Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Chov psů, chovatelství / POTRAT U FENY - prosba o radu
<< . 1 . 2 .
Autor Zpráva
Ketrin
Člen
# Zasláno: 20 Čec 2006 08:41
- Nahlásit

[i]injekce hned po nakrytí je hodně škodlivá, protože způsobuje řídnutí kostí [i]
Nejde jen o řídnutí kostí, ale o riziko celkového hormonálního "rozhození" organismu a poměrně značné riziko pyometry při některém z příštích hárání.

Meggi
Člen
# Zasláno: 20 Čec 2006 08:52
- Nahlásit

Já jsem tenkrát tento problém řešila taky s fenou, to jí bylo půl roku a na zahradu se dostal kříženec pudla (jestli na ní hupsnul nevíme, byla ale celá špinava od tlapek). Veterinař nám tvrdil, že je malá na to, aby se to povedlo?!? A oba s tátou (veterinární technik) mi řikali, že pokud ještě barví, alis jí z frndy teče krev, tak je spojení prakticky nemožné, neb se se psem nespojí. Táta to měl odzkoušené na x fenách na vojeně. Když nakrývali chovné feny, vždy se to povedlo až 3 týden, když už barva byla jen narůžovělá až průhledná. S těmi injekcemi moc nesouhlasili, řikali, že lepší je fenu nechat porodit a hned jí je vzít, aby se jí nespustilo mléko. Prý je to pro ní to nejmenší zlo?!? Nakrytá nebyla a od té doby je hlídáme obě. jsou sice 3 týdny zavřené v nedobytném kotci, ale furt lepší trpět tři týdny, než pak řešit nechtěná mimi.

ronika
Člen
# Zasláno: 20 Čec 2006 09:16
- Nahlásit

jindriska
Pokud jde o druhou variantu, veterinář nás neinformoval o žádném riziku, které feně hrozí. Řekla bych, že bude lepší než porod, ale to se ještě poradím s veterinářem.

Lucka G
Člen
# Zasláno: 20 Čec 2006 10:58
- Nahlásit

jindriska
Ano pochopila jsi to dobře. Tak ta pravděpodobnost řídnutí kostí je velká, též nás varovali, že štěňátka by už asi nikdy nebyly.Když jsme o tom debatovali s veterináři, tak při druhé variantě tyto rizika nejsou ( řídnutí kostí a neschopnost oplodnění), fena prý může mít dál štěňátka. Je to určitě šetrnější než první varianta. Třetí varianta - souhlasím s tebou a ono taky záleží jak je na tom budoucí máma. Aby nebyla ohrožena i fena.

ronika
Díky

Mart
Člen
# Zasláno: 20 Čec 2006 11:01
- Nahlásit

Ahoj všichni. Já tedy myslím, že fenka nakrytá nebude, když to byl pouze 7. den (i přestože jsou mixnutí psi velmi šikovní), ale doufám, Roniko, že kdyby přeci jen ano, že bys přistoupila k tomu potratu a nenechávala bys fenku rodit. A jak tady někdo zmiňoval porod u mladé feny, tak si myslím, že u štěňat se to projevit nemusí, ale u té feny anebo i u ženy se to hodně podepíše na jejím zdraví. Nemusí to být hned, ale např. ve stáří. Slyšela jsem o víc takových případech a právě i lidských.

jindriska
Člen
# Zasláno: 20 Čec 2006 11:58
- Nahlásit

děkuji za odpovědi, nám fenka hárá dnes 20 den a naše druhé zviřátko - pejsek, kterého jsme měli u mámy, už jsme přivezli domů a když nejsme doma, tak je ještě oddělujeme, ale co pozoruji, je dost ošklivé chování fenky vůči psovi. Co začla hárat, stala se z ní náladová, jemnocitná dušička, chvíli pejska škádlí, chce si hrát, za chvíli se k ní nesmí ani přiblížit, ale nyní to finišuje, ani nevíme, co jí zrovna přelítlo přes nos a už našeho Matulku povahou mouchysněztesimě drsně zpacifikuje.

ronika
Člen
# Zasláno: 20 Čec 2006 12:22
- Nahlásit

Mart
S tím maximálně souhlasím. Myslím si, že jde především o to, ušetřit tak mladou fenu klasického porodu. Tady se neřeší jen ten problém, že je nakrytá nechtěně, ale především ten, že je sama ještě štěně, z tohoto důvodu si myslím, že by ji porod mohl poznamenat a kdoví, jestli by ho vůbec přežila. Toť můj názor.

shiba
Člen
# Zasláno: 20 Čec 2006 19:16
- Nahlásit

Lucka G
O.K., omlouvám se, mě to vždycky nadzvedne ze židle, když si lidi představují - no tak co, necháme ji potratit a je to. Samozřejmě žádná ze tří možností tady probíraných není ideální, co si budeme povídat...

ronika
Podle mě je naopak samotný porod na tom všem pro fenu "nejjednodušší", i když samozřejmě v tomhle věku... Problém bych spíše viděla v březosti vůbec. Jenže co je lepší? Pořád něco riskuješ - u potratu pyometry, neplodnost, odvápnění kostí..., u porodu (tedy proběhlé celé březosti) zase jiné problémy... Není to jednoduché rozhodování, bohužel

Jenom tak pro "zajímavost", ač jsem psala, že je zabřeznutí málo pravděpodobné, což opravdu je, kdysi se naší feně z krytí 7. den narodilo jedno štěně... Ale, roniko, doufejme a věřme, že to nebude tento případ.

Lucka G
Člen
# Zasláno: 21 Čec 2006 11:46
- Nahlásit

shiba
Jasně to je v poho.Hlavně, že jsme si to vyjasnili. Souhlasím, že žádná možnost není ideální.

KEISSA
Člen
# Zasláno: 23 Čec 2006 09:32
- Nahlásit

pockej az na sono driv nema cenu nic delat,ono to zas mozna nebude tak hrozne.Mozna z nakryti vubec nedoslo .potom bych asi nechala fenu donosit stenda,jelikoz hces fenu pozdeji k chovu tak bych neriskovala ani jinekce a taky na potrat,prece jen veterinari ho nedelaji tak casto a jejich zkusenosti mohou byt dost slabe,a kdyz to srovnam s lidmi kdy potraty delaji zkuseni doktori a presto maji nektere zeny potom problemy,proste bych to u feny neriskla.feny vetsinou haraji az kdyz je jejich rust temer hotovy,potom uz spise nabiraji na mohutnosti ,haranim vetsinou konci rustove obdobi.Ajeste jedno srovnani ve velkochovu prasat se pripousti prasnicky ve veku okolo 7mesicu vetsina ma brezost bez problemu,porody jsou u nich mene komplikovane nez u starsich zvirat a tyto presnicky dal jeste rostou,a nemaji vaznejsi problemy a rodi az do 8az 10 let.

Monika Chytrá
Člen
# Zasláno: 25 Dub 2013 22:19
- Nahlásit

Dobrý den chci se zeptat zda je možná jiná interupce u feny v 38dni březosti nežli podávání hormonů. Zda je možný provést nějaký chirurgický zákrok který odstraní plody. Utekla nám fena a nechceme riskovat vady štěnat odlišných plemen a podávání hormonů každý den ve stejnou hodinu po dobu celého měsíce nám příjde velmi nákladné jak finančně tak hlavně časově a to nemluvně o tom že hormony prý nemusí být 100procentní.. děkuji za odpoved

lamalucni
Člen
# Zasláno: 26 Dub 2013 07:05
- Nahlásit

Monika Chytrá
Žádné hormony se nepodávají ve stejnou hodinu po dobu celého měsíce, kdo vám to namluvil? Jinak na takovéto otázky je myslím lepší ptát se veterináře.
Docela přehledné informace o možnostech jsou tady: http://www.brdskezlato.com/ordinace/nechtene_nakry ti.htm

<< . 1 . 2 .
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání