| Autor |
Zpráva |
argosek
Člen |
# Zasláno: 1 Kvě 2008 16:46
- Nahlásit
Smečka
vecer poslu mmsku (nemam jak dostat je do pocitace)
|
Smečka
Člen |
# Zasláno: 1 Kvě 2008 16:53
- Nahlásit
argosek
To můj prehistorický mobil nezvládne.
|
WhiteWolf
Člen |
# Zasláno: 1 Kvě 2008 18:26
- Nahlásit
Smečka
ha, tak už vím kdo jsi
|
Smečka
Člen |
# Zasláno: 1 Kvě 2008 18:53
- Nahlásit
WhiteWolf
Mám se bát?
|
WhiteWolf
Člen |
# Zasláno: 1 Kvě 2008 20:05
- Nahlásit
Smečka
nééé
|
argosek
Člen |
# Zasláno: 1 Kvě 2008 20:40
- Nahlásit
Smečka
tak se prijed podivat osobne. prcky vem klidne s sebou
|
Smečka
Člen |
# Zasláno: 1 Kvě 2008 21:48
- Nahlásit
argosek
Dík za pozvání, ale v dohledné době to moc nevidím...
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 2 Kvě 2008 09:13
- Nahlásit
Falka
naprosto tě chápu, každý si to musí jednou zkusit, kde má své hranice,
říkám já bych do toho nešla, a vím proč to říkám,
odchov pouze v bytě považuju za dost šílenej nonsens,
vůbec chov psů (nikoli držení psa, pozor, chov jako reprodukce) v bytovém domě je věc šílená a ulítlá, a ropzhodně není ku prospěchu plemen.
|
Falka
Člen |
# Zasláno: 2 Kvě 2008 09:42
- Nahlásit
Sali
Díky za názor. Jen bych tě poprosila o přiblížení, proč si myslíš, že je to taková šílenost, odchovávat štěnda v bytě?... Asi to chápu u větších plemen, vždycky stejně záleží na dalších podmínkách a okolnostech (ta kotcová štěnda z velkochovů, kde se jim akorát donese krmení, na tom nejsou líp než byťáci...). Ale jsou přece i plemena, která by ani venku odchovávat nešla.... A potom si nedokážu představit, že bych třeba svou fenku, která je bytová, vyhodila se štěndama na zahradu do kotce. Ona je šťastná, když může být na zahradě, ale jen když jsem tam s ní já, je prostě zvyklá v bytě, pořád se mnou a venku být sama ani nechce. Něco jiného je to zase u feny držené venku....
O co ta bytová štěňata přicházejí? Dejme tomu, pokud mají šanci alespoň 1x za dva dny se vylítat někde na zahradě, kam je vyvezeš...?
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 2 Kvě 2008 11:08
- Nahlásit
Falka
pokud můžu soudit podle sebe, tak odchov v domku upraveném na život se psy s volným přístupem ven a dovnitř má jednu obrovskou výhodu:
umožníš zvířeti naprosto přirozený projev, volný pohyb, ničím neomezovaný vyprazdňování se dle potřeby,
dostatek soukromí i možnost být ve společnosti,
a pořád si ponecháváš možnost mít tzv.bezpsí zonu, bez omezování prostoru pro psy, k čemuž tě byt donutí.
Fena se štěňaty by měla být s porodní přiměřeně topenou bednou umístěna tam, kde na ní můžeš plně dohlížet, a přitom jí nerušíš, a jakmile začnou prckouni opouštět bednu a běhat, potřebují volný prostor a neustále nové podněty pro duševní i pohybový rozvoj. Běh mezi dvěma pokoji tam a z5 to nezajistí.
Chápu že čivava bude mít jiné nároky než SK, ale SK zas takový drobek není, střední a velká plemena se od sebe v krajním pásmu zas tolik neliší, kam pak patří drobnější malinois???
Pokud mají štěňata možnost vypádit psíma dveřma ven na dvůr a zahradu, a odtud dle potřeby zas z5, je celý odchov o něčem jiném. Ony se totiž rychle začnou i venčit hlavně venku, hrát si budou taky hlavně venku, můžou si hrát s čímkoli, co se zrovna doma na koberci neužije, prostě si můžou škodit ad libitum, a pořád se nic neděje. Otužují se, mají dostatek slunečního osvitu, dostatek pohybu,.....jsou lidi, co od 4 neděl už s celým vrhem koušou na hadru, tahaj to za sebou jak prckouní hrozen,... prostě jako příprava na trochu sportovnější život je odchov barákovo-dvorkovo-zahradní naprosto nedocenitelný.
Ideální je mít k tomu venkovní ubikaci, kde pak mají zázemí, a do domu jim přístup od jistého věku kontrolovat.
