Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Štěňata a štěňátka / Štěňátko je na mě extrémně závislé
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
Andy Lodová
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2009 08:21
- Nahlásit

dobrý den.
před cca 4 týdny jsme si pořídili do bytu štěně bíglíka.
teď jsou mu 3 měsíce. od začátku, co ho máme, ho nosím všude s sebou, protože jsem ho jako malé miminko nechtěla nechávat samotné. teď už vím, že jsem asi udělala velkou chybu. Charlie je na mě extrémně závislý. jednou jsme ho nechali 2 dny po 8 hodinách samotného. první den brečel a chvilkama spal (měla jsem ho v práci puštěného přes Skype) a druhý den rozkousal bezpečnostní dveře. tak ho od té doby nosím s sebou do práce.když ho nechám někde 2 minuty samotného (a to na mě v práci kouká přes okno) začne hrozně brečet a když se vrátím, tak ještě 5 minut pokračuje. doma se chce pořád chovat, když ho nevezmu, kňučí. už nevím co s ním mám dělat, nechci ho odstrkovat, ale potřebuju ho naučit trošku se osamostatnit se. zkoušeli jsme i nechat třeba po hodinách, dvou hodinách samotného doma, ale byl to strašnej vyrvál...prosím, poraďte, už se cítím bezradná.

dejavu
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2009 09:17 - Změnil/a: dejavu
- Nahlásit

Andy Lodová
bíglové jsou zvířata, která preferují smečku či společnost ostatních a jsou krajně nerada sama, z toho důvodu mnoho z nich končí v útulku, protože svému majiteli dokážou připravit perné chvilky ničením bytu, vytím, štěkotem o samotě a útěky z kotců. Zbytek bíglů v útulcích jsou tuláci, kt. zaplatili za svůj silný lovecký pud a ztratili se. Je to nejhledanější plemeno psů, ať už v počtu ztracených nebo nalezených zvířat.
Proto, aby takto váš bíglík nedopadl, je potřeba ho této závislosti odnaučit, pokud nejste smířena s tím mu dělat trvalou společnost a věnovat se i výcviku a důsledné výchově. Jak se separační úzkost odnaučuje, jsem popsala tady http://www.dejavu-clanky.estranky.cz/clanky/pes/se paracni-uzkost

PeKrato
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2009 09:19
- Nahlásit

Já bych absolutně změnila chování a hlavně přístup ke štěněti. Potřebujete, aby bylo samostatné a vydrželo samo doma po určitou dobu a tomu musíte uzpůsobit i svoje chování a myšlení. Lítost nad chudáčkem pejskem samotným doma z vás jinak svítí jako baterka a štěndo to moc dobře vnímá. Začněte standardní nácvik samostatnosti. Na krátké okamžiky odcházet, přicházet když je ticho. Měnit časy odchodů a příchodů, neloučit se, zklidnit vítání nebo nevítat vůbec. Když jste doma, dejte ho do jiné místnosti a k sobě ho pusťe až bude ticho. on neumí být sám a jen se to musí naučit. chce to trpělivost a čas. zvykne si, že odcházíte, ale nic se neděje a zase se vrátíte.
přeju hodně štěstí s nácvikem.

VerčaZ
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2009 09:45
- Nahlásit

Mám dva hodně temperamentní psy (německý ohař, borderka). Když jsem odcházela a učila je, aby byli sami doma (každého zvlášť, pořizovala jsem si je po čtyřech letech), vždy jsem se je snažila úplně utahat. Ráno to někdy znamenalo vstávat ve čtyři, ale fakt se to vyplatilo. A ze začátku jsem úplně všechno odstranila do jiné místnosti - včetně botníku - a nechala mu tam jen něco, s čím si rád hrál. Borderákovi žižlací kost a mrkev, ohař by tímto pohrdl, tomu jsem tam nechávala uzlík, který rád rozplétal. Prostě něco, co je jakoby nerozparádilo, ale naopak uondalo až k spánku.
To jsou jen mé chabé zkušenosti, každý pes je asi jiný, ale nám toto zabralo.

Andy Lodová
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2009 09:52
- Nahlásit

děkuji za odpovědi, a rady. nejvíce mě mrzí, že jsem vlastně svému šťěňátku ublížila chováním já - protože jsem na začátku dělala přesně ty chyby, které popisujete, Dejavu, ve svém článku. o povaze bígla jsem si samozřejmě přečetla před jeho pořízením co nejvíce, avšak těchto chyb jsem se opravdu dopustila a nenapadlo mě, že z toho vznikne takový problém, taková obrovská fixace. ale nikdy jsem ani na chvíli neuvažovala o tom, že bych ho dala pryč.takže doporučujete okamžitě přestat pejska brát do postele a nechávat chvílemi o samotě. on byl již naučený, že jsem ho v kanceláři nechávala a vydržel třeba hodinu, hodinu a půl - prostě spinkal. ale v pondělí jsem musela odvézt přítele z práce na pohotovost a zůstal tam cca 2,5 hodiny sám a od té doby nevydrží ani minutu. když spinká, a já odejdu, hned se vzbudí a začne brečet. doma ho mám tedy začít zavírat do chodby (kde bych si pak představovala, že bude přes den) a nechávat ho tam vyplakat? a pustit až když bude tiše?

Andy Lodová
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2009 09:56
- Nahlásit

VerčaZ

zkusím tedy změnit místo ranního čůrání a kakání a zpět domů na delší procházku. my jsme ho ty první dva dny nechali na chodbě. (4 dny před prvním opuštěním jsme trénovali delší odluky)..měl tam pelíšek, misku s žrádlem, spoustu hraček..první den si otevřel šuplík s ponožkami a všechny si je narval do pelíšku a tak spinkal. ale druhý den - jak jsem již psala - rozkousal bezpečnostní dveře. dodnes nechápu, jak to udělal. a to měl spoustu hraček. celý den nespal snad ani minutu a jen kousal a štěkal a trhal a brečel...

VerčaZ
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2009 10:00
- Nahlásit

Andy Lodová
Píšeš, že jsi odjela ve chvíli, kdy bíglík spal? Jestli jsem to dobře pochopila, pes spal, ty jsi potichu odešla? Mě tohle udělala jednou tchýně právě s tím ohařem. Ohař je zvyklý, když odcházím, řeknu, "buď tady, já příííídu". Ona odešla přesně jak ty píšeš (nevím co jí to napadlo, vždycky mu dle instrukcí řekla to, co měla) a já pak příšla a našla psa úplně vystreslýho, snažícího se dostat všemožně ven z baráku. Já si prostě myslím, že ten pes se vzbudí, najednou tam páníka nenajde a začne šílet, že mu smečka odešla a on to propásl. Kdežto, když mu dá člověk nějak najevo, že je to přece známá situace, že sice teď bude sám, ale nemusí se bát, smečka se mu vrátí, tak je v pohodě. Ale to je můj osobní názor, nikde jsem nic takového nečetla a neslyšela.

Andy Lodová
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2009 10:21
- Nahlásit

dřív jsem ho nechávala normálně samotného když spinkal, i když byl vzhůru. vždycky jen kouknul, kde je a spinkal dál. věděl, že se vrátím. ale právě po tom pondělku, kdy měl přítel koliku a narychlo jsem ho vezla do té nemocnice, tak spinkal, pak prý (mi říkal kolega) chvíli plakal a pak tam pro něj jel kamarád a ten prý, když přijel, tak Charlie zase spinkal. já se snažím doma, když cvičíme, mu říkat, ať čeká, a pokaždé mu říkám, "Jdu do práááááce", ale od pondělka prostě okamžitě, jak se přiblíží k chodbě, vezme do čumáku svýho oblíbenýho plyšáka a začne s ním chodit a kňučet. a pak po odchodu (byť jen na 2 minuty) následuje vyrvál..

PeKrato
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2009 10:31
- Nahlásit

Andy Lodová
"Jdu do práááááce"
a to bych zrovna nedělala. prostě bez loučení a poznámek bych odešla. ale pravda v momentě, kdy je vzhůru a vnímá, že odcházím.

VerčaZ
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2009 10:35
- Nahlásit

PeKrato
Ono je to fakt asi možná o psu. Já když neřeknu to svoje, "buď tady, já přídu", tak koukají, co bude, jestli jako se jde na procházku nebo jdu na dvorek pro prádlo nebo co. Ale jakmile to řeknu, tak se - sice ne zrovna radostně - otočí a jdou si v klidu lehnout.

Pavlina Moravcova
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2009 10:40
- Nahlásit

Já mám zase kokřici, které musím říct : buď tady hodná, já přijdu. To pro ni znamená, že ona je doma a jde si lehnout, aniž by si vyžadovala, že půjde taky. Stejně tak to funguje i s rotíky na dvoře, vědí, že když nedostanou obojky, nikam se nejde a není důvod se plašit, když odcházím.

VerčaZ
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2009 10:44
- Nahlásit

Pavlina Moravcova
Jo, přesně tak jsem to myslela. Prostě nějakej signál, že se nic neděje, že tahle situace je známá. Pro psy je, dle mého názoru, jedno z nejhorších - nejistota.

PeKrato
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2009 10:46
- Nahlásit

VerčaZ
Jako na tyhle krátký odchody ji posílám na místo, aby věděla, že ona nikam nejde. Ale odchod do práce teda s ní neřeším, prostě odejdu. Ze začátku se mi taky motala pod nohama u dveří, když jsem odcházela. Ale časem, jak si zašila režim, tak už prostě ví, že jdu a jde si lehnout sama bez instrukcí a jakýchkoliv poznámek. Samo pokud to u psa funguje, ty poznámky že jdu, tak asi není problém to použít. Jak píšeš, je to pes od psa.

Andy Lodová
Mi nejvíc přijde pořád, že más tendenci ho litovat, že tam musí být sám. Taky jsem to tak ze začátku měla a hodně jsem se snažila ty pocity v sobě zatlačit. Když jsem tu lítsot dala najevo, začala kvíkat taky. Prostě odchod do práce je normální věc a jeho čekání na tebe taky. Svým klidem sklidníš i jeho.

Andy Lodová
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2009 10:51
- Nahlásit

já jsem měla předtím pekinského palácového psíka a ten byl krásně naučený.stačilo mu říct "Místo" a taky čekal. avšak povaha bígla a tohoto gaučového "povaleče" a spinkače je naprosto rozdílná. u bígla používám "čekej" nebo již zmíněné "jdu do práce" nevím si s ním rady, prostě neposlechne, začne brečet a okamžitě vyleze z pelíšku. nechci ho trestat, že nezůstal, někdo píše, že se nesmí ani vítat, když se vrátím, tak nevím, jak mu to vysvětlit pekiňáček plakal první dva dny a pak byl klid. jak jste to ale svoje pejsky naučili, když byli šťěňátka? měli jste je u sebe? nebo byli od začátku nechávány venku/v jiné místnosti? mě pekiňáčka jako štěňátko vychovávala spíš mamka, takže si pamatuju jen matně, je to už dávno..

Ketrin
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2009 10:54
- Nahlásit

Andy Lodová
Ono je to i věkem a tím, jak pes postupně nabere zkušenosti. S nejmladší fenkou jsem měla něco podobného - nikdy nebyla sama, buďto někde se mnou anebo ve smečce. Ponechána o samotě sice nebrečela, ale zato nakvašeně vřískala. Postupně se to tak nějak poddalo, zvládá pobyt v místnosti o samotě ( a místnost je i poté obyvatelná) a dokonce i dovolenou v hotelu

Andy Lodová
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2009 10:57
- Nahlásit

PeKrato

tak to máš určitě pravdu. uvědomuju si, že jsem právě tím, jak jsem ho furt muckala a tak vlastně "zkazila" sama právě teď potřebuju vědět, jak z tý situace vybruslit..ale tak v zásadě - trénovat od začátku opouštění, který už dřív docela zvládal, zase od začátku a naučit tedy na nějaký povel, nebo?

teď necháme spravit ty dveře, aby je necupoval dál a až bude hotovo, tak ho necháme zase doma... samozřejmě po předchozích cvičeních.. myslím, že i tím, že opravdu nemá žádný režim, jak jsi psala. snad to pomůže a sousedi budou trpělivý

PeKrato
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2009 10:58
- Nahlásit

Andy Lodová
Já musím pochválit chovatelku, která štěnda už od 6ti týdnů občas nechávala o samotě. Takže moje fenka byla pak lehce vychovatelná na samotu. Začala jsem krátkýma úsekama, postupně dobu prodlužovala. Navíc v mojí nepřítomnosti byla fenka pro svou bezpečnost zavřená v jedné místnosti a tak jí bylo vždy jasné, že jdeme pryč na dlouho. Odvolávala jsem ji vždy do pokoje, tak si to spojila snadno. Ale neloučila jsem se, zavřela jsem dveře a šla. Cca v jejím půl roce jsem ji nechávala už přístupný celý byt bez obav.

VerčaZ
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2009 10:59
- Nahlásit

První týden jsem brala štěně furt s sebou - aby si uvědomilo, že teď patří do téhle smečky a abych ho zbytečně nestresovala. Pak jsem ho prostě nechala doma, když byl unavenej a začal se ukládat ke spánku. Totál všechno jsem uklidila pryč (jasně, že s dveřma to neuděláš) odešla a na dvorku poslouchala. Samo, že řval, tak jsem čekala a jakmile stichnul, hnedle jsem přišla s ňamkou v ruce. Takhle to bylo asi třikrát, pak už byl sticha, tak jsem začala odcházet na dýl. S ohařem už si to moc nepamatuju , ale bylo to určitě podobné. Ale znám lidi, co maj psy v přepravkách, protože se to nenaučili - jestli je to nenaučili lidi nebo fakt ty psi toho nebyli schopní, to nevím.

PeKrato
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2009 11:02
- Nahlásit

Andy Lodová
Jak píše Ketrin, chce to čas a pes prostě musí "dozrát" Sousedy klidně obejdi a předem se jim omluv
Začala bych úplně od začátku, nasadila jasný režim, který bude stejný každý den a pak už tomu jen dala dostatek času a trpělivosti

Určitě to zvládnete, pořád je to tvárné mimčo a přizpůsobí se

VerčaZ
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2009 11:07
- Nahlásit

No a taky bacha na sousedy, kteří jsou až moc hodní a štěně litujou. Jako třeba, že na něj budou bušit a přes dveře ho uklidňovat.
Vedle nášeho domku mají "hodní" sousedi poměrně vysoko podkroví a když ze začátku náš ohař ječel (jemu to trvalo déle než se sklidnil), tak mu v naší nepřítomnosti házel oknem piškoty a mluvil na něj. Docela to tím hodně pokazil. Ale slušně jsem mu vysvětlila, že vím, že to myslí dobře, ale je to na škodu věci.

Andy Lodová
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2009 11:09
- Nahlásit

PeKrato

my jsme si vzali Charlieho v 9 týdnech, byl venku v kotci s bráškama. asi taky zvyklej - já jsem si to právě pokazila tím, že jsem ho nedala z ruky. myslíš tedy, že bych místo chodby (kde byl vystresovaný svým prvním samotně stráveným dnem) ho raději měla nechat v pokoji?

VerčaZ

my právě bydlíme v paneláku, takže čekám dole pod barákem, protože na chodbě v patře mě slyší. on slyší i výtah. to mám ozkoušené z toho prvního dne, co byl doma sám - měla jsem ho na Skype, jak už jsem říkala - a vždy spal a když uslyšel, že někdo jde z výtahu, začal brečet. ticho na chodbě = ticho on. ale ten druhej den právě katastrofa. takže odpadá možnost přijít, když je hodnej a odměnit ho..

MOC VŠEM DĚKUJU, konečně už nepropadám beznaději

Andy Lodová
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2009 11:11
- Nahlásit

sousedy jsem obešla den předtím, než byl poprvé sám a poprosila je o trpělivost. mě právě přijde, že ten druhý den na něj někdo mluvil...tak možná to bude tím, to by vysvětlovalo i to, že začal kousat ty dveře, možná by ho to jinak nenapadlo...

PeKrato
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2009 11:14
- Nahlásit

Andy Lodová
ono to místo není až tak zásadní, jde spíš o to to neměnit a zachovat to pořád stejné. takže když ho budeš nechávat v chodbě, už ho tam nechávej pořád. teda než vyroste, pak už to bude jedno negativní zkušenost z chodby by mohl brzy zapomenout. a nebo taky ne a změna místnosti bude ke prospěchu věci. to ale nejde takhle po netu říct, myslím

vždy jde přijít v momentě ticha. i kdyby jsi za dveřma měla stát hodinu. jednou se utiší, na chvilku, aby nabral dech a to je tvůj moment

Andy Lodová
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2009 11:22
- Nahlásit

možná, až spravíme ty dveře, a budem ho tam nechávat, nechám na dveřích z venku lístek, že prosím na šťěňátko nemluvit, neklepat atd..a že děkuji za pochopení, teď mi totiž docvaklo, že to opravdu bude asi tím, že na něj někdo ten druhý den mluvil za dveřma..nechám zase puštěný Skype a uvidím..

PeKrato

vyzkouším...vezmu si PC na chodbu, abych se tam nenudila a zkusím tedy, jestli stichne...hned dnes. za hodinu, nebo dvě, ty dveře snad nestihne tolik zlikvidovat a teď už je to stejně asi jedno

LucieS
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2009 15:26
- Nahlásit

Co děláš, když jsi s pejskem doma? Nenechá tě odejít ani na záchod? Je potřeba začít tím, aby byl schopný být chvilky sám i ve chvíli, kdy jste doma. Tj. odejít mu na chvíli za dveře, pak se vrátit (nechválit, nevítat, nevšímat si ho) a to opakovat. Taky když si vynucuje pozornost, tak si ho nevšímat, a všímat si ho naopak ve chvíli, kdy je klidný. Docela dobře to bylo vidět v Polepšovně mazlíčků na Badym, jak by zvyklý být neustále s paničkou, neustále si vynucoval její pozornost a ona mu vždy vyhověla, nikdy ho nenechala ani za dveřmi, nic. Třeba si povídala s doktorkou a Bady jí mezitím skočil "do náruče" a ona ho automaticky začal a drbat a vyhověla mu - to bylo špatně, měla ho shodit a nevšímat si ho a věnovat se rozhovoru.
Pes prostě nesmí mít pocit, že vše se točí kolem něho. On naopak potřebuje jistotu, že vše rozhoduje panička, že panička stanoví pravidla a on se jim rád přizpůsobí.

Andy Lodová
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2009 20:01
- Nahlásit

tak přesně to dělá. nenechá mě odejít nikam. všude ho mám u sebe. teď ho mám už asi 10 minut zavřeného na chodbě.kňučí tam, chvíli škrábal. ale zatím držím. teď dostal na zadek od přítele, protože jsme slyšeli, že kouše již rozkousané dveře. tak přítel otevřel a dal mu na zadek novinama, pokáral, a zase jsme ho zavřeli(( dneska mi chtěl v práci do klína, jako vždy, ale nevzala jsem ho, tak se po pár pokusech naštval a lehnul si na tašku od notebooku pod mým stolem. je to záhul, to Vám povím je mi ho moc líto, asi bych měla začít u sebe

VerčaZ
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2009 20:34
- Nahlásit

Andy Lodová
asi bych měla začít u sebe

Tím, že se snažíš to řešit, jsi u sebe už začala

Kniga
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2009 20:46
- Nahlásit

Uz tu radili zkusenejsi, ale taky prispeju se svoji malou zkusenosti do mlnya mam taky bigla, ted uz dvouletou slecnu, jsou to uzasni psici SPoty mi taky vyvadela, kdyz byla mala, Udelala jsme podobnou chybu jak ty, nechala jsme si na prvni mesic napsat neschopenku,a bych si uzivala stenitka, sice jsem zkousela nechavat ji doma samou od prvniho dne, ale stejne zacla pri mych odchodech do práce (nejproblemactisctejsi byl muj odchod v 5 rano ci v 21 vecer) knucet a vyt. Chvili trvalo nez mi doslo, ze ji stresuju napr. tim ze ji na rozloucenou rikam ahoj. Poblem byl v tom, ze stejny Ahoj jsme na ni kricela kdyz jsem ji utikala (kdyz mivala tendence jit jinam nez ja).... Ale to samozrejme nebyl hlavni duvod jejiho knourani.
Zavedla jsme naprosto presny ritual, meho odchodu, prusvih je v tom ze se nesmim pak uz vratit do pokoje tedy muzu treba rano to bere, to uz ma tak nauceny, ze proste vi, ale kdyz jdu nekam jinam lepe receno nekdy jindy tak to byva problem.
Dam ji povel na misto, ona si tam dojde, lehne si (driv jsme musela davat povel) dostane odmenu, dve pohlazeni, otocim se vypnu pocitac, obleknu se, dam ji dalsi namku (pokud lezi na miste, pokud ne tak ji tma vratim) a beze slova odchazim, jako kdybych sla jen do kuchyne...
K velke zmene doslo kdyz jsem v jednom obdobi musela pouzit klec, mela totiz poranenou tlapku a jaksi to nechapla, takze treba lezla na stul, uklouzlo ji to, dopadla na nemocnou pacicku a rvala jak o zivot, takze aby byla doma v klidu, kdzy jsem byla v praci tak jsme ji musela davat do klece. Vzhledem k tomu, ze kotec znala od chovatelky tak nacvik byl rychly, okamzite pochopila, ze tam ma chrnet. Mno a to me prekvapilo, ze kdyz jsme ji tam davala rano, tak proste neknourala ani kdyz jsme odesla! A prave behem toho kelcovani jsem ji "naucial" tenhle ritual a pak uz dala pokoj

A jen tak mimochodem mozna prijde den kdy budete na tuhle uzasnou zavislost sveho psika moc vzpominat

Jo a kdyz je sam tak mu tam dejte neco smradlavyho cemu neodala, je to bigl melo by to byt zravy, takze susenej bykovec, usi atd. a on bude casem radis zrat nez kousat dvere... Mozna, mozna taky ne

Andy Lodová
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2009 21:12
- Nahlásit

to je mi jasný už teď, že na jeho závislost budu vzpomínat, nejraději bych se uvrtala jenom doma a byla pořád s ním ale je mi jasné, že když to nejde, tak tímhle ubližuju hlavně jemu. dneší večer je pokrokem. nechávám ho chvíli vždycky na chodbě a už tam nepláče. pak ho pustím k sobě a zase ho tam dám. nechválím, nevítám, když ho tam dávám, říkám "čekej"

jinak v pelíšku má naše ponožky pořád si je tam tahá, tak jsem mu tam dvě nechala

ještě bych se Tě chtěla zeptat - ty chodíš venku s bíglíkem bez vodítka? jak dlouho jsi ho učila přivolání? náš Charlie moc dobře chápe, že ho voláme, ale když je pro něj něco zajímavějšího k očuchání, tak prostě dělá, že neslyší. když přijde, dostane pamlsek. ale zatím s ním chodím bez vodítka jen pozdě večer, cca okolo 12, když jde naposled čůrat a pak ráno kolem 6, když mám jistotu, že nepotkáme jiného pejskaře.

Kniga
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2009 21:29
- Nahlásit

Andy no asi takhle, bylo mi receno, ze stenitko ma chodit na volno, ze do pul roku se nemam bat, ze by zdrhla, ze at si zvyka me hlidat... No poprve utekla kdy ji byly 4mesice a tyden...
Uplne na volno s ni nechodim, nezvladla jsem to, dle meho a zkusenosti vetsiny paniku od biglu (cest vyjimkam) se privolani s biglem piluje cely zivot (nebo minimalne do tech 5-6 let, kdy se zklidni. Ano jsou vyjimky co chods s biglema volno, ale naproste vetsine nekdy taky utek a nebo jsou to silne psi osobnosti a proste to snimi umi. Ja moc ne... Spoty ma za sebou dokonce 16 hodinovy utek, letos v dubnu, v prostredi kde byla poprve v zivote a to stylem ze zdrhla z pokoje, z budovy a pak pres plot do lesu a poli... no ted to ma tak, ze kdyz to jde a jsme mimo silnice, zeleznice tak jde na stopovacce a to se celkem da, ale musims e ji fuzrt venovat, jinak jde na voditku.... tady par veci ktere ted dodrzuju a je fakt ze od toho dubna mi neutekla na dyl nez na dve tri minuty (ovsem i t ymuzou nekdy rozhodovat o zivote). Dejte si bacha na velek ptaky - vrany, holuby, za tema Spoty zcala zdrhat...

1) Pistalka - koupila jsme si pistalku a zacla ji pouzivat, netrenovala jsem ji jak se pise v knizkach,ale trenovala jsme ji jako klikr. Tedy doma jsme ji ctrnact dni piskala, Zacla jsem tak ze jsme sedela vedle ni, piskla signal a hned ji vrazila obr namku (kolecko jinak zakazanyho salamu) todle jsme udelala trikrat. Pozdeji behem dne jeste nekolikrat. Pak dalsi dny zas a zas... pak jsme piskla v jiny mistnosti a pochopytelne ihned dobehla a zase dostala namku. Pouzivala jsme zamerne namky neobvykle a treba i ty co ma normalne zakazane viz klobasa ci salam, ale je dulezity v tom psovi proste vyvodit reflex, piska se panicka ma naminku. Diky tomuhle mam navraty kdyz SPoty zdrhne (ne ze by zdrhala casto, ale stalo se ) do tech dvou minut (od zapiskani). Piskanim setrit, staci signal zapiskat jednou, pes ho moooc dobre slysi, nema cenu piskat znova jen ho tim utvrdite, ze proste namka pocka... kdyz by treba prestal po case chodit - Spoty prestala nebo lepe receno sla ale takjak popisujete privolani, sla ,a le cuchala si, obcas se zastavila, tak pak zase doma upevnuju ten reflex tim piskanim a strkanim naminek.

2) Aportek-Balonek
- kdyz s ni jdu na prochazku a chci ji hazet balonek, nikdy nehazu pred sebe, protoze tam muze balonek dopadnout do mista, kde neco "voni" apes ztrati zajem o balonek ale vyleti po stope, ale zasadne za sebe, takze balonek dopadne tak do me stopy a zaroven se psovi vzdaluju, coz posiluje to ze chytne balonek a bezi za mnou.

3) Tam kde zdrhla uz na volno nesmi - Delala jsem strasnou chybu ze jsme se ji snazila odnaucit zdrhat na miste kde se ji utek mockrat povedl, kde proste vi ze jsou zajicci, to mi kazilo vsechno, takze proste tam kde zdrhne tak tam minimlane dva mesice nesmi mit sanci zdrhnout (tedy voditko) pokud tam zdrhala vickrat tak proste dozivotni voditko v tech mistech... Treba u pole proste volno nedostane, ani na stopce, protoze vi ze je to pole a co ze je tma dobreho, v zahradkarsky kolonii, kde driv zdrhala ted chodi na stopce a pohoda, to same v lese - tem ji jen buzeruji, ze musi chodit po ceste, nejlepe za mnou (vysvetlim pozdeji) nesmi cuchat po okoli protoze to by vzala roha 100%

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání