| Autor |
Zpráva |
Radecha
Člen |
# Zasláno: 18 Kvě 2008 18:49
- Nahlásit
Neessi
Kdo z veterinářů to tedy používá - konkrétně? Nebo kde se to používá, v jaké laboratoři?
Diagnostika březosti je rutinní záležitost, provádí se denodenně, ale ani na spec. gynekologickém semináři (speaker MVDr. Láznička) se o takové možnosti nezmiňovali. Skripta Veterinární gynekologie (Doc. MVDr. R. Doležel, Prof. MVDr. E. Kudláč, DrSc.), a interna malých zvířat Small Animal Practise - ani stopy. Tak by mě opravdu překvapilo, kdyby se březost dala diagnostikovat tímto způsobem a naše i zahraniční odborná veřejnost by to ignorovala. Ale bylo by to fajn.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 18 Kvě 2008 18:58
- Nahlásit
Radecha
Kdybych znala někoho, kdo teď má březí fenku, tak bych obětovala těch 20Kč a nechala ji načurat na ten lidský testík a bylo by mi to hned jasné
Jinak co znám vety z olomoucké kliniky na třídě Míru, tak mi taky svorně tvrdili, že u fenky březost poznat nejde, bo nevylučuje do krve nic mimořádného, co by odlišovalo krev fenky březí od krve fenky nebřezí, ten hormon, co indikuje lidskou "březost", mají fenky v krvi furt (tak mě napadá, jestli ta lidská zkouška nevyjde pozitivní i pro nebřezí fenky - zkusil to někdo?)
Ale pouze praxe je zkušebním kamenem všech doměnek.
|
Radecha
Člen |
# Zasláno: 18 Kvě 2008 19:06
- Nahlásit
aren
Jo, byl by to převrat. Všichni čekají 3-4 týdny, až bude možné sono...
|
Neessi
Člen |
# Zasláno: 18 Kvě 2008 19:36
- Nahlásit
Radecha
Víš ono někdy v jednoduchosti je ten "zakopaný pes".Co se vetů týká,tak chápu jejich program vyšetření-diagnostikovat pomocí sona.Pro ně není podstatné zjistit rannou graviditu,protože u valné většiny fen stejně dojde k porodu.
Takže smysluplnost detekce gravidity-březosti postrádá potřebu hledat jednodušší metody,když mají k dispozici sono.
Všichni čekají 3-4 týdny, až bude možné sono...
U toho detekčního proužku se taky čeká 14 dní.
|
Radecha
Člen |
# Zasláno: 18 Kvě 2008 19:43
- Nahlásit
Neessi
Prosím ještě jednou - kdo (kde) konkrétně to používá? Veterinář nebo pracoviště? A jak se přesně ten test jmenuje? Opravdu mě to zajímá, nemyslím, že zjištěný časné březosti by nebylo atraktivní, např. u některých nemocných fen je to dokonce velmi žádoucí.
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 18 Kvě 2008 20:11
- Nahlásit
Radecha
Prosím ještě jednou - kdo (kde) konkrétně to používá? Veterinář nebo pracoviště?
sím tě a proč by ti to proboha měla psát???jsme netová diskuze a používají se hlavně zkušenosti lidí z praxe...takys nenapsala kde pracuješ že???a že ten dotaz od Mel padnul tento týden....
|
Neessi
Člen |
# Zasláno: 18 Kvě 2008 20:27
- Nahlásit
Radecha
kdo (kde) konkrétně to používá?
Ale já jsem nikde nepsala,že to používají veterináři.
Testy jsou k dispozici v lékárnách-humánních-čili určené pro ženy(vyrábí je docela dost firem-nejcitlivější jsou francouzské,ale ty jsou dražší-140,-Kč).To,že fungují i pro feny a kočky jsem nezjistila já,ale jeden kolega z oboru(gynekologie) a já jsem se o tom osobně přesvědčila.Náhodně jsem se dozvěděla,že to používají i jiní .Dokonce jeden majitel potkanky potvrdil funkčnost testu.
Sice nevím,co by nemocné feně pomohl,kdyby byl pozitivní,protože ať abortivum,nebo hysterectomie v ranné fázi březosti by jí uškodilo víc.Tady je řešení jedno- porodit císařem s následnou hysterectomií.
|
Radecha
Člen |
# Zasláno: 18 Kvě 2008 20:32
- Nahlásit
sarax
No, to je kapičku něco jiného. Kde pracuji, je, řekla bych, relativně osobní informace. Pokud vím, neuvádí to zde nikdo (stejně jako většinou jméno atd.). Na faktu, že torze může postihnout i jiný orgán než žaludek (nebo v jaké debatě na to přišla řeč), to nic nemění.
Naopak informace o lécích, metodách nebo v našem případě testu není, alespoň pro mě, příliš relevantní, pokud není konkrétní. Nehledej v tom nic špatného, ale odborně to nemá hodnotu, není-li to popsáno nebo za tím nestojí nějaký odborník. Formulace typu "používají to lidi od psů" je ovšem možná pro někoho dostačující, nikomu to neberu.
Navíc nevidím důvod to nekonkretizovat, nemyslím, že by to mohlo někoho poškodit, naopak. Pokud by to opravdu fungovala, byl by to velký pokrok.
|
Radecha
Člen |
# Zasláno: 18 Kvě 2008 20:41 - Změnil/a: Radecha
- Nahlásit
Neessi
To,že fungují i pro feny a kočky jsem nezjistila já,ale jeden kolega z oboru(gynekologie) a já jsem se o tom osobně přesvědčila.Náhodně jsem se dozvěděla,že to používají i jiní .Dokonce jeden majitel potkanky potvrdil funkčnost testu.
No, aby se potvrdilo, že nějaká metoda funguje, je třeba ji testovat, tedy ověřit na dostatečném množství měření. Myslím tedy pro to, aby úspěšnost měření byla statisticky významná.
Sice nevím,co by nemocné feně pomohl,kdyby byl pozitivní,protože ať abortivum,nebo hysterectomie v ranné fázi březosti by jí uškodilo víc.Tady je řešení jedno- porodit císařem s následnou hysterectomií.
To se nedá takto zjednodušit, záleží na nemoci. Hormonální (i jiné) změny spojené s březostí samozřejmě představují pro feny s různými problémy různé riziko. Podobně jako u lidí.
|
Neessi
Člen |
# Zasláno: 18 Kvě 2008 20:42
- Nahlásit
Radecha
Pokud by to opravdu fungovala, byl by to velký pokrok.
Nehledej za vším odborníky.Ve starém Egyptě se HCG zjišťovalo z moči žen na zrnech ječmene.Nestál za tím žádný odborník,vědec...ale empirie.Věda by bez empirie neexistovala.Před 37 lety se HCG zjišťovalo pouze z moči a teprve později se vyšetřovalo HCG ze séra.Já bych to neviděla jako pokrok,ale využití zkušeností.
|
Neessi
Člen |
# Zasláno: 18 Kvě 2008 20:45
- Nahlásit
Radecha
je třeba ji testovat, tedy ověřit na dostatečném množství měření. Myslím tedy pro to, aby úspěšnost měření byla statisticky významná.
A kdo by na tom měl mít zájem?Tržní hospodářství má svá pravidla nastavená na zisk.Raději prodávají vetům sona a analyzátory )
|
Radecha
Člen |
# Zasláno: 18 Kvě 2008 20:50
- Nahlásit
Neessi
A kdo by na tom měl mít zájem? Raději prodávají vetům sona a analyzátory...
No tak prodávají se úspěšně i levnější produkty než sona, zas takovou politiku bych v tom nehledala. Navíc veterinární alternativa produktu, který má využití v humánním lékařství, je téměř vždy dražší. Příslušnými papírky se u zvířat testuje kde co.
|
Sijes
Člen |
# Zasláno: 19 Kvě 2008 09:29
- Nahlásit
No a tak ta šťastná majitelka, které se to povedlo jsem já....Překrytá jiným psem není. Nenechala bych ji samotnou se psem bez dozoru,ani na zahradě, navolno. U první feny se mi něco takového nikdy nestalo. Mojí feně je teď 9 měsíců. Ten pes byl kastrovaný v listopadu. Dneska jsem volala na veterinu, kde byl kastrovaný i on. Měl klasicky obě varle - nevím teď ten termín, kdy je jedno sktyté. Řekl mi, že celý proces vývoje spermie je 2 měsíce, tudíž už tam ani žádné být nemohly.Těch 10% mi vysvětlil tak, že většina kolegů to doporučuje proto, že když ji mohl obskočit kastrát, kdoví jestli ji neobskočil i jiný pes. Já jsem ji s kastrátem nechala proto, že sem věřila, že tam "není co řešit". Je to pes, jehož majitelka je dlouhodobě v zahraničí a psa má u matky, která mu dá akorát nažrat a ven ho nevezme ani na 10 minut....celé její hárání o ni neprojevil sebemenší zájem. ANi ten den, pak jsem odběhla na 3 minutky na záchod a když sem se vrátila šup!Už byly svázaní - to že paní tam byla a koukala na ně nebudu komentovat! Fena je moje, tak jsem si ji měla hlídat já. Když jsem volala na veterinu, kde je non stop , tak sem si říkala, že se mi vysmějou, proč tam vůbec volám. Těch 90 % mě dorazilo, přestože jsem jí říkala, že pes je minimálně 3 - 4 měsíce kastrovaný, panikařit jsem začala až pak.
|
Radecha
Člen |
# Zasláno: 19 Kvě 2008 09:45 - Změnil/a: Radecha
- Nahlásit
Sijes
Víš, někdy je to těžký, páč ne každej majitel je tak zodpovědnej. Jsou případy, kdy se zjistí, že fena je březí, až když porodí (takže to už vlastně březí není )) - z takové "tajné" březosti mám například štěně já.
|
Sijes
Člen |
# Zasláno: 19 Kvě 2008 10:12
- Nahlásit
Radecha
No já sem už celkově nebyla odvázaná z toho, že se vůbec svázali....když jsem volala na tu veterinu, tak jsem se spíš chtěla zeptat, jestli nemám čekat od feny nějakou horší falešku nebo jestli je něco, co by bylo dobré udělat kolem.....No a pak se to teda zvrtlo úplně jiným směrem. A taky jsem nedávno četla o telegonii - tzv. jev prvního samce.....tak to se mi asi vybavilo první, když jsem ty 2 mrchy viděla
|
bullvnouzi
Člen |
# Zasláno: 19 Kvě 2008 11:33
- Nahlásit
Sijes
Ještě je jedno téma na ifauně, tož mrkni. Ale já myslím, že to bude w poho, né?
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 19 Kvě 2008 13:59
- Nahlásit
Náš fox byl přesně týden po kastraci když byla malamutka Wanda v nejlepším. Oba se mohli zbláznit, aby se k sobě dostali, málem zbořili kotec. Po poradě s vetem jsem prostě otevřela branku a nechala ať si užijí. Svázali se třikrát a vet mě ujistil, že pokud by Wanda zabřezla tak se dostaneme do učebnic. Že je to zcela vyloučené.
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 24 Úno 2009 18:56
- Nahlásit
Neessi
Musím zkusit proužek... jsem napnutá jestli se zadařilo krytí . Říkáš 14dní? Takže příští pátek kupuju proužek a v sobotu budu při venčení za trotla Každopádně dám vědět, jak to dopadlo !
|
laguna
Člen |
# Zasláno: 10 Zář 2009 14:37
- Nahlásit
blanulinka1
A jak to tedy dopadlo?
Neessi
Jak se jmenuje ten dražší test?
ráda bych zjistila jestli je fenka březí.
Dík
|