Krmí se venku, kde si můžou svinit dle libosti a řeší to hadice,....
Jde prostě o to, že odchov pak probíhá jaxi v pohodě, že lidská zona zůstane lidskou, a nikdo není poškozenej.
Je sice lepší nekrýt tak, aby odchov vyšel na zimní měsíce, ale s topenou venkovní ubikací jde i tohle.
|
Falka
Člen |
# Zasláno: 2 Kvě 2008 11:21
- Nahlásit
Sali
No, uznávám, že tohle je asi ideální, a to nejen pro chov, ale i držení psa. Já tohle bohužel k dispozici nemám, takže bych si musela vybrat mezi odchovem v bytě anebo nedopřát fence štěňata. To je taky otázka se štěňaty - každý říká o tom, jestli by fena měla či neměla mít štěňata něco jiného, já věřím, že alespoň 2 vrhy už snad něco málo udělají.
Teď k tomu přistupuju víc pocitově, svojí fenu znám a prostě mi připadá, že by jí ta štěnda prospěla, je taková labilnější, mívá falešky - určitě jí to pomoct nemusí, věřím, že u některých fen je úplně jedno, jestli štěňata mají nebo ne, ale já teď prostě u ní mám pocit, že začíná být taková víc "mateřská" a že by jí štěňátka prospěla, proto to tak řeším, nechci jí o to ochudit. Navíc by to asi prospělo i vzhledem k těm faleškám (fena se po porodu vyčistí... ????). Je to fenka s PP, slušným exteriérem a několika zkouškama a tak není závažnější důvod, proč na ní nechovat.
Pak je tu teda ta možnost zariskovat, počkat na jaro, a na druhý měsíc života štěňat si vzít neplacené volno a odjet na chalupu, kde by měli k dispozici zahradu. Psí dveře tam ale stejně nemáme, takže volný přístup.... no, otevřené dveře . Každopádně asi dostatečný kompromis. Zvážím rizika a zauvažuju o tom .
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 2 Kvě 2008 11:26
- Nahlásit
Je to fenka s PP, slušným exteriérem a několika zkouškama a tak není závažnější důvod, proč na ní nechovat.
Falka
vynechám emoce, moje studený názory tady nikoho zajímat nebudou, o hormonální ochraně před estrogendependentními nádory vím svý, jednou dvakrát za život vrh nic neřeší.
Takže to skutečně důležitý: je-li fenka tak dobrá, že má v kom binaci s neméně vhodným pleleníkem co plemeni přinést, není důvod nechovat.
V tomto případě bych jednoznačně volila variantu léto a zahrada.
|
Falka
Člen |
# Zasláno: 2 Kvě 2008 11:46
- Nahlásit
Jo, je fakt, že to beru více emotivně, jde o mou fenu a chci jí prostě dopřát.... Na feně bez PP, s nějakou zdravotní nebo vážnou exteriérovou či povahovou vadou bych nechovala a emoce bych udržela na uzdě, takhle nevidím důvod, proč se nerozhodovat více pocitově. Nevím, jestli je "TAK DOBRÁ", každopádně jsem přesvědčená, že není hřích chovat na temperamentním zvířeti s chutí do práce a exteriérem na výbornou, kyčlema 0/0 po výběru vhodného krycího psa.
Takže spíš asi budu řešit to provedení. Každopádně díky.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 2 Kvě 2008 11:49
- Nahlásit
každopádně jsem přesvědčená, že není hřích chovat na temperamentním zvířeti s chutí do práce a exteriérem na výbornou, kyčlema 0/0 po výběru vhodného krycího psa.
Takže spíš asi budu řešit to provedení.
velmi rozumný názor.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 2 Kvě 2008 11:54
- Nahlásit
jde o mou fenu a chci jí prostě dopřát
no, pokud jí chceš dopřát i tu odvrácenou stránku reprodukce, ke který dojít může, tak bych nechtěla bejt Tvoje fena, a myslím to vážně. Fakt si myslíš, že mateřství je pro psa vždy zdrojem užití si, aby stálo za to jí to dopřát???
Ale to je moje soukromá věc, odborný znalosti, i zkušenosti, každej si ten svůj pohled na svět tvoří sám, tak s tím nebudu obtěžovat, stačí mi, že ke svým zvířatům se chovám tak, jak mi velí profesní svědomí.
Důvody pro chov na své feně jsi, Falko, uvedla výše a velmi správné a rozumné důvody, chov na takovéto feně je jistě por plemeno SK přínosem, zvl. temperament, chuť do práce, složené zkoušky to ptvrzují, čisté kyčle a výborný exteriér k tomu. Stačí jen vědět, zda v genomu není něco schovaného po předcích, zda sourozenci nemají nějakou AR vadu, a s chutí do výběru plemeníka
|
Falka
Člen |
# Zasláno: 2 Kvě 2008 12:08
- Nahlásit
no, pokud jí chceš dopřát i tu odvrácenou stránku reprodukce, ke který dojít může, tak bych nechtěla bejt Tvoje fena, a myslím to vážně. Fakt si myslíš, že mateřství je pro psa vždy zdrojem užití si, aby stálo za to jí to dopřát???
Upřímě - nevím. Nejsem odborník, jsem hobbysta, mám jednu fenku, kterou miluju a dělám všechno tak, jak mám prostě pocit, že je to nejlepší (a samozřejmě co je v mých silách). Necítím se tak, že bych chov SK u nás nějak zvlášť vytrhla, se svým jedním, max. 2 vrhy.... ale chci mít čisté svědomí. Ale zajímalo by mě, co myslíš tou odvácenou stránkou reprodukce? Jako problémy, komplikace po porodu? Je fakt, že starší fenka MK mojí sestry je měla a nebylo to úplně jednoduchý. A je fakt, že můj názor na tohle je zatím hodně "laický" a nevychází z mnoha zkušeností.... připadá mi to prostě pro fenu přirozené, mít štěnda. Můžou být komplikace a pak to není žádná radost, ale to je u lidí to samý... Chápu (i když si to musím pro sebe pořád opakovat ), že to fena asi vnímá jinak než lidi a možná mám občas tendenci jí trochu polidšťovat (no když jí považuju za svoje "dítě", tak asi fakt mám ), ale ty myslíš, že to je pro fenu "přítěž"? Já si i říkala, že jí prospěje změna, že vypadne z pracovního tempa, bude mít volno od cvičení (což teda můžu udělat i bez štěňat, když bude potřeba, to samozřejmě).... Nevím, asi člověk musí nasbírat víc vlastních zkušeností, aby se přesvědčil o tom, jak to opravdu je. Během 3 let s touhle čubinou jsem změnila názor na víc věcí, to je pravda....
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 2 Kvě 2008 12:24
- Nahlásit
Falka
praxí na tohle přijdeš sama. Ale nerozhoduj za fenu, co je "pro ní" dobré, když k tomu nemáš dostatečné podklady.
Říkej, co chceš TY.
Vše, co uvádíš, chceš TY, nikoliv fena. Ta vůbec neví, do čeho jde...a bude pěkně vykulená, až začne rodit. na prvním vrhu se to teprv bude učit, jak 100hoven...
Kdybys ještě uvedla, že si chceš odchovat pro sebe její dceru/synka, neb Ti ta povaha sedí a chceš mít další podobné či ještě lepší zvíře na práci, a teď se podíváš, co holka dává, a za dva roky jí nakreješ znova a už si jedno necháš, tak by byl další důvod PROČ na ní odchovat tak ty dva tři vrhy.
|
Falka
Člen |
# Zasláno: 2 Kvě 2008 13:46
- Nahlásit
Sali
Je fakt, že to je jeden důvod, možná si pro to jen hledám ospravedlnění. Chtěla bych si po ní časem nechat fenku, ne teď, ale z případného druhého vrhu, až bude čubině tak těch 6-7 let. Klidně bych jí nakryla jen jednou, ale teď ještě dalšího psa nechci a v 6-7 letech je zase pozdě krýt poprvé...
Jinak, když už teda diskutujeme - je lepší krytí odkládat, aby štěnda byli "jarňátka" a mohli lítat po zahradě - i když fence jsou 3, na jaře by jí byly už 4 roky? Nezvyšuje se příliš riziko nějakých komplikací - hlavně pro fenu? Nechci jí vystavovit většímu riziku, než je nutné... Vím, že veti doporučují jako ideální věk 2-3 roky. Od dlouholetých chovatelů jsem zase slyšela, že kryjí klidně poprvé až ve 4 letech... Jenže fena taky nemusí napoprvé zabřeznout.... no, mám prostě dilema.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 2 Kvě 2008 14:02
- Nahlásit
Falka
buď v klidu, a hlavně si to udělej tak, aby to vyhovovalo Tobě, protože jen přes Tvoje duševní a fyzický pohodlí to bude pohoda i pro fenku.
Věř těm, kdo mají velkou osobní praxi, a nech si poradit od nich, já bych se těch 4 let na jaře nebála.
|
Falka
Člen |
# Zasláno: 2 Kvě 2008 14:41
- Nahlásit
Sali
Ok, zvážím to, proberu s chovatelema a uvidím . Díky za diskusi .
|
Smečka
Člen |
# Zasláno: 2 Kvě 2008 19:11
- Nahlásit
Jenže fena taky nemusí napoprvé zabřeznout....
Falka
Jestli je zdravá a není tlustá, rok navíc nehraje žádnou roli.
|