Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Chov psů, chovatelství / POTRAT U FENY - prosba o radu
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
ronika
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2006 11:26
- Nahlásit

Zdravím všechny pejskaře, máme doma 10ti měsíční fenu Cane corso, která před týdnem začala poprvé hárat. V tu dobu jí hlídala známá a té utekla tuto sobotu se psem. Pravděpodobnost, že ji nakryl je velmi vysoká, protože fena se nastavuje a se psem strávil cca 1 hodinu. Problém jsme konzultovali s veterinářem, který nám nabídl 2 možnosti - injekce co možná nejdříve, která jí může způsobit rozhození cyklu a také dočasné řídnutí kostí a nebo počkat 3 týdny, pak prostřednictvím ultrazvuku zjistit, zda je opravdu březí a pak případně udělat potrat těchto už měsíčních plodů. Kterou z těchto možností využít? (rádi bychom od ní měli v budoucnu štěňata). Díky za jakýkoliv příspěvek, Veronika

moll
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2006 11:34
- Nahlásit

já bych asi počkala na sono - hormonální injekce v tomto věku si myslím, že je horší zlo než případná štěňata - třeba ani nemusela být počata. co to bylo za psa?

shiba
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2006 11:34
- Nahlásit

ronika
Injekce hned po je opravdu pro feny, na nichž se v budoucnu má chovat, nevhodná. Znám hodně případů, kdy tyto problémy nastaly a nejedna fena už nikdy nezabřezla. Pokud hárá týden, neviděla bych tam zase tak vysokou pravděpodobnost zabřeznutí, i kdyby ji nakrásně nakryl, což se stát nemuselo, i když se fena nastavuje. Takže bych neplašila a počkala, jak se situace vyvine.

ronika
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2006 12:04
- Nahlásit

moll
Kudrnatý oříšek středního vzrůstu - tak mi byl popsán

ronika
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2006 12:06
- Nahlásit

Díky za názor!!

moll
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2006 12:10
- Nahlásit

paráda - kudrnatá cane-corso středního vzrůstu. ale třeba ani nejsou na cestě - držím palce

ronika
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2006 12:14
- Nahlásit

moll
díky moc!

abby
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2006 12:15
- Nahlásit

ronika

Fakt je,že tyhle pouliční směsky bývají velmi šikovné.Ale je fakt,že se mu to vůbec nemuselo povést.

Ketrin
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2006 12:40
- Nahlásit

ronika
Jak píše shiba, nikdy bych nesáhla k těmto injekcím u feny, která má být využita v chovu. Asi se mnou nebudete souhlasit, vím že je to kruté, ale kdyby se mi tohle stalo a fena zabřezla, nechala bych ji porodit a štěňata bych ihned po narození utratila nebo bych jí nechala max.jedno štěně.
PŘEDEVŠÍM ALE DĚLÁM VŠECKO PRO TO, ABYCH SE DO TÉTO SITUACE NIKDY NEDOSTALA!!! Jakmile je fena nechtěně březí, všechna řešení už jsou špatná - jedno více, druhé méně.

ronika
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2006 13:10
- Nahlásit

Ketrin
Jistě, pochopila jsem dobře, vyčítáte mi, že jsem dopustila, že k tomu došlo. Odjela jsem na dovolenou a nechala ji na chatě s osobou, které důvěřuji (v tu dobu nehárala a nic nenasvědčovalo tomu, že bude /krom jejího věku/). Je velmi poslušná, celou dobu nemusela být ani na vodítku (a to tam ani není plot), ale hormony s ní zacvičily a najednou utekla, aniž by zareagovala na přivolání. Pak hodinu nebyla k nalezení. Prostě se to stalo a myslím, že stát se to může opravdu KOMUKOLIV.
Nejnešťastnější jsem z toho já, to mi věřte. Mám jen starost o ni, sama je ještě štěně.

daliva
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2006 13:29
- Nahlásit

Ketrin
Souhlasím, jen v tomto případě se mi pro březost a porod feny nezdá její věk - je to prakticky ještě odrostlé štěně (molossové vyspívají až kolem 18-24m). Řešil jste někdo takový případ - interupce po potvrzení březosti X porod u takto mladé prvně hárající feny?

Anu
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2006 13:33
- Nahlásit

daliva
kámoš má fenu rotvajlera a její máma ji měla v 7měsících! zatím nic nenasvědčuje,že by se to na ní něco ukazovalo(myslím mládí její matky).Přeci jenom asi příroda ví proč už hárá.Neříkám,že to je o.k.ji připouštět tak brzo,ale snad lepší než potrat.Fena měla štěnat 13!!!!! Nechali jen 3-a všichni jsou krásní,zdraví....

Ketrin
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2006 13:33
- Nahlásit

ronika
Nikomu nic nevyčítám, ale nemyslím, že je k něčemu dobré v této situaci konejšit a říkat, že hormonální injekce jsou normální řešení a že to všechno bude v pohodě.

daliva
se mi pro březost a porod feny nezdá její věk
Ano, vím, proto píšu že v případě potvrzení březosti je to prostě blbý.

daliva
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2006 13:52
- Nahlásit

Anu
Nejde mi ani tak o štěňata (tam bych - jakkoli to zní krutě - postupovala stejně, jak navrhuje Ketrin) jako o zátěž pro fenu a následky při budoucím využití v chovu. Na přírodu bych v tomhle případě moc nesázela - to je, jako by rodily 12leté holčičky...
Ketrin
Blbá situace to je jednoznačně. Já takovou naštěstí nikdy řešit nemusela, ale už jsem o tom několikrát přemýšlela a ani nevím, jaký je názor veterinářů. Hormonální injekci "hned po" jako "prevenci" bych také zavrhla okamžitě, ale mezi těmi dvěma dalšími možnostmi bych váhala.

Myslím, že Ronika se moc nekonejší a je pravda, že stát se může lecos i při sebevětší opatrnosti...další rady mě budou taky zajímat.

ronika
Jak se staví veterinář k té třetí variantě - v příp. březosti nechat porodit? Já bych to minimálně konzultovala s více veterináři.

Lucinda
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2006 13:53
- Nahlásit

ronika
Víš přesně den kdy začala hárat a kdy byla eventuelně nakrytá. V chytrých knížkách píšou, že prvních 7 dní se fena nemusí hlídat. Stěry po nechtěném nakrytí jste asi nedělali?

Lucinda
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2006 13:57
- Nahlásit

ronika
Už mi to došlo. Hárat začala v pondělí, nakrytá asi byla v sobotu. To je 6 tý den. Nedělala bych z toho nic. Myslím si, že neni nakrytá.

Ketrin
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2006 14:00
- Nahlásit

Možná, že pravděpodobnost že se krytí nepovedlo je docela vysoká - pokud šlo skutečně teprve o 7.den hárání, je to dost brzo.
Nakrytí větší a navíc nezkušené feny menším psem bez pomoci není taky úplně jednoduché = další bod pro tu lepší variantu.
Ovšem to je teorie a praxe bývá barvitější.
Já bych vyčkala ultrazvuku 30.den po hypotetickém krytí.

Anu
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2006 14:00
- Nahlásit

daliva
já jen řikám že jsem ty štěnata viděla od 7měsíční feny-teď jedomu štěnáku již rok a něco a je naprosto zdraví-stejně jako sourozenci a fena je taky nanejvýš o.k. a budou plánovat už dál. I 12letá holka porodí v poho-horší je už asi výchova,ale porod mají 100% lepší mladší než starší..aspoň dle řečí...

Lucinda
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2006 14:02
- Nahlásit

Ketrin
souhlasím sKetrin a pak dej vědět jak to dopadlo, ať víme kdeže se ti malí Corsomixíci narodí. Držím palce ať je to jen planý poplach

Ketrin
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2006 14:06
- Nahlásit

ať je to jen planý poplach
Doufejme... Edě taky fena při prvním hárání zdrhla nějak na dlouho a nic z toho nebylo.

ronika
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2006 14:14
- Nahlásit

daliva
Pravda je, že kdyby v té inkriminované době byla doma, udělala bych několik opatření, aby se v žádném případě nemohla dostat ze zahrady a ani žádný pes k ní, ale v tu dobu byla u známé, která nás o hárání informovala až poté, co jsme si ji po návratu z dovolené vyzvedávali. Jinak bych ji požádala, aby ji měla v chatě a chodila venčit jen na vodítku, fakt je, že celkem riskovala.
Konzultace proběhla s 2 veterináři, oba se spíš přiklánějí k variantě případného potratu po zjištění gravidity. Variantu nechat fenu porodit vůbec nenavrhli.

ronika
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2006 14:15
- Nahlásit

Lucinda
stěry? Ne, nic takového. Byl to přesně sedmý den, co se to stalo.

ronika
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2006 14:19
- Nahlásit

Lucinda
Také souhlasím s Ketrin, díky.

Eda
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2006 17:12
- Nahlásit

ronikaKetrin
Jo jo, zdrhla mi skrz díru plotu, co vykousal její milenec NO já o tý díře nevěděla byla venku bez dozoru cca 10 minut... nepřeju vám nikomu ty nervy mezi tím, než jsme jeli na ultrazvuk... bylo to naše první a naštěstí poslední hárání... dobrý je taky zjistit, kdy začíná ovulace její matce, babičce. podle toho se dá soudit i začátek ovulace u téhle fenky. bývá to podobné, že? ale neplašila bych, 6., 7. den je opravdu brzo...

Lucka G
Člen
# Zasláno: 19 Čec 2006 16:48
- Nahlásit

Ahoj.
Řešila jsem stejný problém, protože nám roční šarplaninku nakryl náš pes.
Ve 27 dnu se jde na sono a pokud tam budoucí štěňátka jsou, tak se jde na 3 injekce. Tento zbůsob je lepší.

shiba
Člen
# Zasláno: 19 Čec 2006 22:05
- Nahlásit

Lucka G
No nevím, co je nejlepšího na vyvolání umělého potratu!!!

ronika
Opravdu bych neplašila, pravděpodobnost nakrytí není moc velká, zabřeznutí ještě menší, takže se domluv s veterinářem na sono (většinou se dělá 25-30 den) a pak uvidíš. Pokud tam něco bude, taky podle počtu se můžeš rozhodovat. Už jsem to tady psala v podobném tématu, jako nejšetrnější se stále jeví nechat fenu porodit a štěňata utratit, jakkoliv to zní krutě. Ale umělý potrat není nic jiného než zabití štěňat, jen pro majitele stravitelnější...

Ketrin
Nechávat jedno štěně není rozumné. Když už, tak nic. Protože jak se fena rozkojí (zvláště u takhle velkého plemene), bude problém s mlíkem, jedno to nezvládne.

Lucka G
Člen
# Zasláno: 19 Čec 2006 22:15
- Nahlásit

shiba
Já ale netvrdila, že je umělý potrat nejlepší. Reagovala jsem na dva možné způsoby a dle mého je lepší tento zákrok než injekce, které mohou způsobovat řídnutí kostí apod. To mi bylo řečeno i po poradě s několika veterináři.
Vůbec ale netvrdím, že na potratu je něco nejlepší.

Ketrin
Člen
# Zasláno: 20 Čec 2006 06:16
- Nahlásit

shiba
Dík za upřesnění. Doufám, že to nikdy nebudu muset řešit.

jindriska
Člen
# Zasláno: 20 Čec 2006 08:27
- Nahlásit

Lucka G napsala - "dle mého je lepší tento zákrok (umělý potrat) než injekce". Moc se v tom nevyznám - injekce x umělý potrat.
Pochopila jsem to tak, že injekce hned po nakrytí je hodně škodlivá, protože způsobuje řídnutí kostí (možná nebo určitě?), druhá varianta je po 25-30 dnech udělat sono a při potvrzení plodů, vyvolat umělý potrat a tam jsou jaká rizika? Taky řídnutí kostí či neschopnost budoucího oplodnění? Třetí varianta se mi zdá nejschůdnější, ale to asi chce štěňata usmrtit hned, co jsou vyloučeny z těla a na to bych já osobně neměla. Díky za osvětu. Zajímá mě to z pohledu feny, která není uchovněna.

ronika
Člen
# Zasláno: 20 Čec 2006 08:33
- Nahlásit

shiba
Zastávám se Lucka G, porovnala 2 možnosti a zvolila tu vhodnější, ne, že by se jí ten způsob zdál nejlepší.
Kéž bys měla pravdu a fena nezabřezla.
Myslím si, že umělý potrat by byl pro ni lepší z toho důvodu, že by nemusela podstoupit klasický porod, což jsem si myslela, že by v jejím věku byl právě kámen úrazu. Můj názor.

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání