Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Chov psů, chovatelství / Odchov štěňátek při zaměstnání
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
Falka
Člen
# Zasláno: 30 Dub 2008 12:14
- Nahlásit

Ahoj, měla bych dotaz na všechny, kteří mají zkušenost s odchovem štěňat, i když se tím neživí a mají normální práci na plný úvazek.... Ráda bych se zeptala na praktické provedení . Jak jste to řešili s prací, kolik času jste štěnítkům věnovali (je mi jasné že hodně), kde jste je odchovávali, měli jste podporu někoho dalšího atd.?
Ráda bych svojí fence dopřála štěnda, je papírová, uchovněná, absolvovala pár výstav s výbornou i nějakou tu zkoušku a mateřské pudy s ní pěkně mávají . Chtěla bych od ní časem štěňátko, představuju si, že odchovám jeden vrh teď (jsou jí 3 roky, tak aby nebylo na první štěnda pozdě - jinak bych tak nespěchala) a další třeba v jejích cca 6ti letech a z toho si štěňátko nechám. Řeším teď ale, jak to udělat prakticky - dovolenou na celou dobu odchovu si vzít nemůžu. Můžu si snad zařídit pár dnů v týdnu práci z domova, resp. vždycky aspoň půl den... Štěnda bych měla v bytě, je to střední plemeno (SK), takže práce by nejspíš kolem nich bylo hodně, proto se chci zeptat na Vaše zkušenosti a jestli se to i takhle nechá zvládnout... Předem díky.

Biluška
Člen
# Zasláno: 30 Dub 2008 12:29
- Nahlásit

Dá se to zvládnout naprosto v pohodě. Mám dvě podnikání, skoro se nezastavím a odchovali jsme naráz dva vrhy. Při správné organizaci to není problém.
První měsíc života štěňat je naprosto bezproblémový. Fenka se de facto stará sama. My jsme se chodili s krtečkama akorát mazlit, přitom se tak nějak průběžně zkotrolovalo, že všichni rostou, žerou a mají komplet všechny nožičky a ocásky. Když začali lozit ven z bedny a žrát začalo to být komplikovanější. V praxi to vypadalo tak, že jsem si ráno přivstala, pustila štěňata z odchovny do obýváku mezi ostatní psy, uklidila asi tak metrák hovínek a loužiček, nachystala žrádlo a zase to všechno zavřela zpátky a nakrmila. Následně jsem uklidila obývák, neboť za tu půlhodinku byl zase značně znečištěn on Jelikož si pracovní dobu tvořím sama nebyl velký problém totéž zopáknout kolem desáté-jedenácté. Pokud to problém byl museli štěńata vydržet do půl jedné než přijde holka ze školy. Úklid a krmení provedla ona. Mezi jednou a třetí jsem doma pokaždé, to mám volno. Takže v tuhle dobu šli krtečci na zahradu, nebo do zbytku baráku, dle počasí a věku. Když jim bylo pět týdnů narodil se druhý vrh, ale tím, že první měsíc je to fakt bezproblémové jsem o nich skoro ani nevěděla. Po odpolední socializaci následoval opět úklid celého baráku. Večer krmení a úklid odchovny. Opravdu náročné to začalo být až tak od pátého týdne, když už si chtějí hrát a v rámci socializace je důležité, aby si hráli s člověkem. To se musely zapojit do akce obě děti a někdy z časových důvodů i Tomáš (i když ten to vždycky okecal, obzvlášť když mu jeden Krtek počůral nejoblíbenější tričko ). Kdyby jich bylo míň tak se to dá zase zvládnout lépe. Ale bylo jich sedm a to je fakt hodně, i na hraní i na tvoření exkrementů rafinovaně umístěných do pantoflí

Falka
Člen
# Zasláno: 30 Dub 2008 13:09
- Nahlásit

Díky za odpověď . U mě je blbý, že bych nejspíš aspoň na půl dne do práce musela - odpol bych snad mohla dělat doma. Dají se štěnda nechat samotná tak na ty 4-5h? U mě bude další problém s prostorem na odchování, bydlím v menším 2+kk, ale asi se holt na ty dva měsíce nastěhuju k mamce ... tam je to s prostorem o dost lepší .

Biluška
Člen
# Zasláno: 30 Dub 2008 13:15
- Nahlásit

Falka
Dají se štěnda nechat samotná tak na ty 4-5h?
V pohodě i na dýl. Nejsou samotná, mají svoji matku.

U mě bude další problém s prostorem na odchování, bydlím v menším 2+kk
Pokud tam nejsou jiní psi tak to jako problém nevidím. Kdybych měla jenom jednu fenku tak to odchová přímo s námi v bytě. Ale protože mám těch psů jedenáct tak jsem musela vyčlenit extra místnost pro porod a odchov . Ne, že bych plánovala vrhy tak často, ale rodící fena holt není ochotná připustit přítomnost dalších sedmi fen. Kdyby byli přímo v bytě volila bych ohrádku pro štěńata a z té je vypouštět. Stejně jako jsem je pouštěla z odchovny do zbytku baráku. Vřele doporučuju schovat koberce a položit dlažbu Původně jsem si myslela, že obývákový koberec zachráním, ale je to nevyčistitelné

Nahoda
Člen
# Zasláno: 30 Dub 2008 13:29
- Nahlásit

Falka
Zdravím, nejsem žádný velký chovatel, odchovala jsem vloni v létě v bytovce zatím jeden vrh SK, ale asi jsem nejsem silný kus. . .
Narodilo se nám 5 štěňátek, jedno záhy uhynulo, paroxně největší pejsek, to mi také nepřidalo.
feňule nechtěla baštit, měla málo mléka, ale i to se postupem času zlepšilo.
První tři týdny (nebýt těch okolností) pohoda, feňule se vzorně starala, pouze jsem vyměňovala v porodní bedýnce podložky, stále prala atd.
Potom jsem ty malé potvůrky začala přikrmovat, tím pádem po nich feňule přestala uklízet a už jsme se museli starat my. Tolik papírových ubrousků jsem v životě nespotřebovala.
Měla jsem potom 14 dní dovču a pak dalších 14 dní nastoupil manžel, neustále jsme vytírali a uklízeli.
Z tohoto vrhu jsem si nechala 1 fenku a s klidným svědomím můžu říct, že jsem byla ráda, když jsem jim zbalila batůžky a natěšení majitelé si je odebrali do svých domovů.
podle toho co jsi psala, tak jsme na tom úplně stejně, také jsem fenu nechala poprvé nakrýt ve 3 letech a také to byla moje první zkušenost a také mám kníra.
Zvládnout se dá vše. . .

blanulinka1
Člen
# Zasláno: 30 Dub 2008 13:32
- Nahlásit

Co takhle odchovat to v práci?

Koko
Člen
# Zasláno: 30 Dub 2008 13:33
- Nahlásit

Falka
Mám také střední plemeno a jsme čerstvě po štěňatech. Pokud můžeš odpo pracovat doma, zvládnout se to dá. Jestli to není jisté (píšeš "snad") a musela bys být v práci 8h - to bych se docela bála. Měli jsme 7 mimin. Je pravda, jak píše Biluška, že první týdny se stará máma, ale zase je nutná zvýšená péče právě o ni. Fena často pije a jí, musí se mnohem častěji venčit, i v noci. Zpočátku je vhodné jí jídlo a pití nabízet přímo u štěňat, sama od nich většinou nevstane. I na to venčení ji odtáhnout, fena vůbec nechtěla, ale venku vždy přičapla a čůrala neskutečně dlouho. A to chodila po 3 hodinách. Já pracuju v kanceláři na 6h a dělala jsem to tak, že jsem šla na 3h do práce pak na hodinu domů a zase 3h v práci. Taky počítej s tím, že čím víc štěňat, tím větší rachot. Sousedi nemusí být nadšeni, když ve 4 ráno spustí štěňata bojové hry U nás ta ranní aktivita takto probíhala. Všichni se vzbudili jak šli čůrat a kadit, já nastoupila s úklidem, dala jsem jídlo, čekala jsem na další bobky, po jídle se vždy hned kadí A pak přišly ty divoké hry, je to opravdu bugr Od pátého týdne jsem je minimálně 2x denně vynášela na zahradu, tam se krásně vyřádí a unaví.

Sali
Člen
# Zasláno: 30 Dub 2008 18:56
- Nahlásit

Falka
já bych do toho nešla.
Mám za sebou odchované dva dobrmaní vrhy, partner 4, a bez "práce na plný úvazek" jeho maminky, která s námi na našem domečku bydlela, a celé to odpečovala, by to vůbec nešlo, oba odcházíme do práce v sedm ráno a v šest večer se vracíme...ač fena se štěňaty mají své patro s psíma dveřma a výběhem na zahrádku, takže otázka venčení feny se neřeší, tak péče o prckouny zabírá veškerý čas, první dva týdny je to velmi důležité s nimi být a hlídat komfort feny i malých, a pak od konce 3. týdne se začíná přikrmovat, a skutečně je třeba s nimi být a věnovat se jim, jak začnou běhat a choděj ven, je třeba s nimi pořádat lovecké hry, neustále po nich uklízet, aby z baráku nebyl kotec, a v pěkném počasí je brát dovnitř jen na noc...
V bytě bych do toho nešla vůbec, to je agonie pro psa i člověka, odchovávat notabene velké plemeno a plný vrh,
a na baráku si dávám záležetm, aby kotec byl jen pro dospělé a jen když nejsme doma...
Nějak to odplácá každý, ten odchov, a na osmém týdnu štěstím bez sebe zapakuje baťůžky, ale CO si počnete, když se prckouni neprodají, a někteří budou s vámi do tří čtyř měsíců?

Smečka
Člen
# Zasláno: 30 Dub 2008 21:46
- Nahlásit

Falka
V bytě bych do toho v žádném případě nešla.

argosek
Člen
# Zasláno: 30 Dub 2008 22:08
- Nahlásit

ja uz bych do toho take nesel. kdyby zustalo aspon 5 stenat, moh jsem vydelat aspon stokoruny, ale ted uz jsem ve ztrate a to pak clovek je na ty psy akorat nasranej.

Smečka
Člen
# Zasláno: 30 Dub 2008 22:20
- Nahlásit

argosek
Však tys do toho také nešel, šli do toho sami

argosek
Člen
# Zasláno: 30 Dub 2008 22:32
- Nahlásit

Smečka

protoze jim to politicky nemysli! a ukazalo se, ze ani ekonomicky!

Smečka
Člen
# Zasláno: 30 Dub 2008 22:39
- Nahlásit

argosek
Už se ukázalo? Vždyť zatím jen susaj.

argosek
Člen
# Zasláno: 30 Dub 2008 22:40
- Nahlásit

Smečka

ale starejm to nemysli, mladi jen cucaj a snazi se chodit a maj modry oci a jeden je desne urvanej a porad by neco chtel . zitra vyfotim mobilem a poslu.

Smečka
Člen
# Zasláno: 30 Dub 2008 22:51
- Nahlásit

argosek
Já vim že starejm bože, ekonomicky se to ale teprv ukáže.
Foť.

Smečka
Člen
# Zasláno: 30 Dub 2008 22:53
- Nahlásit

maj modry oci
To mají všechna štěňátka, co nejsou cikáňátka.

argosek
Člen
# Zasláno: 30 Dub 2008 22:58
- Nahlásit

Smečka

splendy nemela :-P

a vubec - ted uz si jen sehnat nejake zamestnani, abych mohl posoudit probirane tema na vlastni kuzi.

Smečka
Člen
# Zasláno: 30 Dub 2008 23:12
- Nahlásit

argosek
Ta se snad nenarodila tvým psům, ne?

argosek
Člen
# Zasláno: 30 Dub 2008 23:19
- Nahlásit

Smečka

ne, ale rikalas, ze kazde stene ma modre oci, kdyz to neni cikane. to jsou vsechna stenata krome mych cikanata?

Sali
Člen
# Zasláno: 1 Kvě 2008 08:31
- Nahlásit

argosek
tobě ta maligna vlezla na mozek a to totálně, to už jsem dlouho nečetla, takovej salát co vyrábíš. Asi Ti tady lidi vo ty ftípky stojej, ale moje parketa to teda neni.

Smečka
Člen
# Zasláno: 1 Kvě 2008 11:14
- Nahlásit

ne, ale rikalas, ze kazde stene ma modre ociargosek
Každé štěně které právě otevře oči je má modrokouřové.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 1 Kvě 2008 12:05
- Nahlásit

Falka
nikdy jsem to neabsolvovala a nikdy nebudu,ale mám pár známých,kteří měli tu smůlu,všichni se shodují,že to bylo strašný(panelák 2 plus jedna) ,už by do toho nešli i když ne vždy to bylo plánované,naposled si kámoška vzala z útulku čubu,ukázalo se,že musela být čerstvě nakrytá bo se jí po cca měsíci narodilo 5 kousků.Totálně zničenej byt,starosti co s malejma,no děs..

Smečka
Člen
# Zasláno: 1 Kvě 2008 13:02 - Změnil/a: Smečka
- Nahlásit

Právě, co s nima když zůstanou doma déle než 6 - 8 týdnů... Jejich akční rádius je pak neskutečný, fena po nich přestává uklízet a byt se mění v dost nevábně vonící noru. Hrající si omladina vydává hodně zvuků, dusotu atd. Sousedé nemají povinost toto snášet.
Já bych si odchov bez kotce a zahrady vůbec nedovedla představit. Domů naši naši prckové chodili pravidelně, ale vždycky jsem byla ráda, když jsem je mohla "odložit" do kotce na zahradu a barák zůstal v tom stavu, jak jsem ho uklidila.
Své, tehdá aktuální pocity z odchovu zbytku vrhu (dvou kousků), jsem se snažila popsat tady:
http://www.ceskoslovenskyvlcak.wz.cz/muj-den-zacin a-uplne-normalne.html

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 1 Kvě 2008 13:11
- Nahlásit

Smečka
Moc hezké.

WhiteWolf
Člen
# Zasláno: 1 Kvě 2008 14:28
- Nahlásit

Smečka
Neměla jsi 2 odrostlý čévéčka nějak před měsícem, dvěma.. ve škole? Nějaké jsem tam potkala řádící na chodbě v prvním patře tuším

Falka
Člen
# Zasláno: 1 Kvě 2008 15:10
- Nahlásit

No,s tím bytem - pokud by byl vrh tak, jak to zatím vypadá někdy v půlce listopadu, stejně bych je asi moc ven pouštět nemohla - jakmile začnou běhat, bude prosinec a na štěnda docela zima... A i když je to určitě ideálnější a platí to víceméně pro každé plemeno, tak si zas myslím, že SK a dobrman nebo ČSV je celkem velkej rozdíl... já psala, že mám střední plemeno. Mám zkušenosti (ale jako dítě, moc si to nepamatuju a proto jsem se ptala na zkušenosti pracujících) s odchovem 3 vrhů MK a to bylo v pohodě - v bytě. A to ten poslední byl dost komplikovaný, protože fena po těžkém porodu štěňata odmítala a musely jsme se o ně starat vlastně od začátku, jedině jsme jí vždycky podržely, aby se štěňata napila. Ale říkám - to jsem nechodila do práce a sestra taky ne, nebo ne na full time. S bytem problém nebyl, na víkendy se jezdilo na chalupu, což by šlo i teď.... takže min. od pátku do neděle by venku být štěnda mohla, pokud by to ale dovolilo počasí. Zároveň by si, jak tu někdo psal, aspoň navykla na ježdění autem. Šlo mi hlavně o tu starost, kolika % ní úvazek to je atd. I když je jasné, že záleží - kolik se štěňat narodí, jestli je vše v pořádku, nebo jsou komplikace atd....

Smečka
Člen
# Zasláno: 1 Kvě 2008 15:33
- Nahlásit

WhiteWolf
Jj,jsou tam se mnou téměř každý den

Smečka
Člen
# Zasláno: 1 Kvě 2008 15:42
- Nahlásit

Falka
Opravdu záleží hlavně na tom, jak rychle se ti je podaří prodat. První měsíc s nimi moc práce není, později to začíná být náročné.
Já jsem je tahala od 5ti týdnů do práce, protože byli odstavení a bylo třeba je 5x denně nakrmit. Celkem bez problémů se naučili na plastovou kenelu ve kreré v práci spali. Ale to už jsem měla z původních 9 kousků jen 4. S devíti si stěhování tam a zpět moc nedodvedu představit.Nechat je bezprizorně doma 9 hodin mi přišlo nemyslitelné.

argosek
Člen
# Zasláno: 1 Kvě 2008 16:02
- Nahlásit

Sali

slecno sali, ja jsem intelektual, nemohu se ohlizet na to, co se komu libi

Smečka
Člen
# Zasláno: 1 Kvě 2008 16:14
- Nahlásit

argosek
Fotky máš kde?

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání