Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Chov psů, chovatelství / Reklamace štěněte s průkazem původu
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
anulka3
Člen
# Zasláno: 16 Led 2009 16:03
- Nahlásit

Dobrý den, prosím o radu či předání zkušenosti!

V létě jsem koupila štěně s PP z registrované chovatelské stanice. Štěně mi bylo prodáváno jako bezvadné, tj. vhodné k vystavování a uchovnění. Bohužel jserm postupně objevovala problémy, které tomuto brání - za nejzásadnější považuji chybějící/nesestouplé varle (dle vyjádření veterináře se varlátko vůbec nevyvinulo).

Chovatelku jsem na tyto vady emailem upozornila, chovatelka se přihlásila k odpovědnosti za vady - navrhla kompenzaci snížením zaplacené ceny a sama navrhla termín, ve kterém mi finanční prostředky zašle (toto jsem považovala za solidní jednání a nabídku přijala). Tím ovšem vzájemná komunikace skončila - peníze mi nikdy nebyly doručeny a chovatelka od té doby nereaguje na jakýkoliv pokus o kontakt (emailem, telefonicky, písemně).

Domnívám se, že na prodej štěněte se přiměřeně vztahuje ustanovení Občanského zákoníku, kde se v § 616 posuzuje tento stav jako tzv. rozpor s kupní smlouvou. Toto ustanovení říká, že prodávající odpovídá kupujícímu za to, že prodávaná věc je při převzetí kupujícím ve shodě s kupní smlouvou, zejm. že je bez vad. Dále Občanský zákoník říká, že rozpor s kupní smlouvou, který se projeví během šesti měsíců ode dne převzetí věci, se považuje za rozpor existující již při jejím převzetí. Vzhledem k tomu, že jde o vadu, kterou nelze odstranit a která brání tomu, aby "věc" mohla být řádně užívána jako věc bez vady, mám jako kupující právo na výměnu věci nebo mám právo od smlouvy odstoupit, případně na přiměřenou slevu z ceny věci.

Štěně s PP mám poprvé a jsem velmi zklamaná přístupem chovatelky ke vzniklým problémům (snad je to případ výjimečný....).

Poradí někdo, do dál?

Pentas
Člen
# Zasláno: 16 Led 2009 16:08
- Nahlásit

anulka3
no nevím ,ale nám špatně přezubila fenka a pouze jsme to chovatelce sdělili,i když jsme z toho také byli velice smutní,jenže ten hafan za to nemůže.A domnívám se ,že ani ta chovatelka nemůže za nesestouplé varle.Ona vám prodala štěndo v dobré víře,že bude v pořádku.A co když se nevyvede DKK?

Mar
Člen
# Zasláno: 16 Led 2009 16:10
- Nahlásit

Pentas
no hele, ja takhle pred 4 rokama taky koupila psa s obema varlaty, a cca za 3 dny jsme sli k nasemu vetovi na prohlidku a on ihned zjistil,ze pes ma jenom 1!

takze si mylsim,ze pokud se ani nevyvinulo, nebylo tam ani v dobe odberu stenete a chovatelka anulku3 pekne napalila.......

Fifi
Člen
# Zasláno: 16 Led 2009 16:17
- Nahlásit

Ono nekdy varlatko muze u maleho stenete stresem z prevozu apod opravdu zalezt. A pokud nebylo vubec vyvinute, tak to muselo snad byt jasne hned pri koupi, ne?
Nebo si anulka3 stene pri prevzeti nezkontrolovala?
Jinak zalezi, co je psano v kupni smlouve, pokud jste podepsala, ze prebirate stene zdrave, a do 6 tydnu jej nereklamovala, tak je to pak uz jen o slusnosti chovatele. Zda vam vrati cast penez nebo ne.

anulka3
Člen
# Zasláno: 16 Led 2009 16:20
- Nahlásit

Dle mého názoru to má 2 aspekty:
1) veterinář nám sdělil, že se varlátko nikdy nevyvinulo (tzn., že to zkušená majitelka CHS nepoznala?) - štěně jsme si kupovali ve věku 4,5 měsíce
2) cenu jsem platila (docela vysokou) za psa vhodného k uchovnění....teď jsou mu papíry k ničemu

Občanský zákoník se skutečně staví ke koupi zvířete jako ke koupi věci (to jsem konzultovala i s právníkem... - soudnímu sporu bych se chtěla vyhnout, asi by se to chovatelce prodražilo.... ale pokud nebude jiná cesta, půjdu do toho).

Karel
Člen
# Zasláno: 16 Led 2009 16:38
- Nahlásit

anulka3
O jake plemeno psa se jedna?

Pentas
Člen
# Zasláno: 16 Led 2009 16:41
- Nahlásit

anulka3
no v tomto věku je to již vcelku jasné,myslel jsem,že se bavíme o cca 8 týdnech

anulka3
Člen
# Zasláno: 16 Led 2009 16:46
- Nahlásit

Anulka3 si skutečně varlátka nezkontrolovala - jedná se o čivku, takže s dlouhými nehtíky jsem nebyla schopna ty "hrášky" najít... ( (navíc poprvé takhle maličkatý pejsek!).

Každopádně mám písemné vyjádření veterináře, že varlátko skutečně NIKDY nebylo a kamaráda právníka...., písemných "důkazů" také dost a navíc vyjádření chovatelky, kde se přihlásila k odpovědnosti za tuto vadu a sama navrhla kompenzaci.

corgi
Člen
# Zasláno: 16 Led 2009 16:56
- Nahlásit

anulka3
Ve 4,5 měsících by mělo být varle sestouplé a divím se, že jste to nezkontrolovali při převzetí! Nám dokonce sama chovatelka obrátila psíka břichem nahoru a ukázala dvě sestouplá varlata - já bych to ovšem stejně udělala sama, když vím, že na psu chci chovat. Možná taky záleží na tom, jak řekla Fifi, jestli jste ve smlouvě podepsali, že přebíráte zdravé štěně bez vad, ale to nevím jistě, paragrafy jsem nestudovala.
Přezubení je jiný případ, protože tam nikdo neví, jak dopadne, ale varle je varle
Zkusila bych na chovatelku uhodit s tím, že jste situaci konzultovali s právníkem a že ten shledal, že jste v právu. Kdyby to s ní nehnulo, tak zkuste vyhrožovat soudem, to většinou na Čechy funguje Jinak spoléhat na to, že majitel CHS je zkušený nebo snad slušný člověk, to není moc dobré. Vždyť CHS si dneska může pořídit každý moula...

kachna_
Člen
# Zasláno: 16 Led 2009 16:57
- Nahlásit

anulka3
Pročti si tohle
a tohle je diskuse na podobné téma
Reklamace je ze zákona na zvíře 6 týdnů, záleží asi na tom, zda se podaří prokázat, že v té době bylo reklamováno, že zviřátko nemá sestouplé varle.

Baileys
Člen
# Zasláno: 17 Led 2009 20:05
- Nahlásit

Tak já se přidám taky! nevím,kde pan Dr přišel u psa na 6 měsíů,ale pes je brán jak píše kachna_ dle zákona na reklamační lhůtu 6 týdnů...
Taky jsem díky "povedenému" majiteli toto řešila a nebylo to vůůůbec příjemné+výhružky soudem apod.. Snad už se to nikdy nestane!!
A varlátko:to se mi stalo ted u MK,v 9týdnech nebylo jedno hmatatelné,tak jsme si to dali do smlouvy,sice mně paní zvláštním způsobem o vrácení peněz oslovovala,ale do věku štěněte 5,5měsíce,měla sníženou částku zpět.
Prostě pejsek není věc,jistě ani chovatelé nechtějí odchovávet vadné štěňata,ale budoucí majitelé k tomu tak musejí přistupovat!! Nikdy přece nemohu říci:ano, prodávám Vám interšampiona,plemeníka,mistra světa apod!!
Snad máte psíka rádi i tak!

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 18 Led 2009 08:23
- Nahlásit

Po mně někdo chtít takhle vrátit prachy za štěně, tak mu v žádném případě nevrátím jakousi poměrnou část, ale beru si psa zpět a vrátím plnou částku. Protože bych tomu člověku už nikdy do budoucna nemohla věřit. Psy jsem dávala v dobrém stavu a všichni měli sestouplé kuličky, když bylo některé živější, pomalejší, na všechno jsem majitele upozornila a napsala si do smlouvy, že jsou se stavem psa srozumění a zkontrolovali si ho, dávala jsem psy lidem, se kterýma si tykám a někdo mi něco takového udělat, tak to beru jako podraz proti naší společné úmluvě a radši si psa nechám, i kdybych ho měla do smrti vydržovat. Kdo ví, co by si takový majitel štěněte vymyslel příště.

ata
Člen
# Zasláno: 18 Led 2009 12:49
- Nahlásit

Já měla teda přímo ve smlouvě napsaný, že pokud špatně přezubí a nebude moct kvůli tomu být uchovněn, že dostanu určitou částku ceny zpátky. Platila jsem totiž cenu za výstavního psa a pokud by špatně přezubil měla bych jej za cenu mazlíka.
Ale opravdu záleží na sepsané smlouvě a pejska při odběru pořádně prohlédnout. Já i s každým novým přírustkem chodím hned na prohlídku k veterináři.

Erin
Člen
# Zasláno: 18 Led 2009 13:10
- Nahlásit

anulka3

V létě jsem koupila štěně s PP z registrované chovatelské stanice. Štěně mi bylo prodáváno jako bezvadné, tj. vhodné k vystavování a uchovnění. Bohužel jserm postupně objevovala problémy, které tomuto brání - za nejzásadnější považuji chybějící/nesestouplé varle (dle vyjádření veterináře se varlátko vůbec nevyvinulo).

předpokládám,že jsi kupovala štěndo na smlouvu,tu jsi si přečetla a štěndo důkladně prohlídla(že jsi nechtěla,protože máš dlouhé nehty,je tvůj problém).

sama při prodeji nutím kupujícího,aby varlata zkontroloval.Nutím ho mimo jiné i kontrolovat deklarovaný skus uváděný ve smlouvě vizuálně odsouhlasit.
Myslím,že jsi sama podcenila kontrolu štěnda při koupi,ikdyž varle mohlo být,ale neopatrnou manipulací, stresem se zatáhlo do dutiny břišní .

Citera
Člen
# Zasláno: 18 Led 2009 14:31
- Nahlásit

anulka3
Jak dlouho po koupi štěněte jste zjistila, že nemá jedno varle? Kdy jste to oznámila chovatelce? Tohle je dost důležité.

Jinak si tohle ani moc nedovedu představit, že by se při odběru nekontrolovala varlata, zvlášť když majitelům záleží na výstavách a uchovnění.

Smečka
Člen
# Zasláno: 18 Led 2009 16:26 - Změnil/a: Smečka
- Nahlásit

anulka3
Mého prvního československého vlčáka jsem kupovala jako štěně vhodné pro výstavy a chov. Vyrostl z něj obrovský pes, který se víc než vlku podobá lednímu mědvědu (takže na výstavy nevhodný) a má těžkou Dkk. Nikdy mě nenapadlo chtít po chovatelích nějakou náhradu. Zvíře není věc a nedá se odhadnout jak se vyvine. Chovatel nemá slibovat a majitel si má zvíře pořádně prohlédnout. Případně s ním zajet k veterináři, pokud sám neví. Když jsem prodávala svůj první vrh čévéček nikomu jsem žádné záruky nedávala a pokud by někdo chtěl do smlouvy zakotvit vrácení peněz z podobných důvodů jaké uvádíš, neprodala bych mu ho. Pes je především kamarád, není to věc s lepší nebo horší jakostí.
Varle mohlo ve 4,5 měsících putovat a později mohlo atrofovat. Možností je víc než že varle je či není. Co když psu nenarostou zuby, bude trpět nekterou z degenerativních chorob, které jsou u čivav běžné? Budeš chtít další peníze?

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 18 Led 2009 16:34
- Nahlásit

Smečka
Když jsem prodávala svůj první vrh čévéček nikomu jsem žádné záruky nedávala a pokud by někdo chtěl do smlouvy zakotvit vrácení peněz z podobných důvodů jaké uvádíš, neprodala bych mu ho.
Tak nějak.

Biluška
Člen
# Zasláno: 18 Led 2009 17:42
- Nahlásit

Svoji první šeltii jsem kupovala za účelem výstav a chovu. Lámala jsem z chovatele "záruku", že fenka bude na výstavy. On mi doslova řekl " nikdo vám nedá záruku, že z toho štěněte bude interšampion". Z Hesinky taky skutečně nebyl a nikdy by mě nenapadlo chtít zpátky peníze, nebo dokonce vracet psa

Baico
Člen
# Zasláno: 18 Led 2009 17:59
- Nahlásit

anulka3
Já když jse si brala svého psa, tak mě chovatel odvezl k veterináři, který ho přede mnou prohlédl a dal potvrzení o prohlídce do petpasu. Varlátka jsem si sama zkontrolovala, měl je obě. I v protokolu o přejímce vrhu bylo poradkyní chovu potvrzeno, že je vše v pořádku. Přesto mu běhěm prvního týdne u nás jedno uteklo a už se nevrátilo. To se prostě stává. a musím říct, že víc je z toho špatná chovatelka i majitelka krycího psa. Chovatelka mi ihned nabídla vrácení pěněz a výměnu štěněte. I přes to, že jsem měla podepsanou smlouvu, že štěně je o.k. Je to o přístupu obou stran.
Jinak by mě zajímalo, jak veterinář může říct, že varle nikdy nebylo, když pejska nezná od narození? To mi přijde fakt divný.

Roxana
Člen
# Zasláno: 18 Led 2009 18:01 - Změnil/a: Roxana
- Nahlásit

zem se do teho motam ... ale ja osobne bych tez neprodala stene nekomu, kdo primarne nechce mit psa kamose, hlavne ale zarucenyho sampiona vsech zemi, chovnou fenu a supr kryciho psa
A za druhy nechapu, ze nekdo s takovyma ambicema teda sazi na stene, u kteryho fakt NEMUZE bejt v osmi tejdnech jasy, jakej dospelec z nej vyroste, a misto toho nekoupi uz juniora, kterej uz ma vse hotovy, at varlata, zuby, srst nebo treba kycle ...
edit - prehlidla jsem, ze psik byl trochu strasi ... a dotycna si vsechny pozadovane nalozitosti nezkontrolovala kvuli dlouhym nehtum ..

Ivisek77
Člen
# Zasláno: 19 Led 2009 17:29
- Nahlásit

taky jsme kupovali štěně s pp a doufáme,že se podaříA když ne,tak je to prostě člen rodiny a neumím si představit,že bych ho reklamovala?Vím,že v zákoně je uveden pes jako věc,ale člověk který takto k pejskům přistupuje by si psa vůbec neměl pořizovat?A pokud chce psa na chov,tak ať si pořídí už dospěláka.
Na druhou stranu,když už to chovatelka uznala a sama navrhla tento způsob urovnání,nechápu proč dělá mrtvýho brouka?Taky by mě zajímalo,kdyby řekla,že si bere psa zpátky jak by to dopadlo?

mac1
Člen
# Zasláno: 19 Led 2009 17:48
- Nahlásit

myslím, že třeba přezubení a chybějící varle jsou trochu rozdílné věcim o chybějícím varleti musela chovatelka vědět a zřejmě zneužila neznalosti začátečníka , ostatně to, že už nijak nekomunikuje , cosi napovídá. To, že si nezkušený člověk neprohlédne pořádně štěndo, na tom není nic divného

Mar3
Člen
# Zasláno: 19 Led 2009 20:39
- Nahlásit

mac1
souhlas - ve vsem. jako ja osobne bych cast penez mozna chtela vratit - asi ten rozdil mezi cenou "vystavaka" a "mazlika" . . . . na druhou stranu proc ne? samo,bych psa nedala, NIKDY a zanic, ale kdyz uz za nej utratim horentni sumu, chovatel neco zapre, pak slibi nahradu, a pak neodpovida.........tak to uz samo o sobe je nejaky divny......

Evicka
Člen
# Zasláno: 20 Led 2009 07:26
- Nahlásit

Napíšu postřeh ze strany chovatele čistokrevných psů s PP. Třeba to pomůže. Předně záleží na tom, co je napsáno v kupní smlouvě, zda obsahuje nějakou klauzuli o tom, v jaké je pes kondici, zdráv, nebo co vám jako kupujícímu smlouva garantuje. Obená lhůta pro reklamaci zvířat je skutečně pouze 6 týdnů a vztahuje se pouze na vady, o kterých chovatel věděl, které zatajil nebo na ně neupozornil. Tzv. skryté vady, které mohou vyjít na povrch jsou problematické, protože i každý slušný chovatel se snaží produkovat jen zdravá zvířata a pokud o tom nevěděl, je to vždy jen a jen na dohodě, jak to s majitelem vyřeší. V případě varlete u štěněte 4,5 měsíců bych to viděla skutečně za pochybení chovatele, protože v tomto věku by již varlata měla být sestouplá obě. Je možné, že to chovatelka nekontrolovala dosti jasně, prostě to zanedbala, což ji ovšem nezbavuje odpovědnosti. Nejlepší je se dohodnout. Zkuste to ještě jednou. Právník je drahý, je to na dlouhé lokty.
Rozhodně jsem měla já osobně reklamačku jen jednou. 3lo o skryté kloubní onemocnění, které vyšlo na povrch až zhruba ve 4 letech fenky. Což mě už samozřejmě vůbec nemuselo zajímat, ale protože celá naše x letá práce a dobré jméno by bylo poškozeno, nabídla jsem majitelce jako kompenzaci nové štěně, až se pro něj rozhodne a to pouze za cenu nutných výdajů (očkování, tetování,PP,atd). Fena je p operacích a žije, ale moje nabídka trvá. Prostě dobré jméno a pověst se mezi slušnými chovateli cení. Tak přeji hodně štěstí a přeji vám, aby to nedošlo až k soudnímu jednání, i to je občas nezbytné. Jako prevenci těchto stavů považuji vždy dobře napsanou kupní smlouvu.

Petrucha
Člen
# Zasláno: 20 Led 2009 11:29
- Nahlásit

Jako chovatelka mohu napsat, že tato situace je poměrně složitá. Jak mnozí zmiňují, každý chovatel (téměř každý) se snaží odchovávat zdravá štěňata s velkými ambicemi. Bohužel ne vždy se to podaří a hlavně na konečný výsledek si musí všichni zainteresovaní dlouho počkat. Každopádně chovatel který nemá co schovávat či zakrývat se nebojí novým majitelům předat štěně s mnoha doklady. Kupní smlouva je samozřejmostí a každá dobrá smlouva obsahuje článek o zdraví štěněte. V mojí smlouvě jsou možnosti, které konkrétní zvíře vystihují. Tedy bez závad nebo štěně může mít vadu, z které může ještě "vyrůst" (např. špatně nesená ouška či vysoko nesený ocásek - záleží na plemeni) a další možnost - štěně má vadu, která ho již předem vylučuje z chovu (např. zcela chybějící varle). Jenže varle může být i tzv. klouzavé nebo doposud uložené v tříslech. Ve věku 4,5 měs. je však již jisté jaká je realita. Ptáte se k čemu jsou možnosti? Majitel přeci potvrdí svým podpisem, že zvolená byla odpovídající možnost. Tím je každý nový majitel mého štěněte (včetně laiků) donucen štěně zkontrolovat. Aby bylo vše ještě podloženo, dávám každému majiteli kopii zápisu o kontrole vrhu, který vyhotovuje poradkyně chovu. Tento doklad obsahuje povinné tázací pole na varlata u každého štěněte (samce). Samozřejmě tento doklad nemá každé plemeno stený, netuším jak vypadá u plemene čivava.
Ještě bych ráda řekla, že pokud veterinář, který štěně anulce3 kontroloval potvrdil, že nikdy žádné druhé varle nemělo, je jasnovidec. Obávám se totiž, že bez pitvy toto nelze prohlásit, natož potvrdit.

brut
Člen
# Zasláno: 20 Led 2009 11:45
- Nahlásit

Prostě dobré jméno a pověst se mezi slušnými chovateli cení.
Naprosto souhlasím a můžu napsat jeden "příběh" přímo z naší rodiny....
My máme zkušenost z vadou štěněte.... už od začátku Balinka jemně napadala na nožku, ale vzhledem k tomu, že zrovna do ní dostala den před převzetím žihadlo a nožička byla mírně oteklá, tak se nad tím nikdo nepozastavoval. Jenže kulhání pokračovalo, po větší námaze se i zhoršilo a tak se došlo na veterináře, který udělal několik rtg snímků a zjistilo se, že má tzv. dutou nohu. Jediná možnost léčby byla operace na klinice v Brně ( poměrně finančně náročná). Ve chvíli, kdy se diagnozu dozvěděla chovatelka, tak rovnou nabídla navrácení celé kupní částky, aby pokryla operaci Balinky.

Myslím, že toto jednání zasluhuje obrovské ocenění a do dneška je pro mně vzorem slušného jednání, zájmu o štěně, které předala novému majiteli, ale i lidskosti.

Roxana
Člen
# Zasláno: 20 Led 2009 12:11
- Nahlásit

Petrucha
oc pekne napsany a dik za par tipu

Evicka
Člen
# Zasláno: 20 Led 2009 14:41
- Nahlásit

Petrucho, souhlasím s tebou, že pokud poradkyně chovu kontroluje každý vrh, tak zásadní chba by byla zjištěna. Ale u plemen, kde je chov volný při splnění chovných podmínek daného Klubu, je jen na chovateli, jak si svůj vrh zkontroluje a jak za něj v případě předání ručí. Taky máme ve smlouvě volné řádky, kam se ručně u každého štěněte doplňují některé údaje. Někdy to není potřeba, ale někdy ano. A kryje se tím i chovatel i kupující. Ne všichni kupující se totiž časem prokáží jako seriozní a tak dobře napsaná smlouva kryje chovatele před různýmy špekulanty a mudrlanty, kteří si to třeba po pár týdnech rozmyslí a štěně chtějí vrátit z důvodů, které si vymyslí. To už jsem taky zažila a kupní smlouva mě v podstatě zachránila před zbytečnými nepříjemnostmi.
Prostě slušný chovatel se může snažit, ale příroda to prostě někdy zařídí jinak, genetika je věc složitá a pokud neznáme několik generací zpět, vyskytnout se může cokoliv. Vše ostatní je už jen o přístupu lidí kolem. Bohužel ne všechny stanice jsou slušné a některá plemena, obzvláště ta maličká a poměrně módní se stále ještě chovají na kšeft, psy s PP i bez PP nevyjímaje. Takže je to také o referencích na danou stanici, eventuálně před koupí štěněte kontaktovat několik stanic, zajet se podívat a vůbec neukvapit se. Vždyť psího partnera si kupujeme na dlouhé roky, tak bychom měli vybírat z rozmyslem.

anulka3
Člen
# Zasláno: 22 Led 2009 10:28
- Nahlásit

Dobry den,
dekuji za vsechny reakce - rada bych take neco upresnila:
1) pejska jsem si kupovala jako spolecnika a to, ze neni "dokonaly" neznamena, ze bych ho nemilovala nebo ho dokonce chtela vracet!
2) chtela jsem znat vas nazor na chovani chovatelky, ktera dle meho nazoru vedela (v dobe, kdy bylo steneti 4,5 mesice a chovatelka je to velmi zkusena), ze mi prodava stene s vadou a presto nemela problem si rici o plnou cena jako za bezvadneho psa
3) neverim informacim o varleti "ztracenem" v dusledku stresu z prevozu nebo zmeny prostredi.... (kampak odeslo?) - veterinar prece dukladnym prohmatanim briska zjisti, zda varle NEKDE je nebo neni

Dale nerozumim jednani chovatelky, ktera se pisemne prihlasi k odpovednosti za vadu (to skutecne probehlo!), navrhne mi kompenzaci a urci si sama termin pro zaslani teto kompenzace (ja jsem ji sama nenavrhovala NIC!!!!) - a pak se mnou zcela prestane komunikovat.....

To, ze jsem nepoznala, zda pejsek ma sestoupla obe varlatka nebo ne, je skutecne moji chybou - je to mozna take tim, ze jsem vzdy mela a mam pejsky vetsi, kde neni problem tohle zjistit. U civavy mi to pripada skutecne docela komplikovane - kdo mel stene, snad potvrdi!!!!

žofka
Člen
# Zasláno: 22 Led 2009 11:10
- Nahlásit

anulka3
Nepotvrdí,není to komplikované,jen se to musí umět a taky musí být zájem tohle zjistit.
Sleduji tuhle diskusi od začátku,ano chovatelka se sice nechová moc fér,ale nevěřím,že tohle jste zrovna chtěla slyšet,když je to nad slunce jasnější.
Vyhrožovala jste právníkama,soudama,ale nějak vám uniklo,že za jedno,jste na to přišla trochu pozdě,což světčí o tom,že jste docela dlouho štěně vlastnila, aniž by jste si ho důkladně prohlídla a že jste neměla ani při koupi štěněte snahu varkátka kontrolovat. Když to neumíte,mohla jste požádat chovatelku,ale to vás nenapadlo.
Na začátku jste psala,že jste chtěla psa na výstavy,teď zase tvrdíte,jen jako společníka. No,máte v tom trochu chaos a hlavně v tom,že jste tady očekávala zcela jiné reakce.

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání