Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Chov psů, chovatelství / umělá inseminace
Autor Zpráva
Mart
Člen
# Zasláno: 19 Čec 2006 23:41
- Nahlásit

Máte někdo zkušenosti s umělou inseminací u psů? Budu ráda za každý názor.

jindriska
Člen
# Zasláno: 20 Čec 2006 08:33
- Nahlásit

já bych Ti jen poradila obrátit se na pražskou veterinární klinickou laboratoř Labvet, na paní Tichou, která se umělou inseminací zabývá.

žofka
Člen
# Zasláno: 20 Čec 2006 09:33
- Nahlásit

Vím o chovatelých,kteří to dělají klidně samy,bez veterináře !

Mart
Člen
# Zasláno: 20 Čec 2006 10:11
- Nahlásit

Sama bych do toho asi nešla, nevím. Mně spíš jde o to, jestli to mám vůbec zkoušet, když bych chtěla spojení právě s jedním psem, ale moje fenka z něj nadšená není, tak chci zvážit všechny možnosti. A děkuju za tu info o paní tiché

Evik
Člen
# Zasláno: 20 Čec 2006 10:47
- Nahlásit

Mart,
já bych být Tebou dala na názor fenky...Jestliže nechce za otce svých štěňat některého psa, má proto asi důvod.
Asi tak jako mě by nikdo nepřinutil, abych si vzala toho, koho mi vyberou rodiče, tak i tu fenku bych nenutila do spojení, které jí samotné nevyhovuje prostě necpat jí umělou inseminací geny psa, kterého předtím sama odmítla.

Vistra
Člen
# Zasláno: 20 Čec 2006 11:35
- Nahlásit

Evik
To je zajímavý názor. Já nemám v tomto směru moc velké zkušenosti, krycího psa, který má za sebou nějaké chovné výsledky máme poprvé. Všimla jsem si, že když se mu moc nechtělo do krytí konkrétní feny, ale pak to nakonec dopadlo, výsledky nebyly až tak vynikajícící. Na druhou stranu, když se mu fena líbila a projevoval velkou aktivitu, tak se narodil nádherný a početný vrh. Tak si říkám, jestli ta zvířátka nemají nějaký cit od přírody a sami si vybírají partnera tak, aby bylo zachováno především zdraví nového potomstva. Jenže to pak není chovatelství.

Vistra
Člen
# Zasláno: 20 Čec 2006 11:40
- Nahlásit

Ale na druhou stranu ta umělá inseminace je taky docela zajímavá věc. To pak může chovatel dostat do chovu geny psa až odněkud z tramtárie, aniž by fenu zatěžoval stresem z náročné cesty. Asi to něco stojí, ale když se porovnají turistické náklady... a s nejistým výsledkem.No jasně, fena už musela mít štěňata přirozenou cestou, jinak je to špatně.

Mart
Člen
# Zasláno: 20 Čec 2006 12:21
- Nahlásit

Děkuju za názory. Já si nejsem zatím jistá, jak to udělat, ale moje fenka toho psa nejdřív chtěla vše bylo fajn, ale asi tam bylo na její vkus i moc lidí (já a další tři) a stresu (mám ch. s., ale byla to naše premiéra), a tak jí majitelka psa trochu přidržela, a právě bylo jen jedno štěně, což si myslím, že bylo z toho důvodu. Ale to štěně je přes rok staré a jeví se skvěle povahově i exteriérově a zatím i po zdravotní stránce. Takže si myslím, že ho spíš nechtěla kvůli těm hektickým okolnostem a bojím se, že po druhé by ho nechtěla už kvůli tomu. A jet tam přes celou republiku zbytečně si člověk taky rozmyslí...

Evik
Člen
# Zasláno: 20 Čec 2006 12:29
- Nahlásit

Vistra

Tak si říkám, jestli ta zvířátka nemají nějaký cit od přírody a sami si vybírají partnera tak, aby bylo zachováno především zdraví nového potomstva. Jenže to pak není chovatelství.

no to je právě ono....celé chovatelství je vlastně založeno víceméně na tom, že těm psům a fenám lidé diktují, s kým smí či nesmí zplodit potomstvo a z toho podle mě plynou ty všemožné problémy s chovem spojené....Člověk není pánbůh a genetika je příliš složitá věda na to, aby i ten nejzodpovědnější chovatel mohl říci "ano, vybral jsem opravdu toho nejlepšího psa pro svou fenu".
Chovatel může mít sice to nejlepší přesvědčení, že vybral správně, ale stejně tak by měl opravdu zodpovědný chovatel nechat nakonec na feně, jestli toho vybraného psa uzná za vhodného otce svého budoucího potomstva.
To co píšeš, že když Tvůj pes chtěl konkrétní fenu a ona jeho, že z toho byl dobrý vrh, a zase naopak, že když se jim muselo pomoct, že to nebylo "nic moc"...s tím naprosto souhlasím.
Ono se sice nedá úplně říci, že ta, která vzejdou z "násilného" spojení, budou špatná, ....ono se to nemusí projevit přímo na těch štěňatech, ale třeba až po generacích se může ukázat, že to spojení opravdu nebylo dobré.
Proto jsem toho názoru, že chovatel by měl do výběru psa zasahovat jen do té míry, aby feně nabídl psa zdravého, nepříbuzného (nebo co nejméně, když to vzhledem ke konkrétnímu plemeni nejde jinak) a odpovídajícího standardu a velikostně s ohledem na velikost feny (jakože ne velkého psa na malou fenu) atp., ale tu otázku zda k aktu spojení dojde nebo ne nechal na feně.

Evik
Člen
# Zasláno: 20 Čec 2006 12:32
- Nahlásit

Mart

no a v čem je problém nechat fenku se psem trošku víc v soukromí...ostatní psy někam dočasně zavřít, nebo je někdo vezme ven....
Samozřejmě, že majitel krycího psa i chovatel musí být přítomen krytí, ale mohou sedět třeba v klidu u stolu a "nenápadně dozírat", zatímco páreček si spolu nejdříve pohraje, po psím pokecá a pak se buď k aktu rozhodne nebo ne....
Ovšem když chovatel jede za krycím psem daleko, tak chápu, že to může být časový i finanční problém...

žofka
Člen
# Zasláno: 20 Čec 2006 12:46
- Nahlásit

Mart
Já nemyslela, aby jsi do toho šla sama. Já to prostě jen konstatovala,protože mě se to nelíbí,že se tak děje.Myslela jsem,že se toho někdo chytne.Podle mě,to má dělat odborník.
To jsem tím chtěla říct.
Jinak samozřejmě souhlasím se vším,co tu bylo řečeno. Příroda je příroda,ikdyž je fakt,že někdy i té přírodě je nutné dnes malinko pomoct.Otázka je,do jaké míry.
Pak tu padl názor,že inseminace ulehčí takové to cestování. Teda nevím,to je asi zcestný názor,ale můžu se plést. nejsem odborník. Ale tak nějak si nedokážu představit,že by se sperma dalo poslat. jestli ano,tak o tom nevím. Vím jen,že sperma musí zachovat svou teplotu a být v praveno nejlépe okamžitě. Je to trošku,malinko, věda,aby se nic nepokazilo.Já bych to považovala až jako krajní řešení.Ale jsou psi,u kterých to třeba ani jinak nejde.(angl. buldok).Neříkám,že všichni buldoci nenakryjou,ale je to u nich docela problém.

Mart
Člen
# Zasláno: 20 Čec 2006 13:55
- Nahlásit

žofko, a proč je to u buldoků problém?

žofka
Člen
# Zasláno: 20 Čec 2006 14:05
- Nahlásit

Mart
Protože jsou moc těžký,mají krátké nohy a těžké tělo. Je málo psů,kteří nakryjou samy.Většinou se právě musí inseminovat.A nebo bez pomoci člověka nenakrejou normálně vůbec. Není to jak u ostatních psů,hop a už je to. je to složitá procedura.Musí se jim prostě pomoct. Člověk je z toho pak víc zničenej než ti psi.Nejlépe se to dělá ve dvou. Jeden drží fenu ve zprávném postavení a druhý pomáhá psovi.Je to makačka.

Vistra
Člen
# Zasláno: 20 Čec 2006 14:35
- Nahlásit

žofka
No nějak ta inseminace v mezinárodním měřítku jít musí. Viděla jsem zahraniční chovné stanice nabízet sperma svých špičkových psů. Určitě jsou na to složitá mezinárodní veterinární pravidla a také technika převozu musí být technicky zabezpečená, ale domnívám se, že na určité úrovni chovu taková oplodnění probíhají. Samozřejmě klíčovou otázkou jsou finance, takže záleží na plemeni, poptávce a možnostech chovatelů.
Pravda je, že některé ZOO čekají na toho "správného" partnera pro rozmnožení ohroženého druhu třeba několik let a do inseminace nejdou, tak nevím, asi v tom nějaký háček bude. Ale zase to je asi o cenách, protože v dnešní době jde technicky snad všechno.

žofka
Člen
# Zasláno: 20 Čec 2006 14:40
- Nahlásit

Vistra
Jasně,tak nějak to bude.Prostě jednou větou,není to tak jednoduché,jak to vypadá.

Famous Alhavant
Člen
# Zasláno: 20 Čec 2006 19:26
- Nahlásit

inseminace je běžná v zahraničí,doprava zmraženého spermatu je ale velmi drahá -speciální kontejner,letecká doprava atd. Také možnost zabřezávání zmraženým spernatem je dosti malá.
Jinak inseminace je často používaná v případě,že pes se nedokáže sám spářit atd.

shiba
Člen
# Zasláno: 20 Čec 2006 22:00
- Nahlásit

O těch buldocích jsem to slyšela podobně... A inseminaci opravdu dělají celkem běžně sami chovatelé. Já bych do toho ale nešla Teda ne do inseminace jako takové, ale dělat to "amatérsky".

anonym
Člen
# Zasláno: 21 Čec 2006 10:14
- Nahlásit

Vážení, za "pes nechce fenu" prosím nehledejte vzájemné sympatie nebo "lásku". To je debilita nejvyššího řádu. Příčiny jsou obvykle ty nejjednudušší: fena není k nakrytí. On ten ideální termín je skutečně velmi krátký a pokud je právě na začátku nebo na konci, tak jsou málopočetné vrhy. Další problém je, že psi jsou jen málokdy skutečně dominantní samci a v případě rozmazlené a hysterické feny (zpravidla díky majiteli a výchově) se do toho moc nehrnou. Pokud jim kolem toho ještě děláte patřičný cirkus a přidáte Vaši nervozitu, je pravděpodobnost přirozeného krytí skoro nulová. Doporučuji, přivést fenu ke psovi, udělat si kafe sednout si někam stranou a řešit otázky celosvětové krize a psiska poočku v klidu sledovat. Pokud je třeba jim pomoci, pomalu a nenásilně. Případně pokud se jedná a prvničky zavolat zkušeného majitele krycího psa. Inseminace je nouzové řešení a není dobrá pro psa.

Abru
Člen
# Zasláno: 17 Úno 2008 13:32
- Nahlásit

Milí diskutující, obracím se na Vás s prosbou... Máte, prosím, někdo praktické zkušenosti s inseminací, resp. mám na mysli spíše způsob, jakým lze semeno zaslat do zahraničí, jaké jsou podmínky převozu, jaké letecké společnosti, jaké jsou cenové podmínky, zda lze zasílat pouze zmražené či také čerstvé semeno...? Za Vaše zkušenosti a případné rady či tématické odkazy předem děkuji!

aren
Člen
# Zasláno: 17 Úno 2008 14:21
- Nahlásit

Vistra
když se mu moc nechtělo do krytí konkrétní feny, ale pak to nakonec dopadlo, výsledky nebyly až tak vynikajícící. Na druhou stranu, když se mu fena líbila a projevoval velkou aktivitu, tak se narodil nádherný a početný vrh. Tak si říkám, jestli ta zvířátka nemají nějaký cit od přírody a sami si vybírají partnera tak, aby bylo zachováno především zdraví nového potomstva. Jenže to pak není chovatelství.
Toto je kvalitní názor Však ono taky chovatelství je proti přírodě.

Abru
Člen
# Zasláno: 17 Úno 2008 14:59
- Nahlásit

Děkuji za reakci a tomuto názoru rozumím. V tomto případě se jedná o spojení již přirozeně reprodukovaných jedinců a vzhledem k veliké vzdálenosti se chovatelé chtějí vyhnout stresování fenky leteckým transportem. Nechci tady rozpoutat diskusi na téma zda je chovatelství, případně umělá inseminace proti přírodě. Ráda bych získala informace o tom, zda se zasíláním semene letecky do zahraničí má někdo zkušenost a případně by mi mohl poradit jakým způsobem postupovat.

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 17 Úno 2008 15:38
- Nahlásit

Abru
Mne by zajímal opak, zaslání ze zahraničí...na kolik to chovatele vyjde a jaká je pravděpodobnost, že fena zabřezne?

pigie
Člen
# Zasláno: 17 Úno 2008 16:16 - Změnil/a: pigie
- Nahlásit

Tu sa riesilo nieco podobne

pigie
Člen
# Zasláno: 17 Úno 2008 16:37 - Změnil/a: pigie
- Nahlásit

A este jeden clanok k teme Z toho clanku vyplyva, ze uspesnost sa blizi 95%.

Abru
Člen
# Zasláno: 17 Úno 2008 19:39
- Nahlásit

Pigie, díky za užitečný odkaz

Artroza
Člen
# Zasláno: 18 Úno 2008 10:38 - Změnil/a: Artroza
- Nahlásit

Abru
Mucholabka
pravdepodobnost, ze fena zabrezne pri inseminaci je 50% a to z toho duvodu, ze se do toho pocitaji i problemove feny, s kterymi majitele prijdou a ktere maji reprodukcni problemy.
Kdyz se dela inseminace kvuli velke vzdalenosti, nedosazitelnosti psa a pod. je pravdepodobnost zabreznuti velmi vysoka ( tam vetsinou je fena zdrava, bez problemu). Ve svete se bezne inseminuje operativne ( vstriknuti sperma do deloznich rohu)

Ceny jsou ruzne, platite dopravu kontejneru ze spermabanky a dopravu prazdneho kontejneru zpatky, dale kryci poplatek majiteli psa a inseminaci veterinari zde.....

V cechach existuje pouze jedna spermabanka a to u MVDr. Lázničky...takze jakekoli dotazy ohledne dopravy spermatu sem nebo posilani, tak pres nej. Ted prave posilame sperma do Spanelska a jedno dovazime z Italie, tak mam o tom cerstve info

Takze tak

Abru
Člen
# Zasláno: 18 Úno 2008 21:21
- Nahlásit

Artroza
Díky za podělení se se zkušenostmi a hodně štěstí při Vašem "krytí na dálku"

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání