a moc se tu ještě nevyznám
|
Hyena
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2010 21:08
- Nahlásit
LucyACD
Jo a Brut seženeš i na vláknu "pro Ešusovou"
|
LucyACD
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2010 21:23
- Nahlásit
koukám koukám, určitě se poptám
|
brut
Člen |
# Zasláno: 26 Led 2010 11:21
- Nahlásit
Jsem tu
Možná by bylo nejlepší si pročíst další diskuze na moderované fauně, kde se do vyhledávače zadá ACD a vyběhne cca 30 vláken ( doporučuji číst od prvního), kde je také spousta informací.
Chceš si pořídit australáka do bytu nebo do baráku se zahradou? Kde bude až budeš v práci ( ve škole, v kině atd.)? Tihle psi potřebují spoustu vyžití.... většina z nás, co je máme s nima děláme nějaký psí sport ( mimo jiné)... od agilit, přes coursing až po flybal.... to nemluvím o treku, tahání, vyžití u krav atd.
Jsou tvrdohlaví, při povelech nejdřív vyhodnotí nezbytnost a teprve pak povel plní ( takže je tam vteřinkové zprodlení, které se holt musí brát v potaz),většinou jsou fixovaní na rodinu ( páníčka), co se týká soužití s jinými zvířaty tak to je kus od kusu..... já mám doma kočku a ta si s čubinkou hraje, ale psa se bojí.
Hodně záleží na tom odkud štěndo je, zda je to pes či fenka, jestli v době štěněcí přišli do styku s jinými zvířaty atd. Ohledně potkanů bych trochu měla strach, aby je v rámci hry nezašlápli nebo nepřimáčkli, popř. nestiskli zubama. U nás funguje to, že pokud je zvíře menší než kočka, tak je problém.... právě pro tu svojí trochu hrrr povahu a chuť si hrát.
Jinak na cizí jsou ostražití, ale dobrou socializací se dají naučit být "mazlíky" ( což ti, kdo znají osobně Bruta mohou potvrdit), ale jen pokud to páníčci dovolí... jsou výborní hlídači.
Na co se zaměřit? Na důslednost.... to je ta nejdůležitější věc. Pak taky na to, že australáka, kterého napadne jiný pes, už nikdy nezbavíš velké ostražitosti vůči nim. Navíc dospělý pes většinou nesnáší jiné psy ( nejen svého plemene), pokud to nejsou jeho kamarádi od štěněte ( nebo je nemá v rodině).
reneeska
A že mi ACD rozmlouvali že je moc aktivní, přitom se svýma polobulicema lítáme furt někde venku ....
vždyť australáci mají v sobě bulíky, tak kde je rozdíl?
Tvoje aktivity by jim vyhovali...
kamamrád má teď štěnce
kdo je kamarád... teda čubinka? Dohledávám si štěnítky... holt hledám další fenečku
Hyena
díííííky
|
LucyACD
Člen |
# Zasláno: 26 Led 2010 19:31
- Nahlásit
ahoj Brute! to jsem ráda že píšeš ;) Takže bydlím v domku se dvorkem, makám na poště takže docela cajk směny. Aktivity mimo žádný nemám, proto taky chci štěndo abych se mu mohla věnovat a lítat pořád venku! taky plánuju, že až pojedu zase do Tater, vezmu ji s sebou...jo tak mě napadá, co psi a hospoda?? Mno jinak co se týče fixace, tak o tom již poučena jsem, myslím že to bude oboustranný fakt si acd moc přeju.. Chtěla bych fenku. A s těma potkana myslím, že je nebudu pouštět aby byli spolu, spíš tak jak bude na ně reagovat v kleci a tak... ale tak to se snad zvládne.Chovatelé mají statek, lesy, pole a ovce, kočky, perličky i jiné psí rasy (český teriér a shiba inu mimo acd....)takže myslím, že budou zvyklí dost
|
brut
Člen |
# Zasláno: 26 Led 2010 19:55
- Nahlásit
LucyACD
domek super, práce taky... kde holčička bude až nebudeš doma?
Aktivity by byly potřeba a to nejen venčení a blbnutí někde v lese nebo na louce. Zkus začít zjišťovat, kde je u vás nejblíž cvičák ( pozor na cvičení v řadě... australáci se tam nudí a cvičák si znechutí) a jaké aktivity tam nabízejí. Poptej se na sporty, okoukni vše dopředu ať máš dostatečný přehled a uděláš si obrázek o tom, co zvládneš ( ne pes, ten zvládne skoro všechno, ale ty, tam bývá zakopaný pes)
Fenky jsou trošku lepší na výchovu (i když ne všechny), takže volba dobrá. Jen bych doporučovala dobře vybírat a pokud nejsi extra temperamentní ( denně neběháš yx km, nelezeš po skalách atd.), tak bych raději volila klidnější ( hahaha, občas je dost oříšek rozeznat míń temperamentní) štěně a hlavně ne vzteklé ( a že to uměj).
Odkud jsi? Možná by byl někde poblíž někdo s australákem, který by byl dobrým kamarádem apro prcka a majitelé pro tebe ( hlavně radou). Jo a odkud budeš mít štěndo?
|
LucyACD
Člen |
# Zasláno: 26 Led 2010 20:13
- Nahlásit
jak to myslíš, až nebudu doma? Já jí budu brát všude s sebou od chovatelů u Tábora mám zjištěno, že mají psí hotel, takže by nebyl problém ji tam nechat.. Ale samo v krajním případě. Mám přítele, který má hodný rodiče a velkou chalupu s mega zahradou, takže v létě nebude problém...Cvičák tu máme! právě že tady u nás o acd je minimum povědomí nejblíž mám tak prahu,asi 40 km... po skalách lezu, ale spíš tak v létě když jezdíme do těch Tater. Určo bych chtěla míň temperamentního prcka, je to můj první pes tak abych to taky zvládla
|
brut
Člen |
# Zasláno: 26 Led 2010 20:23
- Nahlásit
LucyACD
jak to myslíš, až nebudu doma?
myslím třeba v práci .. sláva už mi jdou smajlíci
od chovatelů u Tábora mám zjištěno, že mají psí hotel, takže by nebyl problém ji tam nechat.
můžeš mi prosím napsat, co je to za chovatelskou stanici? Našel se v Táboře australák, tak třeba by věděli kdo ho v okolí má ... viz. www.australacivnouzi.estranky.cz
...Cvičák tu máme! právě že tady u nás o acd je minimum povědomí
to není nic neobvyklého... o australácích zase tolik lidí neví a jsem jen ráda, že to tak zůstává, alespoň si je pořizují lidi, co je opradu chtějí a jsou na ně pořádně připraveni. Na tom cvičáku dělají i něco jiného než klasickou poslušnost?
nejblíž mám tak prahu,asi 40 km
a jsi na jih od Prahy nebo na západ.....
|
LucyACD
Člen |
# Zasláno: 26 Led 2010 20:31
- Nahlásit
hale když budu v práci tak může být v létě na dvorku, když uděláme přístřešek a jinak normálně doma.Zatím plánuji mít jí v kuchyni, tam nemůže nic moc zničit ani jí tam nic nehrozí a potkani budou vedle ;) všechno mám promyšlený! Navíc přítel studuje a je tu většinu dne, není problém sem zajít-dokud trochu nepovyroste. Moje paní bytná je také k dispozici. tady máš stránky na Petrusovi, Želeč u Tábora http://www.australiancattledog.cz/ a tady je na ten cvičák, jestli se ti to chce studovat http://www.agilitybenesov.wz.cz/obedience-trenink. html a jsem z Benešova u Prahy
|
brut
Člen |
# Zasláno: 26 Led 2010 20:42
- Nahlásit
LucyACD
tak Petrusovi jsem si myslela, jen jsem si nebyla jistá... zkusím jim zítra poslat mejlík ohledně nalezenečka
tady je na ten cvičák, jestli se ti to chce studovat
cvičák vypadá dobře .... ty agility by se malinký určitě zamlouvaly
V Benešově bydlí pár lidiček odsud z fora, sice nemají australáky, ale dá se s nima dobře pokecat a případně i venčit. My okolo Benešova občas jezdíme k tetce a nebo na různé psí srazy
|
LucyACD
Člen |
# Zasláno: 26 Led 2010 20:46
- Nahlásit
jů tak to je paráda! No myslím, že na tom cvičáku by se něco dalo, snad mi poradí.. mám to asi 15 min od domova,takže cajk já jinak moc s pejskaři v kontaktu nejsem, ale tak určitě se to zlepší! A ještě se chci znova zeptat, jak psi snášejí tu hospodu? Občas totiž takhle vidím u stolu ležet hafana spát a nevím, jaký to pro něj je....
|
brut
Člen |
# Zasláno: 26 Led 2010 21:00
- Nahlásit
LucyACD
hospodu? Ti naši jí milují a pokud vím, tak téměř všichni z okolí taktéž
Zkus si dojít na cvičák dřív než budeš mít štěndo... vyptej se, jak jsou na tom s kurzama pro prcky, jestli pořádají nějaké kurzy, tábory nebo třeba výcvikové víkendy. Zjisti jak je to s agilitama..... uvidíš, že se s místníma pejskařema seznámíš a za chvíli budeš mít okolo sebe lidi, kteří s tebou třeba půjdou venčit. Protože včasná a dobrá socializace ( venčení s co největším počtem psů.... a to není myšleno hromadně, ale střídavě) je velký krok k úspěchu a klidu feňulky.
Budeš s ní muset absolvovat jízdu autobusem, vlakem... zkrátka jí připravit na všechny možné i nemožné situace, které jí život ve městě připraví.
Fakt je dobrý dopředu si všechno zjistit, připravit se.....protože až budeš mít doma neřízenou střelu budeš za tuhle přípravu hrozně ráda
|
LucyACD
Člen |
# Zasláno: 26 Led 2010 21:11
- Nahlásit
tak to je fajn, přemýšlela jsem, že bych jí taky naučila na tu naší putiku No hele tohle přesně co tu píšeš, jsem včera říkala přítelovi- vezmu jí vlakem, autobusem, autem, do města, bude s pejskama,s kočkama, potkanama, vezmu jí i k dětem-pod dohledem samozřejmě!! A taky aby na ní všichni šahali a zvykala si na to Na ten cvičák zajdu, je to moje známá ta paní Šrenková chodila jsem s jejím synem na základku, tuším že má šeltie ... tak ted se můžu už jenom těšit
|
brut
Člen |
# Zasláno: 26 Led 2010 21:17
- Nahlásit
LucyACD
ok, však až se malá "otříská", tak budeš šedivět... mno, možná i dřív
Jo a jako přípravu doporučuju nasbírat dost klacků do zásoby, nakoupit množství míčků ( ty totiž australáci k smrti milujou), disk ( teda lítací talíř), uzlík na přetahování a taky peška ze stejného důvodu. Doporučuju vyřadit několik starých plyšáků ( to aby bylo co v případě nouze ničit... pořád lepší než boty) a hadrů
Pak už se jen těš na poděsa, který bude nárokovat veškerý tvůj volný čas
Kdyby tohle vlákno zmizelo, tak jsem vcelku pravidelně na "pro Ešusovou"
|
LucyACD
Člen |
# Zasláno: 27 Led 2010 17:56
- Nahlásit
tak jo, díky moc!!!! tenisák už mám připravenej, lítající talíř taky a klacky snad někde nakradu ;) hadrů mám až kam, tak je to pohoda musim ještě trochu přestavět obydlí,aby měla svoje stálý místo a pelech, do postele fakt ne! kdyby něco, kouknu na vlákno
|
LucyACD
Člen |
# Zasláno: 27 Led 2010 18:31
- Nahlásit
hele a kolik tě stálo štěndo??
|
ladus
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2010 11:21
- Nahlásit
Australáky chová Martina Smetanová, která vede kurzy vystavování a socializace štěňat v pražské psí škole DOGSHOW. Ta určitě ráda poradí, pomůže, doporučí chovatelskou stanici atd. Potkat se s ní můžeš na výstavě, nebo přímo ve škole. www.dogshow.cz
|